shopping

szerkesztés

Turkálók, second hand, vintage ruhaboltok – Ezek a kedvenceink Budapesten

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2023. 01. 19. 15:20

Etikusabb, környezettudatosabb, pénztárcakímélő, a felfedezés élményével kecsegtet, ráadásul könnyen juthatunk különleges, egyedi darabokhoz is, ha másodkézből vásárolunk. Ha pedig megtaláljuk a helyet, ahol ízlésünknek megfelelő darabok vannak, akkor már csak a méretet kell megtalálni, így időt sem vesztünk a keresgéléssel. Pluszkreativitást, amivel szuper darabokat választhatunk ki, nem tudunk belétek önteni, de azt el tudjuk mondani, hogy mi merre szoktunk keresgélni.

Fotó: We Love Budapest

Ludovika VNTG Shop

1/23

1075 Budapest, Rumbach Sebestyén utca 15.

Több Infó

Címkék

Korábban már írtunk arról, hogy mit is jelent valójában a vintage, amely egyrészről eredeti, 20-as, 30-as évekbeli tárgyakat, öltözékeket, kiegészítőket takar, másrészről pedig egyfajta esztétikát. A Ludovikában szerencsére mindkettőt megtaláljuk, szép és romantikus darabok, csipke, Hetty néni-blúzok, század közepi vagy kicsit régebbi gobelintáskák és más kiegészítők közül válogathatunk. 

Ár: 4/5
Facebook
Instagram 

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Szputnyik Shop

2/23

1074 Budapest, Dohány utca 20.

Több Infó

A Szputnyik alapvetően lényegesen több, mint egy használtruha-bolt, az egyik legrégibb és legnagyobb fórumot, a legtöbb ötletet kínálja azok számára, akik az öltözködésükön keresztül élik meg az önkifejezést, és az etikus divat és a slow fashion nézőpontjait is szem előtt tartják. A világos belső térben a használt és az új cipőktől, ékszerektől, férfi- és női ruháktól a változatos kiegészítőkig minden megtalálható. És mivel arra törekszenek, hogy bemutassák, hogyan lehet az újabb és a régi darabokat kombinálni, több hazai és külföldi márka új termékei közül is válogathatunk, vannak Martens bakancsok, Fjallraven Kanken hátizsákok, ékszerek, kiegészítők, és mindezt online is megvásárolhatjuk. 

Ár: 3/5
Instagram
Facebook 

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

LoveBug Vintage

3/23

1027 Budapest, Margit körút 62.

Több Infó

Címkék

Hímzett házi áldással kombinált farmerdzseki és az emblematikus I Want to Break Free-re utaló Barbie-Freddie-póló. Csak ennyit mondunk, ha a bolt stílusáról és egyediségéről kérdeznek minket. Az említett darabokat annak idején sajnos elvitték előlünk, ennek ellenére továbbra is odavagyunk a földszinti lakásból kialakított, zegzugos üzlethelyiségért az egyedi, pre-loved darabokért és az online felületekért, ahol nyomon lehet követni a tulajdonosok sokszor kalandos külföldi beszerzőútjait is, és azt a laza és szabad életformát, amely talán a legjobban passzol a ruhákhoz.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: Retrock - Facebook

Retrock

4/23

1061 Budapest, Anker köz 2–4.

Címkék

A Retrock a város egyik legnagyobb használt ruhákat áruló vintage ruhaboltja, ahol a használt ruhák mellett fiatal hazai tervezők öltözékei és különböző upcycled darabok közül is válogathatunk, a shopban és online is. Hiszen másodkézből vásárolni nemcsak akkor jó, ha az etikus divat és a fenntarthatóság fogalmával akarunk dobálózni, hanem akkor is, ha egyszerűen csak szeretnénk jó minőségű, rendes anyagból készült, egyedi holmikat jó áron beszerezni.

