Az év végéhez érve elmondhatjuk, hogy 2022 is egy változásokkal és kihívásokkal teli 12 hónapot tartogatott. Mindig reménysugarat és üde színfoltot hoz azonban, amikor egy új gasztroszereplőt látunk feltűnni a színen, márpedig új szereplőkből nem volt hiány idén sem, hiába volt sok tekintetben nehezített a pálya. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttük idei cikkeink alapján, milyen helyekkel gazdagodott Budapest 2022-ben.

Éttermek, bisztrók

Január végén nyitott meg a Corvin sétányon a tex-mex ihletettségű Cortez, ami piszkosul jó közép-amerikai ételeket kínál, modern texasi elemekkel fűszerezve. Kicsit délebbről, a perui konyhát hozta el a Pilvax közbe a Pisco Peruvian Cuisine, melynek teljes csapata a dél-amerikai országból származik. A hely most átmenetileg zárva tart, de várjuk az újranyitását. Egy szelet Tel-Aviv is érkezett az év elején Budapestre, a Gozsduban lévő Meshuga jóvoltából, ami laza, izraeli, kézzel evős életérzést importál nekünk, miközben a török és az arab világból is ízelítőt ad. 

A februárban nyílt Yum Yum egy parányi thai kifőzde, élén Sirinapával és Balázzsal. A fiatal házaspár Thaiföldet hagyta maga mögött, hogy elhozzák a visszafogottabb csípősségükkel együtt is autentikus ételeiket a Kapás utcai rendelő tőszomszédságába. Mindeközben a Berlin Bistro jobbnál jobb fogásokkal (házi berlini boulette tükörtojássalparadicsomszószos currywurst vagy jägerschnitzel) repít vissza minket a németországi kiruccanásainkhoz a Klauzál tér közepén. Márciusban hosszú várakozás után újranyitott a sokáig a Buddha-Bar Hotelben működő Baalbek. Az ország első autentikus libanoni éttermeként színre lépő hely 2019-es kényszerbezárása után a Belgrád rakparton talált új otthonra, egy letisztultabb, modernebb környezetben.

A Hold utcai piac bezárását követően tavasszal nyitott meg újra és új helyen a MoszkvaTéЯahol a házi pelmenyi még mindig páratlan. Távol a pelmenyi világától, az otthon ízeire bukkantunk egy tündéri magyaros bisztróétteremben, az újjászületett Retek Bisztróban, mely megmutatja, hogyan lehet átültetni nagyszüleink ételeit modern köntösbe úgy, hogy közben a lelküket se veszítsék el. Apropó lélek: nyár óta már nemcsak a különleges helyek felfedezésének vágya, hanem a finom illatok és ízek iránti szerelem is az Ötpcsirta utca repkénnyel befuttatott belső udvarára vezet. Itt, Budapest egyik legszebb titkos kertjében nyílt meg a Padronosok új helye, az Arquitecto Pitpit, ahol a tőlük megszokott spanyol ízek és finom tapasok várnak bennünket.

Nagy felfedezés volt a Figi és Lipike nevű barátságos delibisztró az angyalföldi Klapka utca elegáns, madárcsicsergős környezetében. A polcokon tállyai borokat és széles delikínálatot találunk, a konyhán pedig remek bisztróételek készülnek. Ha már deli: júniusban egy korábbi borbárból és deliből született meg Gianniék új helye, a DOC Pane e Vino, egy rusztikus, mégis modern stílusú étterem. Szintén nyáron nyitott a BABA, a Sas utca egzotikus hatású és közösségi vendéglátótere, ahol a századforduló bohém kávéházi kultúrája köszön vissza, és egyik napszakban sem áll meg az élet. A II. kerületi Nagyrét sportközpontja felett, autentikus olasz konyhával nyitott meg a Trattoria Prato.

