szabadidő

szerkesztés

6 jó célpont a Dunakanyarban gyerekekkel

Szerzők

  • Csom-Dömötör Erika

2022. 05. 12. 11:44

Számos jó helyet ajánlottunk már a Dunakanyar környékén, a nyári szünet felé közeledve most kifejezetten gyerekeknek is izgalmas programokat gyűjtöttünk össze. A lista természetesen nem teljes, mert rengeteg jó hely van még a környéken, amit érdemes útba ejteni, Leányfalutól Esztergomig, Verőcétől Szobig.

Fotó: Gulyás Attila

Kismaros–Királyrét – kisvasút, erdei játszótér, békás ösvény és kilátó

1/7

Kismarosról indul a Királyréti Erdei Vasút, amely az elmúlt években teljesen megújult. A kisvonat egészen Szokolya-Királyrétig zakatol, munkanapokon is, ahol számos jó lehetőség kínálkozik. Például bejárhatjuk a Hiúz Ház mögül induló „békás” Királyréti tanösvényt vagy megnézhetjük a Szár-hegyi kilátót, amely a piros, a sárga vagy a zöld jelzésen haladva érhető el. A piros a legkönnyebb, és útközben egy szuper erdei játszótér is van. Emellett számos bringaút is találkozik itt, úgyhogy könnyebb és nehezebb kerékpáros-túrákra is alkalmas a helyszín. A Királyrét végállomásnál található egy interaktív kiállítás a Börzsönyről, egy helyi finomságokat is árusító büfé, a Királyréti Csemege Kávézó, illetve újra lehet hajtányozni.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Zebegény – mesebeli utcák, kilátó, könnyű séta

2/7

Gyerekekkel is könnyen megközelíthető Zebegény központjából a Kós Károly-kilátó, ahonnan a Duna túlpartján Dömöst és a Pilis hegyvonulatait láthatjuk. A vörösfenyőtorony alsó része székely kaput formáz, ezzel is tisztelegve az építész erdélyi származása előtt. A központból a Z jelzést kell követni. A kilátó szomszédságában található Trianon-emlékművet is megnézhetjük. 2000. június 4-én avatták fel, és a történelmi Magyarország egyes régióiból hozott földet helyeztek el a talapzatánál. A vasútállomástól az S jelzésen lehet feljutni, a kápolna és a kálvária érintésével. A Kálvária-domb alján, a szerpentin mentén található a Sziklakápolna, melyben a legenda szerint egykor egy remete élt, és ő készítette az előtte álló kőszobrot is. A parton pedig lehet lángosozni, kávézni, sőt nyári melegben felkeresni a Zebegényi Fecske Strandot. Itt találtok jó helyeket, ha megéheztetek.

Részletek itt.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Nagymaros – játszótér, gasztrohelyek, szabadstrand

3/7

Néhány évvel ezelőtt újították fel Nagymaros Duna-parti szakaszát, ahol egy szuper szabadstrand is épült öltözőkkel. Nagymaros gasztrokínálata is igen vonzó. A gyerek-, kutya- és vegabarát Piknik Manufaktúrából nemcsak a kilátás remek, hiszen a visegrádi várra láthatunk rá, hanem egy jó játszótér is van a szomszédságában, illetve közösségi programokat, vásárokat, koncerteket is gyakran tartanak itt. Ha egy kissé feljebb sétálunk a parttól, a Magyar utcán az állomás felé, útba ejthetjük a Sakura cukrászdát, ahol helyben főzött fagyicsodákat és újhullámos sütiket is kaphatunk. Nem feledkezünk meg az Édeskéről sem, amelynek külső és belső tere is igazán hangulatos, és egy kellemes sétával (a nagymarosi templom irányába haladva) könnyen megközelíthető. Ha pedig több napig maradnátok a környéken, szállás is foglalható náluk. Ha szombati napon látogatunk a városba, akkor a termelői piacon helyi finomságokat is vásárolhatunk 9 és 13 óra között.


TIPP: A Hegyes-tetőn lévő Julianus-kilátó Zebegényből és Nagymarosról is elérhető. A távolság mindkét irányból kb. 4 km (oda-vissza 8 km). Zebegényből a sárga, Nagymarosról a kék jelzésen kell menni. Esős időben vannak csúszós szakaszok, inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk.

Fotó: Törökmező Turistaház - Facebook

Törökmező – turistaház, ösvények, miniállatkert

4/7

A Dunától kissé eltávolodva, a Börzsöny hegység szívében, Budapesttől 60 km-re, Nagymarostól északra találjuk (az erdőben megbújva) Törökmezőt, ahol a turistaház és az étterem (csak hétvégén tart nyitva) mellett van miniállatkert is, ahol találunk szurikátákat, papagájokat, teknősöket is. Viszont nemcsak ezért érdekes, hanem számos hosszabb és rövidebb túraútvonal is keresztezi, amelyeket érdemes bejárni. A kalandpark sajnos egyelőre nem üzemel. Akár Nagymaros és Zebegény felől is megközelíthető, gyalogosan is. Nagymarosról a kék+, Zebegényből a sárga jelzésen lehet megközelíteni, az út 8 km oda-vissza, így inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk. Autóval is könnyen elérhető, a 12-es főút felől, Kismaros után a Kóspallag és Nagyirtáspuszta felé leágazó útról Törökmező felé kell letérni.
 