Ár: 4/5
Instagram
Facebook

Fotó: Kiripolszky Csongor - We Love Budapest

Jajcica – Alternatív használtruha

5/23

1063 Budapest, Szondi utca 58.

Több Infó

Címkék

Az egyik legjobb választás, ha igazi veszkó csizmát vagy Martens bakancsot keresnénk, hiszen remek a választék a Jajcicában, és ezeknek a daraboknak éppen az lenne a lényegük, hogy elnyűhetetlenül ki-be jönnek-mennek a divatból-divatba. Amúgy a Jajcica teljesen besorolhatatlan, az alternatív szubkultúrát, a gótokat, a punkokat is kiszolgáló üzlet, ahol bárki találhat magának egy-egy izgalmasabb darabot.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: We Love Budapest

Antifactory Vintage Shop

6/23

1061 Budapest, Paulay Ede utca 43.

Több Infó

Címkék

A hatalmas neonfelirat és a bent szóló, nem mindennapi zenék által szinte steampunk környezetben érezhetjük magunkat. A ruhák nem olcsók, cserébe abszolút egyedi darabokkal találkozhatunk, online pedig már csak az instás outfitek miatt is érdemes követni őket. Ráadásul éppen a héten térnek vissza a téli szünetről, ebből az alkalomból pedig a Sun Lovers Club ékszereivel és különleges akciókkal is várnak minket. 

Ár: 4/5
Instagram
Facebook 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Konfekció

7/23

1084 Budapest, Víg utca 20.

Több Infó

Oltai Kata művészettörténész, kurátor, feminista influenszer boltjában bátran szabadjára engedhetjük a képzeletünket és újragondolhatjuk, mi az, amiben jól érezzük magunkat. A Konfekció saját szavaival: „vintage, állatmintás, dagadt, anorexiás, cigányrózsás, motoros, eredeti, bubugao, statementes és céltalan ruhák + kiegészítők a Rákóczi téri csarnok mögött”. Mi bírjuk ezt.

Ár: 2/5
Instagram
Facebook

Fotó: Csóra Cipő - Facebook

Csóra Cipő

8/23

1024 Budapest, Margit körút 61–63.

Címkék

Több mint 20 éve vannak jelen a piacon kiváló minőségű, válogatott használt cipőkkel és táskákkal. Szinte teljesen új vagy nagyon megkímélt, utolsó divat szerinti darabokat is kifoghatunk a Margit körúti üzletben, ahol ráadásul Grisport túrabakancsok, Nike, Geox, Högl, Adidas és Tamaris darabokat is találhatunk. Időről időre leárazásokkal, akciókkal várnak bennünket.

Ár: 3/5
Facebook

Fotó: Vintage Shop Práter - Facebook

Vintage shop Práter

9/23

1083 Budapest, Práter utca 9.

Címkék

Ottjártunkkor az üzlet előtt akaratlanul egy érdekes beszélgetés fültanúi lettünk. Egy fiatal lány éppen azt mesélte barátnőjének, hogy itt választotta ki a menyasszonyi ruháját. Belépve további két lányt találtunk, akik erről a kint hallott történetről beszélgettek egy nagyon furcsa sapkával és egy még furcsább táskával a kezükben, mialatt egy idős dáma mellettük éppen alkudni próbált egy szőrmebundára. Szóval ez a bolt igazi kincsesbánya, ahol bármilyen alkalomra találunk olyan holmit, ami garantáltan nem jön szembe velünk az utcán. Ahogy a Facebook-oldalukon láttuk, most éppen estélyi ruhák érkeztek hozzájuk, így érdemes farsang előtt is benézni néhány furcsaságért. 

Ár: 2/5
Facebook

Fotó: We Love Budapest

Ever After

10/23

1075 Budapest, Kazinczy utca 6/A

Címkék

A Kazinczy utcai pincehelyiségben általában nagyon jó minőségű, szépen tisztított, igazi pre-loved különlegességekkel, pulóverekkel, kabátokkal, kiegészítőkkel találkozhatunk. Mi nagyon szeretjük a bolt letisztult hangulatát, mindig szívesen segítenek nekünk abban is, hogy megtaláljuk a hozzánk legjobban passzoló ruhadarabot.

Ár: 2/5
Instagram
Facebook

Fotó: Öltöző (Dressing Room) - Facebook

Öltöző (Dressing Room)

11/23

1075 Budapest, Síp utca 24.

Címkék

Azért, mert pincehelyiség, vagy azért, mert Budapest egyik legjobb koktélbárja mellett van, de a Dressing Roomnak határozottan olyan hangulata van, mintha egy 70-es, 80-as évekbeli társaság valamiért összegyűjtötte volna az összes partiruháját, majd ismeretlen helyre való távozásuk után valaki megtalálta volna ezt az egyveleget és nyitott volna egy üzletet belőle. Napszemüvegek, óriás kiegészítők, lurex, latex, bőr és színek minden mennyiségben.