A Pozsonyi út is gazdagodott idén egy remek tapasbárral: az UnoMas mediterrán életérzést és isteni spanyol falatokat tartogat. Szintén a falatok és a sharing (megosztás) koncepciójával foltozta be a szinte legendás Pesti Disznó hagyta űrt a Kismező, hogy új életet leheljen a pesti Broadwaynek is becézett környékbe. Többéves zárva tartást követően júniusban egészen más formában tért vissza a Kossuth téri Pick hentesüzlet: PICK Bistro & Deli néven, a deli vonalat megtartva egy hangulatos, minőségi és kifejezetten magyaros bisztrókonyha született. Egy másik nem várt helyen, Budaörsön is különleges helyre bukkantunk: a helyi Ófalu egy régi sváb présházában működik a Csiri, amelynek a története még 1867-ben kezdődött, és ma reggelikkel, borokkal, barátságokkal, szerelmekkel folytatódik.

A Dohány utcában farm-to-table filozófiát valló bisztró nyílt: a TATI-ban teljesen a szezonalitásra támaszkodnak, úgy állítják össze az étlapokat, hogy a föld adta kincseket vegyítik az esetleges húsokkal. Az év zárásaként a MOL Campus közvetlen szomszédságában tárta ki kapuit a SHO restaurant, bar & café. Nyitásának híre azért is szólt nagyot, mert executive chefnek Huszár Krisztiánt igazolták le. 

Kávézók, cukrászdák, pékségek, reggelizők

Januárban ismerkedtünk meg Manfréddala rozsos „apakovásszal”, aki Molnár Alexandra, Nagy Szabolcs és az egész csapat mellett szívét-lelkét beleteszi a friss, ropogós pékáruk azonnali függőséget okozó ízvilágába a nógrádi ihletésű, Tompa utcai pékségben. Szintén ebben a hónapban találtunk rá a XIII. kerület új kedvencére, a Taksony utca egyik társasházának aljában megbújó Grumpy Monkey-ra, ami egy ausztrál kávézó második üzlete. A kávé kifogástalan, a sportszeletes cruffin pedig kötelező. A Dorottya utcában házi kalácsokkal és csodás reggelikkel várnak minket az Edison & Jupiterben, ami egy üde színfolt a zsúfolt Belvárosban.

Az év elején új egységet nyitott a Macaron Heaven, így Budán túl már a pestiek hétköznapjait is megédesítik a színes macaronok. Szintén van némi referenciája a februárban megnyitott Chez Hannának, ami A kis pékinas – Le Petit Boulangerből ismerős Kauser Gábor és vendéglátós barátja, Siklósi Richárd új reggeliző-péksége. Francia recept alapján készült pékáruval, édes süteményekkel, népszerű brunchfogásokkal és delikát termékekkel találkozunk náluk. Ha már delikát: február óta a Sas-hegy környéki kisgyerekes-sulis és nagyvilágias környezetet a Nóra Deli teszi még családiasabbá. Könnyen lehet, hogy valaki csak tejért ugrik be, de végül olasz sonkákkal és egy üveg prémium ginnel távozik. A Városmajor utcában megnyílt Babutzi a Déli pályaudvar környékét igyekszik visszahozni a főváros gasztrovérkeringésébe reggelijeivel és remek ebédmenüjével.

Március óta az Astoriánál megnyitott Creamben hódolhatunk azoknak a bűnös örömöknek, amiket egy-egy cukros-díszes fánk és egy creamshake elfogyasztása okoz. Szintén márciusban debütált a Babka-csoport legújabb tagja a Pozsonyi úton: a Babka Deli egyszerre kínál magyar, New York-i és közel-keleti élményeket, a nagy ablakoknak hála pedig napfürdőzve reggelizhetünk. Nem is olyan messze, pár lépésre a Margit híd budai hídfőjétől bukkant fel májusban a Kazetta, mely egyszerre kávézó, showroom és egy olyan családias közösségi tér, ahol könnyedén beszélgetésbe bonyolódhatunk a többi vendéggel. Hasonlóan otthonos hely született Óbudán is, a Lemmïng a deszkások, a metálosok és a hardcore-osok világára kacsint.

