Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

„Ez egy szimpla kocsma, bitang jó rockzenével és annál is jobb ételekkel” – megnyitott a Vokál Rock Bistro

Szerzők

  • Nemes Nóra

2020. 01. 06. 17:08

Van az a monarchiás időket idéző, békebeli kifejezés, hogy: budai kiskocsma. Bár a nosztalgiahullám árnyas óbudai kertvendéglőket vetít elénk kockás abroszokkal, valójában vagabond vendéglátóhelyekről beszélünk, ahol a polgárság kedvére huncutkodhatott, az itallap korrekt, az ételek pedig olcsók, egyszerűek, laktatóak és minőségiek voltak.

Nyúzó Imre legújabb helye, a Vokál Rock Bistro szépen meg is felel ennek a felsorolásnak – még akkor is, ha teljesen máshogy néz ki, mint ahogy egy budai kiskocsma megjelenik a lelki szemeink előtt. Az egykori Bölcső helyén két hónapja megnyílt Vokál ugyanis Rock Bistróként aposztrofálja magát. Hogy ez mit is jelent a gyakorlatban? A tulajdonos-séf Imre szerint „ez egy szimpla kocsma, bitang jó rockzenével és annál is jobb ételekkel.”

Nyúzó Imre neve sokaknak ismerős lehet – neki köszönhettük a Café Delion és a KGB remek fogásait, korábban pedig a Babelben és az Olimpiában is megfordult. Azt azonban – legalábbis gasztrós körökben – talán kevesebben tudják, hogy mielőtt séfnek állt, a Garden of Eden nevű dark rock csapatban énekelt.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

„Elég sokáig csináltam a fine diningot, és bele is untam. Mindig is szerettem volna egy hangos, zajos, rockos gasztrokocsmát, és most jött el az idő, hogy megcsináljam. Itt egész nap üvölt a rockzene, miközben korrekt italalok, és bisztrós fogások várják a vendégeket” – mondja Imre. A bisztrós ebben az esetben a klasszikus francia bisztrót jelenti: egyszerű, ízletes fogások, nem túl széles, de havonta bővülő kínálat, és bő kézzel mért adagok korrekt áron.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A jól ismert pincehelyiség nem sokat változott a bölcsős idők óta – a falakon körben viszont különböző zenekarok plakátjai kaptak helyet: evés közben Lemmy, a The Cure vagy épp a Guns N' Roses tagjait figyelhetjük –, illetve két nagy „üzenőfal” is született, ahol a vendégek magvas gondolataikat hagyhatják ott az utókor számára.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Az itallap korrekt, elsőre látszik, hogy itt is a rocker vonalat képviselik – találunk pár koktélt is, de inkább a sörökön van a hangsúly. 8 sör van csapon, ebből 3 magyar, a maradék belga és cseh, üvegben pedig hazai kisüzemi söröket kóstolhatunk. A fix étlap havonta, két havonta változik, emellett pedig elég baráti áron, 1490 Ft-ért juthatunk a hetente változó ebédmenühöz is. Az ebédmenü-választék 2-3 levest és ugyanennyi főételt rejt, amit kedvünk szerint kombinálhatunk. Diákoknak napközben, 10%, este 15% kedvezményt adnak – mindenre.

Ez egyébként egy nagyon hasznos dolgog, tekintve, hogy a Műszaki Egyetem tőszomszédságában található Vokál nagy valószínűséggel kedvelt törzshelye lesz az egyetemistáknak is. Felmerülhet persze a kérdés, hogy mi a pláne egy egyetemi negyedben épült, olcsó ételekkel és igényesebb sörökkel operáló, rockzenét üvöltető kocsmával, de mindjárt meg is válaszoljuk: az ételek minősége. Az étlap első pillantásra bármelyik környékbeli kifőzde kínálata lehetne, hiszen mind a heti menüben, mind az à la carte ajánlatban főként a magyaros ízek dominálnak, a megvalósítás azonban jóval felette áll a hasonló kaliberű helyek próbálkozásainak – Imre, még ha bele is fáradt a fine diningba, a korábbi tapasztalatait azért remekül kamatoztatja a Vokál konyháján.

A fix étlapon találunk tipikus, sör mellé való, úgynevezett bar snackeket, ezek közül az egyik legütősebb darab a háromszor sült burgonya (1190 Ft). Szépen megmutatja a különbséget a megszokott kocsmakaja és a Vokál kínálata között – sütésre alkalmas krumpliból készült, pár percig főzött, majd három különböző sütés után belül krémes, kívül roppanós, igazi krumplihasábokat kapunk, amelyekről időnként szinte lepattan a héj.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A levesek közül – az étlap havonta esedékes változtatásának ellenére – valószínűleg állandó vendég lesz a húsleves (1690 Ft) és a gulyásleves (1690 Ft). Két alapkajáról van szó, de érdemes már csak miattuk is beugrani: a húsleves sült kacsaszárnytőből készül, másfél napig fő olyan partnerek társaságában, mint a citromnád, a gyömbér vagy a lime – ennek ellenére a végeredménynek nincs semmilyen ázsiai jellege, klasszikus magyar húslevest kapunk erős lében, házi tésztával, és roppanósra blansírozott zöldségekkel és puha csirkehússal.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A gulyás is telitalálat – enyhén tüzes, és olyan sűrű, hogy rosszabb helyeken már pörköltnek hívnák. Persze ezt sem bízták a véletlenre a konyhán: gulyás alaplével indítanak, melyet thermomixerrel krémesítenek, ezt az alapot húzzák fel később, így aztán nem csoda, hogy különlegesen gazdag az eredmény.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A rántott sajt (1790 Ft) szintén az egyik legtipikusabb menzás fogás, és szintén kapott egy kis csavart, amitől nem lett extra, csak pont olyan, amilyennek egy tökéletes rántott sajtnak – amit jó, ha két helyen készítenek Budapesten – lennie kéne. A nyúlós, forró gouda mellé húslevesben készült, szaftos rizibizit és sushiecettel, szezámolajjal turbózott salátát kapunk.

A hamburger (2690 Ft) várhatóan a Vokál egyik nagy durranása lesz – nem is azért, mert a hely szelleme megkívánja az ütős burgert az állandó kínálatban, hanem azért, mert a KGB-ből már jól ismert, év hamburgerének is megválasztott darabot hozták át ide is. A Szabadfi Szabi bucijaiba került 20 dekás húspogácsát többek között az olvadt cheddar és kínai fahéjjal bolondított lilahagymalekvár teszi különlegessé. Bár az étlapon van sajtburger is, Imre szerint a „fukszos burger” – ahogy ők hívják a KBG-ből ismert darabot – az igazi nagyágyú.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A magyar konyha klasszikusaiba illik Osváth Gábor gyenesdiási sült kolbásza (2290 Ft) is – felhőkönnyű, dijoni mustárral bolondított krumplipürével és apró savanyúságokkal érkezik.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ami a gasztronómiát illeti, Újbuda felfutóban van - egyre több izgalmas hely nyílik a környéken - a Vokál-féle helyekből még bőveln elférne pár. Aki pedig szereti a hangos rockzenét, az önazonos, őszinte helyeket, és a remek konyhát, az bizonyára visszajáró vendég lesz Nyúzó Imre új helyén.

Hasonló tartalmak

Admin mode