A Pesterzsébeten feltörő jódos-sós gyógyvíz az egész országban ritka, Budapesten a XX. kerületen kívül máshol nem is találni: a fürdőt majd két évtized után nyitották újra, teljesen felújítva és kibővítve. A termálfürdő 2018 decemberére, a strand a mostani szezonra készült el. A tizenhárom medence között találunk gyógy- és élményfürdőt, gyerek- és hullámmedencét és egy elég nagy szaunavilág is helyet kapott a komplexumban. Megnéztük, milyen lett.

Egykor a Duna mellett – és nem egy esetben a Dunán is – egymást érték az időszaki strandok, az épített fauszodák és -stégek, ahol nyáron hűsölhettek a városlakók. A Soroksári Duna szakaszán is több ilyen volt, az egyik éppen itt, ahol most a fürdő áll.

Az 1930-as években azonban egy élelmes befektető nem elégedett meg ennyivel, és intenzív kútfúrásokba kezdett: a várt siker nem is maradt el, rábukkant a feltörő különleges jódos-sós vízre, mely mozgásszervi, nőgyógyászati panaszok kezelésére alkalmas, illetve a jódos tartalom miatt fertőtlenítő és gyulladásgyökkentő hatása is van. 

A helyi védelem alatt álló kupolás áltörökfürdő valamikor az 50-es években épülhetett, egy időben a környező szocreál lakótelepek felhúzásával, de se pontos adatok, se tervrajzok nem maradtak fent, és egészen 2001-ig üzemelt a strand, a gyógyfürdőben pedig 2005-ben húzták le a rolót. 

A korabeli viszonyok között – még ha nem is vetekedhetett a főváros nagy strandjaival – a maga évi 10 000-12 000 vendégével népszerűnek számított, főleg, hogy már akkor is volt hullámmedencéje, aminek a mai napig meglevő (bár már a helytörténeti múzeum gyűjteményét gazdagító) motorját Horthy Miklós jachtjának a géptisztje tervezte. 

Ennek a régi fürdőrésznek a felújítása már 2018 decemberében elkészült, akkor teszteltük is, milyen lett, de ekkor még körös-körül zajlottak az építkezések, így nagyon vártuk, milyen lesz, ha elkészül a teljes, még 4000 négyzetméterrel kibővített gyógy- és élményfürdő. 

A felújítást és az új részeket is az az Archikon építésziroda jegyzi, akik a Palatinus Strand többszörösen díjazott renoválását és bővítést, vagy éppen a belvárosi Párisi udvar teljes megújítását tervezték. A munka során egyszerre kellett szem előtt tartani az esztétikai és a üzemeltetés támasztotta követelményeket és létrehozni egy, a látogatók számára szép és élménydús teret, és elrejteni az ennek működtetéséhez szükséges technikát. 

A régi T-alaprajzú kupolás fürdőt öleli körbe a modern rész. Már a jegypénztárakat is tartalmazó fogadótérben feltűnik a falakat borító masszív gránitmennyiség, ami aztán a fürdőbe lépve csak fokozódik (összesen 1000 tonnányi, ami megközelítőleg három Boeing repülő súlya). Az időtálló és minőségi természetes anyagok használata tudatos koncepció része volt, a kő szürkeségét izgalmasan törik meg a ragyogó sárga, kék vagy épp zöld színű csempékkel burkolt „dobozok”, mint a zuhanyzók, pihenőszigetek.

Ezeknek a színválasztása sem véletlen, a régi fürdőépületben hasonlóan erőteljes színű részleteit idézik meg. Hasonlóképp szembeötlő amúgy az egységes retró tipográfia is, ennek is a régi fürdő eredeti felirata volt az ihletője.

A már korábban átadott részt nem mutatnánk be részletesen, az itteni kupola alatti medence, és a kisebb – többek között a jódós-sós – gyógyvizes medencék, illetve a szaunavilág (ahol 20 fős finn- és 8 fős infraszauna és gőzkabin is található) részleget decemberben alaposan leteszteltük.

Az egész évben üzemelő benti fürdőrész kibővült egy nagy, 500 szekrényes, kabinos benti öltözővel, innen jutunk a gyerekmedencéhez, ahol a falakat Dalí világát idéző mozaikok borítják, és a központi nagy, kiúszós termálmedencéhez, amiben többféle masszázsfúvókát is találunk. Sőt a kinti medencerészben, talán az ikonikus, Széchenyi fürdős sakkozó öregurak után már eleve beépített sakkasztalokat is találunk. 

Épült egy szintén hatalmas, a belső udvarról megközelíthető finn szauna, mellette hideg és meleg vizes merülő- és Kneipp taposómedencékkel.

Az 1800 főt befogadni képes strandrészen található a szintén termálvízzel töltött (ami emiatt elsőre kicsit zavarosnak tűnhet) 25 méteres, 2 méter mély, hatsávos úszómedence. Valamint a napvitorlákkal védett maximum 50 centiméter mély gyerekmedence pár játékkal és szökőkúttal a legkisebbeknek. Az igazi szenzáció azonban a felújított hullámmedence, aminek a befogadóképessége 150 fő.

A füvesített területen rengeteg nyug- és napozóágy került ki, és több mint 700 kinti öltözőszekrény kabinokkal, amik között vannak bérlehetőek is. Valamint már kint vannak a lángosos, fagyis és gofris food truckok is, így éhen halni sem fogunk. Ami viszont nagyon hiányzik, az az árnyékos részek, pár megmaradt nagyobb és néhány frissen ültetett fán kívül nem nagyon lehet leheveredni árnyékba.

A felnőtt napi belépőjegy, ami az alapzónába és a szaunavilágba is érvényes, hétvégén 3800 forint, hétközben 200 forinttal olcsóbb. De van lehetőség diák- és nyugdíjas-, valamint családi jegy váltására is. 

A fürdő területén belül itt is „karórás” rendszer működik, azaz a szekrényekhez és a zónákba való belépéshez is ezt kell használnunk. Az OEP különböző gyógyszolgáltatásai is elérhetőek, speciális orvosi szobákat is kiépítettek ezeknek az egyik oldalszárnyban.

Bár a strandot átadták, még további fejlesztési tervek is lapulnak a fiókban: a most még üzemen kívüli területen a jövőben csúszdapark, sportpályák vagy szálloda épülhet, az igényektől függően, valamint felmerült, hogy ha már itt csordogál a szomszédban, a Dunával is összeköttetést kéne teremteni.