Már márciusban megérik az emberben a felismerés: jó is lenne egy kellemes teraszon/kertben múlatni az időt! Aztán áprilistól nyitnak a helyek, és a beülésből kiülés lesz. Vízpart mellé, eldugott belvárosi kertbe, buliközpont közepébe, tetőbárba: olyan helyekre, ahol sok piciny fehér izzó vagy éppen nagyobb színes körte világítja meg az arcokat. Évről évre bővül a város ilyen tekintetben is, de megvannak az örök kedvencek is. Lássuk a nyári teraszos válogatásunkat!

1/31

Fellini

A Római-part egyik legnagyobb kedvence, elsősorban azért, mert közvetlenül a vízparton telepedhetünk le, csíkos napágyakba. Már maga a hely kialakítása komoly vonzerővel bír, ezért előfordulhat, hogy várni kell, amíg helyet kapunk, de ez ne szegje kedvünket, mert minden egyes perc, amit várakozással töltünk, bőven meghálálja magát itallal, étellel, hangulattal, kényelemmel meg remek zenékkel, amit vagy a pultból tol valaki, vagy ha nem, akkor az ülőhelyekkel szemközt, a vízen lebegő stégen álló/ülő zenészek.

2/31

Trattoria Prato

Erzsébetelek, Adyliget és Hűvösvölgy találkozásánál vár a Trattoria Prato, óriási tölgyek árnyékában, a legnagyobb melegben is enyhet adva. Pizza, pasta, remek borok és hamar megérezhető gin-tonikok fellegvára az olasz terasz, amit imádnak a környékbeliek. Azoknak is megéri a kirándulás, akik távolabbról érkeznek, hiszen emlékezetesek az ízek, és a hangulat is kiszakít a darálós mindennapokból. Mi a bresaola e tartufo pizzára szavazunk!

3/31

Kertem

A Kertem már annyit költözött, hogy nehéz is követni, de a 2023-as szezonban a Kőbányai út és a Könyves Kálmán krt. kereszteződésénél, a Törekvés Művelődési Központ kertjében találjuk. Attól nem kell tartani, hogy a hangulat megváltozott, mert ugyanazt a laza, kedves, őszinte vendéglátást hozzák, mint amivel sok évvel ezelőtt elkezdték. Még mindig vannak DJ-s estek, vihetjük a kutyusokat (általában sokan vannak, és jókat bandáznak), és a Balkán burgerről sem tudunk leszokni.

4/31

Kabin

A népszigeti vízparti paradicsom elsőként megnyitott helye, ami onnan kapta a nevét, hogy közvetlenül a parton kétszemélyes, a kényelem mellett árnyékot is adó minikabinokban ülve szemlélhetjük a hullámzó Dunát meg a szemközti Óbudai-szigetet. Ételek tekintetében az egyszerűbb street food ételek viszik a prímet, italban pedig minden, ami színes. A hangulatot feltörekvő, ám jobbnál jobb DJ-k fokozzák. Mivel minden irányba nyitott, ide bátran vihetjük négylábú barátunkat, és azzal sincs gond, ha kerékpárral, izzadtan érkezünk.

5/31

Zsiráf Buda

A hatalmas teraszon, az üde zöld Széllkapu Parkot szemlélve olyan érzésünk lehet, mintha nem is a nyüzsgő városban lennénk. Az elegáns és laza hangulat fontos elemei a szuper pizzák, a remek tiramisu és a széles gin-tonik-választék, ami a hely egyik sajátsága. Ráadásul üdvös a központi elhelyezkedés, 2 perc a villamos, 6-8 a metrómegálló, így nincs kifogás, Pestről és Budáról is jól megközelíthető ez a találkozópont. Ha itt csak alapozunk, a bulihelyekre is könnyedén eljuthatunk. 

6/31

Majomhoz

Annyira már nem is titkos, hiszen amióta létezik a városmajori hely, sok fiatal család, kutyás baráti társaság jár hozzájuk koccintani és ellazulni. A 19. század elején népszerű fogadó működött itt, egy műemlék épület is tartozik az udvarhoz, ami nosztalgikus hangulatba hozhat, bár a kínálat nagyon is mai: DiVino, Gin & Champagne Bar, sörkert, gofri, fagyik, shake-ek, macaronok, angus burgerek és a Badhanna pimasz ázsiai ételei érhetők el a budai törzshelyen. Itt senki sem jön zavarba, akár a csapolt sörre esküszünk, akár a trükkös koktélra, mindent teljesítenek.

