A város egyik legjobb fagyizóláncaként ismert Fragola egy ideje már trattoria stílusú pizzával is betört a piacra – most pedig ismét újítottak. A Csévi utcai egység közvetlen szomszédságában megnyitott a Dolce Farina Niente, gluténmentes olasz pizzákkal a fókuszban.

Tavaly óta tudjuk, hogy a Fragola nemcsak a fagyihoz, de az olasz pizzához is ért, idén tavasszal pedig arról is beszámoltunk, hogy olasz éttermet nyitottak a XII. kerületben. Az idei évnek még nincs vége, és az alapító házaspár úgy döntött, újabb egységgel tarkítja a palettát, mégpedig olyan termékkel a fókuszban, amilyet a vendégek már régóta követeltek tőlük – gluténmentes pizzával. Megtehették volna, hogy feltesznek az étlapra pár mentes opciót is, de arra jutottak, ha már lúd, legyen kövér, ha pedig belevágnak, akkor csinálják rendesen, így aztán a Csévi utcai pizzéria szomszédságában külön egységet nyitottak, ahol minden a gluténmentes életről szól. 

Tihanyi Eszter, az egyik alapító szerint erre azért volt szükség, mert azoknak, akik egészségügyi okok miatt kerülik a glutént, egyáltalán nem mindegy, hogy a mentes változat olyan pulton készül-e, ami mellett ott repkednek a 00-ás lisztek. Mivel fő a biztonság, ennek az új egységnek a konyhájába egy mikroméretű glutén sem teheti be a részecskéit. Hogy az olasz életérzést még erősebben hangsúlyozzák, a nevet az olasz dolce far nientéből – szabad fordításban édes semmittevést jelent – alakították át Dolce Farina Nienté-re, amit így édes lisztmentességre” lehetne lefordítani. 

A pici kis helyiség 6 asztalkájával méretei miatt elsőre inkább tűnik kávézónak, de már dolgoznak azon, hogy 2 hónap múlva egy jóval nagyobb helyiségben fogadhassák a vendégeket. Az enteriőr egyébként ízléses és laza – zöldleveles falaival, kékes textíliáival és a tetőn keresztül érkező természetes fénnyel igazi lazítós, nyugodt környezet. Erre még rátesz egy lapáttal, hogy a pizzáinkat nyitott pulton, előttünk készíti Balogh Ferenc pizzaszakács, akitől nyugodtan kérdezhetünk is, miközben a vacsoránkat nyújtja vagy süti. 

Az új egységben a hangsúly a pizzán van, de kifejezetten széles saláta- és desszertkínálatot is találunk. Ezen kívül vannak még az étlapon levesek és előételek is, a tészta vonalat pedig a húsos és a zöldséges lasagne képviseli. Eszter azt mondja, itt főleg azokat az ételeket szerették volna az étlapra tenni, amelyeket könnyű átalakítani – ha valaki nem elégszik meg a gluténmentes fogásokkal, akkor könnyedén tudjanak más, intoleranciát kiváltó alapanyagokat is helyettesíteni. Az öt különböző, kreatívan összerakott saláta is jól variálható, tartalmaz laktóz- és húsmentes opciókat is, de Eszter külön kihangsúlyozza, hogy szeretnének a vendég kedvére tenni, és náluk nem gond, ha valamit lehagynának vagy kicserélnének az ételeken. 

Az előételek közül a mézes fügét (2790 Ft) próbáltuk – a San Daniele sonkába tekert fügét kecske brie-vel töltötték, de kérhetünk hozzá más sajtot is. A rukkolaágyon érkező, duci sonkás fügék mellé bőven jutott gránátalma- és fenyőmag, és mivel kifejezetten laktató, önmagában is kipipálja az ebédet, különösen, ha rendelünk mellé a gluténmentes sajtos focacciából is.

