gasztró

szerkesztés

Nápoly, Te, csodás! – Szuper nápolyi pizzázók Budapesten és környékén

Szerzők

  • Blazsovszky Péter

2021. 10. 21. 14:22

Egyre többen esünk gyógyíthatatlan szerelembe a hosszú kelesztésű, visszafogottan feltétezett, hajszálvékony közepű, de megemelkedett szélű (cornicione) és készre sülten is omlósan puha tésztájú nápolyi pizzával. Lássuk, hogy Budapesten – és környékén – hol kapni jelenleg a legfinomabbakat!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Amore di Napoli

1/17

1111 Budapest, Budafoki út 16.

Több Infó

Címkék

„Tar Ákos néhány hete nyílt pizzázója valósággal berobbant a budapesti gasztrovilágba, kompromisszummentes hozzáállásával, titkos tésztareceptjével és izgalmas feltéteivel rúgva rá az ajtót az olasz konyha szerelmeseire” – írtuk a Budafoki úti pizzázóról nem sokkal a tavaszi nyitás után, amely azóta is az egyik kedvencünk. A Maradona pizza önmagában megér egy látogatást, és noha képtelenség a választásnál mellényúlni, az Amore di Napoli az árazásnál Budapest talaján maradt. Az egyik legjobb nápolyi pizzázó, ráadásul az egyik legjobb áron!

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Periferico Étterem

2/17

1212 Budapest, József Attila utca 50.

Több Infó

Címkék

Ez történik, ha egy matematikatanár és egy politológus összefog Csepelen. Döbbenetesen jó nápolyi pizzákba szaladtunk bele Dukán András Ferenc és Pencz András kétkezi munkája által egy lepukkant retró lottózóból kialakított, egyszerre szürreális és imádni való külvárosi helyszínen. Az akkori cikkünk kapcsán indult rohamot sikerült átvészelniük, sőt mostanra már a bódé külső felújítása, csinosítása is megvalósult. A mediterrán ízek és a valóban zseniális nápolyi pizzák edukációs célt is szolgálnak, amire többségében rendkívül fogékony a csepeli közönség. A Periferico egy sallangoktól és sznobériától mentes, abszolút szerethető színfolt a két Duna-ág szorításában.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Felicita Budapest

3/17

1124 Budapest, Apor Vilmos tér 11.

Több Infó

Címkék

A Hegyvidék első felső kategóriás olasz étterme a nápolyi stílusú pizzákon kívül az al dente tészták és a legmagasabb minőségű olasz alapanyagok felhasználásával készülő ételek gyűjtőhelye. 150-féle spirit, koktélok, olasz borok, itáliai hangulatú belső tér és olasz életérzés, melynek a lényege: szenvedéllyel lenni, enni, inni! Elképesztő sajtok, felvágottak, calabriai különlegességek, gluténmentes tészták és Szabó Ádám keramikus egyedi tányérjai. Nem a legolcsóbb olasz étterem, de ezt a környezetet, minőséget és a felhasznált alapanyagokat bizony meg kell fizetni.

Fotó: Napolizza

Napolizza

4/17

2100 Gödöllő, Táncsics Mihály út 3.

Nyáron az Amore di Napoli-s Tar Ákos ajánlására autóba ültünk és leteszteltük a Napolizzát, ahol Rózsavölgyi Roland és gyerekkori focitársa és legjobb barátja, Horváth Adorján digós múltjukat hátrahagyva célul tűzték ki, hogy Gödöllőt is megismertessék az igazi nápolyi pizza iránti szenvedélyükkel. Az Erzsébet park szomszédságában, a sportpálya mellett, a kerítés belső oldalán, egy food truckban sül a pizza, előtte vagányan kirakott asztalok, és a hírek szerint már épül a téliesített rész is, ha nem elvitelre kérnéd a bitang jó pizzáikat. Ahogy írtuk, szerintünk a gödöllőieknek a Napolizza felkeresése kötelező, ahogy a kirándulóknak is, de megkockáztatjuk, az M3-asról is megér egy rövid kitérőt az igazi minőséget keresők egyre bővülő táborának. 

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Belli di Mamma

5/17

1072 Budapest, Akácfa utca 45.

Több Infó

Címkék

A 2019-ben a VII. kerületi Akácfa utcában nyílt Belli di Mamma rövid idő alatt hatalmas sikert aratott, és azt követően, hogy tavaly a 50 Top Pizza Europe Award nagy presztízsű nemzetközi versenyén az előkelő 44. helyig jutottak. A Belli di Mamma mára már fogalom, nem tudtuk, de nem is akartuk megkerülni őket.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Digó

6/17

1075 Budapest, Kazinczy utca 32.

Több Infó

Címkék

A nápolyipizza-mánia 2015-ben egy újságcikkel és egy heteken át kígyózó, hosszú sorral kezdődött a Madách téren, és idén újra ráerősített a trend. Az edukációt bevállaló „hazai hőskor” első fecskéinek egyik vitathatatlan főszereplője a Digó, ami folyamatos vándorélet után néhány éve végre állandó helyet talált Erzsébetváros fiatalosan nyüzsgő gasztrovilágában. Fatüzelés, eredeti pizzaliszt, minőségi alapanyagok: Nápoly kompromisszummentesen!