7/31

Kiosk

Már 10 éve, hogy a Március 15. tér szezonról szezonra jócskán megtelik élettel. Figyelhettünk már innen vizes vb-t, focieseményeket, elsajátíthattuk a tökéletes fröccsarányokat, és elmélyedhettünk a ginek és a tonikok változatos világában is. A KIOSK terasza mindig vibráló és jókedvű, ráadásul a felhőtlen koccintásokat pillanatok alatt készre sülő nápolyi pizzák támogatják. Zene is adott a délutánhoz/estéhez, a panorámára sem lehet egy rossz szavunk se. A karcsú Erzsébet híd és az esti fényektől csillogó Gellért-hegy könnyen megszokható kilátás.

8/31

Zöld küllő

Biciklis helynek indult a Városliget Zöld Küllője, de gyakorlatilag mindenkié lett. Ha szeretjük a Lizsé hangulatát és a fesztelen nyárestéket, akkor erősen ajánlott a placc. Náluk is mindig kutyusok kergetőznek, estéről estére vegyes zenék szólnak, szóval simán lehet, hogy a Tankcsapda után egy kis Blümchen jön. „Szúrnak” a fröccsök, széles az italkínálat, még hamis gin-tonikot is készítenek nekünk, ha a kedvünk úgy kívánja. A Küllő konyhája is népszerű: alepényektől a pulled pork szendvicsen át a nutellás palacsintáig ér a választék.

9/31

Mad Garden Buda

Az óbudai Selyemgombolyító kertje lelassulós hangulatba hoz, miközben a Mad Garden-esek minden törekvésükkel azon vannak, hogy a kisüzemisör-kínálat mellett egyéb extrákkal is marasztaljanak. Keddenként például minden csapolt kraft sört fél áron mérnek (van gluténmentes is), remek akusztikus koncerteket szerveznek, és naplementézős DJ-szettek közül is választhatunk, ha csekkoljuk a programjaikat. Kerekasztal-beszélgetéseket és game nightokat is szerveznek, tényleg igazi kulturális térként működik a Mad Garden Buda, ami hamar törzshellyé válhat.

10/31

Tereza

Bár a Tereza segítségével egész évben egy sokkal melegebb, lazább helyre képzelhetjük magunkat, a hamisítatlan dél-amerikai hangulat azért a nyár beköszöntével jön el, amikor elkezd ezerrel pörögni a terasz. Mezcalok, tequilák, piscók és frissítő Margariták, dél-amerikai koktélok közül válogatva egyből elfelejtkezünk a télnek még a gondolatáról is. A forgalmas környéken, tűzfalak között megbújó kertben mintha sosem esne az eső és mindig néhány fokkal langyosabb lenne az idő.

11/31

Dürer

Lassan felesleges lesz elmondani, hogy a Dürer egykor a Városliget mellett állt, de tényleg ott volt. Viszont már jó ideje Budán van, a Kopaszi-gát, a BudaPart és a MOL-torony szomszédságában, és hogy pont itt sikerült gyökeret eresztenie egy ennyire underground helynek, az kissé talán meglepő. Az új Dürer gyakorlatilag egy permanens fesztivál a Duna partján, látszólag távol mindentől, a várostól, és hatalmas előnye, hogy bármikor mész, bármilyen tömeg van, mindig van hely.

12/31

Margitka

A Kadarka margitszigeti kerthelyiségét évek óta szeretjük, most pedig újrakeresztelték, és a Margitka nevet kapta. De a kedves hangulat és a sok árnyékoló megmaradt. Több mint 15-féle fehérbor közül választhatunk idén nyáron, és számos fröccsverziót is elkészítenek nekünk, a házmestertől (3 dl bor, 2 dl szóda) a háziúron (4 dl bor, 1 dl szóda) át a nagyapám ( 5 dl bor, 5 dl szóda) elnevezésűig, de találunk a kínálatban proseccót és kökénypálinkát is. A lángos eltűnt, helyette többek között sajttál, hagyományos és vega burger, cézársaláta, valamint lepény kapható, és az átlaghoz képest itt kedvezőbb áron lakhatunk jól. A Margitsziget zöldje, a Duna közelsége és a szomszédos strandröplabdapálya hozza a nyaralós hangulatot.

