szabadidő

szerkesztés

Skandináv pékség, spanyol tapasok és kényeztető wellness – 15 ötlet, hova vidd anyukádat

Szerzők

  • Fürdős Zsanett

2022. 01. 05. 16:21

Valószínű, hogy nem mi vagyunk az egyetlenek, akik anyák napján kívül is szívesen csavargunk a városban vagy töltünk el közösen pár órát az anyukánkkal és visszük el őt olyan helyekre, ahová leginkább csak különleges alkalmakkor megyünk. És valószínű, hogy már ti is álltatok a város közepén a térképet bújva és kutatva, hol egyetek valami finomat vagy hova üljetek be beszélgetni, úgyhogy most összeszedtünk 15 szuper jó és kedves helyet, ahol minőségi időt tölthettek együtt.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Indítsátok a napot egy finom reggelivel a Villa Bagatelle-ben!

1/15

Ki ne szeretné a reggeleit egy budai villában tölteni, messze a belvárosi nyüzsgéstől, közel a természethez, miközben a különleges cukrászsütemények, a pezsgős reggeli vagy a finom kávé mellett úgy érzi magát, mintha egy teljesen más világban lenne. Szerintünk legalább egyszer már mindenkinek megfordult a fejében, hogy a reggeli rutin helyét átadja az édes élvezeteknek, és az is biztos, hogy az anyukák imádják a kényelmes és kiadós gourmet-reggeliket. Szóval válasszatok egy szép vasárnapot, és nyomás reggelizni vagy bruncholni a Németvölgyi úton található villába! 

Fotó: Forgács Zsuzsi - We Love Budapest

Egyetek házi lekváros süteményeket a Fankában!

2/15

Ha a fancy budai reggelek helyett közelebb áll hozzátok az aprócska és kuckós kávézók világa, és kicsit meghittebb dolgokról beszélgetnétek egy anya-lánya/fia találkozón, akkor a Fanka tüneményes üzlete lesz a ti helyetek. Már csak azért is, mert ezen az erzsébetvárosi kis helyen nemcsak szívmelengető finomságok közül választhattok, de mindegyikben megtalálhatjátok az otthon ízét. A tulajdonos saját, kötcsei kertje terméséből főzi nagypapájával az itt kapható lekvárokat, míg a sütik receptje részben a nagymama családi öröksége. Gyakran ötletszerűen változik a kínálat, de ha ott vagytok és mascarponés sajttorta is épp kapható, akkor mindenképpen csapjatok le rá! 

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Kávézzatok egy jót a Párisi Passage Café & Brasserie fényűző tereiben!

3/15

A Párisi Passage Café az a hely, ahová ne csak a jó kávéért vigyük az anyukánkat, hanem az épületért is. Járókelőként mindig megcsodáljuk a gyönyörűen felújított Párisi udvart, ami mór és bizánci jegyeivel az egyik legszebb épület Budapesten, és nemcsak a több százezer Zsolnay kerámialappal fedett homlokzata ejt ámulatba szinte mindenkit, hanem a beltere is. Egykor mi is átsétáltunk az akkor még sötét átjárón, és nem is gondoltuk, micsoda pazar kristályüveg kupola van felettünk, a felújítás után ebben a passzázsban nyílt meg a századfordulós hangulatot idéző kávézó is, aminek tesztelését vétek lenne kihagyni.

Fotó: Balkányi László - We Love Budapest

Menjetek tetőteraszozni a 360 Barba!

4/15

A 360 Barba mi eddig barátnős koktélozásra vagy randira jártunk, de miért ne mutathatnánk meg az anyukánkak is, milyen csodás panoráma nyílik az Andrássy út legmagasabb épületének tetejéről a Citadellára, az Országházra és a budai hegyekre. Meg persze nem kell mindig csak a kis kávézókban és délutánokban gondolkozni, ha anyukás programról van szó – szürcsölhetünk házi limonádékat, signature- vagy klasszikus koktélokat, és kóstolhatuk ízletes burgereket.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Adjatok a skandináv életérzésnek a nor/ma grandban!

5/15

Szellős és elegáns üveg belterével a század eleji magas élet éles kontrasztja a Széllkapu Parkban lévő nor/ma grand, ami a skandináv kovászmennyországot hozza el a földi életünkbe. A skandináv életérzés nemcsak az otthonos hangulatot jelenti, de az egyszerűséget és a nyugalmat is, ami megtalálható az északi gondolkodásmód minden részletére figyelő nor/mában is. Mi imádjuk ezt a pékségközpontú vendéglátóhelyet, ahol akár reggel 7-kor vagy este 8-kor is ízletes finomságokhoz juthatunk, és ha édesanyánkkal már megismertettük a Múzeum körúti feketét, akkor érdemes őt belevinnünk a lassú kelesztésű, északi fűszerezést és magyar sütési hagyományokat ötvöző péksütemények világába is a nor/ma grandban.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Töltsetek el egy bohém délutánt a MITZI-ben!

