Keresés EN

Programok

Kultúra

CineKorda: Öngyilkos szüzek

A CineKorda december első napján Sofia Coppola debütáló filmjével tér vissza a Corvin Moziba.

Kultúra

Vagy Sehol: Spiró György

Spiró György lesz a Vagy Sehol klub vendége december 1-én.

Budafoki Pincejárat – December 2.

Budafok a főváros pezsgő bornegyede, ahová mindenképp érdemes ellátogatni, ha valami szuper programot keresünk december elejére.

Shopping

ReClaim Vintage – Advent Night Shopping

December 3-án hosszabbított nyitvatartással várnak a Király utca új vintage boltjában, a ReClaimben.

Kultúra Szponzorált

Danilo Pérez & Szabó Dániel: Pianorama

Danilo és Dani: két kiváló zongorista-zeneszerző, akiket december 8-án hallhatunk a Müpában.

Éjszakai élet

Boiler Room Budapest

A Boiler Room a világ különböző városai után, december elsején Budapestre érkezik. Jobb módja nincs is annak, hogy a telet köszöntsük, mint egy kiadós bulival az Arzenálban.

Shopping

Karácsonyi könyvvásár a Skandináv Házban

Északi szerzők kötetei, kedvezmények és természetesen hygge hangulat vár ránk december 3-án, a Skandináv Házban.

Kultúra

kultúra

Tarr Béla retrospektív

December 1. és 3. között Tarr Béla filmekkel várnak bennünket a Cirko-Gejzir moziban

kultúra

12. Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztivál

Az év legjobb izraeli és nemzetközi zsidó témájú filmjeit láthatjuk november 29. és december 3. között az idei Budapesti Zsidó és Izraeli Filmfesztiválon. Ezeken a napokon számos remekművet nézhetünk meg, és kísérőprogramokkal is készülnek a szervezők. Számíthatunk többek között premier előtti vetítésekre és hazai forgalmazásba nem kerülő játék- és dokumentumfilmekre is.

kultúra

VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál

Idén a VI. Roma Hősök Nemzetközi Színházi Fesztivál során öt roma színház produkcióit ismerhetjük meg. Olasz, svéd, román és magyar alkotók saját tapasztalataikból merítkezve, valós és fikciós történeteken keresztül mutatják meg az európai múlt és jelen kevéssé ismert arcait, az Eötvös10 Művelődési Házzal közösen megvalósított fesztiválon, melynek mottója: Generációk.

Kultúra

Pulpbrother (US): Sorry I forgot the pizza I was supposed to deliver

November végén amerikai kultművész érkezik a budai minigalériába, a Start Galéria Budapestbe.

Éjszakai élet kultúra

7. Magyar Klipszemle

Eljött az éves Klipszemle, azaz a magyar vonatkozású zenei videók országos versenye: november 9-én 3 helyszínen, óriás vásznon, koncertekkel, szakmai kerekasztalokkal, díjátadó gálával és afterrel várnak a szervezők. A műsorvezetők Co Lee és Miller Dávid lesznek.

kultúra

Shakespeare: Lidércek, Shaxpeare, Delírium

Bodó Viktor októberben ismerős terepre tér vissza: láthattuk már több előadását az Örkény színpadán, a nagy sikerű Kertész utcai Shaxpeare-mosót pedig szintén Závada Péterrel közösen dolgozták át, ahogy most az LSD-t is. A klasszikus Szentivánéji álomból a két alkotó keze alatt Lidércek, Shaxpeare, Delírium lett, és ha másból nem is, de ebből a címből azt sejtjük, hogy egy óriási színházi tripre számíthatunk.

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát.

kultúra

Hintalovon Művészeti Projekt: Mindenki volt gyerek – megnyitó

Novemberben egy különleges kiállítással és hozzá kapcsolódó programokkal idítják el a Hintalovon Összművészeti Projektet a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány, az Együtt a Művészetért Egyesület és az Art is Business együttműködésében.

kultúra

Róna – avagy Petőfi magány tánczot jár

Petőfi versei, annak Vörös István-féle átiratai és a Baltazár Színház színészeinek önvallomásai adják a Róna – avagy Petőfi magány tánczot jár, tánc- és versszínházi előadás alapját, dramaturgiáját.

kultúra

Csizik Balázs: Mit tanulhatunk a fáktól?