13/31

Csendes Társ

A Csendes Társ bár központi helyen van, nevéhez híven nem túl harsány. A Károlyi-kert sarkán, a Csendes Létterem mellett találjuk a barátságos teraszt, amely a kialakítása miatt legfeljebb 4-5 fős társaságok számára lehet tökéletes választás. A zöld székek és asztalok egy lugas hangulatát idézik, ahol rögtön kedvünk támad egy laza gintonikozásra vagy borozásra. Koktélokból ugyanis bőséges a választék, a borok nagy része pedig hazai pincészetből érkezik. Az itallapon gyümölcsecetből készült fröccs is szerepel, amely a hosszú éjszakákat követő napokon lehet gyógyír, és ha falatozni szeretnénk, sörkorcsolyák, mártogatósok közül válogathatunk.

14/31

Baltazár

A Várnegyedben található Országház utca pont olyan hely, ami kicsit megbújva figyel, mégis ott van a pezsgés közepében. A Baltazár Budapest amellett, hogy egy stílusos butikhotelt rejt, kiváló bisztróval hívogat, grillételekkel, fantáziadús csipegetnivalókkal és menő koktélokkal. A terasz pont akkor napsütéses, amikor jólesik, minden oldalra jó a kilátás, és nem kell tartanunk attól sem, hogy egy hangos legénybúcsús csapat trollkodik bele a beszélgetésünkbe, romantikus borozós vacsoránkba. Nagyon értenek a steakek nyelvén, de a húsmentes főételekben is profik, érdemes megosztani a tányérokat.

15/31

A KERT

Zugló egyik favoritja a Thököly út néhai borházából kialakított étterem és gyönyörű, buja kertje smaragdzöld pázsittal. A vendéglátás szívélyes, randihoz, családi ebédhez, baráti vacsorához is ideális A Kert. A nyári szezonban sok faszénen készülő étel közül válogathatunk, a kínálat egészen nemzetközi, a magyaros fogások mellett mediterrán, sőt akár közel-keleti ízeket felsorakoztató ételeket is találunk. Szép borok és pezsgők kísérhetik az estét, melynek végén le ne hagyjuk a desszertet! A hangulat úgyis marasztal majd.

16/31

Easy Art Space

A Széll Kálmán tér Szilágyi Erzsébet fasor felé kúszó részén több olyan éttermet és bárt találunk, ahol mindig jó időzni. Az EASY Art Space viszonylag új szereplő, egy bárba oltott klub, ahol két terasz is a vendégeket szolgálja. Elöl egy klasszikus, árnyékoló alatti hely, ám hátul egy hangulatos kert is tartozik hozzá, graffitizett falakkal, kicsit undergroundabb érzéssel, elbújva a város elől. Mehet a sör, mehet a vodka-szóda!

17/31

Beerstro

A Beerstro nemrég a Ferenciek tere mellé költözött, terasza pedig az Ybl Palota neoreneszánsz stílusú belső udvarában hamisítatlan századfordulós hangulatot idéz a középen elhelyezett és esténként megvilágított szökőkúttal. A tér intim, ugyanakkor hatalmas is, hiszen 120 férőhelyes, a gangok fölött pedig egy üvegtető ível át, ami a nyári esőtől is megvédi az idelátogatókat. Remek steakek és sörök mellett pazar bor- és koktélkínálat is teret kapott, a szezonban a palota óriás terasza biztosan a fővárosi nyáresték főszereplője lesz. (x)

18/31

Kőleves

Reméljük, hogy a srégen szemközti egykori Ellátóval és a Mika Tivadar kertjével ellentétben a Kőleves kertje még nagyon nagyon sokáig velünk marad. Kellemes és múltidéző: egyszerre hozza a vidéki nyugodt kertek báját óriási fáival, illetve az egykori romkocsmaéra esszenciáit is magába sűríti. Nyithat bármilyen menő új hely, ide megérkezni mindig öröm. A bárnál néha nagy a tumultus, de kibírható, mert a hangulat úgyis magával ragad. A csörgő-zörgő kövek zaját is mindig jó a nyári szezonban újra hallani.

19/31

Arquitecto Pitpit

A padronosok új helye tavaly nyílt Budapest egyik kedvenc belső udvarán, a MÉSZ-székháznál. A repkénnyel befuttatott falak és az apró macskakő egyszerre hozza a Palotanegyed környékének békebeli eleganciáját és idézi fel a laza, mediterrán nyugalmat. Mindkettő teljesen időtlen és kortalan. Ehhez autentikus spanyol tapasok és italok közül válogathatunk. Nagyon él az udvar, pörögnek az asztalok, cserélődnek a társaságok, ami nem csoda, hiszen sokan szeretnének bejutni a különleges kertbe. Mi egy sima padron és vermut kombót ajánlunk, a saját egészségünkre.

