gasztró

szerkesztés

A csicseriborsó összeköt – Falafel Fusion néven autentikus damaszkuszi hely nyílt a Király utcában

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2022. 06. 15. 13:07

Korábban azt sem tudtuk, mit jelent az, hogy autentikus, most pedig sorra nyílnak a jobbnál jobb világkonyhák Budapesten. A régen igazi töröknek mondott „hagyma-csípős mehet?” bulik utáni gyógyító életérzését mára felváltotta a minőségi arab, izraeli és valódi török ételek egyre káprázatosabb felhozatala, amiktől a vadiúj szír Falafel Fusion vega ízei sem maradnak el cseppet sem. Sőt, ott vannak a közel-keleti élmezőnyben!

Sokan talán nem tudják, de ha a VII. kerületi Kazinczy utca végéről csak átszaladunk a Király utca – pár méterre lévő – túloldalára, akkor Erzsébetvárosból hirtelen átkerülünk Terézvárosba. Ez az utca köti ugyanis össze a két kerületet. A Király eleve egy folyamatosan lobogó, bugyogó olvasztótégely, ahol a rengeteg turista mellett mindent megtalálunk, a vendéglátóhelyek pedig inkább egymást erősítik, mint hogy konkurálnának. Így téve a környéket egyre jobbá és jobbá.

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

Márciusban tovább erősödött a kínálat, hiszen a gyerekkorától itt élő, de Damaszkuszban született, félig szír, félig palesztin Kaddoura Masa megnyitotta ezt a tündéri kis falafelezőt, ahol a nagyszülők receptjeitől a frissítő ivójoghurtokig tökéletesen visszakapjuk az arab konyha izgalmas és eredeti ízeit

A Corvinust végzett, fiatal és ambiciózus hölgy elmesélte, hogy bár az utóbbi 1-2 évben egyre több az igazi közel-keleti hely, de korábban több ezer kilométert kellett utaznia, ha autentikus hazai ízekre vágyott.

Szendvics friss és ropogós hasábbal

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

A bolt nagyon pici, és bár ez valójában street food, mégis jobban esik nyugodtan leülve elfogyasztani a tálunkat, amire tökéletesen alkalmas az üzlet előtti pici terasz. Ezek az ételek első ránézésre egyszerűnek tűnnek, de kis odafigyeléssel megkóstolva őket rájövünk, hogy valójában miért is az arab konyha egyik elhagyhatatlan ékköve a falafel, amit muszlimok, zsidók és vegák is nyugodtan fogyaszthatnak, mert csicseriborsóból készül.

Labneh

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

Ráadásul elsőként itt citrommal és minden csakis frissen, kizárólag a rendelést követően! Kóstoltunk többféle bowlt, azaz tálat, köztük a spicy fusion bowlt (2950 Ft) fűszeres burgonyával, de lehet sült krumplival vagy gránátalmás rukkolasalátával, felfaltuk a falafeles fusion szendvicset is hasábbal (2390 Ft), de lesz még a kínálatban fetás görögsaláta, isteni labneh (a joghurt és a krémsajt közötti állapotban lévő, jólesően savanykás krém) zaatar fűszerkeverékkel, az árak pedig szerintünk csak bevezető árak, szóval rohanjatok mindent még időben megkóstolni!

Csöppen a tahini – a különleges ízű, krémes szósz nem más, mint finomra őrölt szezámmag finoman fűszerezve

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

Fotó: Ladóczki Balázs - We Love Budapest

A Falafel Fusion egyik célja, hogy a falafeleiken keresztül bemutassák a saját kultúrájukat az ittenieknek, jelmondatuk is a „we serve culture”, ami magyarul annyit tesz:  kultúrát kínálunk. A fúzió pedig utal a régió és az arab konyhák közös gyökereire is, de leginkább arra, hogy a Közel-Keleten dörgő fegyverektől távol, egymás nyakába borulva tudja megosztani a családi receptjeit a palesztin, a szír, az izraeli és igazából bárki, akit inkább összeköt a gasztronómia nyelve, mint hogy elválasztaná az érthetetlen gyűlöleté. A Király utca 38-ban ugyanis béke és nyugalom van, na meg persze az egyik legjobb hazai falafel.

Hasonló tartalmak

Admin mode