Otthonos és bohém helyet találtunk egy XIII. kerületi irodaházban: a Mad Dog tavasszal egy kicsit tovább terjeszkedett, és a csapat új egységet nyitott a Dózsa György úti Pillar Irodaházban, ez lett a Mad Dog Coffee_Hangár. Augusztus óta friss péksüti illata járja be az Aulich utcát, hiszen itt nyitott meg a LUI, ahol az Alma Nomad Bakeryből ismerős Árgyelán Timi szakmai irányítása alapján készülnek a finomságok. Az újlipótvárosi NOAH-ban a reggeliken és brunchokon van a hangsúly, de egy jó ebéd vagy esti gintonikozás is beleférhet.

Weiss Manfréd egykori palotájában talált otthonra az Alice Terrace x Veuve Clicquot Garden, ahol pazar környezetben, némi buborék és finom falatok társaságában tölthetjük az időt. Nem palota ugyan, de a Papnövelde utcai Asterisk, The live in Galleryben nyár óta szintén gyönyörű környezetben, csodás műtárgyak között, finom falatok társaságában csodálkozhatunk rá az élet apró örömeire. A pompa mellett pedig lett egy kellemes „mindenkinappalija”  is Budapestnek, a Montage. A Margit körúti hely baráti beszélgetésekhez, kávézáshoz, munkához és rendezvényekhez is tökéletes. A Nanu coffee & stuff családias hangulatot hozott a Budafoki útra, míg az egyik legnagyobb 2022-es kedvencünk, az A la Gringa Brazíliát és a napfényt idézi meg a Vitkovics Mihály utcában.

Októberben nyitotta meg kapuit Budán, az Allee közelében a Greenhabit, melynek köszönhetően egy közérthető, egészségtudatos és vitamindús „health kitchennel” gazdagodott a környék. És a kutyusok sem maradtak ki az odafigyelésből: az ősszel nyílt The Dog Bakery Budapestben maximálisan ők vannak a középpontban: speciálisan nekik készített sütemények, finomságok, falatok és más meglepetések várják őket. 

Street food helyek

Az év elején egy modern pizzázót teszteltük Budafokon: a Hétköznapokban a nápolyi pizzák egyik variánsát, canottót sütnek némi – gegekkel felérő – magyar kikacsintással. Teljesen más street foodot tűzött zászlajára a június óta működő Brooklyn Bagel, ahol talán eszünkbe sem jut, hogy a helynek közvetlen bejárata van a szomszédos zsinagógába. Kóser szabályok szerint készült bagelek mellett babkát is kérhetünk. Ismét valami teljesen más: Bíró Lajos ikonikus rántott húsait az idei évtől a Fény utcai piac után már a Városliget csodás környezetében is megtaláljuk – néhány lépésre a Széchenyi Fürdőtől és az Állatkerttől megjelent egy új Buja Disznó-k. Nem szabad feledni a Kertész utcai Baba Ganousht sem, amely a Közel-Kelet és Észak-Afrika ízeit csempészi Erzsébetvárosba.

Nagyobb helyen talált új otthonra a California Poke, mely egészséges és személyre szabható bowljai változatos ízek mellett igazi színorgiával kecsegtetik a tudatosan étkezőket. Kicsit szénhidrátdúsabb, de nem kevésbé finom nápolyi pizzát kínálnak tavasz óta a Tűzoltó utcai Salvéban. A március a József körút 35-be újhullámos barbeque füstöt hozott Austinból, ami az amerikai ihletésű és piszkosul pöpec Petrol Beer & Barbeque-ban landolt. Amerika egy másik részét megidézve kaliforniai pizzázóval is gazdagodott Budapest, amikor megnyílt a vastagabb tésztával, tepsis sütéssel és válogatott feltétekkel operáló CAZA pizzabár a József Attila utcában. 