6/15

A folyton élettel teli Bartók Béla úton sétálva akármelyik helyre érdemes beülni egy ebédre vagy délutáni kávéra, anyukás beszélgetésünkhöz is több opció közül választhatunk, de az biztos, hogy a MITZI finom bohémsága tetszeni fog neki. A növények, a színes székek és a nyersbeton falak egészen különös hangulatot árasztanak magukból, de ezt az eklektikát követi az étlap is. Választhatunk könnyed reggelit, helyben sütött pitéket, de komplexebb fogásokat is, ahol a túrós csusza ugyanúgy megtalálható, mint a superfood saláta. Sőt, ide nemcsak enni vagy kávézni vihetjük el anyukánkat, de irodalmi felolvasóestekre és szalonokra, valamint akusztikus koncertekre is.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Fedezzétek fel Buda „meseboltját”, a Kornélt!

7/15

A Kosztolányi Dezső téri Kornél ránk is az újdonság varázsával hatott, és szerintünk annyira aranyos ez az egyszerre kávézó, galéria és kisbolt, hogy a sok papírjáték és papírszínház között nem máshol, mint Csodaországban éreztük magunkat. Ezt a kedves felfedezést pedig kifejezetten élvezetes megosztani az anyukánkkal, akiből biztosan előtör majd a gyermeki lélek, és örömmel adja át magát a jóleső lassulásnak. Főleg, miután megkóstolta a mesés, napsárga és málnadarabokkal díszített aranytejet vagy a narancsvirágos-karamellás Kornélt. A falakon látható bekeretezett képeket, irodalmi plakátokat akár haza is vihetjük. 

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Igyatok fantasztikus teákat a Zhao Zhouban!

8/15

Télen a cukrászdák és kávézók helyett – vagy mellett – teázókba is elvihetjük anyukánkat, és a klasszikus, az idősebb generáció által is jól ismert helyek helyett mutassunk neki valami egészen más univerzumot. Például az évszázados teafákról származó vad teák világát, amihez még csak Ázsiába sem kell utaznunk, mert a Zhao Zhou teaműhelyét megtaláljuk a Lánchíd utcában. Az üzlet egy IX. században élt csan mesterről kapta a nevét, aki egy romos észak-kínai kolostorban szerzetesi közösséget alapított. De ami igazán különlegessé teszi a helyet, hogy itt nem a teaültetvényekről származó teát isszuk, hanem az alapítók kínai felfedezőutakról szerzik az ősi teafák leveleit.

Fotó: La Nube - Facebook

Egyetek spanyol tapasokat a La Nubéban!

9/15

A Bartók Béla út és a Ménesi út sarkán lévő La Nube a kiváló spanyol konyha és a különleges tapasok mennyországa, amit én egy barátnős beszélgetés alkalmával fedeztem fel, és rögtön rabul ejtett a sok finom falat, a jó bor és a kedves személyzet – azóta is emlegetem anyukámnak, hogy egyszer elviszem ide. Ha a megszokott magyaros vagy komfortételek helyett a mediterrán ízekre vágyunk, akkor szuper választás, a padrónt, vagyis a sült spanyol zöldpaprikát pedig mindenképp próbáljuk ki.

Fotó: Magyar Nemzeti Galéria

Nézzetek szuper kiállításokat!

10/15

Eszem-iszom helyett, előtt vagy után akár egy múzeumos napot is szervezhetünk anyukánkkal, főleg, mert tele van a város jobbnál jobb kiállításokkal. Ha a klasszikusok szerelmesei vagyunk, és minden vágyunk beleveszni a festmények és szobrok rengetegébe, akkor érdemes megnézni a Szépművészeti Múzeum időszaki és állandó kiállításait vagy a Magyar Nemzeti Galéria Szinyei Merse Pál életművét bemutató tárlatát. A kortárs és modern dizájn kedvelőinek pedig a Ludwig Múzeumot ajánljuk, ahol mindig valami egészen meglepőbe botlunk, most épp a modern építészeti örökségünk újragondolását vagy az idő és a művészet viszonyát bemutató kiállításokba. Ha viszont a kicsi múzeumok közül válogatnánk – mert olyanból is rengeteg van –, akkor egy korábbi cikkünkben találtok pár szuper jó kiállítást. 

