Nem győzünk arról beszélni, hogy manapság már az is csodaszámba megy, ha egy étterem/bisztró/street foodos hely 5-6 éve stabilan tartja magát. Hát még egy tízéves jubileum! A Március 15. tér KIOSK Budapestje éppen idén ünnepli a tizedik szülinapját, sztorijait sok tízezer karakterben sem lehetne hűen megjeleníteni. Náluk jártunk egy amolyan múltidéző, jelent megélő és jövőt projektáló ebéden.

Amit tőlünk nyugatra emberöltőkben mérnek éttermi fennállás kapcsán, azt Budapesten egész más léptékkel kell vizsgálni. Egy tízéves fennállás stabilitásra, következetességre, strapabírásra és (egyáltalán) akarásra vall. Viszont elég kevés éttermet, bisztrót tudunk felsorolni, amely a gasztroforradalomnak hívott, de általunk inkább ébredésnek szólított éra óta szilárdan kitart. A KIOSK Budapest köztük van, érdemes beszélni róla, közelebbről megvizsgálni. 

Tornacsarnokból otthonos törzshely

A Piarista Gimnázium néhai tornacsarnokában Hlatky-Schlichter Hubert látta meg a lehetőséget, és a roppant belmagassággal, szédítő méretekkel rendelkező épületrészletet bisztrós alapozó helyként aposztrofálták az elején. A tér klasszicista részleteit kiemelve, sok zöldnövénnyel, minimálabb dizájnnal indult el az egész, fröccsökkel, burgerekkel és laza hangulattal, nyáron terasszal. Ma már nehéz is visszaemlékezni erre a tinédzser térre, ami az évek múlásával vált egyre kifinomultabbá. Az enteriőr mára otthonos és örök érvényű. Nem divathullámokra és dizájnaktualitásokra lő, hanem állandóságra és komfortra. 

KIOSK nappal

Kétéltűsége a kezdetektől igaz: nappali és éjjeli arca is van. Ami a nappalokat illeti, többször volt már brunchos időszaka a KIOSK-nak, és most is elindították a péntektől vasárnapig érő villásreggeliket. Az ebédmenü evidencia, de természetesen az à la carte menüről is lehet választani délidőben. A bisztrós fogásoknak köszönhetően uzsonnára, a délutáni utolsó kávé mellé is találunk harapnivalót. Ha mást nem, egy különleges édességet, de erről majd később. 

KIOSK éjjel

Este a vacsorák és a széles italszortiment kerül előtérbe: 

Este a vacsorák és a széles italszortiment kerül előtérbe: 

a pezsgőtől a klasszikus koktélokon keresztül a ház saját signature-koktél-választékáig. A KIOSK híres a nagystílű partikról is: megannyi halloweenbuli, farsang, tematikus őrület helyszíne volt már, kiemelten színvonalas és sok törődéssel összehozott díszletekkel, fellépőkkel. Partit, ha úgy tetszik, bált adni ma már nem megszokott, a klubok átvették a buliztatást, pedig egy-egy beöltözős, a kapcsolatépítéstől az ereszd el a hajamatig tartó eseménynek minden nagyvárosban helye van. Ezek sokszor titkos, szájhagyomány útján terjedő eventek, de a KIOSK többnyire teljesen nyitott módon táncoltatja meg az erre fogékony közönségét. Legújabb dobása például a True Colors-sorozat, ami egy modern, látványos varieté, egy egész estés kiszakadás a jelenből. 