Csizik Balázs egyéni kiállítása a képzőművész legfrissebb műveiből válogat, amelyek a művész személyes élettereiből merített példákon keresztül tesznek fel urbanisztikai, és az emlékezés fogalmi terével kapcsolatos kérdéseket.

kultúra

Összjáték – a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója új tagjainak bemutatkozó kiállítása

A zenében az összjáték kifejezését arra használjuk, amikor minden hangszer egyszerre szólal meg egy adott pillanatban és a hangok kakofón káosza helyett az eltérő dallamok egymást kiegészítve egy harmonikus összhangzást hoznak létre.

kultúra

Plakátváros

Szeptember 30-ától folytatódik a Plakátváros projekt, mely visszahelyezi a plakátot – mint sokszínű vizuális költészeti formát, kifejező eszközt, alkotói technikát – eredeti környezetébe és méltó helyére: az utcára. Idén is két helyszínen fognak zajlani a kiállítások, összesen 47 plakátot tekinthetünk meg 34 alkotótól, a Magyar Plakát Társaság tagjaitól és meghívott barátaiktól, az idei tematika pedig a szív lesz.

Éjszakai élet kultúra

Forbidden Fruit Gin&Tonic Night

Egy nem mindennapi, érzéki kiállítás záróeseményére invitálnak bennünket szeptember 29-én a LAVOR Collective-be, melyen a művészet és szenvedély birodalmába látogathatunk el Sam Scott Schiavo és Kecső Endre alkotásain keresztül. Míg Sam a fényképezőgép lencséjén keresztül a férfi test mélységeit örökíti meg, addig Endre festői vonalai a női formák és idomok elbűvölő szépségét ünneplik.

kultúra

Kaszás Tamás és Loránt Anikó: Igazán fontos, hogy itt vagyok

A Magyar Hospice Alapítvány épülete a Vigyázat, törékeny. Handle With Care című kiállítás egyedülálló külső helyszíne, ahol Loránt Anikó és Kaszás Tamás munkái kaptak helyet.

Szabadidő kultúra

Megnyílik a Szerkesztőség

Multifunkcionális hely, kávézó, designbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: november 9-én megnyílik a Szerkesztőség. A Buda szívében található hely nem akar egyedi lenni, hiányt sem szeretne betölteni, inkább lehetőséget teremt a párbeszédre és a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatunk el, hanem részt vehetünk az alkotók, képzőművészek, designerek, elméleti szakemberek és a műkedvelők által folytatott párbeszédben is.

kultúra

Sosemvolt Budapest. Tervek, álmok, víziók a főváros építészetének 150 évéből

Milyen lenne a Duna-korzó magasházakkal? Hogy mutatna egy francia felhőkarcoló a Budapest Sportcsarnoknál? Milyennek képzelték a fővárosi metrót az ötvenes években? Hogy nézne ki a világ legnagyobb zsinagógája Újlipótvárosban?

kultúra

Pintér Béla–Darvas Benedek: Gyévuska

2003. november 5-én, azaz pontosan 20 évvel ezelőtt mutatta be a Pintér Béla és Társulata Gyévuska c. előadását a Nemzeti Színházban. A zenés, második világháború időszakában játszódó darab november 15-től több mint 5 év szünet után újra látható lesz, ezúttal az UP Rendezvénytérben.

kultúra

Határátlépések. A képek politikája

A Határátlépések. A képek politikája című kiállítás amellett, hogy körüljárja, egy országot miként tesznek láthatóvá az oda érkező külföldi fotósokkal szemben az ott élő fotográfusok, több olyan alkotó műveit is felvonultatja, amelyek közvetlenül reagálnak a tavaly február óta Ukrajnában zajló háborúra. A Capa Központban október 15. és január 14. között látogatható tárlat húsz, különböző országbeli művész 150 fotójából és videóinstallációjából áll, többek között Boris Mikhailov, Rafał Milach, Annie Leibovitz, a The New York Times nyomozócsoportja, Robert Capa és Martin Parr munkáit is bemutatja.

kultúra

Az idő illúziója – Ruth Orkin (1921–1985)