Ár: 3/5
Facebook

Fotó: Typo Showroom - Facebook

Typo Showroom

12/23

1088 Budapest, Krúdy utca 9.

Címkék

Válogatott cipők, táskák, kiegészítők és ruhák elsősorban a sportosabb, streetwear és hiphop stílus kedvelőinek. A használt darabok mellett számos modern, új kiegészítőt is találunk ebben a boltban. A shop azzal is kiemelkedik a kínálatból, hogy a női öltözékek és a férfiruhák nagyjából fele-fele arányban találhatók meg a választékban.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Fotó: Medgyesi Milán - We Love Budapest

Giháda

13/23

1082 Budapest, Üllői út 52/A

Címkék

Punk, rocker, goa, deszkás szubkultúrák öltözetei, valamint vásárlás pszichedelikus környezetben. Igar Csaba (Gigi), a tulajdonos kék punktarajával elég feltűnő bizonyítéka annak, hogy egy olyan helyre érkeztünk, amelynek még a növekvő használtruha- és vintage-kínálatban is igazi karaktere, egyénisége van. Az árak tekintetében pedig semmi nincs kőbe vésve, itt tényleg az a cél, hogy minden darab megtalálja azt a tulajdonost, aki a legjobban tudja majd szeretni.

Ár: 3/5 
Facebook 
Instagram

Fotó: We Love Budapest

Swappis – Ruhaforgó

14/23

1137 Budapest, Kresz Géza utca 12.

Több Infó

Az újrahasznosításra és az etikus divatra épülő használtruha-bolt modelljét Tünde, a tulajdonos Svédországban ismerte meg, amikor ilyen irányú tanulmányokat folytatott az északi országban. A ruhaforgó lényege, hogy hordható, jó minőségű használt női és férfiholmikat, kiegészítőket viszünk be, amelyeket pontoznak. Ezzel tagok leszünk, és az így létrejött összeg határán belül kedvezményesen vásárolhatunk a készletből, már nemcsak a Kresz Géza utcában, hanem újabb boltjukban, a Lövőház utca 28-ban is. 

Ár: 1/5
Facebook
Instagram 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Gizmo Vintage

15/23

1085 Budapest, Somogyi Béla utca 16.

Címkék

Ha szeretjük, hogy fura szettekről furán írnak, akkor feltétlenül kövessük Facebook- és Insta-oldalukat. Már innen is érezhető, hogy nem a fehérgalléros, kispolgári irányt képviselik, viszont nagyon felszabadító az üzletbe betérni, mi pedig egyszer kifogtunk itt egy szuper Stella McCartney pólót, ami azóta is tavaszi alapdarabunk. Amúgy szerintünk ez az a hely, ahonnan vagy azonnal kifordulunk, vagy fél órát szórakozunk a bent látható ruhákon, és még az is lehet, hogy a végén nem távozunk üres kézzel. 

Ár: 3/5 
Facebook
Instagram 

Fotó: Nagy Bogi - We Love Budapest

RE RU HA

16/23

1114 Budapest, Bartók Béla út 82.

Címkék

Mindenkivel előfordul, hogy túlvásárolja magát, a legtöbbünk szekrényében vannak olyan darabok, amiket nem használunk. A RE RU HA-ban ezeket a megunt, de szép állapotú dolgainkat cserélgethetjük közösségként, mintha barátaink között lennénk. Ezenkívül arra is van lehetőségünk, hogy az utcáról betérve a turkálókhoz hasonlóan vásároljunk itt.

Ár: 2/5
Facebook
Instagram

Fotó: Royal Vintage - Facebook

Royal Vintage

17/23

1077 Budapest, Király utca 77.

Címkék

Webshopból és személyesen is vásárolhatunk a Király utcai üzletben, ahol általában különlegesebb és egészen hétköznapi darabok közül is választhatunk. Mi mindig úgy voltunk ezzel a hellyel, hogy beléptünk, elkezdtünk nézelődni, és aztán a kezünkben maradt egy-egy olyan darab, amit aztán végül nem tudtunk otthagyni. 

