A French tacos a legenda szerint néhány arab kebabos válasza a hamburger, a döner és a burrito uralta street food kínálat alternatívakeresésére a 2000-es évek elején. Franciaországban olyan hatalmasat szólt a dolog, hogy Edy, a magyar srác egészen Vietnamból hozta végül haza megmutatni nekünk.

Edy 7 év külföldön élést követően Délkelet-Ázsiában kezdett utazgatni, hogy végül Vietnamban telepedjen le, ahol angoltanárként kereste a kenyerét. Egy szintén kint élő magyar barátja rángatta el egyszer megmutatni neki a French tacost, ami ott már nagy népszerűségnek örvendett mint francia–arab street food irányzat. A világjárvány miatt később hazatérve, a repülőn ülve hasított bele a gondolat: arra teszi fel mindenét, hogy ezt Magyarországon is meghonosítsa.

Az Edy's-féle French tacos fix elemei a következők: tortilla, sajt, házi aioli (mediterrán szósz alapvetően fokhagymából, olívaolajból és manapság tojásból, kis citromlével), marha/csirkemell/falafel, saláta-hagyma-paradicsom/shakshuka („a Közel-Kelet lecsója”), sült krumpli, választott szósz. A falafel vegán és gluténmentes, amúgy egy izraeli recept átdolgozása sok friss korianderrel és petrezselyemmel, szárított csicseriborsóval, római köménnyel. A tacos egyébként vegán verzióban is elérhető, valamint extrákkal kiegészíthető. Az összeválogatást követően összehajtva, olívaolajjal bekenve kerül a kontaktgrillbe, hogy végső formáját és állagát elnyerje.

A 10 választható szószból 6 házilag készül, ezek a fix aiolin kívül az algér, az édes, a burger, a citromos-borsos és a négyféle chiliből készült, vagányan későn érkező csípősségű szamuráj. A 4 készen vett szósz pedig a majonéz, a ketchup, a csípős sriracha és a Vietnam előtt tisztelgő, közepesen csípős chin-su. Edy a szószok mellett a frissességre is figyel, inkább heti 2-3-szor rendel, mint hogy feleslegesen álljanak a zöldségek és a húsok a hűtőben napokig.

Három méret választható: az M-es 1850, az L-es 2250, míg az XL-es 3850 forintba kerül, ehhez jönnek még hozzá igény esetén az extra feltétek (250-350 forint) és a snackek (300-750 forint). Az L-es mérettel én jóllaktam, az XL-es ránézésre minimum kétszemélyesnek tűnik, de mivel – tapasztalatból mondom, hogy – nem lehet abbahagyni, ezért szerintem egyedül is nekiszaladnék, bár valószínűleg kifogna rajtam. Az ízvilága tényleg olyan, mintha a hamburgert, a gíroszt és a burritót ötvöznék, változatos, komplex és laktató, a lelkét pedig a házi szószok adják.

Az italválaszték is egyedi, mivel a cseh Primator sörfőzde tételeit a BudaPrés etyeki almából készült ciderei, alkoholmentesfronton pedig a DÉR Juice olyan, 100 %-os gyümölcsléi egészítik ki, mint például az általam is kóstolt, jól eltalált gyömbéres alma. A belső térben pedig a twinstrippin festette a falat.

Összességében az Edy’s French Tacosban egy olyan internacionális, kortárs street food hipszterkedés zajlik, amit érdemes már most, a hazai betörést követő időszakában megnézni, mert jó a sztorija, laza a hely, szuperek a tacosok, és garantált, hogy be fog szippantani.

Címkék

Elérhetőségek

Edy's French Tacos 1062 Budapest, Andrássy út 61. Facebook-oldal