Budapest sokféle nemzet fiainak és lányainak ad otthont, nem tagadjuk, hogy ezek közül az egyik legszimpatikusabb már a sztereotípiák szintjén is az olasz. Ki ne szeretné a remek konyhát, divatot, művészetet és a dallamos nyelvet? Ha a nyaralás végeztével a csodás klímát és az azúrkék tengert hátra kellett is hagynunk, az életérzésből Budapesten is jócskán meríthetünk. Összegyűjtöttük kedvenc olasz hangulatú helyeinket.

1/9

Pizza

Mi mással is kezdhetnénk az olasz kultúrát bemutató cikkünket, mint a pizzával? A helyi gasztronómia zászlóshajójának tekinthető lepényféleség elcsépelhetetlen, részben azért is, mert rengeteg változatban létezik. Budapest valóságos nápolyipizza-lázban ég, a hosszú kelesztésű, visszafogottan feltétezett finomságot egyre több helyen érdemes itthon is megkóstolni. De ne ragadjunk le Nápolynál, a pizza alapvetően változatos étel, kerek, szögletes, kovászos, élesztős, római, szicíliai, mind remek a maga nemében, ezért is készítettünk egy pizzakisokost a különböző változatokból, az egyik legfinomabb, kiválóan szállítható, római stílusú pizzaszeleteket áruló hely, az IDE pedig éppen a napokban nyitott új helyet az Arany János utcában. 

2/9

Pasták és laktató fogások

Az olaszok akkor sem tudnak hibázni, ha laktatóbb fogásokról és az ezekhez elengedhetetlen finom italokról van szó. Szerencsére szuper éttermeket és trattoriákat találunk Budapesten, ha kicsit jobban elmélyülnénk az olasz gasztronómiában. Természetesen meg kell emlékezni Gianniról, aki idén 20 éves étterme, a Trattoria Pomo D’Oro köré már egész kis mini-Olaszországot épített, ami idén nyáron új helyszínnel bővült. Szintén régi motoros a Tom George Osteria, a Felicita és a La Fabbrica pedig változatos kínálatával a helyi nagyvárosok és az Amerikában élő olasz közösség kultúráját is megjeleníti, de jót fogunk enni akkor is, ha a Fausto's vagy a Da Mario étterembe megyünk. 

3/9

Fagylalt

Noha a legtöbben olasz találmánynak gondoljuk a fagyit, a hideg édesség valójában már 5000 éve velünk van, Kínából ered, hűtését Egyiptomban sikerült megoldani, az ókori Rómába pedig perzsa közvetítéssel jutott. Ez persze nem változtat azon, hogy modern változatát Európa kétségtelenül Itáliának köszönheti, és itthon is elképzelhetetlen nélküle egy-egy forró nap. Ma már szerencsére nem kell hiányt szenvednünk különlegességekből sem, affogato, granita és más jeges édességek várnak bennünket, és az sem ritka, hogy olasz fagyimesterek kreációit kóstolhatjuk. Nagy nyári fagyis listánkból langyos őszi napokon is szemezgethetünk.

4/9

Delikát

A kimért házi tészták miatt inkább a delikátboltokhoz soroljuk a Gozsdu-udvar egyik legjobb helyét, a 2 Spaghitne hagyjuk ki a helyben készült ételeket sem, a remek hagyományos szószok miatt. A határon egyensúlyoz a DOC Pane e Vino is, míg a kiváló ár-érték arányú olasz alapanyagokat áruló Delissimo.deli, a Buono és a Piccola Italia már inkább a hagyományos értelemben vett delikátüzletek közé sorolható. 

5/9

Egyéb

Az olasz gasztronómia annyira erős, hogy szinte alig tudjuk abbahagyni a kiválóbbnál kiválóbb helyek felsorolását. Szerencsére már nálunk is vannak kifejezetten különlegességekre szakosodott boltok. A Dolcissimában például olasz édességeket kóstolhatunk, az AranciniBenedettiben arancinit, nagyon finom rizsgolyókat próbálhatunk ki, és van kifejezetten sötét pörkölésű, olasz verzióra szakosodott kávézó is. A listát szinte akármeddig lehetne folytatni, hiszen a kiváló alapanyagok segítségével Olaszország szinte ontja magából a jobbnál jobb ételeket. 

6/9

Nyelv

Mindannyian szeretjük a csodásan dallamos olasz nyelvet, ám azt sokkal kevesebben tudjuk, hogy nem is olyan egyszerű megtanulni. Ebben kaphatunk segítséget az Olasz Kultúrintézet nyelvtanfolyamain, ahol különböző alaptudást kívánó kurzusok segítségével fejlődhetünk. A helyen egyébként számtalan olasz kulturális programot és jókora könyvtárat is találunk. 

7/9

Festészet, grafika

Szinte össze sem lehet fogni azt a sokszínűséget és gazdag hagyományt, ami az olasz képzőművészetet jellemzi, a reneszánsz, a barokk vagy a modern stílusirányzatok, szinte mindnek megvolt a maga legendás olasz képviselője. A festészetben sincs ez másképp, erről magunk is meggyőződhetünk a Szépművészeti Múzeum Régi Képtárában, amelynek legnagyobb részét az olasz festészet teszi ki, benne a legnagyobbak, Raffaello, Giorgione, Tiziano, Tintoretto és Tiepolo alkotásai. 

8/9

Építészet

Sajnos a Mátyás király felesége, Beatrix nyomán Budára érkezett reneszánsz építészetnek és kultúrának a városban elég kevés nyoma maradt, de a XIX. századi historizáló irányzatoknak köszönhetően számtalan csodás, az itáliai reneszánsz építészet ihlette palotát találunk a városban. Különösen szép példákat láthatunk Pesten, a Palotanegyedben vagy az Andrássy úton hiszen errefelé sétálva utunkba esik a Fonciére-palota, a Török Kulturális Intézet (Andrássy út 62.), az egykori Haggenmacher-palota és a Képzőművészeti Egyetem épülete is, mind csodás példája a neorenszánsz stílusnak, a Szépművészeti Múzeum gyönyörű Michelangelo-termével egyetemben. A belvárosi házakról pedig folyamatosan köszönnek ránk az építészeti stílus által kedvelt mitológiai szereplők is. 

9/9

Mediterrán terek

A napfény és a tenger mellett az olasz életérzéshez tartoznak a kicsi, de otthonos, kővel burkolt, mediterrán hangulatú terek is, ahol levendula- és rozmaringillatban, jellegzetes stílusú épületek között kortyolhatjuk frissítőnket. Ebben a listánkban összegyűjtöttünk néhányat ezek közül a helyek közül.

Címkék