Ár: 2/5
Facebook
Instagram 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

FRANC

18/23

1027 Budapest, Margit körút 16.

Címkék

Nemcsak ruhákat, kiegészítőket, hanem mindenféle egyéb vintage tárgyat is találhatunk az éledező Margit körút egyik legaranyosabb helyén. Olyan pre-loved darabokkal lehetünk gazdagabbak, amelyeken akkor is látszik a minőség, ha egyértelmű, hogy valaki már használta őket előttünk. A kínálatban nagyrészt ruhákat találunk, de a falakat festmények borítják, napszemüveg, kendő és egyéb kiegészítők, pár kisebb bútor, szőnyegek, kancsó, játék maci, kávés- és étkészletek, bögrék és poharak is egységbe simulnak ebben a szuper hangulatú térben. 

Ár: 3/5
Facebook
Instagram 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Margitka vintage bolt és galéria

19/23

1026 Budapest, Margit körút 64/A

Több Infó

Bő fél éve nyitotta meg kapuit a Margitka, ami elsősorban a vintage ruhákra és a hazai tervezők munkáira, a kortárs képzőművészetre helyezi a hangsúlyt. A hely azonban jóval több ennél, különféle előadásoknak és workshopoknak is otthont ad, és azoknak is érdemes benézni ide, akik érdeklődnek a tárgykultúra iránt. A hangsúly azonban természetesen a régi, de jó minőségű, különleges ruhákon meg a hasonlóan minőségi modern képzőművészeten van.

Ár: 3/5
Facebook
Instagram 

Fotó: KulTúr - Facebook

KulTúr

20/23

1092 Budapest, Ferenc körút 18.

Címkék

Nemcsak a helyszínen válogathatunk, hanem az Insta-oldalon összeállított szettek darabjai közül is foglalhatunk magunknak a KulTúrban. A rendezett, kellemes üzletben jó minőségű és abszolút hordható, sőt akár feszesebb, irodai környezetben is viselhető darabok közül is válogathatunk. Éljenek a kellemes pasztellszínek és a jó minőségű anyagok. 

Ár: 2/5
Facebook
Instagram 

Fotó: Ruha-Tár - Facebook

Ruha-tár

21/23

1051 Budapest, Október 6. utca 3.

Címkék

Egy kiváló stílusérzékkel megáldott anya-lánya páros nemcsak használt, de új ruhákat is kínáló üzlete a város szívében. Ötletes, színes, sokféle helyre felvehető darabokat találunk itt, amelyek között használt és vintage öltözékek, de új olasz ruhák is találhatók, sok közülük többféle méretben is. 

Ár: 3/5
Facebook
 

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Cream, Háda – nagy turkálóláncok

22/23

Ne feledkezzünk meg a használtruha-óriásokról sem. Itt persze nem a különleges partiruhákat kell keresni, inkább ismert márkák modern darabjait vásárolhatjuk meg tényleg nagyon jó áron. A kínálat java része kommerszebb, de tökéletes, ha extrémebb öltözékeinkhez keresünk divatos, fenntarthatóbb kiegészítő darabokat. Célszerű ezeken a helyeken nagyon figyelni a minőségre, mert a fast fashion láncok gyengébb termékei is előfordulhatnak a kínálatban. 

Fotó: Ruha. The Recycled Fashion Store - Facebook

+1: RUHA RECYCLED FASHION STORE

23/23

2000 Szentendre, Péter Pál utca 3.

Címkék

Bár utolsó szereplőnk nem fővárosi, hiszen Szentendrén találjuk, de érdemes meglátogatni. Nagykovácsi után Szentendrére költözött Lendvai Lilla stylist fenntarthatóságra, divatra és stílusra építő concept store-ja. A megunt, nem hordott, méretbajos ruhák és kiegészítők itt történetükkel együtt várják, hogy beköltözhessenek egy új gardróbba, lassú, körforgásos modell nyomán. Szépségekkel érkezni és távozni is lehet, de nagyon fontos, hogy Lilla értő szemei minden darabra odafigyelnek  ide biztos nem kerülnek be túlhordott hacukák. Abszolút prémium a ruhafelhozatala, természetesen elérhető áron. Bőven találunk magyar tervezői darabokat, vintage különlegességeket, extra holmit. Pénteken és szombaton, valamint minden hónap utolsó vasárnapján elérhető a szentendrei „butik”. A webshopban és az Instagramon is lehet böngészni az újdonságok között.

Ár: 3/5
Instagram
Facebook

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Hasonló tartalmak

Admin mode