Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Street food Minszkből és Szibériából – A Gurman pelmenyiző a Mammutok árnyékában

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 09. 22. 11:58

Örömteli látni, ahogy a Lövőház utca évről évre fejlődő gasztrosétányán a minőségi helyek folyamatosan szorítják ki az egykori lepukkant kocsmákat. A Gurman Bisztró icipici boltja és kis terasza egy újabb szívet melengető példája ennek, ahol a szibériai és a fehérorosz tészta- és töltelékrecepteken kívül a tulajdonos, Vajnovszkaja Natália mindent beragyogó, életvidám személyisége a kulcs.

Tősgyökeres budaiként az egykori Moszkva tér környéke mindig vonzó lokáció volt számomra. Kezdetben mi is sok időt töltöttünk „az óra alatt” várakozva, hátha valaki leadja a drótot egy házibuliról, de gyakran a környékbeli sörözőkben „pihentük ki” az érettségi, az egyetemi vizsgák és fiatalkori életünk nehézségeit. Azonban ahogy telnek az évek, az ember egyre inkább a minőségi helyeket keresi, és legyünk őszinték: mennyivel stílusosabb egy korsó sör helyett egy pohár borral vagy pezsgővel üldögélni vagy egy személytelen üzemi hamburger helyett egy szívvel-lélekkel készített házi pelmenyi fölé hajolni a baráti összejövetelek alkalmával.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A két Mammut mögötti Lövőház utca forgatagát szemlélve egyértelmű, hogy a mostani húszasok és fiatal harmincasok is átérzik ezt, minőségi evolúciójuk sokkal előrébb jár ezzel, mint amilyen a miénk volt hasonló korunkban. Napjainkban pedig egyre több helyen lehet kifejezetten magas minőségű kínálattal találkozni, de azt a fajta, belülről jövő vendégszeretetet, harmóniát, miliőt, ami az első látogatás után törzsvendéggé teszi az egyszeri betérőt, még mindig nagyítóval kell keresni.

A Gurman viszont pont ilyen.

Vajnovszkaja Natália mindent beragyogó, életvidám személyisége a kulcs az ételek mellett

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A harminc éve Minszkből érkezett Natáliának mindenkihez van néhány kedves szava:

„Ne rohanjon, kedvesem, nem lehet rohanva enni, nyugodtan üljön le, és élvezettel rágja meg az ételt! Korunk legtöbb betegségét a rágás hiánya okozza, ezért fáj a fejünk, a hasunk, és ezért nem tudjuk megemészteni a problémáinkat sem! Üljön le, kóstoljon legalább egy falatot, nem fogja megbánni, addig is legalább beszélgetünk picit.”

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Családanyaként és háziasszonyként azt tapasztalta, hogy sokkal egyszerűbb volt a gyerekekkel kommunikálni, ha előtte gyorsan kifőzött egy kiló pelmenyit, aminek tésztáját egy szintén hosszú ideje hazánkban élő, szibériai néni készítette. Natália a töltelék ízesítését letisztulttá tette (csak só, bors, babér), mert meglátása szerint nem szabad elrontani az alapanyagot, annak az íze számít igazán. Bár a hazai burgonyaválasztékot igencsak szegényesnek tartja a Minszkben átlagosan elérhető harminckét fajtához képest, de a magyar hagyma minőségéről ódákat zengett. Emellett friss tejföl és kapor, valamint az eredetileg grúz recept alapján készült házi adzsika (chilis-fokhagymás-paradicsomos szósz) kell csak, és az élet máris vidámabb lett egy jó ebéddel.

Pelmenyi (ravioliszerűre hajtott) és varenyiki (félbehajtott) vegyesen

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Borscs leves

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

A belső tér tényleg nagyon pici, és bár a kis terasz üzemel még, elvitelre is nyugodtan kérhetünk bármit. Szűk a kínálat, de nagyon jó, és az árak sincsenek túlbonyolítva. A pelmenyik és a varenyikik (húsos, káposztás, burgonyás, sós-túrós-kapros, borjúmájas-hagymás, gesztenyés) 2000–2500 forint között vannak, a borscs leves 1100 forint, a friss házi almás pite mentalevéllel pedig 600 forint. 

Az almás pite minden reggel frissen sül

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Italok közül van poharazott tradicionális pezsgő, csapolt frizzante, morsz (cukor hozzáadása nélkül, házilag felfőzött gyümölcsök leszűrve és lehűtve), almafröccs, kbac (más néven kvasz, alapját a különböző gabonamagvak erjesztésével készített ital képezi, a keleti szláv népek napi italként fogyasztották évszázadokon át), de van orosz vodka a mélyhűtőből zakuszkával, ahogy kell és vodka narancs, nem így kell, de megcsináljuk is!

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Nem kifejezetten klasszikus éttermi élményt nyújt ez a stílusos kis pelmenyiző, hanem sokkal többet annál: mintha vendégségbe érkeznénk, ahol a figyelmes háziasszony beenged minket a privát szférájába, és ahol a víz felforrásáig el tudunk beszélgetni Aranyról, Csehovról, és együtt tudunk örülni Natáliával, hogy az Erkelben újra műsorra tűzték a Giselle-t.

Hangulatos zenei aláfestéssel pedig így készül a pelmenyi és a varenyiki a Gurmanban. És ha valakinek ez sem hozza meg a kedvet a látogatáshoz, annak csak azt tudjuk mondani, hogy Даю́т – бери́, а бьют – беги́!

Hasonló tartalmak

Admin mode