Rohanó világunkhoz alkalmazkodva minden nemzetnek megvannak a saját „gyorsételei”, amiket akár az utcán sétálva is vidáman elfogyaszthatunk, de azért adjuk meg az ételnek a kellő odafigyelést és tiszteletet. A kedvenc budapesti street foodjaink közül szemezgettünk nektek.

1/6

Pizza

Mi mással is kezdheténk a sort, mint a közelmúlt vitathatatlanul egyik legnagyobb gasztroőrületével, a pizzával. Lehet északi, déli, nápolyi, római, vastag, vékony, kerek vagy szögletes, a hazai pizzakínálat bődületes fejlődésen ment keresztül az utóbbi időben. Az Igen, a Digó, a Panificio il Basilico után sorra jöttek a jobbnál jobb helyek, az Amore di Napoli Maradona pizzájától és a budafoki Hétköznapok csónakszerű canottójától kezdve a Dolce Farina Niente vagy a Drumf gluténmentes pizzáin át egészen a Fermento és a biatorbágyi Il Peperoncino fantasztikus frittájáig. A több helyszínen is megtalálható, faksznimentes nápolyi pizzákat sütő Moto, a IX. kerület egyetemistáit megcélzó Salve és a Nagymező utcai – római stílusú pizzát áruló – Pizzica ráadásul sokkal inkább kézben majszolósan elvitelbarát, még az átlagnál is.

2/6

Bagel

A bagel bizony sokkal több, mint egy lyukas zsemle, múltja pedig legalább 400 évre nyúlik vissza. Az egyesek szerint a lengyel zsidóság által kitalált tömör, mégis lágy tésztájú, enyhén édeskés pékáru azóta meghódította a világot, és mára az amerikai reggelik királyává nőtte ki magát. Nem kell azonban a tengerentúlra utaznunk, hiszen manapság már számos budapesti helyen kapható az egyedi formájú harapnivaló. A Budapest Bägel már közel tíz éve küzd a város több pontján is a szuper, helyben sütött kézműves bagelek népszerűségéért. Nagy kedvencünk még a Bajcsyn nyolc éve családi vállalkozásként nyitott IÑEZ Bagel Shop, a Váci úti, 100%-ban kézzel készült bageleket áruló New York Bagel, a tündéri, Holló utcai Fanka vagy az Újlipótvárosban nemrég nyílt kóser Brooklyn Bagel.

3/6

Falafel

A közel-keleti konyha erőteljes térnyerésével a falafelek is egyre jobban reflektorfénybe kerülnek Budapest kínálatában. A hagyományosan csicseriborsóból készülő sült golyócskák a halal étkezés fontos részei, de ez az arab étel a vegetáriánusok és a tudatosan étkezők között is hatalmas népszerűségnek örvend. A hummusbar-franchise tovább dübörög és folyamatos megújulások közepette növeli rajongótáborát, de például a nemrég nyílt, Király utcai Falafel Fusion és a – fantasztikus shawarmát is kínáló – szír Laziza is szuper receptek alapján készült falafelekkel hirdeti az igét.

4/6

Burger

Amikor 2014 környékén sorra nyíltak Pesten a jobbnál jobb burgerezők, akkor kezdtünk csak ráeszmélni, hogy valójában milyen színes, tartalmas és mély világ ez. Ugyan Háda Imre – a hazai burgerforradalom kirobbantója – sajnos március óta már nincsen köztünk, de a fővárosban szerencsére egyre több igazán magas minőségű burgerrel találkozni. A Bamba Marhát, a Tuningot, a Bp BARbq-t, a Kandallót vagy a Zinget nem lehet és nem is akarjuk megkerülni, de a vagány Buger Bár-hol, Nyúzó Imi lágymányosi Vokálja vagy a Billog bölényburgere is olyan magasra teszi a lécet, ahol burgerrajongóként mindig látni szeretnénk.

5/6

Leves

Mi sem bizonyítja jobban, hogy a magyar bizony leveses nép, mint hogy nem egy tradicionális levesünk (gulyás, bableves, halászlé stb.) simán főételstátusznak örvend, mióta világ a világ. Egyszerűen szeretjük kortyolgatni a komplex és – többnyire – forró ízkavalkádokat. A Bors GasztroBár, az Alaplé, a Rapaz vagy a Húsleves és Társai már abszolút beleivódtak a főváros mindennapjaiba, de a szintén magyaros vonalon mozgó Hokedliről és Huszár Krisztián Vietnámigulyás.hu-járól is ódákat szoktunk zengeni. A Ramenka ezek mellett behozza az autentikus japán ízeket, a számtalan remek pho leves pedig külön cikket is megért.

6/6

+1

Az első válogatásból szándékosan kihagytunk néhány közkedvelt street food típust, ebben az utolsó bekezdésben pedig olyan ételeket gyűjtöttünk össze, ami csak egy vagy csupán néhány helyen kapható Budapesten. Ilyen például az amerikai street foodot kínáló Tölcsibe, ahol sós, tölcsér formájú waffelbe hús és szósz kerül, amihez itt salsák és zöldségek is dukálnak. Ilyen még a józsefvárosi SliceDog, ahol Könyves Dávid – félszemű Jack Sparrow kapitánnyal együtt – töltött prémiumhotdogokat árul. Nagy kedvencünk még a nemrég a Hajós utcába költözött Edy's French Tacos, és a világ pénzéért nem hagynánk ki a fehérorosz Vajnovszkaja Natália tüneményes pelmenyizőjét, a Gurmant a Lövőház utcában!

Címkék