Komoly kihívásokkal kellett szembenéznie annak a nőnek, aki a 20. század első felében filmkészítő szeretett volna lenni az Egyesült Államokban. Miközben a nők részt vettek az „álomgyár” nyersanyaggal való ellátásában, nem lehetett kétség afelől, hogy a termékek előállítói, vagyis azok, akik a kamera mögött foglaltak helyet, férfiak.

kultúra

Romani Design Fashion Art – Aktivizmussal a tradíciókért

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, mely 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját. Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájn termékeket készítenek.

kultúra

Renoir – A festő és modelljei

Renoir – A festő és modelljei címmel nézhetjük meg a Szépművészeti Múzeum új tárlatát szeptember 22. és január 7. között, a párizsi Musée d’Orsay-val és a Musée de l’Orangerie-vel együttműködésben.

kultúra

Bédekker Extra – Esther Horvath: A sarki éjszaka csillagai

A Capa Központ Bédekker címmel indított programsorozatának célja, hogy fotográfusok és fotográfiával foglalkozó elméleti szakemberek a saját utazásaik során készült képek vetítésével párhuzamosan, meséljenek élményeikről.

kultúra

Barabás Miklós. A rajz mestere

125 éve halt meg Barabás Miklós, a 19. század első felében kialakuló magyar művészet egyik legfőbb képviselője. A Magyar Nemzeti Galéria az évforduló alkalmából megrendezett kiállításán 125 mű kerül bemutatásra: néhány ismert festmény mellett elsősorban olyan rajzok és akvarellek, amelyeket korábban még nem láthatott a közönség.

kultúra

A Feledi Project két kortárs zeneszerző által inspirált táncdarabokat mutat be a Liszt Ünnepen

A Feledi Project két kortárs zeneszerző, Szentpáli Roland és Orbán György kompozíciói által inspirált táncdarabokat mutat be a Liszt Ünnepen. A Kozmikus konfliktus koreográfiája Szentpáli 2020-ban, a Müpa Zeneműpályázatán díjazott A szél és a nap című munkájára épül. A balett Aiszóposz (Ezópusz) görög meseköltő történetét dolgozza fel, melyben a nap bebizonyítja az északi szélnek, hogy a rábeszélés hatásosabb, mint az erőszakos kényszerítés.

kultúra

A koreai stílus – Hagyományos öltözék és lakás Szöulból

Szöul több mint egy évezrede főváros, az ország, majd a világ minden részéből származó áruk gyűjtő- és elosztópontja és idegen kultúrákés civilizációk találkozási helye. A 19. század során egyre erősödtek a nyugatról érkező kulturális hatások, a 20. században pedig japán gyarmati uralom után háború pusztította a várost. Szöul óriási változásokon ment keresztül mielőtt a világgazdaságban és kultúrában most játszott szerepét betöltötte volna.

kultúra

Pszinapszis 2023 – A pszichológia fesztiválja

Idén kissé új megvilágításban szervezik meg a Pszinapszis 2023-as kiemelt egész napos szakmai, kulturális és zenés eseményét az „Összhangban a világgal, összhangban magaddal” szlogen jegyében.

kultúra

Kapuk a létben. A fa motívuma Pieter Bruegeltől Hollán Sándorig

Hollán Sándor Franciaországban élő magyar képzőművész munkáit mutatja be az európai rajz- és grafikatörténet legkiemelkedőbb mestereinek faábrázolásai

kultúra

Schönbrunn kincsei várnak Gödöllőn

A Schloss Schönbrunn Kultur- und Betriebsges.m.b.H. (röviden Schönbrunn Group) Császári rezidenciák elnevezésű gyűjteménye 1992-ben jött létre, s azóta is folyamatosan gyarapodik. Az átfogó gyűjtemény legérdekesebb darabjaiból a bécsi szakemberek egy utazó kiállítást állítottak össze, amelynek első bemutatási helyszíne a Gödöllői Királyi Kastély.

kultúra

Divat & Város

A Budapesti Történeti Múzeum Kiscelli Múzeuma a főváros 150. születésnapja alkalmából átfogó kiállításon tárja a közönség elé Budapest divattörténetének legutóbbi 150 évét.

kultúra

Ladik Katalin: A gyűjtemény

Ladik Katalin a közép- és kelet-európai művészet egyik meghatározó alakja. Szülővárosa, a volt jugoszláviai Újvidék többnyelvűsége alakította Ladik vizuális megközelítését a nyelv és a költészet dimenziójában. 1978-ban vizuális költeményeivel és kollázsaival szerepelt a Velencei Biennálén. 1977 és 1992 között az Újvidéki Színház színésze, a nyolcvanas években énekesnőként a Boris Kovač zenekar tagja volt.

