Minden év eleje a tervezéssel kezdődik, úgyhogy mi is átnéztük, milyen változások, építkezések, felújítások várhatók Budapesten 2022-ben. Az elmúlt évek fővárosi fejlesztései sok esetben drasztikusan átformálták a városképet – elég a Várnegyed és a Városliget építkezéseire vagy a MOL „felhőkarcolójára” gondolnunk –, de az idei év is számos olyan fejlesztést tartogat, ami érezhetően megváltoztatja majd a megszokott épített környezetünket. A változás nem minden esetben jelent rosszat, és nem mindig jár rombolással, Budapest életében pedig idén is elég jó projektek fognak megvalósulni a közlekedés- és a zöldfejlesztések terén. Az Operaház és a Postapalota felújítása idén végre tényleg befejeződik, ahogy az új Néprajzi Múzeum épülete is elkészül, sőt, idén mintha nagyobb hangsúlyt kapnának a műemléki felújítások is. Akármerre sétálunk, a város tele van darukkal és felállványozott épületekkel – ezek hol teljesen új építések, hol restaurációs munkálatok, néhol pedig sajnos kulthelyek vagy műemlék épületek bontását jelentik.

2021 végén egy több ezer karakter hosszúságú cikkben számoltunk be arról, mi minden történt Budapesten: elkészült az egyik legjobban várt épület, a Magyar Zene Háza, a budai Vár fejlesztései közül végre átadták a Szent István-termet, amiről hosszú hónapokon át csepegtették az információkat, de a legjobban a zöldterületeknek és a közlekedési fejlesztéseknek örültünk. Nézzük most át, mi minden várható idén!

Városliget és Várnegyed

A két legellentmondásosabb fővárosi fejlesztés háza táján idén nem lesz olyan sok elkészült épület, de rengeteg projektelem előkészítési és építési munkálata zajlik. A Városliget megújítása a végéhez közeleg, januárban a közönség előtt is megnyitja kapuit a Magyar Zene Háza, tavasszal pedig már az új Néprajzi Múzeum gördeszkapályát idéző épületét is bejárhatjuk. Arról viszont, hogy a Liget Budapest Projekthez tartozó Biodómmal idén történik-e bármi, vagy továbbra is félkész mementó marad, sajnos nincs még hírünk.

A budai vár történeti környezetének rekonstrukciója is folytatódik idén, sőt, már át is adtak egy újabb apró részletet: a Csikós-udvart és a Hunyadi-udvart összekötő rámpát, így már ezen is könnyedén feljuthatunk a Budavári Palota szintjére. Tartanak a Vöröskereszt Egylet egykori székházának és a József főhercegi palota, valamint a hozzátartozó, neoreneszánsz stílusban épült istálló és palotakert rekonstrukciós munkálatai is. Tavasszal készül el a palota védműveinek északnyugati sarkán lévő Karakas pasa tornyának renoválása, és nemsokára a Fehérvári rondellát is birtokba vehetjük.

A Szentháromság téren két épület munkálatai is tartanak, noha ezek nem a Nemzeti Hauszmann Program keretében valósulnak meg: folynak a Pénzügyminisztérium eredeti állapotának helyreállítási munkálatai, valamint a Burg Hotel – más néven Diplomata-ház – helyére tervezett konferenciaközpont építése is idén indul. A nemrég napvilágot látott látványtervekből kiderül, hogy a háború előtti állapotot építik vissza.

Mi lesz a műemlék épületekkel?

Idén több, régóta húzódó műemlékfelújítás is a végére ér, de van pár olyan rekonstrukció is, ami végre kezdetét veszi. Március 15-én nyílik meg a Pénzmúzeum a Széll Kálmán tér fölé magasodó Postapalotában, aminek felújított homlokzatát már egy éve nézegethetjük. A Sándy Gyula tervezte épület tornyában egy kilátó is lesz, úgyhogy egészen új nézőpontból láthatjuk majd a várost. Öt évig tartó felújítás után tavasszal újra beléphetünk Budapest egyik legszebb épületébe, mert végre-valahára befejeződik az Operaház felújítása! Az Ybl Miklós tervezte neoreneszánsz épület rekonstrukciója a ZDA–Zoboki Építésziroda tervei alapján készült, és modernizálták a belső teret, megújult a színpadtechnika, valamint megtisztították a homlokzatot és újrabádogozták a tetőt is. 

