Kétség sem fér hozzá, hogy a Gundel mindig is legendás volt, az elmúlt 125 évben híre keresztül-kasul bejárta a világot, a 2021-es újranyitást követően pedig ismét az aranykort idézi a vendéglő. Májusban végre szélesre tárta kapuit a Gundel Kert is, ahol egykor az árnyas fák alatt szaladgáltak Gundel Károlynak, a vendéglátás nagymesterének gyermekei is, miközben egy nap akár 1000 ember is megfordult a kerthelyiségben. A Gundel a mai napig mindenkié, egyszerre tiszteleg a régi idők előtt és várja a legmodernebb kényelemmel a vendégeket. A gyerekeknek, sőt még a házi kedvenceknek is külön étlappal készültek a sztárséfek, a legkisebbeket a kertben a századelőt idéző játékok várják, a felnőttek fesztelenül lazíthatnak és a Gundel nyárra hangolt klasszikusait falatozhatják. Gyerekkel, kutyával, nagy csinnadrattával érkeztünk, és ha lehetett volna, egész nap maradtunk volna.

Gundel Kert egykor és most

A Gundel történetéről már korábbi cikkünkben beszámoltunk, de hogy megértsük a kert jelentőségét, elevenítsük fel a legfontosabbakat! Az egész ott kezdődött, amikor 1866-ban megnyitott az Állatkert, népszerűsége évről évre nőtt, na meg a Városligetben, vagyis a Lizsében is zajlott az élet, és már csak egy vendéglő hiányzott a nagy forgatagból. Ma ismert helyén Wampetics Ferenc nyitotta meg éttermét az 1890-es évek végén, majd 1910-ben üzemeltetését átvette a Gundel család.

A kerthelyiség már Wampetics idején felépült, ám Gundel Károly ideje alatt telt meg igazán élettel: a kertben folyt a csapolt sör, ropogott a sós perec, és 11 fős zenekar húzta a nótát.

A kerthelyiség már Wampetics idején felépült, ám Gundel Károly ideje alatt telt meg igazán élettel: a kertben folyt a csapolt sör, ropogott a sós perec, és 11 fős zenekar húzta a nótát.

A hangulat mindig a tetőfokára hágott, és mindegy volt, hogy valakinek vastag vagy vékony volt a pénztárcája, itt mindenki megtalálta a számítását. Ráadásul minden korosztályt szívesen fogadtak, ugyanis Gundel Károly 13 csemetéje is a kertben nőtt fel.

„Legyünk csak őszinték, hiszen ha valaki nemcsak flancból megy el ebédelni vagy vacsorázni valahová, hanem tényleg jól is akar enni, akkor azt szokták mondani az emberek egymásnak: menjünk ki a Gundelhez!” – írta 1943-ban a Film, Színház, Irodalom.

„Legyünk csak őszinték, hiszen ha valaki nemcsak flancból megy el ebédelni vagy vacsorázni valahová, hanem tényleg jól is akar enni, akkor azt szokták mondani az emberek egymásnak: menjünk ki a Gundelhez!” – írta 1943-ban a Film, Színház, Irodalom.

Ezt a méltatást pedig akár most is írhattuk volna, ugyanis A Gundel mindenkié! jelmondattal 2021-ben új fejezet indult a legendás étterem életében, ahol a megújult belső tér, a nosztalgikus fogásokat modern köntösbe csavaró étlap és a májusban megnyitott kert az aranykor hangulatát idézi.

Különleges élmények a Gundel Kertben

A századelő bohém Lizsé-hangulatának megteremtéséhez a kert három nagy részre oszlik: a bejárathoz közel a kávéházi vonal az erősebb, ahová beugorhatunk egy feketére, egy limonádéra, egy gyors ebédre vagy valami klasszikus Gundel-finomságra. A szökőkút feletti rész az elegánsabb éttermi igényeket elégíti ki, így üzleti találkozók, családi ünnepek vagy romantikus randik színhelyéül szolgálhatnak a fehér abroszos asztalok. A harmadik, az Állatkerthez közel eső, úgynevezett majomfogó pedig a gyerekeket várja egy minividámparkkal.

