Még úgy is nagyon vártuk a meteorológiai tavasz beköszöntét, hogy a tél nagy része egészen enyhe volt, hiszen mégiscsak akkor él a város igazán, amikor elkezd felfelé kúszni a hőmérő higanyszála, elkezdenek rügyezni, virágozni a fák, megnyitnak az első teraszok és beindulnak az első szabadtéri programok. Tavaszi bakancslistánkba természetesen utóbbiakból is válogattunk jócskán, de adunk tippeket színházlátogatáshoz, filmfesztiválokhoz, lassú vasárnapi brunchokhoz és kiállításokhoz is.

1/40

Nézz jó filmeket a Frankofón Filmnapokon!

Március 1. és 12. között rendezik meg a 13. Frankofón Filmnapokat, melynek Budapesten a Toldi mozi, az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Francia Intézet, valamint az Art+Cinema ad otthont. Amellett, hogy 9 premiert is láthat a közönség, a szervezők a program összeállításánál kiemelt helyet szántak a nőknek, akik több bemutatott filmben is fontos és központi szerepet játszanak: Annie és a harag, Dalva, Konyhafőnök, Jeanne-t mindenki szereti; és a női rendezők is hangsúlyosan jelen vannak a válogatásban.

2/40

Gyönyörködj az Alcsúti Arborétum hóvirágaiban!

A Hóvirágünnep minden évben rengeteg embert vonz az Alcsúti Arborétumba, ami nem is csoda, ma már sajnos ritka az ekkora összefüggő hóvirágmező. Itt azonban bárki gyönyörködhet a több ezer hóvirág és más tavaszhírnökök látványában mindennap 10 és 17 óra között. A virágzás február közepén kezdődött, és várhatóan 4-5 hétig tart.

3/40

Ne hagyd ki az Imagine gasztronómiai sétáit!

Az idén 15 éves Imagine gasztronómiai tematikájú sétákkal dobja fel a márciust, lesz köztük sörfőzde-látogatás, levéltári gasztrokaland, látogatás az Auguszt családnál, gasztrotárlatvezetés a Magyar Nemzeti Galériában, sőt még növénykóstolás is. A séták kihagyhatatlanok minden Budapest- és gasztronómiarajongó számára!

4/40

Tetováltass!

A tavaszi megújulás jó apropó lehet akár arra is, hogy egy új tetoválással lepjük meg magunkat. Az elhatározásban ugyan nem tudunk segíteni, de ha az már meg van, érdemes átböngészni a 12 kedvenc tetoválóművészünket bemutató listánkat, hiszen számos stílusból válogattunk.

5/40

Fesztiválozz a Budapesti Építészeti Filmnapokon!

A Kortárs Építészeti Központ (KÉK) szervezésében megvalósuló Budapesti Építészeti Filmnapokra idén március 2. és 5. között kerül sor a Toldi moziban, immár 15. alkalommal. A fesztivál Budapest 150. születésnapjának alkalmából rendhagyó programmal készül: a főváros szempontjából releváns kérdésekkel foglalkozó filmekkel jelentkezik.

6/40

Próbálj ki egy állatos helyet!

Az utóbbi években jelentős mértékben megnövekedett az állatbarát helyek száma, sőt egyre több az olyan vendéglátóhely, ahol nemcsak egy kósza vizestállal várják a négylábúakat, hanem kifejezetten az ő szempontjaik az elsődlegesek. Ebben a cikkünkben gyűjtöttük össze mindazokat az extrákkal jócskán megdobott állatbarát helyeket, ahol a kutyák és a macskák, illetve a kutyások és a macskások érezhetik magukat a legjobban.

7/40

Nézelődj az Art and Antique művészeti kiállításon!

Idén csaknem 40 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház és műtárgykereskedő kiállító várja az érdeklődőket március 2. és 5. között az Art and Antique-on. A Bálnában megrendezésre kerülő művészeti kiállításon és vásáron többek között Lakner László, Keserü Ilona, Maurer Dóra, Ai Weiwei, Victor Vasarely vagy éppen Bak Imre munkái is megvásárolhatók lesznek.

8/40

Told meg a Turbina (újra)nyitó hétvégéjét!

Minden akadály elhárult a Turbina Kulturális Központ újranyitása elől, így március 2. és 4. között rengeteg programmal érkezik is a nyitó hétvége. Lesz többek között technóbuli és -jóga, borkóstoló és -vásár, kiállításmegnyitó és színházi előadás is.