A focaccia egyébként jól megy a salátákhoz is, az édeskés, kecskesajtos, grillezett körtés-rukkolás, római salátás, grillezett koktélparadicsomos Dolce vita-hoz (1990 Ft) ugyanúgy, mint a sósabb, citrusosabb pisztrángos quinoa salátához (2490 Ft), amiben a hal és a quinoa mellett édeskömény, paradicsom, sült paprika, lilahagyma és római saláta van. A szép adag salátáknál plusz pont jár azért, hogy érezhetően nem csomagolt salátalappal dolgoznak, hanem több különböző friss zöld levélből ágyaznak meg a főbb feltéteknek. 

A pizzákhoz – és természetesen a focacciához is – saját lisztkeveréket fejlesztettek hónapokon keresztül, így nem egy kész, gluténmentes kelt tésztákhoz kikevert nagyüzemi liszt a pizzák alapja, hanem sajátegyedi összetételű gluténmentes keverék. Eszter hangsúlyozta, hogy sokáig kellett tesztelni ahhoz, hogy a Fragolában megszokott minőséghez leginkább hasonlító pizzák kerüljenek ki a csak ebben az egységben használt pizzakemencéből. 

A kínálat széles, árban 15-20%-al viszont magasabb, mint a többi Fragolában – ennek értelemszerűen az az oka, hogy az alapanyagként használt lisztek ára is magasabb a hagyományos pizzalisztnél. 16 különböző olasz pizzából választhatunk, és mint a Fragolákban, itt is figyelnek arra, hogy csak olasz alapanyagok kerüljenek fel a pizzákra. Az összes pizza közül 10-féle laktózmentesen is kérhető, ha ilyen igényeink lennének. Mi a csípős szalámis Vesuvio-t (3090 Ft), az újdonságnak számító, ricottás padlizsános Melanzanét (2490 Ft) és az egyik legegyszerűbb darabot, a Caprese-t (3390 Ft) kóstoltuk. A feltétek valóban hagyományosak, és a pizza maga is hozza a Fragolától joggal elvárt szintet – a széle többnyire ropogós, a tészta pedig jó vékony, de azért egy rutinosabb pizzarajongó rá fog jönni, hogy nem a 00-ás lisztből készült. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy a gluténmentes darab még így is kenterbe veri a legtöbb mentes, sőt, nagyon sok hagyományos pizzát is, de ha nagyon figyelünk, a különbség azért fülön csíphető. Annyira azért semmiképpen nem lóg ki a lóláb, hogy egy glutént is fogyasztó vendég fel legyen háborodva, a mentes választékok közül pedig kifejezetten bajnok pizzát raktak össze nekünk. 

Desszert vonalon már könnyebb játszani, a védjeggyé vált pisztáciás tiramisu – akárcsak a hagyományos – gluténmentes változatban kapható, ezen kívül pedig több vegán gluténmentes pohárkrémet is kóstolhatunk. Az édesebb vonalat kedvelőknek nyugodt szívvel ajánljuk a mangós-gránátalmás tápióka pudingot (1190 Ft), a fanyarabb ízek rajongóinak a mangós-maracujás chia pudingot (1190 Ft), sima gluténmentes vonalon pedig a sajttorttát (1290 Ft).

Az új Fragola-egységben látszik, hogy tényleg a vendégért vannak, és itt nem fogják húzni a szájukat, ha van valami különleges kívánságunk. Amíg tudják, nagy örömmel cserélnek laktózos sajtot laktózmentesre, és hagyják le a kecskesajtot a salátánkról. Az pedig, hogy nemcsak külön konyhát rendeztek be a gluténmentes termékek miatt, de még italokból és teákból is kizárólag gluténmentes tanúsítvánnyal rendelkezőt engednek be, mutatja, hogy mennyire komolyan gondolják ezt a küldetést. 

Címkék

Elérhetőségek

Dolce Farina Niente 1025 Budapest, Csévi út 7. Facebook-oldal