Részletek itt.

TIPP: Ha továbbmegyünk Nagyirtáspuszta és Kóspallag irányába, még rengeteg jó kirándulóhelyet találunk. Nagyirtáspusztáról kisvasúttal Márianosztra (Bezina-völgyi Erdei Vasút) vagy Nagybörzsöny (Nagybörzsönyi Erdei Vasút) irányába is utazhattok, és van egy remek büfé is.
 
Részletek itt.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Szentendre – kanyargós utcák, Duna-parti lazulás, kézműves fagyi

5/7

Most kizárólag Szentendre Dunához közeli szakaszának gyerekbarát részeire fókuszálunk, de kiemelnénk a kicsit retró, de remek járműparadicsomot, a Városi Tömegközlekedési Múzeumot és természetesen a Szentendrei Skanzent is, ahol szintén több játszótér, családbarát pontok, kisvasút és fesztiválok várnak a látogatókra. A Szentendrei Kisállatkert is a közelben található. Már azzal el lehet több órát tölteni, hogy a girbegurba utcákon csavargunk, megnézzük a Fő tér melletti legszűkebb szentendrei utcát vagy utánajárunk a tér közepén található kereszt misztikus történetének. Ha jó gyerekkönyvekre vagy valami szép kézműves szuvenírre vágyunk, térjünk be a Parti Medve könyvesboltba. De nem maradhat el a fagyi sem, vagy a korzózás és a kavicsdobálás a Duna partján, ücsörgés a Kacsakőben. A városból kifelé sétálva érjük el a Postás szabadstrandot, ahol szintén az elmúlt években készült egy jó játszótér, illetve egy kellemes piknikezőterületet is találunk, ha meguntuk a városi zsibongást. A Bükkös-patak mentén kellemes sétát tehetünk, illetve minden szerda és szombat délelőtt a helyi piac is várja a városba látogatókat.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Visegrád – fellegvár, játszótér, bobozás és füvészkert

6/7

Visegrád több napra való programot tartogat a gyerekek számára is. A Dunához közel eső részen érdemes betérni a Kő Boldizsár által készített Mátyás Király Történelmi Játszóparkba (szezonon kívüli érdemes a nyitvatartás felől érdeklődni a Visegrádi Mátyás Király Múzeumnál, szezonban hétfőnként zárva, minimális belépődíj van, 200–500 Ft), ahol különleges játékok várják a kicsiket. A nyári szezonban működik a Fő úton található Mesterségek Udvara (hétfőn zárva), egy étterem is található mellette. A fellegvárban felújítási munkálatok zajlanak, 2035-re teljesen megújul a vár és környéke, de a terület addig is látogatható. A vadregényes Apátkúti-völgyet, illetve a Bertényi Miklós Füvészkertet, amelyről itt írtunk bővebben, is érdemes útba ejteni. A füvészkert bejárata (Ördögmalom Erdei Étterem) melletti réten szintén van egy jó erdei játszótér, ahol akár Frédi és Béni faautójába is beszállhatnak a gyerekek. A Mogyoróhegyi Természetismereti Tanösvényt és az erdei játszóteret is érdemes útba ejteni, amelyek megújulása szintén szerepel a fejlesztési tervek között. Aki pedig bobbal száguldana le a hegyről, Visegrádon megteheti.


TIPP: Ha szeretnénk betekintést nyerni a vár hétköznapjaiba, akkor érdemes ellátogatni a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékokra. 2022-ben július 8. és 10. között, három napon keresztül látványos lovagi tornák, pompás királyi menet, esti fáklyás felvonulás, vásár, koncertek és királyi borudvar várja a látogatókat.

Fotó: Jász Annamária - We Love Budapest

+1: A Dunakanyarba hajóval vagy vonattal

7/7

Már önmagában izgalmas, ha nem autóval, hanem vonattal vagy hajóval közelítjük meg a Dunakanyart. Mivel a Duna mentén és a vasútállomások közelében is találunk remek helyeket, ezért gyerekekkel igazi kaland például emeletes vonattal utazni a Nyugati pályaudvarról, amely kb. félóránként indul. Hajóval is több lehetőség kínálkozik, például van körjárat Visegrádról Dömösig, Nagymarost és Zebegényt is érintve. A nyári időszakban még több körjáratot is indítanak. Budapestről Esztergomba pedig szárnyashajóval vagy kirándulóhajóval is utazhatunk, egészen október 2-ig.
 
Részletek itt.

Hasonló tartalmak

Admin mode