gasztró

szerkesztés

Budapesti sétálóutcák és terek, ahol mediterrán hangulat vár

Szerzők

  • We Love Budapest

2019. 08. 06. 18:18

Az olasz vagy spanyol városokat járva mindig irigykedve szemléljük a hangulatos tereket, ahol a nappali nagy forróság elmúltával kitelepszenek a helyiek, és barátokkal, gyerekekkel, szomszédokkal együtt múlatják az időt, vacsoráznak, iszogatnak vagy csak a padokon ülve cseverésznek, nézelődnek. A közterek „használata” idehaza ennyire nem vert gyökeret a várostervezésben, kevés az erre alkalmas placc. Ezért is érdemes számon tartani, a város mely pontjai futhatunk bele a mediterrán életérzésbe.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Lövőház utca

1/10

Címkék

Felülíródni látszik a közhely, hogy Buda kevésbé pezseg, mint Pest. Lassan tíz éve, hogy a Lövőház utca egy részét sétálóutcává alakították, és mostanra a II. kerület legnyüzsgőbb köztere lett. Még ha nem is itt zajlik a gasztroforradalom, szinte minden igényre találunk étkezési és italozási lehetőséget. Kétoldalt találhatóak a vendéglátóipari egységek, például a Szalonspicc, a Shakesbeer, a Pocak Maci tejbár, a Cool Tour bár, Anjuna Ice Pops, a Kaffeine, a Good Karma vagy a Nemo Fish, középen pedig padokon foglalhatnak helyet azok, akik nem feltétlenül a fogyasztás miatt indulnak el sétálni. Mivel a Mammut és Széll Kálmán tér a szomszédban van, a központi lokáció miatt nem csoda, hogy nyárestéken dugig van az utca emberekkel.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Óbudai Fő tér

2/10

Címkék

A lakótelepekkel telezsúfolt Óbudának van egy másik arca, ami még őrzi a múlt eleganciáját és Krúdy Gyula szellemét. A barokk óváros földszintes és egyemeletes házai a Szentlélek és a Flórián tér környékén lelhetőek fel, és a bájos hangulat a Fő téren élvezhető legtöményebben. Itt áll a polgármesteri hivatal, itt szokták megszervezni a város egyik legjobb karácsonyi vásárát, és több lehetőség is van, ha beülnénk valahova: a kulturális központként is funkcionáló Esernyős, az „állatos” Vasmacska kávéZoo, az Új Sipos Halászkert vagy a Kobuci, ami a szabadtéri koncertjeiről ismert elsősorban. Olyan sok kiülős hely nincs, de van óriási sakktábla, színes utcabútorok, padok, ahol élvezhetjük a nyárestéket.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Mikszáth Kálmán tér

3/10

Címkék

A Palotanegyed macskaköves utcái, szép épületei és belső udvarai mellett hangulatos kávézói, éttermei miatt is vonzó városrész. Igazi éke a kis tér, ahol Mikszáth Kálmán szobra köszönti a járókelőket. Nemcsak padokon élvezhetjük itt a nyüzsgést, hanem a Zappa, Lumen vagy a Krúdy Gyula utcában az Al Dente, a Csempés vagy a Fiktív Gasztro Galéria teraszán is, és érdemes még odébb, a Lőrinc pap tér felé is elsétálni, ahol szintén vannak kiülős helyek.

Fotó: László Mudra - We Love Budapest

Kálvin tér

4/10

Címkék

Szinte összeér a Mikszáth térrel, de azért még mindig önálló sétálós, leülős, merengős közterületi egység a Kálvin tér Szabó Ervin Könyvtár és a református templom közé eső része. A szolgáltatók itt is kipakolják asztalaikat a szabadba, de padokon is találunk bőven helyet az árnyas fák alatt. A Budapest Bagel, Matrojska, Premier Kultcafé vagy a Fecske teraszára is kiülhetünk. Itt állomásozik a párszáz forintos könyvek bódéja, a Mozgókönyvek is.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Ráday utca

5/10

Címkék

A Kálvin térről nyílik a Ráday utca is, amely régen a város legütemesebben fejlődő gasztronómiai csomópontja volt, de a fénye kissé megkopott mostanra, és erre a címre több felfutó negyed is sikerrel pályázott, letaszítva az utcát a trónról. Ettől még mindig kellemes környék a Ráday: az utca két oldalán szinte teljesen végig ki lehet ülni, és majdnem minden este van élő zene, ami betölti az utcát: az If Caféban például esténként kinyitják a nagy ablakokat, ahova a zenészek beülnek az utcafront felé fordulva csellóval, gitárral, szintetizátorral; de élő zenében a Holló és Róka is kiemelkedő. A Púder az utca elején még mindig az egyik legnépszerűbb hely, de érdemes még jobban bemerészkedni, és az utca feltűnően erős nemzetközi ízekben: olasz (Artist), Royal Rasoi (indiai), lengyel-magyar (Kredenc), vietnami (Pho 18) éttermeket is találunk egymás mellett. Viszont amilyen pezsgő az utca első fele, olyan csendes a második; a Bakáts téri templom környéke azért még kiemelendő.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Egyetem tér