kultúra

Márkó és Barna síkideg, vendég: Kormos Anett

Linczényi Márkó és Turai Barna műsora, az ország egyik legnépszerűbb podcastja. Október 18-án 19:00-kor újra a Turbinában idegeskednek, ahova szeretettel várják hasonlóan nyugtalan közönségüket, egy közös levezetésre. A vendég Kormos Anett lesz.

kultúra

Superluminal – Light Art Museum

Május 20-ig látogatható a budapesti Light Art Museum új kiállítása, a hatalmas közönségsikert arató, egyéves intézmény látványos bemutatkozását jelentő nyitótárlat folytatása.

kultúra

Vagyok, aki vagyok – válogatás a Jáky-gyűjteményből

A Várkert Bazár Déli palotájában nyílt YBL6 Művészeti Térben megtekinthető a hazai műgyűjtés egyik legismertebb mai kollekciójának válogatása. A Jáky-gyűjtemény részét képező 120 festmény hat tematikus termen keresztül mutatja be a magyar képzőművészet 1945 utáni történetét. A kiállítás különlegessége, hogy stílusirányzatoktól függetlenül képes felmutatni a kelet-nyugat közötti párbeszéd jegyeit a korszak összes uralkodó vagy éppen rejtőzködő művészeti alkotásában.

kultúra

Kiállítás nyílik Claudia Andujar magyar származású fotóművész munkásságából

Indiánok. Lelkek. Túlélők. címmel Magyarországon először lesz látható Claudia Andujar magyar származású fotóművész munkássága, a São Pauló-i Vermelho Galéria közreműködésével. A kiállítás kihagyhatatlan élmény az etnográfia, a távoli kultúrák és a kortárs fotóművészet kedvelőinek is, miközben az amazóniai esőerdők világáról is megrázó üzenetet hordoz. A 124 fotográfia, nagyméretű analóg nagyítások és digitális nyomatok, illetve a további vetített képanyag egyedi megvilágításban tárja elénk az életmű egy fontos szeletét.

Szabadidő kultúra

Épített titkok – A Füvészkert épületei és szobrai

Magyarország legrégebbi botanikus kertje, a Füvészkert, fő céljához méltó módon 8000-nél is több növényfajt tár a szemünk elé, és sok olyan titkot is rejt, amelyről nem szól növénytani tájékoztató tábla. Ezeket deríthetjük fel február 5-én, egy vezetett séta során. Épületek, emlékművek, szobrok kerülnek most az előtérbe, amelyek eddig szerényen meghúzódva adták át a főszerepet a növényeknek, pedig bőven tudnának mesélni.

kultúra

Budapest – a város és hídjai

Budapest egyesítésének 150. évfordulója és a Széchenyi lánchíd felújítása alkalmából Budapest Főváros Levéltára kiállításon mutatja be a Dunát átszelő budapesti hidak történetét. A mai Budapest múltja szorosan összefonódik a Dunával, a folyamon való átkelés bonyodalmaival és lehetőségeivel, és az adottságai okán a vidéki területek felől itt összefutó utakkal.

kultúra

Zárvatermő – a Néprajzi Múzeum kiállítása

A költözés alatti rendhagyó munkakörülmények ellenére a Néprajzi Múzeum gyűjteménye tovább gyarapodott

kultúra

Az üvegen túl – tárlatvezetés

Róth Miksa alkotásai behálózzák a fővárost, üvegablakai számtalan köz- és magánépület ékei. De nem csak iparművész volt ő, hanem apaként, férjként, üzletemberként is helyt kellett állnia, miközben művészként világszerte ismert alkotóvá vált.

kultúra

A zene show-ja Gundel Takács Gáborral

Mitől válik valaki jó kvízmesterré? Honnan ered a stabil, jól behatárolható értékrendje? Mit adott neki a sport és milyen kapcsolata van a zenével?

kultúra

iamyank & Susan Rein performansz

Az év utolsó Zene x Látvány estjén két igazán sokoldalú alkotó érkezik az A38 Hajóra. A látványt egy elsősorban absztrakt festményeket készítő művész képviseli majd, míg zenei oldalról egy elektronikus- és rockzene területén ismert zenész lesz a meghívott.