20/31

Fióka

A Fióka annak idején a János-kórház mellett álló régi kis posta helyén robbant be a gasztrovilágba, azóta töretlenül tartja a frontot szeretni való kertjével és teraszával. Ami újdonság, hogy nemsokára beüzemelik Chandon Garden Spritz kis piaggiójukat, amely főleg az itteni rendezvényeken és esküvőkön működik majd, és ontja magából a citrusos likőrrel vegyített pezsgőt. Az épület mellett találunk egy árnyékos, fedett teraszt, a kertben pedig akár nyugágyakban vagy pihenőfotelekben is lazíthatunk. Az étlap pedig annyiban kínál újat, hogy a tapasnál nagyobb, de egy főételnél kisebb small plate-ek közül tudunk válogatni, és magunknak kombinálhatjuk össze a főételt (pisztrángot, csirkét, sült apróhalat, rizottót), akár egy salátával, akár egy házi sült krumplival.

21/31

Gundel

Oázis a Ligetben. Magyarország legszínesebb történelmével rendelkező, legismertebb étterme már második éve készül több mint hangulatos kerthelyiséggel. A Gundel kertje megidézi a múltat, de mai köntösbe burkolja a kényelmet, a választékot és az értő vendéglátást. A nyári időszakban nincs is kellemesebb, mint a profin kialakított kertben ebédelni, magyar klasszikusokból válogatni, netán sütizni és pezsgőzni egyet. Biztosak lehetünk benne, hogy gondoskodó kezekben leszünk, pompás környezetben. (x)

22/31

Kismező

Kismező a Nagymezőben, stílusosan, akár ebédidőben is. Egyik kedvenc utcánkról beszélünk, aminek ezen szakasza egy zöldpont a város közepén, a gyönyörű öreg fák biztosítják a jó klímát. A Kismezőhöz tartozó terasz amolyan párizsi bájjal rendelkezik, akár a Latin negyed környékén, a Saint-Michelnél is ücsöröghetnénk, amikor limonádézunk, ebédre térünk be vagy az esti koccintásra választjuk. Ami a hely gasztronómiáját illeti: ha csak csipegetnénk, az is megoldott, de egy romantikus vacsorára is felkészült a konyha, nemzetközi jelleggel, agulyástól a flank steakig

23/31

The Rusty Coffee – Buda

Sokféle bolt és üzlet állt már ezen a helyen, de úgy tűnik, a Rusty Buda szerencsére hosszú időre elbitorolta ezt az árnyas kertet, és egész nyáron várja a kávék és a reggelik szerelmeseit. Gesztenyefák és rózsabokrok mellett költhetjük el a nagyszerű meleg sós reggeliket, vagy kérhetünk pekándiós pitét, croissant-t a specialty kávénk mellé, nagy melegben pedig egy hűsítő eszpresszó-tonikot is elszürcsölhetünk. Bőven van hely a teraszon, ücsörgés közben pedig nézhetjük, ahogy zajlik az élet Pasaréten.

24/31

Fröccsterasz

Létezhet budapesti tavasz/nyár/kora ősz a Fröccsterasz nélkül? Úgy rögzült be az Erzsébet tér helye a fővárosi teraszos éjszakai életbe, hogy már el sem tudjuk képzelni nélküle a környéket és az estéket. A fröccsök, sörök, koktélok mellett az idei programok is hívogatóak, a hét minden napjára készülnek valami plusszal, amiért hálás a hazai és a külföldi publikum is. Jam sessionök, DJ-szettek, kubai táncest, akusztikus koncertek várnak, vasárnap pedig kertmozi költözik a Fröccsteraszra. Nagyobb társaságoknak is bátran ajánljuk. (x)

25/31

Kis Lumen

Szívünk csücske a fővárosi terek közül a Mikszáth, ahol egymást érik a pubok, az ivók, a kávézók és a Krúdy utcában az éttermek is. Amióta velünk van, szeretünk a Lumennel tartani, mert egyszerűségében rejlik nagyszerűsége, nincsenek szétlogózott holmijaik, csak néhány asztalka, jókedv, remek kávé, finom szörpök, változatos spiritek. Ha erre járunk, gyakran választjuk őket, akár egyedül is, miközben azt lessük, hogyan pörög fel a tér a délutánból az estébe fordulva.

