Botorság lenne azt állítani, hogy a Déli pályaudvar környéke el van látva jó éttermekkel, kávézókkal. Kicsit elveszett ez a zóna ebből a szempontból, de pár napja bejelentkezett egy új hely, Babutzi néven. Világmegváltást nem ígérnek, de a Városmajor utcát és környékét már jócskán feldobják, és kiadós reggelit, minőségi ebédmenüt fogyaszthatunk náluk, szép világos, tipp-topp környezetben.

Nem is olyan régen elkezdtünk egy sorozatot, amiben fontos csomópontokhoz közeli gasztrohelyeket gyűjtünk össze, hogy kéznél legyen a lista, ha ötletelni kéne egy találkozó miatt, ebédre keresünk gyors és például vega megoldást, vagy munka után lazítanánk a többiekkel. Az első ilyen állomásunk a Széll Kálmán tér volt, ahol szinte dúskáltunk az opciókban, de amint a Délire gondoltunk, elfogytak az ötletek, csak elenyésző számú helyet tudtunk összegyűjteni. Ez a szerény felsorolás azonban egy új szpottal bővült, nevezetesen a marischkások által életre hívott Babutzival

Míg az Attila úton található étterem inkább a hétköznapi délutánokra, estékre, valamint a hétvégi ebédekre hangolódik, addig az új irodaház aljában nyitott Babutzi reggeltől késő délutánig él és zsizseg. A hétvégék egyelőre pihenőnapok, de ha az igények majd úgy kívánják, változtatnak rajta. 

A Városmajor utca 12. szám alatti irodaépület aljában lévő csinos hely kialakítása egyes elemeiben emlékeztet a Marischkára: a mutatós csempék, a natúr rattan székek és a levegősen a térbe lógatott lámpatestek is ismerősek lehetnek, de ahogy a reggelizős-lazítós tematika megkívánja: egyszerűen friss és fiatalos. Körülbelül 60 ember tud leülni egy időben odabent, de a modern belső udvaron egy teraszt is telepítettek. Ez nagy áldás az utcában, hiszen az üzlethelyiségek előtt esélytelen a teraszépítés. Így érdemes megjegyezni ezt is a Babutzi kapcsán. Jön még rekkenő hőség, és szeretnénk majd hűsölni egy csendes udvarban

De visszatérve a borongósabb őszünkhöz: a nap kezdését már fel is villanyozhatja egy tápláló, finom reggeli. 07:30-tól 11:00-ig rendelhetjük a kifejezetten első étkezésre megálmodott fogásokat, melyek elkalandoznak a vegán variációk felé és visszatérnek a jól megérdemelt kalóriadús, gluténos étkekig. Ez a flexibilitás fontos alaptétel náluk, az étlap sincs az asztalokon fizikai valójában, egy QR-kód segítségével csalogathatjuk elő. Nem kell külön szólni érte, újrakérni – ezt érzékeljük mi vendégrészről, a konyha pedig sokkal szabadabb ezáltal: bármikor tudnak változtatni az alapanyagok megjelölésén, a szezonalitás változásainál is csak két gombnyomás egy újabb étel felvétele vagy cseréje. 

A cégcsoport executive chefje Purger Attila, a konyhafőnök pedig Barna Dániel, akik egy abszolút nemzetközi étlapot állítottak össze már a soft opening időszakára. A tojásreggelik alapvetések (eggs benedict, eggs royale, ham and eggs, omlettek), és retró módra lágytojást is kérhetünk, vajjal és ropogós zsömlével. A következő múltidéző tétel a bundás kenyér, amit tejföllel, lila hagymával és sajttal kínálnak. A pékáruk a Bake My Day műhelyéből érkeznek hozzájuk, hiszen jól bevált az együttműködés. Ha édesre vágynánk, akkor a French toast, a granola és a zabkása is szóba jöhet. 

A bowlláz őket is elérte, de az előre összeállított variációk helyett úgy gondolják, jobb, ha maga a vendég rakja össze a színes-ízletes tálat. És milyen jó ötlet ez! Először választunk egy gabonát/álgabonát, aztán friss nyers zöldséget, fehérjében és rostban gazdag proteint/gyökérzöldséget (például édesburgonyát, tofut, csicseriborsót, céklát, enoki gombát, edamame babot...), magfélét, valami kis édeset (például gránátalmacseppeket, cukorborsót, sárgarépát), végül pedig egy könnyed dresszinget. Mi egy bulgur-lila káposzta-cékla-kecskesajt-kesu-tálat rendeltünk, citrusos dresszinggel. Nem nyúltunk mellé, szuper friss tálat kaptunk, bármikor újraennénk. 

Elhagyván a reggeli idősávot, a bisztrómenü lép a tojásos fogások és társaik helyébe: saksuka, Croque Madame, cézárszendvics és tapasok közül választhatunk. Utóbbiból a közel-keleti vonal a nyerő: baba ganoush, olívák, kecskesajtos céklakrém, tabbouleh, marinált sajtok társulhatnak egy kellemes beszélgetéshez, mint csipegetnivalók. Mivel a Marischkában nagyon népszerű a burger (és ki az, aki kihagyna egy ilyen ziccert?), ide is elhozták: marhahúsos klasszikust és lazacos burgert. 

Bár nem gondoljuk, hogy vad koccintásokba torkollna a Babutzi zárás előtti időszaka, de a remek kávék, smoothie-változatok és teák mellett azért alkoholos italokat is árulnak. Ki tudja, egy hosszú nap után...

Barátságos ez a hely, gyors, hatékony kiszolgálással, és a fűszereket, a jó ízeket sem kell nagyítóval keresgélni. A saksuka karakteres volt, és nem spórolták ki belőle a friss paprika és paradicsom mellett a keleti fűszereket, a French toast kalácsból készült, és aranyló, sűrű juharszirupot kínáltak mellé, a tojásételek is klasszak, a bowl pedig tényleg bármikor újraevős volt. Gondoljunk a Babutzira és a kellemes hangulatra, ha a környéken keresnénk beülős helyet, vagy esetleg ebédre ugranánk ki az irodából: 3300 forintos áron kétfogásos, friss és ízletes ebédet ajánlanak. 

  • Reggelik: 800 és 3600 Ft között
  • Bowlok: 3900 forint
  • Bisztróételek: 1500 és 5200 Ft között
  • Eszpresszó: 750 forint
  • További információ az árakról itt

Címkék

Elérhetőségek

Babutzi 1122 Budapest, Városmajor utca 12. Facebook-oldal Weboldal