kultúra

A pénz útja

A Pénzmúzeum egy több szintet elfoglaló állandó kiállításnak ad teret: A pénz útja öt csomóponton keresztül

kultúra

Költő lenni vagy nem lenni

Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója tiszteletére új állandó kiállítást nézhetünk meg január 14-től a Károlyi-palota felújított tereiben. A tárlat különlegessége, hogy az életrajz helyett a költő szövegeire épít, és Petőfi szoborrá merevedet kultikus alakja helyett a sokszálú életműre irányítja a figyelmet. A kiállításon megidézett szövegek mindannyiunk számára nyújtanak találkozási pontokat, a színházi, filmes díszlet, az interaktív videóinstallációk pedig, a korabeli képzőművészeti alkotásokkal együtt összművészeti, performansz jelleget adnak a tárlatnak.

kultúra

abakanon – A test emlékezete

A Szépművészeti Múzeum egyedülálló, nemzetközi összművészeti produkciónak ad otthont Magdalena Abakanowicz lengyel képzőművész születésnapján. Az abakanon – A test emlékezete című előadást a múzeum gyűjteményében őrzött Ketrec című embernagyságú szobor ihlette, amellyel a térinstalláció részeként június 20-án találkozhatunk.

kultúra

Samsara – premier előtti vetítés

Egy buddhista fiatal minden reggel meglátogat egy idős nőt, hogy a Tibeti Halottaskönyvből olvasson fel neki, a halál és a következő élet közötti útra felkészítve őt. Az utolsó napon a fiú a könyv záró sorait súgja az asszony fülébe, becsukja a szemét és vele együtt meditál, miközben a nő lelke útra kel.

kultúra

Robert Capa, a tudósító

Robert Capa, a tudósító címmel június 13-án megnyílt a világ első, állandó Robert Capa életmű- kiállítása az idén 10 éves Robert Capa Kortárs Fotográfiai Központ új, 500 nm-es kiállítóterében.

kultúra

Hangdimenziók – Zenei utazások térben és időben

A Magyar Zene Házában különleges zenei tárlat mutatja be a zene történetének legfontosabb állomásait, európai, illetve magyar fókusszal. Az ősi ritmusoktól elindulva egészen a 21. századig az élet körforgásán keresztül meséli el a zene jelentőségét, végighalad a legfontosabb zenetörténeti fordulópontokon, kiemelve egy-egy ikonikus alkotót.

Szabadidő

Szabadidő

Budapest Park Jégvilág nyitóhétvége

Decembertől ismét utánozhatatlan hütte hangulattal várnak minket a Budapest Park Jégvilágba.

Szabadidő Szponzorált

GOBUDA Advent

Óbuda legnagyobb bevásárlóközpontja a GOBUDA Mall családi programokkal vár bennünket december 6. és 9. között.

Szabadidő

Kölyök Turbina – Manóságok

A gyerekeké lesz a főszerep a Turbinában, november 19-én, a programokat pedig 9 éves korig ajánlják a szervezők. Lesz geocatching törpékkel és ásványokkal, a nagyteremben pedig a JamSchool Dobiskola készül hangszersimogatóval. A kreatív kölykök kipróbálhatják magukat kézműves foglalkozásokon, ördögbot és diabolo workshopon, de sok más igzalmas program mellett a lézer akadálypályát is végigjárhatják.

Szabadidő shopping

Vörösmarty Classic Xmas 2023

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt tavaly óta már Vörösmarty Classic Xmas néven rendezik meg. November 17-én indul az ünnepi forgatag, amely december 31-ig tart majd. A vásár egyik főattrakciója most is az ingyenes kisvasút lesz.

Szabadidő shopping

Advent Bazilika 2023

A legtöbben alighanem a  Szent István-bazilika  előtti téren megrendezett  Advent Bazilikát  várják

Szabadidő

Lányok Napja Fesztivál 2023

Idén ősszel, már második alkalommal a lányoké lesz az egész nap a Nők a Tudományban Egyesület eseményén. Az október 17-ei Lányok Napja Fesztiválon változatos programokkal várnak a szervezők: az ország legizgalmasabb cégeinek és egyetemeinek műhelytitkaiba leshetnek bele a gimnazista és egyetemista lányok, menő irodákat, gyárakat, kutatólaborokat, egyetemeket látogathatnak meg, és testközelből ismerkedhetnek meg különböző szakmákkal.