9/40

Menj színházba!

Nincs We Love Budapest-bakancslista színházi ajánlás nélkül, ezen pedig továbbra sem szeretnénk változtatni. Az elmúlt hónapokban is több remek előadást nézhettünk meg a budapesti színházakban, amelyeket a tavasz folyamán is fognak még játszani. A kedvenceink közé bekerült az Örkény Színház két előadása is, az Isten és a The Black Rider; a Szkénéből a Fényeskedjék neki, a Katonából a Tíz eszkimó, míg a Katona Kamrából A zseni címűt ajánljuk. Mindezek mellett nagyon szerettük a Soharóza és a Jónás Vera Experiment Back-Pack című közös produkcióját, amit a Trafóban néztünk meg, legközelebb azonban a MOMkultban lesz látható.

10/40

Hallgasd meg Panda Bear & Sonic Boom koncertjét!

Először állt össze duóvá az indie sztárzenekar Animal Collective alapítója, a szólóban is az elmúlt két évtized egyik meghatározó art pop alkotója, Panda Bear, valamint a 80-as évek egyik legfontosabb zajrockzenekarát, a Spacemen 3-t vezető, később szólóban és producerként (MGMT, Beach House) is nagy hatású Sonic Boom. Ugyan már régóta barátok és alkotótársak, de tavaly készítettek először közös albumot, aminek turnéján Panda Bear és Sonic Boom is először lesz látható Magyarországon, méghozzá március 5-én a Magyar Zene Házában.

11/40

Tegyél egy körtúrát a Budai-hegységben!

A Törökugratóra, majd onnan a Huszonnégyökrös-hegyre vezető körtúra kopár csúcsokkal van tele, így lélegzetelállító panorámából is akad pár, de útközben sziklákkal is találkozhatunk és erdőben is sétálhatunk, meg hegyoldalban kanyargó, keskeny ösvényen. A nagyjából 7 kilométer hosszú, pár óra alatt teljesíthető, alapvetően könnyű túra tökéletes hétvégi program egy kis természetjárásra.

12/40

Nézd meg a Vecsei H. Miklós vezette alkotócsapat új koncertszínházi előadását!

Vecsei H. Miklós és csapata, Pilinszky János és Csoóri Sándor életműve alapján, a Kiégő Izzók csapatának élő, vetített díszletében, Koltay Szonja installációjával készítette el legújabb koncertszínházi előadását a kocka kibontása címmel. Ennek lesz a budapesti bemutatója a Magyar Zene Házában március 12-én, ahol a Platon Karataev két frontembere, Balla Gergely és Cz.K. Sebő lesz a vendég.

13/40

Zsibizz a Madách téren!

Március 25. és június 17. között szombatonként nyüzsgő piactérré alakul a Madách tér környéke, ugyanis visszatér a Madách Zsibi eseménysorozat. A vásárokon vintage ruhák és dizájntermékek közül lehet majd válogatni, előtte és/vagy utána pedig érdemes beülni valahova egy finom italra vagy falatra, hiszen a környék tele van jobbnál jobb helyekkel.

14/40

Győzd le a tériszonyod a Banff Hegyifilm Fesztiválon!

A természet és az extrém sportok világához kapcsolódó dokumentumfilmek éves nagy nemzetközi versenyének legjobb alkotásai március 30-án, 31-én és április 1-jén este ismét a Corvin moziban lesznek láthatók a Banff Hegyifilm Fesztivál jóvoltából. Közel 190 percnyi adrenalindús kaland földön, vízen és levegőben, inspiráló történetek nagy vásznon, nagy hanggal!

15/40

Fedezd fel a galaxist a Star Wars-kiállításon!

Star Wars-rajongóknak kötelező program ellátogatni a december végén nyílt, magángyűjteményen alapuló tárlatra, a Kecskeméti utcába. A Travelling Galaxy című interaktív kiállításon az egész család jól szórakozhat, miközben Leia hercegnő űrhajójából indulva egy érdekes küldetésen vehetünk részt, ráadásul március végén meg is újul a tárlat.

16/40

Szívd magadba a kultúrát a Bartók Tavaszon!