Fotó: Gretchen Kessler - We Love Budapest

Sétáljatok a Kiscelli kastély környékén!

11/15

Lehet, hogy egy régi kastély parkjában sétálni régimódinak tűnik, de miért ne bóklászhatnánk kicsit a Kiscelli parkerdőben, főleg, ha még egy kis múzeumozással is összekötjük. A Kiscelli kastély birtokán, a Margit Kórház és az Óbudai Egyetem mögött egy ősfás park rejtőzik, amiben még szakrális emlékeket is találunk. Nevét onnan kapta, hogy az itteni kápolnában helyezték el a mariazelli kegyszobor hitelesített másolatát, ehhez építettek kolostort és templomot. Az épületegyüttest egy bécsi bútorgyáros, Schmidt Miksa alakíttatta át kastéllyá, ide helyezte műgyűjteményét, és itt vendégeskedett szeretője, Mágnás Elza is.

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Járjátok be egy szép kastély báltermeit!

12/15

Szerencsére van még pár olyan Budapest környéki kastély, melyekbe szabadon, turistaként is bemehetünk, és nem kell feltétlenül hotelvendéggé változnunk, hogy felfedezzük a barokk kúriák pazar világát vagy elképzeljük az egykori bálok és díszes vacsorák hangulatát, titkos találkák emlékeit. Szerintünk érdemes buszra, vonatra vagy HÉV-re szállni, esetleg kocsiba pattanni és megnézni a péceli, a gödöllői vagy a martonvásári kastélyt. Ha mázlink van, akkor nemcsak a barokk építészet emlékeit, az aranyozott vagy freskókkal díszített falakat csodálhatjuk meg, de a behavazott kastélykertekben is sétálhatunk.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Sétáljatok, kávézzatok, sütizzetek Szentendrén!

13/15

Girbegurba, macskaköves utcáival meg persze a Duna közelségével Szentendre az egyik legnépszerűbb turistacélpont Budapest vonzáskörzetében, ráadásul ez az a kisváros, amit minden évszakban érdemes felfedezni, mert mindig egy kicsit más arcát mutatja. Amennyire tökéletes randihelyszín, annyira jó egy egész napos anyukás kiruccanáshoz is. Nézegethetünk templomokat, korzózhatunk a Duna-parton és tekereghetünk a – télen kevésbé – mediterrán tájakra emlékeztető belvárosi utcácskákon. A titkos sikátor, valójában a Fő tér melletti lépcsősor legendás lángosozóját, az Álomlángost pedig ki ne hagyjuk, ha a tavaszi–nyári szezonban döntünk a szentendrei sétálgatás mellett.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Bóklásszatok tematikus séták alapján a városban!

14/15

Ha családi vonás a kilométeres gyaloglás képessége, és szeretitek felfedezni vagy máshogy megismerni a várost, akkor a tematikus sétákat nektek találták ki. Rengeteg sétacég van Budapesten, jobbnál jobb vezetett túrákkal, de ha nem szeretnétek másokkal osztozni a felfedezés örömén vagy a közösen eltöltött időn, akkor sétáljátok le a We Love Budapest valamelyik útvonalát, vagy akár mind a tízet! A 10. születésnapunk alkalmából összeállítottunk 10 különböző tematikára felfűzött útvonalat az irodalmi kalandozástól az átjárók titkos életén és a 90-es évek kultikus bulihelyein át egészen a szecessziós csodákig. A cikkekben pedig térképpel, útvonallal és izgalmas történetekkel fedezhetitek fel magatoknak a város rejtett helyszíneit.

Fotó: Bódis Krisztián - We Love Budapest

Áztassátok ki magatokból a stresszt a Gellért Gyógyfürdőben!

15/15

Talán az egyik legjobb és leginkább anyukáknak való program egy jó kis lazulós és regeneráló fürdőzés valamelyik budapesti gyógyfürdőben. Szerintünk a Zsolnay csempékkel, majolikákkal és ólomüvegekkel díszített szecessziós Gellért Gyógyfürdő vízi varázsa az egyik legjobb megoldás a téli szürkeségben. A XX. század elején megnyílt fürdőben több fedett termálmedence és egy úszómedence is van, de a pihentető fürdőzésen túl gyógykezeléseket, szépségkúrákat, szaunát, gőzfürdőt és masszázst is igénybe vehetünk. 

Hasonló tartalmak

Admin mode