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Tasty Pizzéria

7/17

1113 Budapest, Bartók Béla út 93.

Legutóbbi cikkünk szereplője a Bartók Béla út egyelőre kevésbé felkapott részén, a Tétényi út és a Karolina út találkozásánál található, és nyitása után napokon belül az egyik legfelkapottabb pizzéria lett. Kárász Réka és férje, Ervin a vendéglátásból érkeztek a vendéglátásba, miután a Covid alatt eldöntötték, hogy innentől maguknak dolgoznak inkább. A Tasty nem egy tradicionális olasz étterem, hanem egy olyan pizzázó, ahol szuper nápolyi kelesztésű és sütésű pizzákat készítenek, igény szerint – a magyar ízléshez igazodva – picit erőteljesebb feltétezéssel (nem, ananász azért nincsen!). Mindenképpen a topválogatásban a helyük, és drukkolunk, hogy tudják tartani a minőséget!

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

MANU+

8/17

1053 Budapest, Múzeum körút 7.

Több Infó

Címkék

Bernáth Adrián 2010-ben nyílt Pizza Manufaktúrája is megkerülhetetlen tényező a hazai pizzafronton, azonban a római gyökerekkel rendelkező, egyébként tondastílusú (kerek, roppanós szélű, vékony tésztás pizza, melyet Rómához kötnek, de a legelterjedtebb olasz stílus) pizza nem témája jelen válogatásunknak. A Manu+ nápolyi pizzái viszont annál inkább! Összesen 8-féle összeállítást készítettek a nyitásra, de a nápolyi pizza zsenialitása éppen az egyszerűségében rejlik. Szuper alapanyagok (például a Vezúvnál termő San Marzano paradicsom, a nápolyi pizzaliszt) teszik addiktívvá, de sosem spilázzák túl: a napízű paradicsom, a jóféle sajt úgyis megteszi a dolgát.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

IGEN

9/17

1027 Budapest, Margit körút 60.

Több Infó

Címkék

A Madách téren 2015-ben bemutatkozott IGEN hamar egyike lett a főváros kedvenc (délolasz) pizzázóinak. A Margit körútra költözésük után maradt a nápolyi stílusú, könnyed és ízes, a közepén vékony és leveses tészta (már gluténmentes és teljes kiőrlésű változatban is), amit tizennyolc különféle feltétvariációval kérhetünk. Buda vitathatatlanul egyik legjobb nápolyi pizzázója az első pizzéria Magyarországon, ami megkapta az Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN) minősítést, ami azt jelenti, hogy a szövetség által elismert és ellenőrzött leghagyományosabb módon és alapanyagokból készítik a pizzákat. Az IGEN a 791. ilyen pizzéria a világon.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Moto Pizza

10/17

1075 Budapest, Madách Imre tér 8.

Két éve a Kazinczy utca és a Király utca sarkán – az egykori legendás Wichmann kocsma helyén – nyílt meg a Moto Pizza, ahol nagyjából arra számíthattunk, mint a Manu+-ban. Ugyanazokat az olasz alapanyagokat használják, az egytonnás kemence ugyanúgy Nápolyból érkezett. Pesten jelenleg a Madách térnél találjuk őket, és valószínűleg az egyik leggyorsabban elkészülő ételt kapjuk a környéken: a sörélesztővel készült pizzákat egy napig kelesztik egyben, nyújtás előtt pedig kigombócolva még két órán át, de készen várnak arra, hogy kinyújtsák és megpakolják őket. A faksznimentes nápolyi pizzák januártól már a Bartók Béla úton is elérhetőek – a budaiak nagy örömére.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Donna Mamma

11/17

1088 Budapest, Rákóczi út 1–3.

Jancsa Jani gasztroblogger, a kézműves burgerek szakértője, a Bamba Marha Burger étteremlánc megálmodója 2019 decemberében nyitotta meg Kazár Bálint és Szabó Gergely tulajdonostársaival közösen a Donna Mammát, amelynek koncepciója az eredetvédett nápolyi pizzára épül. Az AVPN (Nápolyi Pizza Szövetség) tanfolyamán sajátították el az eredetvédett nápolyi pizza elkészítésnek csínját-bínját, és kitűzték maguk elé a hosszú távú célt, hogy a szervezet minősítését is elnyerjék. Az Astorián található étterem egybe van nyitva az ötödik Bamba Marha-egységgel, így mind a két irányzat rajongói megtalálják kedvenceiket.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Fragola

