Kevés olyan, közérthető, mégis egészségtudatos hely van a városban, mint az Allee közvetlen szomszédságában nyílt Greenhabit. Az új ebéd- és vacsorahelyen igazán ízgazdag, színes és vitamindús formában jelenik meg a szokásos hús + köret + saláta hármas, és pizzára is van egy szuper mentes alternatíva. Minimális zsiradékkal, fatüzelésű kemencében, 90%-ban hazai alapanyagokból készülnek a szezonális fogások, amelyekből emberes adagokat kapunk.

Az Alleenál, a bevásárlóközpont Váli utcai oldalában nyílt meg a Greenhabit, ahol akár a munkában megéhezve, akár vásárlás közben kiszaladva is elmerülhetünk az egészséges hedonizmusban. A színes és vitamindús fogások szuperül mutatnak a környezet natúr színei és szürkéi között, a tágas tér egyszerű és otthonos, itt nemcsak a napi rohanás közben esik jól szusszanni egyet, de akár délután vagy este is beülhetünk egy kis munka utáni lazításra, vacsorára pedig ihatunk egy pohár sört vagy bort is. A koncepcióban és az arculatban benne van a sociallysok keze, az ételek nagyon finomak, és a kényelemre sem lehet panasz.

A receptek kidolgozásában a Fleischer Restobarból ismerős Krasznai Norbert is részt vett, az eredmény pedig harsogóan egészséges, közérthető és jó nagy adagokban érkező fogásokban ölt testet. A gyorséttermek világát csak a kiszolgálás sebessége idézi meg, az ár-érték arány nagyon jó, az ételek összeállításánál pedig nemcsak a mi egészségünkre figyelnek, de a fenntarthatóságot is szem előtt tartják, így 90%-ban hazai forrásból érkeznek a szezonális receptekhez szükséges hozzávalók, az étlap pedig minimum félévente változni fog, az ételek fatüzelésű kemencében, minimális zsiradékkal készülnek.

Na de nézzük, hogy mit is ebédelhetünk itt. Az étlap három pillére a plate-ek, a saláták és a flatbread (magyarra fordítva laposkenyér). A közeli Arán kovászos kenyerével és salátával érkező plate-ekhez hétféle fehérje közül választhatunk, ezek lehetnek ízletes, szaftos húsok vagy vegetáriánus opciók, tofu vagy falafel. Ehhez többféle köretet kóstolhatunk. A hagyományos hús + saláta + köret hármas tehát teljesen új, színes, egészséges formában születik újjá.

A saláták és a bowlok önmagunkban is fogyaszthatók, összesen hét van belőlük, ha azonban szeretnénk feldobni őket, vagy nagyon éhesek vagyunk, ezekhez is választhatunk egy kisebb adag fehérjét. A legjobbat pedig a végére hagytuk, a pizzára is van egészséges opció, a házi, édesburgonyás tésztából készülő, gluténmentes flatbread.

Mi az utóbbival indítottunk, pestós, bazsalikomos-paradicsomos flatbreadet próbáltunk (2490 Ft). Ahogy a szuper erős ízű pácolt-sült koktélparadicsom belerobbant a szánkba, mikor ráharaptunk, az tényleg maga volt a hedonizmus. De megfejeltük az élményt még három hatalmas tányér étellel és egy kis desszerttel is. A plate-ek közül rámentünk az ázsiai stílusú, grillezett sertésszűzre (2990 Ft) korianderes mogyorómorzsával, amihez sütőtököt ettünk (1190 Ft). A köretnek nagyon jót tett a kemence, a narancsbors pedig úgy tette különlegessé, hogy a hagyományosabb ízek kedvelői számára sem tűnhet túl extrémnek.

Két bowlt is kipróbáltunk, ezek önmagukban is önálló fogásnak számítanak, de kérhetünk hozzájuk egy kis extra fehérjét... Mi természetesen megtettük ezt. A céklás autumn beets (2190 Ft) nemcsak kellemes rózsaszínjével üdített, de finom volt benne a friss menta, a sós citromos joghurtos öntet és a chilis-mézes sült dió összhangja, házi falafelt kértünk hozzá (1290 Ft). Ezt igazán érdemes kipróbálni, a csicseriborsó egy kicsit durvább benne, a golyók a kemencében, olaj nélkül sültek; mi bírtuk a rusztikusabb állagot. Végül a tökös-lencsés bowlt is megkóstoltuk (2590 Ft), ami nemcsak laktató volt, de jól feldobta a sültpaprika-szósz, ehhez ettünk egy kis muhammarás csirkét (990 Ft).

Ízekben tehát nem volt hiány, de hiába ettük magunkat teljesen tele, nem tudtuk elnyomni a desszert utáni sóvárgásunkat, ezért kipróbáltuk a nagyon korrekt sütőtökös brownie-t (1190 Ft), és kicsit meg is lepődtünk, mert a cukormentes szilvás tápiókapuding (1190 Ft) még ennél is jobban ízlett. A finomságokat pedig helyben készült uborkás vízzel (690 Ft) és hibiszkuszos cold brew teával (690 Ft) öblítettük le.

Nekünk nagyon bejött a Greenhabit, szuperek a színes, vitamindús fogások. Örülünk, hogy az ízekért is ehetünk, nem kell egy kalóriaszámolgató szekta tagjának lenni ahhoz, hogy magunk és környezetünk számára is megfelelő táplálékot fogyasszunk, az egészséges ebéd is szólhat fél óra nyugalomról és a testet-lelket feldobó ízekről, színekről.

Címkék

Elérhetőségek

Greenhabit 1117 Budapest, Október huszonharmadika utca 8–10. Facebook-oldal Weboldal