Szabadidő

Nyitó hétvége a Városligeti Műjégpályán

November 17-étől már hódolhatunk kedvenc téli sportunknak, hiszen ezen a hétvégén nyílik a Városligeti Műjégpálya. Pénteken 17 és 21 óra között, szombaton és vasárnap pedig 10:00–14:00 és 16:00–21:00 közti időpontokban korcsolyázhatunk.

Szabadidő kultúra

Megnyílik a Szerkesztőség

Multifunkcionális hely, kávézó, designbolt, találkozási pont, kiállítótér, munkaállomás: november 9-én megnyílik a Szerkesztőség. A Buda szívében található hely nem akar egyedi lenni, hiányt sem szeretne betölteni, inkább lehetőséget teremt a párbeszédre és a közös gondolkodásra. Az Új Művészet képzőművészeti folyóirat által életre hívott Szerkesztőségben nemcsak kulturális és művészeti eseményekre látogathatunk el, hanem részt vehetünk az alkotók, képzőművészek, designerek, elméleti szakemberek és a műkedvelők által folytatott párbeszédben is.

Szabadidő

Csepeli Jégpark

Ideje előkészíteni a korcsolyákat, kesztyűket, hiszen november végétől egyik kedvenc téli sportunknak is hódolhatunk.

Szabadidő shopping

Steampunk Design Market 2023

Október 22-én a steampunk lesz a középpontban, a Dürer kertben szervezett vásáron. Az eseményen találkozhatunk a szubkultúra tervezőivel, alkotóival. Lesz goggles, fűző, fejdísz, kiegészítők, csipkék, ékszerek, és részt vehetünk érdekes előadásokon is: Dr. Leslie Aromo a mesterséges intelligenciáról fog beszélni, és azt is megtudhatjuk, hogy mit jelentett a spiritualizmus a viktoriánus korban, Fischer Annamária előadásában. Workshopok és játék mellett idén is nevezhetünk Teapot Rally-ra is.

Szabadidő

Közösségi Kertek Éjszakája 2023

A Kisdiófa Közösségi Kertben októberig minden hónap első szombatján nyílt napon vehetünk részt. Szeptember 2-án pedig, az augusztusi pihenő után, a Közösségi Kertek Éjszakáján térn vissza a csapat, amikor este 9 óráig várnak bennünket. Délelőtt pihenhetünk, ismerkedhetünk a kerttel és a jelenlegi tagokkal, délután pedig előadást és felnőtteknek szóló meséket hallhatunk az esti meglepetéskoncert előtt.

Szabadidő

Lumina Park – 2023/2024

A tavalyi évben egy új látványossággal gazdagodott Budapest, a Palatinus Strandon nyitották meg a Lumina Parkot, ami egy olyan varázslatos hely, ahol különleges fény- és hangjáték által létrehozott mesebeli világot alkottak meg szervezők.

Szabadidő kultúra

Épített titkok – A Füvészkert épületei és szobrai

Magyarország legrégebbi botanikus kertje, a Füvészkert, fő céljához méltó módon 8000-nél is több növényfajt tár a szemünk elé, és sok olyan titkot is rejt, amelyről nem szól növénytani tájékoztató tábla. Ezeket deríthetjük fel február 5-én, egy vezetett séta során. Épületek, emlékművek, szobrok kerülnek most az előtérbe, amelyek eddig szerényen meghúzódva adták át a főszerepet a növényeknek, pedig bőven tudnának mesélni.

Szabadidő

Ügetőszilveszter 2022

Több mint két évtizede, hogy minden évben megszervezik az Ügetőszilvesztert a Kincsem Parkban. Az esemény ma már nemcsak egy versenynap, hanem egy teljes délutánon keresztül tartó before party, melegítés az újévre.

Szabadidő

Jóga világnapja a Hármashatárhegyi reptéren

Az ENSZ Közgyűlése június 21-ét a jóga világnapjává nyilvánította. Így 2015-től ezen a napon, minden évben együtt jógázhatunk egy időben, az ország, sőt a világ számtalan pontján. A kezdeményezéshez a Downdog Jógastúdió is csatlakozik, és 21-én, reggel fél 7-től egy 65 perces jógára invitálnak bennünket. A találkozó az Arad és Kánya utca sarkánál lesz, onnan sétálhatunk át közösen a mezőre.

