gasztró

szerkesztés

10 tuti tipp, ahol ízletes pho leveseket ehetsz

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2019. 01. 14. 12:25

Sok kiejtést ismernek, ugyanúgy számos történet kering kialakulásának történetéről is. A XX. század második felében, Észak-Vietnamban, a francia hódoltság idején a lakosság kénytelen volt a hódítók asztaláról megmaradt marhahúst és csontokat is felhasználni, új, tartalmas, laktató fogás készítésének reményében. Neve is a francia "pot au feu"-ből ered, vagyis "tüzes tálnak" hívják. A Vietnamból elvándorlók jóvoltából az egész világ megismerhette a levest, mely városonként, régióként másképp értelmezendő – ugyanígy éttermenként változik a stílus, az édes/sós balansz és a hozzá kínált zöldségek, szószok felhozatala is. Tíz olyan helyet mutatunk, ahol élmény a pho-evés. Kis büfétől az étteremig.

Fotó: Hai Nam

Hai Nam Pho Bisztró

1/10

1117 Budapest, Október 23-a utca 27.

Több Infó

Címkék

A Hai Nam sokaknak egyféle vallás – máshol nem is hajlandóak vietnami levest fogyasztani, csakis az újbudai családi kisvendéglőben. A forgalommal még mindig számolnunk kell, de megéri a várakozás is, hiszen eleve házilag készített tésztával érkezik a bőséges, gazdag ízű leves, ami kivételes budapesti viszonylatban. A hazai vietnami közösségek is szívesen járnak hozzájuk, ez pedig eleve jó ajánlólevél. A pho bo forrázott hátszínnel a kedvencünk. Viszont ha komótosabb, intimebb, beszélgetős levesezésre vágyunk, akkor a mindig zsivajos Hai Nam helyett másik levesezőt válasszunk.

Árak: 1290 forinttól

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Good Morning Vietnam

2/10

1054 Budapest, Nagysándor József utca 1.

Címkék

A fiatal testvérek által vitt Nagysándor József utcai Good Morning Vietnam nagyon jó ár/érték aránnyal bír és egészen újféle vonalat hoztak be az átlagosabb büfék életébe: szofisztikáltabb tálalás és folyamatos megújulás jellemző rájuk. Legalább 5-6-féle pho közül választhatunk, melyek 1 literes kiadásban érkeznek. Mára már az alaplevesekből kisebbet is rendelhetünk, ami jó dolog, hiszen marad hely főételnek is. Kuriózum a vörösboros marhás verzió, de a klasszikus, pirított fokhagymás marhás a biztos befutó. Vegetáriánus vendégeiknek sem kell salátát enniük, selyemtofuval és algával is készítenek pho-t. Kis büfé, nem annyira éttermes közeg, de nagyon is éttermi minőség.

Árak: 1390 forinttól (kis levesek 790 forinttól)

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Vietnami Speciális Melegkonyha

3/10

1105 Budapest, Előd utca 1.

Több Infó

Címkék

Kőbányán, a 3-as villamos vonalán találjuk a Speciális Vietnami Melegkonyhát, amely nem csak a szomszédos tv-stúdió dolgozóinak kedvenc ebédlője, hanem a kerület vietnami lakosaié is. Nagyobb étkezős ünnepségekbe is sokszor belefuthatunk náluk, ahol leginkább a hot pot rendszer szerint esznek. Ízgazdag a pho, melyből a pirított marhás a kedvenc, de a kevésbé karakteres csirkehússal érkezőre sem lehet panasz. Képünkön egy "ajándék leves" szerepel: ha éppen nem olyan nagy a forgalom és asztalunknál nem mindenki rendel levest főételnek, azok is kapnak egy csészével, akik várakoznak. Ráadásul már Budán is megtaláljuk őket, a Győri út 2. szám alatt. Ugyanilyen ízletes levesekkel, vaslapon sercegő főételekkel.

Árak: 1290 forinttól

Fotó: Saó Facebook

Sáo哨

4/10

1075 Budapest, Holló utca 10. (Gozsdu udvar)

Több Infó

Címkék

2015-ös nyitása óta valódi fix pont a városban a Sáo哨, olyannyira, hogy ugyan nem a Gozsdu fősodrában találjuk, de még olyanok is idemerészkednek, akik amúgy kerülik a bulira éhes tömeget. A tulajdonosok jóvoltából az enteriőr marasztaló és stílusos, ezzel abszolút szakítván a büfés feelinggel – és a Sáo哨 éttermen kívül igaz ez testvérére a Khanra is. Bár a papayasaláta és wokos ételek mellett nehéz elmenni szó nélkül, a mi szűk keresztmetszetünk most a pho leves, azt pedig szintén mesterien készítik. Szép adag, gazdagon pakolva tésztával, zöldekkel és az adott hússal/tofuval. Nem üvölt belőle semelyik összetevő, éppen annyira fűszeres, hogy ettől nagyon harmonikus lesz a levesük. Egy méret van, ami bőséges, így meg kell birkózni a naggyal.