Az Andrássy úton az Operaházon kívül több palota és középület felújítása is készül vagy be is fejeződik idén. A Drechsler-palota már egy éve állványok mögött áll, nagyon úgy tűnik, hogy idén befejeződnek a felújítási és átalakítási munkálatok, és a hosszú évek óta üresen álló volt Balettintézet luxusszállodaként éled újjá, várhatóan tavasszal. De nem kell majd sokat sétálni ahhoz, hogy az Andrássy úton egy újabb luxusszállóhoz érjünk: az egykor a Szabó Ervin Könyvtár fiókkönyvtárának otthont adó Haggenmacher-palota is 121 szobás fényűző szállodaként nyitja meg kapuit.

Nagyon úgy néz ki, hogy idén a Kodály körönd is visszakapja azt a szimmetrikus képet, amilyennek eredetileg tervezték, vagyis mind a négy épületnek újra négy tornya lesz. Ahogy tavaly megírtuk, 2022 végére fejeződik be a francia neoreneszánsz stílusban épült Hübner-udvar felújítása, melynek során a két elveszett tornyát is visszaépítik, de helyreállítják a 140 éves MÁV-bérház gyönyörű, sgraffitós homlokzatát is, amelynek elemeit Székely Bertalan készítette. Nem kell messzire menni, hogy a Hegedűs Ármin tervezte Szinyei Merse Pál Gimnázium vagy a Bajza utca egyik csodás, rózsaszínben pompázó szecessziós palotájának felújított verzióját is meglessük. 

A historikus vagy szecessziós villák helyreállításának befejezése sem marad el idén: elkészül a Hermina úti Róheim-villa, ahol Tisza Istvánt meggyilkolták, valamint a Lechner Ödön tervezte magyaros szecessziós Sipeki Balás-villa is, ami egy bővítést is kap. A kiemelkedő műemlék jellegű Steindl-villa évek óta lakatlan, és életveszélyes állapotban áll a svábhegyi Jókai-kertben, idén megindul a helyreállítása, ahogy a kert rekonstrukciója is: megújul Jókai egykori gyümölcsöskertje, javtják a hely ökológiai állapotát, és míg az egyik felében történelmi-műemléki jelleg lesz, a másikban ökoturisztikai funkciók.

Megindul az ELTE Trefort-kertjében álló egykori Élettani Intézet, vagyis az E épület megújítása, melynek során új előadótermet és egy 200 négyzetméteres tetőteraszt is kialakítanak. Várhatóan idén decemberre visszaépül a Postatakarékpénztár egykori üvegcsarnoka, megindul a Gellért Szálló felújítása, nyáron pedig bezár a gyógyfürdő is. Folytatódik a Corvin Áruház felújítása, idén visszakapja az eredeti homlokzatát, úgyhogy hamarosan már bőségszarukat, szárnyas nőalakokat és Hermész-fejeket is láthatunk a Blaha Lujza téren. A KÖZTI koncepciója szerint újul meg az MTA székháza és könyvtára, a tervek szerint az Akadémiát a széles társadalom számára szeretnék elérhetőbbé és megismerhetőbbé tenni. Idén a Károlyi-palota, pontosabban a Petőfi Irodalom Múzeum közönségterei is megújulnak, és várhatóan a palota udvarát újra összekötik a Károlyi-kerttel. 

Közterek, közlekedés és a csupa zöld város

Idén átadják a Keleti pályaudvar modernizált utascentrumát, és tavasszal kihirdetik a Nyugati pályaudvar és környezetének megújulására kiírt pályázat győzteseit is. Megkezdődik a szentendrei új HÉV-végállomás építése, ami egyben egy fejlett közlekedési kapcsolatokkal és sok zöldterülettel rendelkező új városközpont is lesz. Az új végállomáson az időjárástól védve lehet majd átszállni a buszokra, a HÉV és a Volánbusz utasforgalmi terének pedig közös, nagy ívű teteje lesz. Noha idén is feleslegesen várnánk arra, hogy elkészüljön a 3-as metró, annak viszont örülhetünk, hogy a Blaha Lujza tér hosszú évek óta tologatott felújítása idén befejeződik, és birtokba vehetjük az új teret.

