Kényelmes, már-már főúri fotelban púposkodva várjuk a KAA első koktélját, amit ráadásul az asztalnál (vagy a bárpultnál) hangolhatunk a saját ízlésünkre. Közben csak az a kérdés jár a fejünkben, hogy miért éppen KAA. K, mint koktél? K, mint Király utca? Természetesen egyik megfejtés sem helyes, de fontos információ minden koktélkedvelőnek, bárkultúra iránt érdeklődőnek, hogy megnyílt a város legújabb koktélműhelye a Király utcában. Az enteriőr egészen különleges, az éjszakai dzsungelt ötvözi egy buja, elegáns bárral. Dzsungel és KAA... Oké, le is esett a tantusz.

Varázslat az újkori „prohibition”-éra után

Nem mondhatjuk, hogy az elmúlt években annyira nyüzsgő báréletnek voltunk részesei: az ismert lezárások és óvatoskodás miatt ez a szcéna is elhalkult, készült a visszatérésre. A legjobb bárok akkor tudják megmutatni magukat, amikor az elegancia, a kreativitás, az intimitás és a bizalom találkozik: serényen kézfertőtlenítve nehéz ezt a lelassult, kicsit misztikus, hedonista hangulatot átvenni. De szerencsére túl vagyunk a sajátos „KAA: prohibition” időszakon, és újult erővel készülnek varázslatra a bartenderek, mi, vendégek pedig isszuk szavaikat és ürítjük poharainkat. 

Upcycling, a legjobb értelemben

A Twentysix (ami szintén ebben az épületkomplexumban található) nyitása óta kedvelt belvárosi oázis: a pálmák és további trópusi óriásnövények egyre csak nőnek és nagyon jól érzik magukat, a vendégkör pedig nem győzi fotózni őket. Tényleg relaxáló náluk kávézni vagy vacsorázni, és télen sem kell hiányolni a zöld növények közelségét. Volt a háznak egy utcafronti kávézója/shopja is, ami kimaradt a fénnyel és zölddel elárasztott udvarból, túl szolidan bújt meg a pálmák mögött. KAA viszont most, 2022 utolsó negyedévében fogta magát, és felváltotta az épület ezen részét. 

Persze ez több mint felváltás, olyan minőségi, „upcycling” csere történt, amire senki sem számított. A világos, termésköves térből egy titokzatos, a Twentysix dzsungeles tematikájára rímelő, mégis éjszakai és misztikusabb belsőt varázsoltak. Olyan enteriőrdizájnnal, amit itthon még nem láttunk. Gyakorlatilag a holdfényes, sok titkot rejtő dzsungelt idézték meg a mennyezetre rögzített több ezer száraz növénnyel, amelyek uralják a teret. Ezért a dekorért Kapócs Zsóka, a KAPOCS art home tulajdonosa felelt, Tóth Judit mestervirágkötővel valósították meg. Bátran nyomták össze a nagy belmagasságot, ezzel egy bensőségesebb, meghittebb atmoszférát létrehozva. Egy varázsitalokkal teli bár kívánja ezt a fajta homályt, sejtelmes helyszínt. Hangulatteremtésből pedig jelesre vizsgáztak! 

Miután benyitunk a hangos és pörgős Király utcáról, két pillanat alatt átlényegülünk. 

Miután benyitunk a hangos és pörgős Király utcáról, két pillanat alatt átlényegülünk. 

Egy nem szokványos bár különleges és hagyományos italai

A bár szakmai vezetése Pilu kezében van, aki ismerős arc a budapesti éjszakában: végigélte és végigdolgozta a főváros legintenzívebb, legbulisabb korszakát, a vodka-szóda divatját, a gin-tonik térhódítását, a mezcalok füstös érkezését is. A KAA életében nem véletlenül használják a „mixology” kifejezést, hiszen – ahogy egy koktélműhely esetében lennie kell –

a legtöbb főzet, szirup, gyümölcsös-fűszeres komponens saját fejlesztésű, elenyésző csak, amit készen vásárolnak a különleges italokhoz. 

a legtöbb főzet, szirup, gyümölcsös-fűszeres komponens saját fejlesztésű, elenyésző csak, amit készen vásárolnak a különleges italokhoz. 

A szabad alkotás, a bárok saját karaktere így sokkal jobban érvényesül. Itallapjuk három szekcióra bontható: egyrészt a KAA signature-italai sorakoznak fel, aztán következnek a legszigorúbb értelemben vett és kivitelezett klasszikusok (melyek a most 81 éves koktélmágus, élő legenda, Charles Schumann receptúrái nyomán készülnek), majd a „három kívánság”, vagyis az egyénre szabott italok. 

Ez annyit tesz, hogy ha nem találjuk az itallapon azt az italt, amit éppen megkívántunk, egy kis beszélgetés és az igények felmérése után örömmel elkészítik nekünk. Ez a fajta rugalmasság és kreativitás nagyon szerethető, és élni is fogunk a lehetőséggel, de most azokról a már meglévő italokról tudunk nyilatkozni, amelyeket az említett karosszékben ülve már el is fogyasztottunk. Az italok mellé természetesen barfoodkínálat is elérhető, olyan ropogtatnivalókkal és falatokkal, amik jólesnek koccintás és beszélgetés közben, mégsem veszik el a fókuszt a főszereplőkről: a bárról és az italokról. 

Füstbe burkolózó, krémes élvezet

Kedvencünk az En Fumo névre hallgató, mezcalalapú ital lett, amiben eleve megjelenik a kékagavé-párlat karcossága, de mindezt hickory fachipsszel készített, valódi, gomolygó füsttel koronázzák meg. A pink grapefruit, a friss lime, a fűszeres falernum, a csokoládébitter és persze az ital tetején csücsülő tojásfehérjehab mégis úgy fojtja le ezt a maszkulin füstösséget, hogy egy selymes, szelíd itallá válik. Az ízek mellett fontos maga a megjelenítés is: stílszerűen egy üvegbúra alatt érkezik az En Fumo, a felemelés után pedig kibújuk a kavargó füstfelhőből. 

Ajánljuk még...

A következő favorit a Hemingway Daiquiri KAA-változata lett. A rumalapú, frissítő daiquiri a citrusméz és a pomelo játékosságát kapta, kecses poharának talpára pedig füstös sót hintettek. Egy korty a koktélból, egy kis só a nyelvre, és kirajzolódik az ital valódi személyisége. Akik kedvelik az old fashioned koktélok világát, azoknak jó választás lehet a The Final Touch névre keresztelt ital, ami gondos előkészületek után érkezik az asztalra, de a végső, bitteres érintést mi adjuk hozzá. Választhatunk, hogy a bourbonalapú klasszikushoz végül Campari bittert, fekete diót vagy füstöltmandula-keserűt cseppentünk. 

A KAA már első látogatásra meghozta a kedvünket, hogy több időt töltsünk náluk, és akár egy egész estét eltöltsünk immár nem a stílusos asztaloknál, hanem a bárpultnál ülve. Mozizva, kóstolva, beszélgetve, varázsolva. 

Címkék

Elérhetőségek

KAA 1061 Budapest, Király utca 26. Facebook-oldal Weboldal