A Dobrumba az a hely, ahová jobb, ha asztalt foglalunk, mert az esetek nagy százalékában teljes kapacitáson pörög. Nyitása óta mit sem veszített népszerűségéből, és egy rokonnal is gazdagodott a Széll Kálmán téren, az lett a Pingrumba. Most egy klassz újdonsággal készültek, Bujtás Dominika konyhafőnök értő vezetésével.

2017-et írtunk, amikor megnyitott a Dob utca és a Rumbach Sebestyén utca sarkán a hely, ami az elsők között pakolta az asztalok közepére a lepénykenyereket, a mennyei fűszeres krémeket, a vagány mezzéket. A közel-keleti és a mediterrán konyha divatja és növekvő népszerűsége a Dobrumba nyitása környékén már nem volt kérdéses: Los Angelestől Oslóig nyíltak a hasonló tematikára felhúzott éttermek. 

hummusz és a baba ganoush csak bevezetés volt ebbe a világba, mára pedig jóval több ismeretünk van a libanoni, a szír, az izraeli ízekről. Keressük, szeretjük, mindig többet szeretnénk belőlük. 

Pár hete meglepve vettük észre a Facebookon, hogy a Dobrumba úgy határozott, a déli nyitás helyett csütörtöktől vasárnapig már reggel 9-től várják vendégeiket, egy teljesen új, kifejezetten reggelire hangolt étlappal és itallappal. Mivel a kezdetektől követjük és szeretjük, amit csinálnak, nem volt kérdés a látogatás. És persze a jó élmény sem. 

Fényes és otthonos hangulatú „nappalijukban” már fél 10 felé megkezdődött a zsongás, egyre csak érkeztek mindazok, akik régóta szerették volna náluk kezdeni a napot. Hiszen azért minden napra jutott olyan vendég, aki már azelőtt az ajtóban szteppelt, hogy  delet ütött volna az óra  nyitásra és a Dobrumba ízeire várva. 

A reggeli kínálat első epizódja a temérdek meleg és hideg italról szól: matcha lattét és kurkumás lattét, cold brew hibiszkusz- és rózsateát, matcha tonicot, ayrant és kávélimonádét rendeltünk, a negronit és a mimosát meghagytuk a merészebb reggelizőknek. Az italok mind a természetes vonalon mozognak, nincs felesleges édesítés, ez a stílus úgy jó, ahogy van, úgyis rengeteg pluszíz, édesség-sósság érkezik majd a reggeli fogásokkal. 

Összesen tízféle fogással készülnek a reggeli/délelőtti időszakra, péksüteménynek pedig barheszt és simitet kínálnak. Ezek a török/görög és izraeli pékáruk foszlós, puha finomságok, amikkel jól lehet tunkolni, és amikre szívesen kenjük például a labneh-t, a tahinit

Érdemes a reggeli dobrumbás étkezést ugyanúgy terülj, terülj asztalkámként kezelni, betolni középre mindent és falatozni. Ketten-hárman már jók lehetünk, de ha egyedül érkeznénk, akkor is kínálnak olyan fogást (például a saksukát), amivel egyedül is jóllakunk. Ilyen a Dobrumba reggeli, ami egy gazdag tál 6 perces, csodás állagú tojással, friss zöldségekkel, gyöngyszerűen guruló fekete lencsével, zaatar fűszeres labneh-krémmel és az említett barhesszel. Amolyan angol reggelis tobzódás jelleg, csak sokkal frissebben, és szerintünk jóval izgalmasabban. 

A Dobrumba simittál is ezt a teljességet hozza, de itt a foszlós karikára kenjük az olívaolajos zaatart, a labneh-t, a tahinit, illetve két édes meglepetést: a tahin pekmezt és a fügelekvárt. Mi továbbra is a mix and match hívei vagyunk, és ennél az összeállításnál is mindent kevertünk mindennel. Így akadhatunk aztán igazán nyerő kombinációkra. 

masabacha is élményszerű: ez egy meleg csicseriborsós tahini sok szezámmal, mandulával, petrezselyemmel, olívaolajjal és marinált savanyú lila hagymával. Kellőképpen krémes és szerethető fogás. A hummusz alapvetés, azt is kár kihagyni, ha már ilyen nem szokványos reggelire neveztünk be. 

Számunkra a legkedvesebb sós fogás a makanek volt: gránátalmaszirupos báránykolbász, tahini, marinált lilahagyma-cikkekkel és mentalevelekkel. Pillanatok alatt fogyott el a kellően fűszeres, de a szirup által megszelídített kolbászka. Ha legközelebb náluk reggelizünk, biztosan legalább kettő makanekkel kezdünk, tényleg mennyei! 

A basboussát most kihagytuk, de ez a levantei grízes-narancsvirágszirupos sütemény akkora kedvencünk, hogy eddig szinte mindig rendeltünk belőle, most viszont teret engedtünk a reggelire megálmodott kalácspudingjuknak: az om ali karakteres és fűszeres egybesütött puding friss gyümölcsökkel és pisztáciával. Ha van olyan, hogy az ezeregyéjszaka kalácspudingja, akkor az ő lesz. A szegfűszeg, a kardamom télies íze melegítheti fel a zordabb reggeleket. 

Jövünk még báránykolbászozni, kávélimonádézni, labneh-be tunkolni és a Dobrumbában kezdeni a napot, hiszen a legszürkébb januári napot már egyetlen falattal is vidámabbá teszik!

Címkék