Idén 3. alkalommal rendezi meg a Müpa a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek című rendezvénysorozatát, amely a kultúra számos formáját magában foglalja, a könnyűzenei koncertektől a kiállításokon át az operáig. A március 31. és április 6. között zajló fesztivál programjából a legendás Muzsikás együttes 50. születésnapi koncertje, Damien Rice visszatérése, a Mark Oliver Everett vezette EELS koncertje és a Budapest Ritmo világzenei fesztivál áll a legközelebb a szívünkhöz.

17/40

Vegyél részt egy különleges gasztrosétán a Füvészkertben!

Az Urban Jungle Budapest legújabb, füvészkerti sétáján minden az ehető növényekről és az evésről szól majd. A séta vezetője Hadobás Nóra, az UJB alapítója, aki egy kétórás programot állított össze, melynek része 3-5, a témához kapcsolódó kóstoló is.

18/40

Kerülj darkos hangulatba The Soft Moon koncertjén!

A Luis Vasquez vezette The Soft Moon nem először érkezik Budapestre, mégis kihagyhatatlannak ígérkezik az április 2-i koncert mindenkinek, aki kicsit is kedveli a darkos szintetizátorokat és a posztpunk különböző leágazásait, hiszen ezúttal már a 2022-ben megjelent, Exister című nagylemez dalait is hallhatjuk élőben a Dürer Kertben.

19/40

Jógázz!

Tapasztalt pilates- és jógagyakorlókként már volt alkalmunk kipróbálni nem egy helyet, megfordultunk több extra eseményen, és találkoztunk ezeknek a mozgásformáknak meglepő kombinációival is, melyekről ebben a cikkünkben számoltunk be nektek. Arra biztatunk titeket, hogy tegyetek ti is így, mert rengeteg verzió közül lehet választani, így mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet.

20/40

Figyeld meg a tavaszi madárkórust!

A fészekrakási és párválasztási idény közeledtével a város zajaiba egyre többféle madárfütty vegyül. A kórus ilyenkor még egyáltalán nem teljes, de a fekete rigók, a vándorútjukról korán visszaérkezett énekes rigók és más madarak dala egyre többször zengi túl a gépeket. Egy korábbi cikkünkben gyűjtöttünk néhány tippet arra vonatkozóan, hol figyelhetjük meg szárnyas barátainkat, és hogyan segíthetünk nekik a városi környezetben.

21/40

Ünnepeld a magyar néptáncot a Táncháztalálkozón!

Április 14. és 16. között, újfent a Sportarénában, valamint a Fonó Budai Zeneházban rendezik meg az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, amely a népzene, a néptánc és a tárgyalkotó népművészet seregszemléje, ahol műkedvelő és hivatásos előadók, gyermek- és felnőtt-néptáncegyüttesek, zeneiskolások és hagyományőrző népművészek működnek közre a Kárpát-medencei és a moldvai magyarság, a világban bárhol máshol élő magyar közösségek, valamint a hazai nemzetiségek képviseletében.

22/40

Sétálj a virágba borult Tóth Árpád sétányon!

A budapesti tavasz kihagyhatatlan programja egy (netán több) kiadós séta a cseresznyevirágok rózsaszínjében pompázó Tóth Árpád sétányon. Érdemes akár kombinálni is más környékbeli lehetőségekkel, például egy isteni krémessel a Ruszwurmban, előtte/utána pedig a Magyar Nemzeti Galéria Vaszary-kiállítása is beiktatható a programba, hiszen április 2-ig még látogatható.

23/40

Vedd be a várost a Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

Április 20. és május 2. között újra felpezsdül a város a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak köszönhetően. A több évtizedes múltra visszatekintő esemény a 150 éve egyesült Budapestet ünnepli. A BTF-en ott lesz a Budapesti Fesztiválzenekar, a Budapest Fotófesztivál, a JazzFeszt Budapest, a Budapest Sound Collective, a Budapesti Közművek, a Budapesti Vízművek, a Budapesti Történeti Múzeum, a Budapest Makett, a Budapest Nagyregény és Kiss Tibi legújabb képzőművészeti alkotásait is megnézhetjük majd.

24/40

Vadássz kincsekre a Wekerlei Garázsvásár Fesztiválon!

Április 22-én és 23-án 16. alkalommal rendezik meg a Wekerlei Garázsvásár Fesztivált Wekerletelep számos különböző pontján. Bár az árusok nagy része környékbeli, a város bármely részéről érkezve válogathatunk az általuk kínált portékák közül, amit egy kellemes sétával is érdemes összekötni a barátságos wekerlei házak között. 

