gasztró

szerkesztés

Ágyba reggeli, ágy nélkül – Ilyen a Veres Pálné utca Deszkája

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2023. 01. 26. 12:58

Nem kell ahhoz pénteken bulizni, hogy szombaton farkaséhesen ébredjünk és csak a bundás kenyérre tudjunk gondolni. Major Dávid, üzlettársa, Kányai István és Mázli kutya is így van ezzel, de ennél persze mélyebben keresték az üzletnyitás miértjét. Hosszú és tevékeny vendéglátós múlt és jelen találkozik a reggeli szeretetével és egy apró, de nagyon kedves üzlethelyiséggel. Most elmeséljük, miért tetszett meg nekünk a Deszka.

Micsoda sztereotípia, de ha valaki azzal hozakodik elő, hogy a párja ágyba vitte a reggelit, egyből a világ legodaadóbb nőjének/pasijának gondoljuk. Áhítozunk, hogy bárcsak egyszer mi is a ropogós paplan fölött haraphatnánk a vajas croissant-ba, a leghabosabb kakaóval. Nem titok, Major Dávid, a Deszka egyik tulajdonosa is mindig lelkesen készíti az ilyesféle reggeliket, amellett, hogy mind Budapesten, mind a világban sok-sok tapasztalatot szerzett akár az éjszakai, akár a nappali vendéglátásban. Viszont eljött a pont, amikor úgy gondolta: szeretné, hogy a szaktudását és az odafigyelését végre egy saját projektbe fektesse. Úgy keljen fel minden reggel, hogy a saját malmára hajtsa a vizet, ízlése szerint történjen minden. A vágy egész hamar valósággá vált, tavaly októberben beindult a Deszka.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Régebben a Tortaszalon üzemelt a kazettás üvegportálos Veres Pálné utcai üzletben, ám mostanra egy törzshelygyanús, nagyon otthonos bruncholda lett belőle Dávidék jóvoltából. Amilyen picike, olyan kellemes a légkör, a sztenderd asztal-szék kombón kívül bekerült egy méretes régi szófa is, amiről rögvest a Jóbarátok Central Perkjére asszociáltunk, még úgy is, hogy egy picit sem hasonlít a kanapé az övékére. Viszont a barátságosság megvan. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

A profil a reggeli/brunch, reggeltől délutánba nyúlva, olyan komótosan, ahogy csak szeretnénk, édesen, sósan, kávéval, proseccóval, koktéllal és a hely legnagyobb formájával, az extra jó fej Mázli kutyával. A simiért törleszkedő terrier Dávidé, és az esetek 99%-ában bent intézi az ügyes-bajos dolgokat. Ha másik ebtárs érkezik, általában nagyon izgatott, de nem kell tartani tőle, csak jelzi, hogy ő itt az igazi góré. Amikor nem kifejezetten kutyabarát a Deszka társasága, Mázli is visszavonul, és kis pereccé gömbölyödik a szófán. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Mivel nemcsak ízletes, de szép és kifejezetten extra reggelikből áll az étlap, a fogások megalkotásához – a többek között a Szimplyből ismerős – Borbély Árpádot kérték fel a kezdetek kezdetén: ő már megannyi budapesti reggelizőhelyet járatott csúcsra gyönyörű és különleges reggelijeivel. Most a Deszkán a sor, és úgy fest, értékelik ezt az újhullámos brunch jelleget mind a helyiek, mind a közelben állomásozó turisták. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Úgy döntöttünk, hogy megnézünk két klasszikus(abb) fogást és néhány kifejezetten a Deszkára jellemző kreációt is, de már a bundás kenyér és az Eggs Benedict felolvasásánál kiderült, hogy bőven van bennük is egyediség. Kezdjük a bundással, ami kenyér helyett kalácsból készül, sajtkrémen csücsül, és tökmagot, sült paradicsomot is találunk a sajttal sütött finomság tányérján. Először itt találkoztunk a ropogósra sütött serranochipsszel, amiből aztán a buggyantott tojás mellé is jutott. Szuper íz és állag!

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Kedvencünk az Eggs Benedict lett, ami saját hollandi mártásukkal válik emlékezetessé, és egy olyan geget is behoztak hozzá, amit nagyon kedveltünk: az angol muffin vagy a sima kenyér helyett finom házipogácsa-alapra kerül a buggyantott tojás. A pogit egy újonnan megnyíló pékségből, a Randevúból hozzák, és reménytelien néznek az együttműködésre, ami eleddig nagyon jól működik közöttük. Visszatérve az Eggs Benedictre: laktató, selymes, nagyon jól eltalált arányokkal és óriási adaggal (ez egyébként az összes Deszka-reggelire igaz).

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Challah shroom  micsoda név! Ez barna vajon pirított kalácsszeleteket jelent, melyeket gazdagon kennek zöldborsókrémmel, különféle egzotikusabb gombákkal pakolják, és mindehhez csírák, zöld olaj és zöldségek dukálnak.

Plusz egy pankómorzsában sütött tojás, amit külön kiemelnénk. Finom is, jólesik a tojás a borsó ízéhez, pláne hogy ebben a szokatlan formában érkezik. Már mondanunk sem kell, hogy ez a tányér is jócskán emberpróbáló adag. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Sebaj, egy édes reggelit azért megkóstoltunk: készítenek French toastot is sok gyümölccsel, málnaszósszal, török mogyoróval, viszont a yuzuval megálmodott mákos guba jóval egyedibb reggeli, ezért inkább őt választottuk. Érdekes elsőre a yuzu és lime felütés a tejes-mákos édességhez, de állítjuk, tényleg nagyon jól működik. Frissít, élénkké teszi a hagyományos kombinációt. Bátran ajánljuk! Egyébként az almás zabkásájukba is csempésztek némi yuzut, hogy ne „lustuljon” el a krémes alma. 

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Hogy flat white-ot, Aperol Spritzet, forró csokit, proseccót, passion fruit Martinit vagy Bloody Maryt iszunk a Deszka reggelijei mellé, az csak a napszakon, a hangulaton múlik. 

Nyáron miniterasszal is kiegészül majd a Deszka, és elkészül az emeleti etap is, úgy pedig még többen tudnak majd leülni náluk, és azoknak is kedvez majd, akik a kirakati ücsörgés helyett kicsit jobban elbújnának.

Fotó: Rockstar Photographers - We Love Budapest

Mi maradtunk a fényben, jobbunkon Mázlival, az asztalon ezzel a sok finomsággal. Hajrá, Deszka, csak így tovább!

Folytatnád az olvasást? Szeretsz mindig képben lenni, érdekelnek a legújabb budapesti hírek, történetek? Iratkozz fel heti hírlevelünkre, az Insiderre, és legyél te a társaság iránytűje, ha éttermet, kirándulóhelyet vagy programot kerestek!

Ha tetszenek a cikkben szereplő fotók, és szívesen megvásárolnád őket – vagy akár csak egyet – nagy felbontásban, ide írj egy e-mailt: sales@welovebudapest.com. (A fotók kizárólagos tulajdonosa a We Love Budapest Kft.)

Hasonló tartalmak

Admin mode