A Gundel Kert sok zölddel, árnyas fákkal, hűsítő szökőkúttal és az otthonosság bájos nosztalgiájával teszi feledhetetlenné a látogatásunkat. Ahogy körülnézünk, mindig észreveszünk valami újat: egy fáról lecsüngő makimajom, egy életnagyságú gorilla és a bokorban ólálkodó tigris „aranyszobra” lesi lépteinket, a bejáratnál és a vendéglő számos pontján elefántok köszöntenek, a hátsó traktusban pedig kétszemélyes hintákban ringatózhatunk. A kert igazi családi paradicsom lett, ugyanis a legkisebbeket olyan eszközök várják, mint a századelős körhinta, a vízilovas célba dobó vagy a hatalmas, árnyékolt kerti homokozó.

A Gundel Kertben külön étlapot kaptak a gyerkőcök, amelyről saját maguk választhatják ki a kedves fogások közül a számukra legszimpatikusabbat, sőt a legkisebbeket egy letölthető Gundel Kids alkalmazás is várja, mellyel kiszínezhetik a Gundel Palotát vagy meghallgathatják Gundel bácsi történetének egyik meséjét.

Ráadásul még a négylábú kedvenceinkre is gondoltak, akiket még véletlenül sem kell otthon hagynunk, ha idelátogatunk, kutyusainkat saját menü várja, a fogásokat az étterem séfjei speciálisan nekik kísérletezték ki.

A Nemzeti 11 nyári mezbe bújt

Szinte felsorolni sem lehet, hogy mennyi élmény vár a Gundel Kertben, ezért azt javasoljuk, hogy mindenki nézze meg maga, de ne csodálkozzon, ha hosszú órákra ott ragad, és akkor még csak bele-belekóstolt az étlap gazdag kínálatába.

A különleges Gundel-fogások megkoronázzák az ott-tartózkodásunkat, kezdve a buja színekben érkező Gundel-limonádéval, folytatva a Nemzeti 11, azaz a Gundel Károly öröksége előtt tisztelgő specialitásokkal vagy az olyan desszertkölteményekkel, mint a lángoló Gundel-palacsinta vagy az elefántok hátán érkező desszertválogatás. Télen már teszteltük az étterem fogásait, azonban most a Nemzeti 11 nyári mezbe bújt különlegességeit is megkóstoltuk. A palócleves, a gulyás, a kárpáti fogas és a paprikás csirke még mindig az otthon ízeit idézik, az itt meghonosodott Wiener Schnitzel hozza a maximumot, a mangalicakolbászos, tojásos lecsó, a nyár örök klasszikusa pedig egész egyszerűen kihagyhatatlan. 

A Gundel-specialitásokról Moldován Viktor vezető séf gondoskodik, aki 14 évig vitt Japánban magyaros konyhát, Viktor munkáját pedig Wolf András segíti, aki a New York Kávéházban és a Salon Étteremben megmutatta, hogy mennyire ért a klasszikus nemzeti fogásokhoz.

A Gundel Kert reggel 9 órától várja a vendégeket reggelivel, tízóraival, kávéval: üzleti tárgyaláshoz, baráti találkozókhoz, romantikusan szerelmes kávézásokhoz, városligeti séták előtt vagy állatkerti látogatások után, gyerkőcökkel, kutyával vagy laptoppal. Mindenki addig ücsörög a rendelése mellett és élvezi a kert hangulatát, ameddig csak kedve tartja, mert itt – ahogy Gundel Károly kertjében anno – a vendéggel törődés a legfontosabb érték.


A megújult Gundel azokra is gondol, akik egy esküvőn, családi rendezvényen vagy céges mulatságon szeretnék átélni az utánozhatatlan Gundel-hangulatot, ugyanis az Eventrend Group, mely az üzemeltetésért is felel, a közelben található egykori Bagolyvár éttermet is megújította, ami most csodás rendezvényteremként, természetközeli hangulattal, egy vidám kis terasszal és profi konyhával várja a vendégeket.

Címkék

Elérhetőségek

Gundel Cafe Patisserie Restaurant & Gundel Kert 1146 Budapest, Gundel Károly út 4. Facebook-oldal Weboldal