25/40

Kirándulj a Zajnát-hegyek ösvényein!

A Zajnát-hegyeket mi ugyan ősszel jártuk be, azonban egészen biztosak vagyunk benne, hogy tavasszal is legalább annyira pompás kirándulóhely, mint októberben. A fenyvesek és tölgyesek között kanyargó ösvényeken ugyan kevés a panoráma, a hegygerincen és az eső mosta árkokban kanyargó turistautak így is rengeteg szépséget tartogatnak minden természetbarátnak.

26/40

Indítsd a food truck szezont a Kincsem Parkban!

Május 5. és 7. között a Kincsem Parkban indítja 9. szezonját a Food Truck Show rendezvénysorozat. Ígéretük szerint ez lesz az ország legnagyobb ilyen eseménye összesen 50 food truckkal, 40 zenei programmal, lóversenyekkel, gyerekprogramokkal, sőt hőlégballon is várja majd a magasba vágyókat.

27/40

Szervezz egy szuper programot anyák napjára!

Tudjuk, milyenek az anyukák, már egy apró figyelmességnek is nagyon tudnak örülni, de ha igazán különleges dologgal szeretnénk meglepni édesanyánkat, a város akkor is áll a rendelkezésünkre. Korábbi összeállításunkat akkor is elővehetitek, ha május 7-én, anyák napja alkalmából csavarognátok kicsit anyukátokkal, de arra bátorítunk mindenkit, hogy az év többi szakaszában is szervezzetek hasonló közös napokat.

28/40

Tekintsd meg a Magyar Zene Háza új kiállítását!

A Magyar Zene Háza új időszaki kiállítása, a Nekünk írták a dalt! A magyar populáris zene hőskora és társadalmi hatásai 1957-től a rendszerváltozásig izgalmas időutazással egybekötött zene- és kultúrtörténet. A terekben nemcsak a zenészek és a sufnituning relikviáit láthatjuk – mint például egy „Szarocaster”-t –, de meghallgathatjuk a legismertebb slágereket, ihatunk egy Bambit, miközben hologramon nézünk egy koncertet, és beülhetünk egy turnébuszba is, miközben felfedezzük a Kádár-korszak zenei és társadalmi életét.

29/40

Engedd szabadon a benned rejlő geeket a Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztiválon!

Május 10. és 14. között irány a Dürer Kert, ahol 18. alkalommal jön a Budapesti Nemzetközi Képregény Fesztivál. Az esemény vendége lesz az észt Joonas SildreA Két hang között – Arvo Pärt zenei útkeresése című képregény alkotója, a spanyol Luis Bustos, a García!-sorozat rajzolója, valamint az osztrák Leopold Maurer és Regina Hofer is, közös képregényük, az Insekten (Rovarok) a fesztiválra jelenik meg. Az alkotókkal való beszélgetéseken, dedikálásokon kívül cosplayerekkel is találkozhatunk majd a fesztiválon, a zárónapon pedig egész napos képregényvásár várja a látogatókat.

30/40

Lazíts botanikus kertekben, arborétumokban!

A budapesti és környékbeli arborétumok, botanikus kertek tavasszal, virágba borulva a legpompásabbak még akkor is, ha minden évszakban tartogatnak valamilyen szépséget. Összesen 22 alternatívát mutatunk, ha közelebb kerülnétek a tavasz esszenciájához egy kis pihengetéssel, sétával kiegészítve.

31/40

Add át magad a Thy Catafalque és a Platon Karataev atmoszférikus zenéjének!

A Kátai Tamás nemzetközi elismerést kivívó szólóprojektjéből nemrégiben zenekarrá bővült Thy Catafalque különleges színfoltja a hazai zenei életnek. Az avantgárd metálból táplálkozó, atmoszférikus hangzás első hallásra valóban különbözik az art és alternatív rockos Platon Karataevtől, mégis vannak a felszín alatt megbújó közös pontok a zenéjükben, melyeket május 11-én a Budapest Parkban köthetünk majd össze.

32/40

Juss be izgalmas házakba a Budapest100-on!

2023-ban ismét négynapos lesz a nyitott házak hétvégéje, vagyis a Budapest100! Az idei téma Budapest egyesítésének 150. évfordulója lesz, vagyis ezúttal olyan házakba juthatunk be és ismerhetjük meg azok lakóit, amelyek ebben az időszakban épültek. A május 11. és 14. között zajló fesztivál házlistáját ide kattintva lehet böngészni.