Júniusban felbukkant a Régi posta utcában az Açaí Fever, ahol brazil csodabogyóból és egyéb friss gyümölcsökből, kiegészítőkből összeállítható egészségtálakat kaphatunk. A Kecskeméti utcába is új szereplő érkezett, a Pizza foriú, mely vagány olasz street foodot kínál. Pizzaszeletek és arancini mellett nápolyi raguval, parmezánnal vagy akár pörkölttel töltött pizzamailel kecsegtet. Szintén új pizzás (és sörös!) lokál a hübrisbeer&pizza, mely a székesfehérvári hübris kisüzemi sörfőzde csapatának helye. Ősztől tavaszig ugyan pihenőn vannak, de utána ígérik a visszatérést.

Kocsmák, bárok

Az áprilisban megnyitott Blutorange-ban valami egészen egyedi dolgot próbálhatunk ki: a város első listening barját (a középpontban a zene áll). A hely olyan hiányt pótol, amiről csak akkor tudjuk meg, hogy hiány volt, amikor itt jártunk, és az, hogy szerettük, nem kifejezés. A hiány a következő szereplőnél valós volt: Jónást (Jónás Craft Beer & Food) ugyan kivetette magából a Bálna, de szerencsére májusban új otthonra talált, méghozzá a Bikás parkban, a kacsákkal teli tavacska partján. A sörös vonalon maradva vette be a Mammut 2. tetőteraszát az Élesztő Terasz, amely a Tűzoltó utcából jól ismert Élesztőház kistesója. A nyár üde színfoltja volt az Este11 is a Feneketlen-tónál, ahol jéghideg koktélok és grillételek társaságában élvezhetjük a gesztenyefák árnyékát az év melegebb szakaszában.

Szintén a tavasz hozománya az egykori Darshan Udvar helyén megnyitott Mixát Udvar, ami könnyedén a környék zászlóshajója lehet, egyfelől a mérete, másfelől pedig a mindent magába foglaló kínálata okán. Palágyi Norbert ennél konkrétabb vizekre evezett: autodidakta kóstolóból először Szomjas Farkas néven sörblogger lett, majd annyira beszippantotta a kraft sörök világa, hogy idén végül ugyanazon a néven saját pubot nyitott a Dob utcában. Mindeközben a Hercegprímás utcában egy távol-keleti utazásra nevezhetünk be: a Badhanna fúziós konyhájában ugyanis különféle ázsiai kultúrák találkoznak, és koktélokból is erős a felhozatal. November óta ráadásul klubként is működik, és elektronikus zenei bulikkal is színesíti a főváros éjszakai életét. A retró életérzést kedvelők a legendás és sokat látott Ibolya Presszó új pajtásának, az Ultraibolyának örülhetnek, ahol ugyanakkor már Tubi-szódát vagy epersört is kérhetünk.

Nyár óta működik a Seven Cocktail Bara tokaji Seven Hills Distillery brandbárja, ahol egyik kedvenc bartenderünk, Kormos Richárd, alias Rico keveri a jobbnál jobb italokat. Szintén nyári születésű a Macarena Bar, ahol tapasok és koktélok között, forró zenék társaságában élvezhetjük a hangulatot. Tánc ugyan nincs a Sophisto Champagne Barban, de buborékos italok, proseccók, champagne-ok, cavák és pezsgők garmadája garantáltan. A bár újdonságot hozott a Szent István-bazilika környékére. Nem mehetünk el szó nélkül a város egyik legszebb panorámáját nyújtó White Raven skybar mellett sem, Budapest legújabb rooftop barja a Hilton tetejét vette be. Ősszel a KAA is csatlakozott a kiemelkedő bárok sorába: a sok titkot rejtő dzsungelt idézték meg a mennyezetre rögzített több ezer száraz növénnyel. A bensőséges atmoszférában és félhomályban saját koktélunkat is összeállíthatjuk. 

Címkék