gasztró

szerkesztés

Megnyílt a Kismező a Nagymező utcában – Mediterrán ízek és canotto pizza az egykori Pesti Disznóban

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 05. 26. 12:39

A Pesti Disznó bezárását követően Gerendai Károly, Besztercsényi András, Durgó Lajos és Pusztási Attila tulajdonosok egy olyan, a mostani trendekhez igazodó koncepcióval nyitottak újra – immár Kismező néven –, ahol az étterem a Broadway vibráló hangulatát eleveníti fel, miközben megosztásra tervezett, úgynevezett „small plate” fogásokkal, canotto pizzákkal, valamint széles és tradicionális borsorral várja a vendégeket.

Néhány, egykor ütemesen lüktető és dübörgő városrészünk is csak lassacskán ébredezik a Covid okozta Csipkerózsika-álmából. Ezért is nagyszerű érzés azt látni, hogy a Nagymező utca újra megtelik élettel. A pesti Broadway elnevezés ráadásul egyáltalán nem valami önigazoló nagyzolásból ered, hiszen az egykori Grosse Feld Gasse környéke már a 19. század vége óta folyamatosan a budapesti szórakozás, az éjszakai élet és a kultúra egyik középpontja.

Fotó: Molnár Dániel - Socially

A francia–magyar konyhára épülő legendás Pesti Disznót sokan elsirattuk korábban, de most egyáltalán nincsen helye a könnyeknek, hiszen a komoly ráncfelvarráson átesett – és Kismező néven a napokban nyílt – étterem abszolút modern felfogásban, stílusos külsővel és magabiztos fogásokkal segít teljes pompájában visszahozni az egykori vigalmi negyed közel két évig csak halványan pislákoló fényét.

„Small plate”-ek

Fotó: Molnár Dániel - Socially

Az étlapot Fekete Norbert kreatív séf (Olimpia Étterem, Portum Étterem) álmodta meg, az ételsor összeállításakor pedig az étkezést közösségi élménnyé kovácsoló „small plate”-ek kapták az egyik főszerepet, miközben a különböző nemzetek konyhái egy-egy mediterrán csavarral mutatkoznak be: sárgabarackcsatnival tálalt mangalicarillette, szardellás grillezett cukkinisaláta, lassan sült marhaoldalas céklával és mangolddal vagy a harissza szósszal és padronpaprikával tálalt garnéla

Harissza szósszal és padronpaprikával tálalt garnéla

Fotó: Molnár Dániel - Socially

A tegnapi sajtóeseményen kóstoltunk még egy fantasztikus, francia alapokon nyugvó marhatatárt és egy üdítő, kecskesajtos céklasalátát is, de a sharing-koncepció (megosztás) mellett a Kismező kemencéjében többek között lazacos, szarvasgombás-spianatás és saját fűszerezésű salsicciás (friss nápolyi kolbászos) újhullámos gourmet canotto pizzák is sülnek, amikhez a Digóval – és Papp Zoltánnal – közösen fejlesztették a receptúrát.

Sharing-koncepció

Fotó: Molnár Dániel - Socially

Kecskesajtos céklasaláta

Fotó: Molnár Dániel - Socially

Míg Erzsébetvárosban sok esetben a street food dübörög, addig – úgy tűnik – Terézváros egykori vigalmi negyedében főleg a kortárs, nemzetközi és elérhető árú bisztrókonyha hódít fővárosunk éppen átrendeződő gasztronómiai kínálatából. 

Hasonló tartalmak

Admin mode