Az elmúlt 20 év egy hullámvasút volt a Kálvin tér környékének életében. A Ráday utca (gyakorlatilag elsőként a belvárosi utcák közül) valóságos fellendülést élt meg a 2000-es években. A 4-es metró építése azonban elszigetelte a városlakóktól a remek fekvésű, gyönyörű épületekkel büszkélkedő közterületet. A metróvonal megnyitása új perspektívákat nyitott, egyre nagyobb az átmenő forgalom, és egyre többet időzünk errefelé a jobbnál jobb kávézóknak, éttermeknek köszönhetően. Feltérképeztük a területet, hogy hova érdemes beülni, ha tanulnánk/dolgoznánk, ebédelnénk, valakire várunk és addig olvasnánk, netán este koccintanánk a barátokkal.

Kálvin tér

Amennyiben egy tapodtat sem moccannánk a térről, kézenfekvő célállomás a Pata Negra pesti egysége. Ízletes tapasokra és remek spanyol borokra számíthatunk, jó időben terasszal megtámogatva. Régóta kedvenc a MONYO Tap House is, ami a sarki telken lévő mini-bevásárlóközpont aljába ékelődött be szuper kisüzemi söreivel. Húsmentesen étkezel, netán egy barátodnak járnál a kedvében? Az EPOCH Vegan Burger a Királyi Pál utca elején remek opció lehet az egészségesebb burgerezésre. Ha a húsos szendókat preferáljuk, akkor kézenfekvő a ZING is. Sokan vagyunk, akiknek a zöld árnyalatú sütik, italok egyet jelentenek vagy a mennyei pisztáciával, vagy a csodás keleti matchapor megfoghatatlanul izgalmas ízével. A Matcha Tsuki az utóbbi témát járja körbe, a lehető legváltozatosabban. A Múzeum krt. elején találjuk a Ropogót, ahol a csak  majdnem minden bundás” elv alapján működnek és tesznek eleget mindazoknak, akik megfizethető áron ennének laktatót és változatosat. Nem véletlenül kedvelik annyira a közelben dolgozó irodisták. 

A Ráday utca Kálvin térhez közeli szakasza

Az említett Ráday és a sok-sok megkezdett lehetőség. Szerencsére az egész utcában találni régi és új szuper helyeket. Rögtön itt van Budapest első Michelin-csillagos étterme, a Costes, ami már 13 éve tartozik a világ fine dining éttermeinek élvonalába. Sok turista kizárólag a Costes kedvéért látogat erre, és csak azután marad a Rádayban. Szeretjük a Púdert, ami egyike a még megmaradt romkocsmás kultúrtereknek, itt mindig kellemes egy kávé vagy egy fröccs. 2018 óta járhatunk gofrizni a Waffle & Love-ba, buborékos formájú és sima édességért. A La Donuteria pedig azoknak lesz vagy már jelenleg is kedvenc, akik a farsangi időszakon kívül is a könnyen eltelítő édességért rajonganak. Vendégségbe vinni is jó ötlet a szép és finom fánk.
 
Régi motoros, több évtizedes tapasztalattal bír a Marie Kristensen Sandwich Bar. Erről a műfajról kár lenne megfeledkezni. A 11-es szám alatt találjuk a Tifliszót, egy tradicionális grúz ízekkel dolgozó éttermet, ahol szélesebb kínálattal vethetjük bele magunkat Grúzia (hivatalos neve Magyarországon 2011 óta Georgia) legjobb fogásaiba. Ha emlékszünk még a Blaha Jelenére és szerettük a kultúrkocsmát, akkor a Jelenke, a kis tesó is közel áll majd a szívünkhöz. Kedves kiszolgálás, jó időben méretes terasz, télen kuckózás vár. 

Ha szereted a töltött tésztabatyukat szláv módra, akkor a Pelmania a te helyed: pelmenivel, varenikivel, akár gyors ebédre, akár elvitelre. Viszont itt nem áll meg a nagyszerű, házias ízek sora, ugyanis az Ukrán Udvar Étterem is opció, ami itt, a Rádayban indult, és ma már a Károly körúton is betérhetünk hozzájuk klassz levesekre, egytálételekre. 

Nem szabad megfeledkezni az IF Cafe Jazz Clubról sem, ami leginkább azoknak kedvez, akik élő zenét hallgatnának lélekmelegítők, frissítők kíséretében. Az utca fagyizója a MAMO, ahol jelenleg felújításokat végeznek, de ha nyitva vannak, igazi olasz fagyit mérnek náluk, érdemes kipróbálni, mit tudnak. Egzotikumnak számít az Inka Grill Bisztró, ami egy perui ételbár isteni és még kevésbé ismert fogásokkal, italokkal  ritkán kóstolhatjuk itthon ezeket az ízeket, érdemes bizalmat szavazni nekik! Az Input már az új időszámítás szülöttje, de minden korosztály megtalálja náluk a számítását mind italok, mind harapnivalók terén. A Ráday utca következő szakaszát egy másik gyűjtőcikkben mutatjuk majd meg. 

A Lónyay utca Kálvin térhez közeli szakasza

Fontos, hogy a mindig megbízható Pizza Manufaktúra ismét elköltözött, és a Lónyay helyett az Erkel utcában találjuk már, viszont sokkal több a hely, van lehetőség akár tovább is időzni, hiszen lehet, hogy nem pályáznak majd azonnal a helyünkre. Péksüteményekért, kávéért és préslevekért még mindig a Butter Brothers a beszerzőpont, a 22-es szám alatt. 

Kecskeméti utca / Egyetem tér

Egyre tágul a horizont a Kecskeméti utcában: a nor/ma pékség nyitása nagy reveláció volt, és azóta is szereti a környék. Új szereplő a Csemege, ami egy reggeltől estig nyitva tartó reggeliző, kávézó, találkozópont, natúrborozó, és vacsorára sem utolsó. Urbánus, sosem nyugvó hely. Vele majdnem szemközt találjuk a Doppiót, ahová koktélokért és buborékokért is elindulhatunk. A Goodbar továbbra is burgerekben utazik. 

A Kecskeméti utcában találjuk a város és az ország egyik leginnovatívabb, Michelin-csillagos éttermét, a SALT-ot is: amennyiben fine dining étteremre és tényleg különleges gasztroélményre vágyunk, akkor ide is foglalhatunk asztalt. Maradandó tapasztalás lesz! Az étterem magasban lévő testvére a SOLID rooftop bar, ami kialakításának köszönhetően egész évben panorámát, széles italszortimentet, valamint szuper brunchokat is kínál. Az Egyetem tér sarkán a Hummusbar egysége vár, ha pedig szintén gyorsabb jóllakásra vágyunk, akkor a Padthai Wokbar is megtalálható a téren. 

Címkék