Szponzorált

Szabadidő Szponzorált

GOBUDA Advent

Óbuda legnagyobb bevásárlóközpontja a GOBUDA Mall családi programokkal vár bennünket december 6. és 9. között.

Éjszakai élet

Éjszakai élet

Bohemian Betyars pogó buli

A Bohemian Betyars 2009-es működése óta nem csak ország-, de világszerte belopta magát egy tekintélyes méretű közönség szívébe speed, folk, freak-punkos, magával ragadó, energikus formációjával.

Éjszakai élet

Grandmaster Flash (US)

Rengeteg sztori szól a jazz születéséről és a rock n’ roll kezdetéről, de a hip-hopnak alapító atyái vannak: az egyik DJ Grandmaster Flash. A '70-es évek elején Joseph Saddler Dél-Bronxban élt, és villamosmérnökként tanult. Azonban Saddlernek, aki Bronxban született, sokkal mélyebb szenvedélye volt a zene iránt, kiskora óta kísérletezett apja bakelitlemezeivel. Az audioberendezésekkel kapcsolatos ismerete egy olyan ötlethez vezette, amely forradalmasította a zenealkotási módszereit: a lemezjátszó lett a hangszere.

Éjszakai élet kultúra

7. Magyar Klipszemle

Eljött az éves Klipszemle, azaz a magyar vonatkozású zenei videók országos versenye: november 9-én 3 helyszínen, óriás vásznon, koncertekkel, szakmai kerekasztalokkal, díjátadó gálával és afterrel várnak a szervezők. A műsorvezetők Co Lee és Miller Dávid lesznek.

Éjszakai élet kultúra

Forbidden Fruit Gin&Tonic Night

Egy nem mindennapi, érzéki kiállítás záróeseményére invitálnak bennünket szeptember 29-én a LAVOR Collective-be, melyen a művészet és szenvedély birodalmába látogathatunk el Sam Scott Schiavo és Kecső Endre alkotásain keresztül. Míg Sam a fényképezőgép lencséjén keresztül a férfi test mélységeit örökíti meg, addig Endre festői vonalai a női formák és idomok elbűvölő szépségét ünneplik.

Éjszakai élet

New York Jazz Fesztivál

Idén ősztől a Budapest Jazz Club első alkalommal rendezi meg a  New York Jazz Fesztivált

Éjszakai élet

We Love Budapest Jazz Est: Áron Hodek & The Pocket Crew

A mindössze 13 éves, komáromi Hodek Áron basszusgitáros máris világszerte elismert zenész, nemzetközileg jegyzett „csodagyerek”. Elképesztő sikereire hat éves kora óta fókuszál a világ. Tehetségére olyan legendás zenészek figyeltek fel, mint Quincy Jones, Lenny Kravitz, Timbaland, Robert Glasper, és még sokan mások.

Éjszakai élet

Halloweeni horror bújócska

A Szomjazók viadala következő eseményén egy halloweeni bújócskán vehetünk részt

Éjszakai élet

Halloween Party

Rémísztően jó, denevérekkel, koponyákkal, tánccal teli halloweeni hangulatra számíthatunk október 31-én a Stifler Házban. Ha jelmezben érkezünk a helyszínre, ajándék shottal jutalmaznak a szervezők, és ingyenes arcfestés is lesz.

Éjszakai élet

Kid Francescoli (FR), vendég: OIEE

Kristálykék tenger, lágy nyári szellő, naplemente, koktél a kézben – ilyen hangulatot festenek Kid Francescoli dalai. A francia producer, Mathieu Hocine ősszel jelenteti meg új, Sunset Blue c. lemezét, amellyel a mediterrán térséget idézi meg dalaiban. A francia riviérától egészen Marokkóig tartó utazásra most elég egy koncertjegy: Kid Francescoli lemezbemutató koncertjén október 25-én vehetünk részt, a Dürer Kertben.