33/40

Búcsúzz el a Ricsárdgírtől!

Május 18-án a Budapest Parkban 12 év után elbúcsúzik az egyik legszórakoztatóbb magyar zenekar, a Ricsárdgír. Ígéretük szerint a lehető legGíresebben zárul majd a trashcirkusz, a Koalát szabadon engedik, eltemetik az ArtFartot, és Szintis Laci is elköszön.

34/40

Ismerd meg a sörfőzés kulisszatitkait a Nyitott Főzdék Napján!

Május 20-án, a Nyitott Főzdék Napján a sörkóstolás és -vásárlás mellett lehetőség lesz a sörfőzdék működésének, a sörkészítés folyamatának, illetve a sör alapanyagainak megismerésére is. A résztvevők közül több sörfőzde is bemutat majd új termékeket, lesz ahol kézműves sajtokat, párlatokat, környékbeli finomságokat is kóstolhatnak majd a látogatók.

35/40

Tarts nagytakarítást a ruhatáradban!

A tavasz a megújulás egyik szimbólumba, ami jó apropó ruhatárunk frissítésére is, amihez elsősorban a second hand lehetőségeket javasoljuk, ehhez pedig tippeket is gyűjtöttünk. Sőt, a már megunt, felesleges ruhák leadásában is segítünk egy másik listánkkal, hiszen ami számunkra már nem megfelelő, az másoknak még lehet akár kincs is.

36/40

Piknikezz!

A tavasz utolsó harmadában, amikor már tényleg kellemesen melengetők a napsugarak, az egyik kedvenc szabadidős elfoglaltságunk a piknikezés a város valamely nyugisabb részén. Szerencsére ilyenből jó néhány akad a budai és a pesti oldalon is, valamennyi általunk ajánlott helyszínt ebben a cikkünkben lelitek.

37/40

Kóstold meg a világ legjobb kraft söreit a Budapest Beer Weeken!

Május 22. és 28. között újra Budapestre hozza a világ legizgalmasabb kraft söreit és azok megálmodóit a Budapest Beer Week, melynek kiemelt helyszínei a Dürer Kert, a Hopaholic, valamint a Madhouse lesznek, de emellett a város számos egyéb pontján is zajlanak majd a hétközi események. A fesztivál fénypontjai azonban a pénteki és szombati kóstolónapok a Dürerben, valamint a május 28-i ráadásnap, számos koncerttel és bulival megfűszerezve.

38/40

Gyereknapozzatok a Dunakanyarban!

Idén május 28-ra esik a gyereknap, ekkor már szinte biztosan szuper lesz az idő, így erre a hétvégére remek célpont lehet a Dunakanyar, ha szeretnénk a gyerekeknek természetközeli élményeket szerezni, esetleg szimplán megismertetni velük a régió leghangulatosabb részeit. Ehhez egy korábbi toplistánk nyújt segítséget, melyben a kisvasúttól a játszóterekig találtok ötleteket.

39/40

Bulizz a Mötley Crüe és a Def Leppard legnagyobb slágereire!

Május 29-én Budapestre is megérkezik a glam metal és a hard rock két nagyágyújának közös turnéja: az amerikai Mötley Crüe és a brit Def Leppard az MVM Dome-ba hozza el közös show-ját, ahol mindkét banda teljes hosszúságú koncertet ad majd. Bár a bulira csak ülőjegyeket lehet vásárolni, nehezen tudjuk elképzelni, hogy ne torkolljon az egész egy nagy közös tombolásba már néhány szám után.

40/40

Bruncholj!

Az elmúlt 10 évben számos divathullám ütötte fel a fejét a budapesti gasztrovilágban is, melyeknek többsége aztán alábbhagyott vagy teljesen el is tűnt. A brunchozók és a reggelizők azonban folyamatosan tartják magukat, sőt újabb és újabb helyek nyílnak. Számunkra az utóbbi időszak legemlékezetesebb villásreggelis helyei az A La Gringa, az Edison & Jupiter, a NOAH, a Babutzi, a Greenhabit, a Dobrumba, a Deszka, a Csemege és a Cork Breakfast & Wine voltak. Próbáljátok ki őket ti is!

Címkék