Biztos gasztronómia a legjobb kezekben

Ez alatt a tíz év alatt megannyiszor jártunk a KIOSK-ban ebédelni, netán vacsorázni, a We Love Budapest 5. szülinapi vacsiját/koccintását is itt tartottuk. Végigkövettük a változásokat, és láttuk az állandóságot is, hogy hiába vannak változások, a kedvencek mindig az étlapon maradnak (például cézársaláta, gulyásleves, tojásos nokedli szarvasgombás tojáshabbal, burger vagy éppen mákos guba). Sokszor beszélgettünk az évek során Orosz Gábor corporate cheffel, aki higgadtságával mindig lenyűgözött, akár a Sziget Fesztivál kulisszái mögött is, amikor ki lett szakítva a természetes közegéből, mégis profin hozták le a KIOSK cateringjét. Orosz Gábor alatt Veres Róbert executive felel a bisztró konyhájának mindennapjaiért, hogy az a tojásos nokedli mindig ugyanolyan krémes legyen, hogy a borjúbécsi a megfelelő vastagságúra legyen klopfolva. Varga Dóri a pastry chef, az ő keze alól kerülnek ki a rendkívüli édességek  Dórival beszélgetve kiderült, hogy szenvedélye és hivatása meglepő alapokon nyugszik: ő maga nem is édesszájú! 

A 2023-as kedvenceink

Nem titok, ebédre voltunk hivatalosak, kóstoltunk jócskán, és a jelenlegi menüről lett is néhány kedvencünk. Például a kollagénben dús, belül krémes és olvadó rántott sertéspofa, amit a ropogós panko és a pikáns házi majonéz tett teljessé. A brokkolifa” néven futó, akár teljesen vega főételnek is beillő fogás szezámkrémmel, miszóval és hajdinával érkezik, és ha tutira mennétek, a lime-tól válik még ízletesebbé. Facsarjuk rá bátran! Frissítő, könnyed fogás a füstölt pisztráng, amihez klasszikus párként édesköményt kínálnak, de uborka, tejföl és kapor is került a tányérra. Abszolút kedvencünk a magyar burrata lett, ami hazai sajtot jelentett (elképesztően jó minőség, szuper állag!), amit mangóval, mentával és törökmogyoró-törettel tálaltak. Nem nagyon lehet abbahagyni. 

A főételek közül nagyon éltük a zöldborsófőzeléket, ami a gyömbér miatt kicsit pikáns lett, ázsiai felhangot kapott: erre a citromnád és a lime is katalizátorként hatott. Jó választás lehet a sertéspapszelet, ami nem sűrűn jelenik meg az éttermekben. A dagadó fölötti vékony, de annál szaftosabb és ízletesebb vágat sebesen elkészül, élvezetes hús. Körítésképp grill pak choi, cukkini érkezett, kis barackkal, chilivel és jus-vel. A borjúfrikasszé lágy fehérborhabos palástot kapott, gyökérzöldségek, póréhagyma és gomba került még mellé. Ez egy kifejezetten franciás kisbisztrós fogás volt, technikásan, mégis egyszerűen, remek ízekkel. Eleve dicséretes, hogy az unalmas krumpli-rizsköret helyett könnyedebb és fantáziadúsabb volt a garnírung. 

Desszertfronton Varga Dóri teljesen elvarázsolt minket. 

Desszertfronton Varga Dóri teljesen elvarázsolt minket. 

Kezdve a haladóknak ajánlott paradicsomsorbet predesszerttel, ami juzun csücsült, egészen a málnabrűléeig, ami pedig pisztáciával és ruby csokival alkot egységet. Kedvencünk mégis a puliszka lett, bodzával, kecskesajttal készítve, pattogatott kukoricával megszórva. Krémes, sós-édes együtt, tényleg nagyon szép egyensúlyokat hoz ez az édesség. És még valami: a vegán csokimousse fekete szederrel és verbénával minden tejtermék nélkül is ütős. 

 Jó formáját hozza a konyha, ezt állíthatjuk! Várjuk a további újdonságokat, mert azt csiripelik a madarak, hogy a bárélet egészen innovatív módon pezsdül fel hamarosan. A nyári időszak a teraszozásé, az extra programoké, szóval ezt az egész esőfelhős mizériát felejtsük el, és élvezzük ki a délutáni lazulásokat, a nyáresti romantikázást/baráti találkozókat egy immár tízéves profi biztos kezeiben!

Címkék