26/31

Csiga

A Rákóczi térre néző hely romkocsmás jellegű, melynek van egy elég nagy méretű terasza is. Bár a neve kávézóra utal, de inkább amolyan 3 az 1-ben hely a Csiga, mert legalább annyira söröző és bisztró, mint amennyire kávézó. Hogy miként tekintünk rá, az mindig attól függ, hogy melyik napszakban és milyen céllal ülünk be (vagy ki) ide. Bár az ebéd is jólesik a Csigában, mi elsősorban a reggeli kínálatot kedveljük, bár alapvetően jó itt a konyha, ráadásul nemcsak a húsevőkre gondolnak, hanem legalább ennyire a vegákra és a vegánokra is.

27/31

Gin Corner Bar

Évek óta tart a ginek uralma, és nem is nagyon lehet ráunni a műfajra. A Gin Corner Bar a Fröccsterasz mellett, az Erzsébet téren kapott helyet, és jelenleg éppen 112-féle gint tartanak, de ez napról napra változhat, ha a világban megjelenik egy új és érdemes változat. Földszinti teraszuk kényelmes és prémiumérzést ad, látványos dekorral, kényelmes székekkel és hozzáértő szervizzel. Kibővültek az úgynevezett Gin Corner Botanist Galleryvel is, ami egy panorámás tetőbár, nevéhez méltóan sok zölddel, bohém hangulattal és olyan koktélokkal, melyek csak odafent elérhetők. Látványos és finom szintlépés ez a bár életében. Próbáljuk ki mindkét teraszt! (x)

28/31

Pontoon

A Lánchíd pesti hídfőjénél állomásozó hajó nagy kedvencünk, és nemcsak azért, mert bármelyik teraszáról szinte émelyítően giccses és szép a Gellért-hegy meg a Vár, miközben lenyugszik mögöttük a nap. Hanem azért is bírjuk nagyon, mert izgalmasabbnál izgalmasabb zenék vannak repertoáron, az elektronikától kezdve a jazzen és a hiphopon át a cigány zenéig, ráadásul könnyű ételek és komoly italok közül is válogathatunk. Mivel a Pontoon alapvetően szórakozóhely, hétvégén jelképes belépő van, hétköznap viszont ingyen léphetünk a fedélzetre.

29/31

Halas Guszti

Ki gondolta volna, hogy a város legjobb és leghangulatosabb halas helyét nem a Rómain találjuk, hanem Pesterzsébet és Soroksár határán, a strandtól nem messze, a Vízisport utcában, a Duna közvetlen partján. Ülhetünk oda is, napernyő alá, hogy ne kapjunk napszúrást, vagy a kertbe, árnyas fák alá. Itt természetesen halat kapni, de nemcsak hekket, hanem pisztrángot, fogast, keszeget, harcsát, sőt rákot és tintahalat is, és az sem lőhet mellé, aki halászlét kanalazgatna. Az ún. harcsakolbászt pedig mindenképp érdemes megkóstolni. De az sem fog éhen maradni, aki utálja a szálkásokat, mert némi halakon túli ételkínálat (csirkeszelet, rántott sajt, csirkemell és többféle kolbász) is akad.

30/31

Budapest Garden

Kevés az annyira multifunkcionális tér, mint az óbudai Budapest Garden, ami egyszerre kultúrtér, kertmozi, sportközpont, nyári fröccsözőplacc, saját street food udvar is tartozik hozzá. Hány aktivitást bír el ez a hely? Sokat! Lehet csocsózni, sörözni, a Paneer finomságaiból választani vagy az Őrház BBQ-s srácoktól rendelni, de ha lángosra vágyunk, az is megtalálható náluk. Focipálya, trambulinpark, strandröpipálya, buborékfoci és swingtáncos délutánok várnak ezen a tényleg sokat adó helyen. 

31/31

Este11

Hogy mennyire kellett már egy színvonalas és kellemes atmoszférával bíró hely Újbuda legzöldebb részére! A Feneketlen-tónál időzni mindig jó, de amióta az Este11 is boldogít minket, megváltoztak a szokásaink: séta és a víztükör pásztázása után keresünk egy szimpatikus szabad asztalt, helyet foglalunk és beszélgetünk, hallgatjuk a mindig kellemes zenét, élvezzük a jó időt, és legeltetjük a szemünket a gesztenyefa cool LED-installációján. BBQ-ban nagyon jók, érzik a koktélkeverést is, ezért ha a sör és a fröccs épp unalmas lenne, kérjünk ki egy bátrabb italt!

Címkék