A magyar irodalom tereként születik újjá nyáron a megújult Jókai tér, ahol a tér közepén található parkban 13 tömbre, valamint egy sekély medence aljára helyeznek el rövid idézeteket, amik egy-egy Terézvároshoz kötődő szerzőhöz kapcsolódnak. Folytatódik a pesti alsó rakpart fejlesztése, ahogy a Lánchíd felújítása is – utóbbit várhatóan decemberben adják vissza a közúti forgalomnak.

Úgy tűnik, hogy a járvány legelső hulláma óta tartó zöldszemlélet most már velünk marad, és ennek mi nagyon örülünk! Mindez abból is látszik, hogy idén is rengeteg zöldfejlesztésben lesz részünk. Nemrég írtuk meg, hogy a megújul Buda legrégebbi közparkja, bővítik a Városmajorban a zöldfelületet, új vízfelületet hoznak létre, korszerűsítik a játszóteret, új futókört és kutyafuttatót is elhelyeznek benne. A zuglói Pillangó parkban 150 000 négyzetméteres sportpark jön létre, és hamarosan elkészül a Radó Dezső Terv részeként az óbudai Pünkösdfürdő park is – bár végleges formáját csak tavasszal nyeri el –, ahol a gyepes gátoldalt fákkal, cserjékkel és évelőkkel ültették tele. 

Januárban adják át a 9300 négyzetméteres Vizafogó parkot, amiben a lombos fákon túl egy mesterséges tó és több pihenőpad is lesz. A XIII. kerület új ökoparkjának kialakításában a természetes felületképzés, a klímavédelem és a fenntarthatóság szempontjai játszottak szerepet. Tavaszra elkészül a békásmegyeri Táncsics park is, melynek fejlesztése illeszkedik Békásmegyer városrehabilitációs programjába is, vagyis a 400 őshonos fával teleültetett és korszerű játszótérrel ellátott park a terület szociálisan veszélyeztetett lakóinak életminőségét javítja majd. Idén indul a Városháza park felújítása is, ahol 8000 négyzetméter új zöldfelületet hoznak létre, de a húszéves Millenáris Park is megújul.

A Normafán két jelentős változás is történik: készül a lombkoronasétány a volt Sport Hotel korábbi elzárt területén. Az egyszerre maximum 150 főt befogadni képes lombkorona-tanösvény fókuszában a természetvédelmi oktatás áll majd, a gyerekek a testközelből ismerkedhetnek meg a környezettudatos életmóddal és szemlélettel. A Normafa és a libegő felső állomása között elterülő Anna-rét a piknikezők egyik kedvenc helye, itt már áll a fák között egy aprócska kápolna, azonban idén elkészülhet egy új, 30 négyzetméteres kápolna, ami szabadtéri misék tartására is alkalmas. 

Minden más

Az olyan gigaberuházások, mint a Városliget vagy a budai vár történeti környezetének visszaállítása meg a műemlék épületeink helyreállítása mellett jócskán láthatunk még darukat városszerte. Például a Lágymányosi-öbölnél, ahol a BudaPart városnegyedének építése zajlik, és ahol a pár emeletes iroda- és lakóházak mellett a MOL Campus felhőkarcolója is épül. A 120 – valójában 138 – méteres, kb. 12 focipályányi alapterületű tornyot várhatóan ősszel foglalhatják el a dolgozók. 

Végre-valahára megújul a Kútvölgyi Kórház lepusztult tornya is: tavaszra készül el a teljes homlokzatfelújítás és az energetikai korszerűsítés. A Józsefvárosban pedig megindult a Semmelweis Egyetem Egészségipari-Biotechnológiai Science Park tervezése, ami a mindennapi gyógyításban és a betegellátásban gyorsan hasznosítható kutatások központja lesz. 

Tervekből és munkálatokból idén sincs hiány, Budapest ismét sok változáson megy majd keresztül, január elején már felröppentek parkfelújítási és rozsdaövezeti hírek is, utóbbi a Láng Gépgyár területére vonatkozik. Érdemes lesz tehát figyelni a város alakulását idén is.

Címkék