6/10

Címkék

A felújítás óta nagy kedvencünk az Egyetem tér, amelyet meghatároz az ELTE jogi karának impozáns épülete és az oldalába épített Kisboldogasszony templom, illetve az előttük elhelyezett ülőalkalmatosságok. Minderre közvetlenül ráláthatunk a Vén Diák, a Hummus bár és a Starbucks teraszáról, de érdemes a Ferenciek tere felé is elindulni, hiszen a Centrál Kávézó, az Ibolya vagy a Kelta kiülős helyisége is igen kellemes. Abszolút nyárestékre ajánlott lokáció, még párakapu is van, és a Kálvin felé a fák alatt elsétálva a Sonkaarcok vagy a Good bar, good burger is útba ejthető. A közeli Szerb utca, Veres Pálné utca is szép látnivalókat kínál, de a közelben található a Károlyi-kert is.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Bálna

7/10

Címkék

Panorámában egyik belvárosi sétálóutcával sem versenyezhetnek a Duna-korzón található éttermek teraszai, amelyek körül igencsak kellemes andalogni a naplementében, és ha elfáradunk, padokon pihenhetünk. Kiemelnénk az összes közül a Bálna oldalában húzódó sétányt, ami kevésbé feszengős, kevésbé turistacsapda, és kevésbé lihegnek az arcunkba a muzsikus cigányok. Lazább, fiatalos hangulat vár a Jónás, a Bálna Terasz, az EscoBar, a Hygge kávézó egységeiben, és ez a Corvinus egyetem és a füves, parkos, kutyasétáltatós Nehru-part közelségének is köszönhető. Sőt az Esetleg bisztrónál esténként DJ is szokott zenélni.

Fotó: Attila Polyák - We Love Budapest

Tompa utca

8/10

Címkék

A IX. kerületről tíz éve nehezen képzeltük volna el, hogy bekerül egy ilyen válogatásba, de szerencsére a város több, korábban elhanyagolt pontját is rehabilitálták az utóbbi években. Ezek egyike a Mester utca vagy a Tompa utca, amelynek árnyas fái alatt annak ellenére kitűnő sétálni vagy ücsörögni, hogy engedélyezett az (egyirányú) autóközlekedés. Bárok, éttermek, kávézók váltogatják egymást, itt található a Mezcal Mexikói Étterem, ezt követi lefelé a Ferenc tér felé többek között Katlan kézműves sörbár, a Tompa Angyal, az Amaréna kézműves fagyizó, a Mákos Panka, az Örömsüti Desszertműhely, a Chili bár és az amerikai burgeres Nine Tables, mind barátságos terasszal. Népszerű helye a környéknek még Macskafogó söröző, és hát a gasztronómiai szempontból kiemelkedő Paletta, a Fill the Winebox, a Flaska Borbár és a Pepin kézműves söröző. A padokon előszeretettel pihennek a helyiek, a Ferenc téren még rekortán futópályát is találni, a fűbe is le lehet heveredni, és nyaranta nem ritkák a szabadtéri koncertek és rendezvények sem.

Fotó: Attila Polyák - We Love Budapest

Hajós utca

9/10

Címkék

A város legelegánsabb környéke az Operaházé, de nagyot csalódik, aki arra vetődik mostanában, mert éppen felújítják. A mellette induló Hajós utcának viszont csak a végében találni építkezést és kordonnal elzárt területeket, így a szecessziós házak által határolt sétálóutcában zavartalanul sétálhatunk, vagy üldögélhetünk a bájos Le Petit Bistro, a Cafe Brunch, a Drop, Cafe Napoleon, a Sophie, az Imázs vagy a Sonkamester Balettcipő teraszán, ami a névadással az ikonikus, ám bezárt Balettcipő előtt tiszteleg.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Liszt Ferenc tér

10/10

Címkék

Egykor a város legfelkapottabb köztere volt, mára viszont jócskán vesztett jó híréből a Liszt Ferenc tér. Pedig a középen hatalmas fák burjánzanak, és itt van a Zeneakadémia csodaszép eklektikus-szecessziós épülete is, tehát hangulatában még mindig a legszebb közterei közé tartozik. A vendéglátóhelyeket a magyarok leginkább elkerülik (kivéve a Menza éttermet), így ha csak átsietünk a teraszok között, ne csodálkozzunk, ha angolul szólít meg minket a bejáratnál álló becsalogató lány.

Hasonló tartalmak

Admin mode