Éjszakai élet

Cinema Hall Season Closing: Fideles (US), Brina Knauss (SI)

Egy újabb Cinema Hall bulin vehetünk részt május 6-án, 22 órától. Érkezik ezen az estén a Fideles duó és Brina Knauss Szlovéniából, a helyi fellépők pedig Mateo&Spirit, Metha, Indigo Theory, Justrice, Dubecticut és Robert Makai lesznek.

Éjszakai élet

ajsa luna, Dina Jashari & Drugari (MK)

Mélysötét elektronika, magával ragadó szövegvilág és baljós, de ugyanakkor mesebeli hangzás jellemzi leginkább a Z generációs Hamupipőkeként aposztrofált ajsa lunát, akit június 23-án hallhatunk az A38 színpadán. Ezen az estén koncertezik még Dina Jashari észak-macedóniai művész is, aki szívét és elméjét önti ki dalaiban, és most zenekarával érkezik a Hajóra. Álmodozó harmóniák, érzelmes szövegek, modern és friss ütemek jellemzik zenéjét, mely főleg a pop, dream pop, neo-soul és jazz között mozog.

Gasztró

Gasztró

3. VAJ szülinap

November 17-én, pénteken lesz a VAJ 3. születésnapja, ezért sok meglepetéssel készülnek nekünk a Rákóczi téren. Valójában már egész héten hangolódhatunk az ünneplésre, hiszen a legnépszerűbb termékeket kedvezményesen rendelhetjük meg a Wolton, de pénteken debütál a VAJ saját pörkölésű kávéja is. A vásárlások mellé tombolát osztogatnak a szervezők, a hosszabb nyitvatartásnak köszönhetően pedig még egy diszkó is belefér a szülinapi buliba.

Gasztró

Hálaadás napi támogatói vacsora a Babka Deliben

A protégé.mentorprogram csapata egy stílusos és emlékezetes eseménnyel készül az idei hálaadás ünnepére. November 23-án támogatói vacsorát rendeznek, melyre a turizmus és vendéglátás terület iránt érdeklődőket, valamint a mentorálás fontosságának támogatóit várják.

Gasztró

Ferrari Bollicine: pizza, pezsgő, parti

A Ferrari Trentot az elmúlt 5 évben négyszer választották a világ legjobb pezsgőpincészetének, és pár éve a F1 hivatalos ital szponzora, vagyis ezzel locsolják egymást a pilóták a verseny után. A május 5-ei eseményen az összes pezsgőt megkóstolhatjuk, emellett nápolyi pizzák, és más olasz fogások idézik meg az itáliai életérzést.

Shopping

Shopping Kultúra

PANEL Contemporary: Karácsonyi képzőművészeti kiállítás és vásár

A Faur Zsófi Galéria karácsonyi képzőművészeti kiállítással és vásárral könnyíti meg az ünnepek előtti ajándékhajszát.

Szabadidő shopping

Vörösmarty Classic Xmas 2023

A Vörösmarty téri karácsonyi vásárt tavaly óta már Vörösmarty Classic Xmas néven rendezik meg. November 17-én indul az ünnepi forgatag, amely december 31-ig tart majd. A vásár egyik főattrakciója most is az ingyenes kisvasút lesz.

Szabadidő shopping

Advent Bazilika 2023

A legtöbben alighanem a  Szent István-bazilika  előtti téren megrendezett  Advent Bazilikát  várják

shopping

Szépséghibás és akciós könyvvásár az Alexandra Kiadócsoporttal

Idén már három alkalommal volt lehetőségünk Budapesten válogatni az Alexandra Kiadócsoport kínálatából, november 18-án azonban szinte teljesen új készlettel, más könyvekkel és nagy akciókkal érkeznek a Rákóczi téri vásárcsarnokba.

Szabadidő shopping

Steampunk Design Market 2023

Október 22-én a steampunk lesz a középpontban, a Dürer kertben szervezett vásáron. Az eseményen találkozhatunk a szubkultúra tervezőivel, alkotóival. Lesz goggles, fűző, fejdísz, kiegészítők, csipkék, ékszerek, és részt vehetünk érdekes előadásokon is: Dr. Leslie Aromo a mesterséges intelligenciáról fog beszélni, és azt is megtudhatjuk, hogy mit jelentett a spiritualizmus a viktoriánus korban, Fischer Annamária előadásában. Workshopok és játék mellett idén is nevezhetünk Teapot Rally-ra is.

A