Árak: 2250 forinttól

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Saigon Bisztró

5/10

1067 Budapest, Szondi utca 24.

Címkék

Évek óta levesezteti a VII. kerület ázsiai konyháért rajongó lakóit a Saigon. Visszahúzódó, flancolástól mentes helyet képzeljünk el, a szokásos vietnami bájjal, műanyag lótusszal és színes dizájnnal. Leves-ügyben nem viccelnek, 14-féle kapható belőlük, 3 méretben. Citromfüves marhahústól a rákfasírtosig. Az alaplevesük visszafogottabb ízű, ne a nagyon mély alaplevet keressük, de így is jóleső. A hely specialitása pedig a Saigon névre keresztelt variáns, ami vegyesen tartalmaz rákot és marhahúst, sokkal fűszeresebben, fürjtojásokkal, friss zöldfűszerekkel megtoldva. Ne felejtsünk citromot csavarni bele, ettől áll be a balansz!

Árak: 750 forinttól 1800 forintig, mérettől függően

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Oriental Soup House - Balzac utca

6/10

1136 Budapest, Balzac utca 35.

Több Infó

Címkék

A vietnami-francia testvérpár által megálmodott OSHO amolyan városi kedvenc, egy olyan hely, ahová szívesen betérnek azok is, akik még csak ismerkednek az ázsiai, vietnami konyhával. Kortárs dizájn, szép tálalás és kedves kiszolgálás a jellemző, az étlap is egyértelmű. Ennek tudatában sterilebb hely, viszont a levesek minősége magas, de a visszafogottabb fűszerezés iskoláját követik. Szeretjük a sok friss zöldfűszert és a babcsíra is mindig roppan és kellő mennyiség érkezik. Mi a kacsás levesre szavazunk, talán ennek van a leggazdagabb íze.

Árak: 1090 forinttól 1990 forintig

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Khan

7/10

1133 Budapest, Ipoly utca 3.

Több Infó

Címkék

A stílusos, fúziós bisztró Kelet- és Délkelet-Ázsia legkülönlegesebb ízeit hozza el Újlipótvárosba, mely felhozatalból természetesen nem maradhat ki a pho sem. A Khan adagja nem megy az elegánsabb tálalás rovására, náluk is kiadósak a levesek, melyekből általában 4-5-félét találunk az étlapon. A legjobb választás az érdekes módon, a magyar konyha ízeihez igazán közel álló vörösboros marhás verzió, ami ragusabb, mint a megszokott pho levesek. Próbáljuk ki a tengeri herkentyűs változatot is, melybe a rákon kívül tintahal is kerül.

Árak: 2350 forinttól

Fotó: Hanoi Xua / Facebook

Hanoi Xua - Nagyvárad tér

8/10

1096 Budapest, Ernő utca 30.

Több Infó

Címkék

Pár sarok csak a Nagyvárad tértől a Hanoi Xua, ami szintén az étterem kategóriába tartozik, amit rendhagyóan bő menüje is mutat. Ha sikerül a tekercsektől eljutni a levesekhez, összesen tizenkettőt találunk az étlapon. Nehéz a döntés, ám jó hír, hogy két méretben rendelhetjük őket, vagyis akár kettőre is rápróbálhatunk, ha elszánt levesezők vagyunk. A csípős-savanyú tenger gyümölcseivel készülő pho csípőssége meghökkentő, míg a pho rau vegetáriánus variáns, forrázott pak choy-jal, kínai kellel, babcsírával és tofuval. Persze az alapokhoz is nagyon értenek.

Árak: 1390 forinttól

Fotó: Funky Pho Facebook

Funky Pho

9/10

1066 Budapest, Mozsár utca 7.

Címkék

A Funky Pho csak azért lóg ki a csapatból, mert ez az egyedüli hely, amit nem vietnamiak visznek, hanem az ázsiai kultúra és gasztronómia iránt elkötelezett, sokat látott, kóstolt magyar tulajdonosok. Az igyekezet és az alázatos munka meghozta a gyümölcsét, még mindig tuti helynek számít a Funky, pacalsaláta és pho ügyben is. A gyömbéres marináddal készített hátszínes, valamint a sous-vide lábszáras is kiváló, pláne, ha jól megkínáljuk őket a ház csilipasztájával és lime-mal. Immár vegán(!) változatot is főznek, ami izgalmas lehet azoknak, akik élveznék a pho ízvilágot, de nem fogyasztanak állati eredetű alapanyagokat.

Árak: 1190 forinttól

Fotó: We Love Budapest

Lam Anh Pho

10/10

Titkos kis favoritunk a Blaha Lujza térhez közeli Lam Anh Pho, amit nem nehéz kiszúrni a Somogyi Béla utcában, mivel ha nyitva van, nagy világítós pho felirat jelzi a lelőhelyet. Kicsi, és ezáltal azt sem mondanánk, hogy szagtalan, de annyira jól eltalálják a leveseiket (és főételeiket is egyébként), hogy pufikabátban is beülünk. Szuper az alaplé, elegendő és nem tolakodó a koriander, viszont szépen megszórják újhagymával. A húsbetétek sincsenek kispórolva, ha rákkal érkezőt kérünk, akkor nem egyetlen árva garnéla úszkál benne. Többször kértük már elvitelre is, készségesen oldják meg, zacskó helyett szeparált tálakban.

Árak: 1100 forinttól

Hasonló tartalmak

Admin mode