12/17

1025 Budapest, Csévi utca 7.

Címkék

Annak idején elsőre nem hittük el, mikor a fülünkbe jutott, hogy a Pasaréti térnél álló Fragola fagyizóban autentikus nápolyi pizzát kapniráadásul az egyik legjobbat Budán. A hamisítatlan olasz ízeket már korábban megszoktuk a Fragolától, az amúgy teljesen kézenfekvő ötletük – eredeti receptek alapján, épített nápolyi kemencében pizza sütése a fagylalt holt szezonjában – mégis teljesen váratlannak hatott. Az eredmény önmagáért beszél, azóta pedig mi is visszatérő vendégek vagyunk, ráadásul azóta a Fragola több egységében is megtaláljuk az azonos receptúrájú pizzákat.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Panificio il Basilico

13/17

2000 Szentendre, János utca 2.

Szabadfi Szabolcsot aligha kell bemutatnunk bárkinek is, pláne ha azt mondjuk, hogy Szabi a pék. A Covid alatti házikovász-forradalom már a múlté, de a szuper pékáruk és nápolyi pizzák szerencsére máig velünk vannak. Szentendrei központtal indult a Panificio története, de Budapesten is rendre elérhetőek (jelenleg a Városmajor utcában és a Bem József téren), a kitelepüléses pizzasütésekről nem is beszélve. Egyszerűen nem tudjuk megunni, Szabi pizzái ugyanis bitang jók.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Il Peperoncino – Biatorbágy

14/17

2051 Biatorbágy, Szabadság út 2.

Címkék

Gyakran járok Etyek felé, sőt Pátyon is laktam néhány évet, ezért első kézből tudom, mennyire nem könnyű Bia környékén a személyes ízlésem alapján igazán jónak gondolt pizzát és – a csodás etyekieken kívül – kiváló és különleges borokat kínáló szaküzletet találni. Egészen eddig. Az il Peperoncino egy szívből jövő nápolyipizza-műhely, ahol folyamatosan megy az ötletelés és a kóstolgatás, hogy mi legyen a következő nagy dobás. Külön kiemelnénk a frittájukat, ami gyakorlatilag egy calzone (félbehajtva megsütött és sajttal-sonkával „töltött” pizza), csak olajban sütve, mint nálunk a lángos. A fritta, Somló, az n'duja, Nápoly, a fior di latte és Badacsony is megérkezett végre Wiehall-Kleinturwallba

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Cukorborsó – Páty

15/17

Fotó: We Love Budapest

Bazsalikom Nápolyi Pizzéria – Kistarcsa

16/17

2143 Kistarcsa, Szabadság út 6.

Címkék

A 2021-es nyár elején fogadott először vendégeket a kistarcsai Bazsalikom, ám a helyiek és a nápolyi pizzák hazai követői (akik egy Facebook-csoportban adják le egymásnak a drótot) már várták Noth Gáborék nyitását. Gyönyörű, színpompás, AVPN-minősítésű, 450 fokos, fatüzelésű Manna Forni kemencében sülnek készre a 24 órán át kelesztett tészták. Evidencia, hogy a kistarcsai „mini-Nápoly” is büszkén árulja a klasszikusokat, de érdemes a gourmet-változatokat is megízlelni. Füstölt gomolya, pisztáciatöret, diómorzsa, körtecsatni, de fügelekvár is kerülhet a pillekönnyű, emlékezetes pizzákra. Közvetlen, kedves kommunikáció jellemzi őket, workshopokat is tartanak a lelkes pizzafanoknak. Tőlük házhoz rendelni nem tudunk, de előrendelést felvesznek, és helyben is jóllakhatunk. 

Fotó: We Love Budapest

+1 Circo Pizza

17/17

Költözés alatt

Nyáron a főváros környékén robbanásszerűen terjedő nápolyipizza-láz egyik legjobb példája volt, amikor Takács Márk elhagyta a várost (Miskolcot), hogy – a nagyobb (el)ismertségben bízva – Szentendrére tegye át ízlésesen kialakított food truckját és a környéknek kínálja a legautentikusabb olasz pizzairányzatot. A +1 megjelölés pedig annak szól, hogy Márkék éppen Pestre költöznek, az új helyszín pedig az Opera mögötti Hajós utca 21. alatt lesz. A bizalom részünkről abszolút megvan, drukkolunk és megyünk majd kóstolni, hogy az új lokáció hozza-e a régi ízeit!

Hasonló tartalmak

Admin mode