2022 tavasza már úgy köszöntött ránk, hogy a korábban a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat szinte teljesen feloldották, ami a friss bakancslistánkon helyet kapó programötletek számán is megmutatkozik, hiszen a tavaly tavaszi listánkhoz képest 20-szal többet tudunk nektek mutatni. Most is igyekeztünk kedvezni minden korosztálynak, a 45-ös listánkra felkerültek koncertek, kulturális és gasztronómiai fesztiválok, szabadidős programok, séták, túratippek és egyebek mellett színházi előadások is, egészen május utolsó napjaiig.

1/45

Kóstold meg a We Love Budapest Pizzát!

A főváros mellett a jó pizzákért is rajongunk, ezért nagy örömmel vállaltuk el a Pizza Me felkérését, hogy a ti segítségetekkel, azaz olvasóink bevonásával tervezzük meg a We Love Budapest Pizzát. A krémsajtos, pancettás, paprikás pizza nemcsak szuper ropogós, de igazán színes is lett, és az utolsó feltétet ti szavaztátok meg. A We Love Budapest Pizzát márciusban a Pizza Me valamennyi egységében megkóstolhatjátok!

2/45

Kalandozz a Kevélyeken!

A Pilisborosjenőről induló kirándulás zseniális pontokkal van tele: érint egy régi bányaudvart, a Kis-Kevélyt, a Nagy-Kevélyt, de még az egri vár másolatát és a Teve-sziklát is kipipálhatjuk az itinerben. Az általunk korábban végigjárt útvonal nem tartalmaz extrém meredek részeket, de néhány helyen azért szükség van a jó kondira.

3/45

Táncolj a Metronomy új albumának dalaira!

Februárban megjelent, Small World című lemezének turnéjával érkezik Budapestre március 15-én a brit indie pop egyik legünnepeltebb zenekara, a Metronomy. A szintipop, a funk és a diszkó stíluselemeit is bátran használó együttes dalai a 70-es éveket idéző, nosztalgikus, némiképp melankolikus, mégis életvidám tánczenében csúcsosodnak ki, melyeket most az Akvárium Klubban hallgathatunk meg élőben.

4/45

Fedezd fel a Szemlő-hegyi-barlangot!

Márciusban kedvezménnyel és különleges szakvezetések mellett látogathatók Magyarország különböző barlangjai, köztük a Szemlő-hegyi-barlang is. A Duna–Ipoly Nemzeti Park által vezetett túrán péntekenként rendhagyó módon, az alaptúrától eltérően az Örvény-folyosón keresztül érhetünk a felszínre, emellett pedig egy 3D filmvetítés is a program részét képezi.

5/45

Szemezgess a Frankofón Filmnapok kínálatából!

Március 17. és 27. között, immár 12. alkalommal jelentkezik a Frankofón Filmnapok, melynek a Francia Intézet mellett az Uránia Nemzeti Filmszínház, a Toldi Mozi, valamint az Art+ Cinema ad otthont. A fesztivál során 23 kortárs frankofón alkotást nézhetünk meg eredeti nyelven, magyar felirattal, de különleges kiegészítő programok is színesítik az eseménysorozatot. 

6/45

Nézd meg az Örkény Színház Ingmar Bergman-bemutatóját!

Katarina és Peter házasságában elsőre nincs semmi különös. A felszín alatt azonban pokoli vágyak hajtják őket. A március 24-től az Örkény Stúdióban látható, Jelenetek a bábuk életéből című előadás a Dollár Papa Gyermekeitől megszokott intim és közvetlen formában vizsgálja a hétköznapoktól megcsömörlött viszonyokat. A társulat célja, hogy a próbák során megértse és megszeresse ezeket a karaktereket, hogy aztán legalább egy-egy rövid pillanat erejéig a nézők is szerethetőnek lássák őket. Vagy a megértés csak illúzió, amiben hinni akarunk?

7/45

Pattanj biciklire!

Az elmúlt pár évben folyamatosan növekedett a Budapesten kerékpárral közlekedők száma, de a mindennapi munkába vagy suliba járás mellett a szabadidős tevékenységek között is rendkívül népszerű a biciklizés. A tavasz beköszönte azok számára is szuper lehetőség, akik eddig csak gondolkodtak rajta, hogy nyeregbe pattannak, a kezdéshez az olyan útvonalak pedig egészen biztosan meghozzák a kedvet, mint a Budapest–Szentendre kerékpárút vagy a kelet-pesti körtúra.

8/45

Sétálj békebeli környékeken!

A Budapest békebeli környékein végigkalauzoló sétaútvonalakat összegyűjtő toplistánkat ugyan februárban készítettük el, de érdemes a kikelet hónapjaiban is bóklászni ezekben a városrészekben, hiszen a megannyi izgalmas épületet és történetet ilyenkor még az énekesmadarak kórusa is kiegészíti a lassacskán világoszöld ruhát magukra öltő fák között.

9/45

Válogass a Budapest Fotó Fesztivál kiállításaiból!

A 2022-ben hatodik alkalommal megrendezésre kerülő Budapest Fotó Fesztivál ismét izgalmas nemzetközi sztárkiállítással, kortárs hazai körképpel, a fővárosi múzeumok és galériák, valamint a nemzetközi kultúrintézetek fotókiállításaival várja a látogatókat. A fesztivált a nagyközönség számára nyitott programok, workshopok, múzeumpedagógiai események, kortárs, fiatal fotóművészeti szakmai programok és portfolio review színesítik.

10/45

Nézegess tavaszi virágokat!

Az enyhe februárnak köszönhetően hamar megérkeztek a tavasz első virághírnökei, rövidesen pedig érkeznek a többiek is. Össze is gyűjtöttünk 5 budapesti, illetve 4 fővárosközeli helyet, ahol a leglátványosabbnak ígérkezik a tavaszi színorgia.

11/45

Járd be a Képzőművészeti Egyetem frissen felújított épületét!

Nemrég volt szerencsénk megcsodálni a Magyar Képzőművészeti Egyetem frissen restaurált épületrészeit és Lotz Károly-freskóit, ami után mindenkit arra biztatunk, hogy éljen a szabad bejárás lehetőségével, és járja be az Andrássy úti épületet. Március 19-ig az egyetem alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett kiállítást is meg lehet nézni, és az Imagine Budapest vezetett sétáit is ajánljuk.

12/45

Fuss a 37. Telekom Vivicittán!

A Telekom Vivicittá a főváros egyik legnépszerűbb futóversenye, melyet idén március 26-án és 27-én rendeznek meg. A szombati nap a korábban megszokottak szerint most is a rövidebb távokról és a családokról szól majd, míg vasárnap a hosszabb távok szerelmesei vehetik birtokba a várost.

13/45

Vegyél részt az Országos Táncháztalálkozón!

A járvány előtti időszakban reneszánszát élte a hazai táncházmozgalom, Budapesten is egyre több helyen gyűlhettek össze rendszeresen a néptáncolni vágyók, s a korlátozások enyhülésével ez a tendencia alighanem folytatódni fog. A táncház legnagyobb ünnepét, az Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt minden év tavaszán rendezik meg, ezúttal április 1. és 3. között a Sportarénában, valamint a Fonó Budai Zeneházban.

14/45

Ugorj fejest a Bartók Tavasz programkavalkádjába!

Ugyancsak április 1-től indul útjára az idei Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek, melyet tavaly rendeztek meg első ízben, akkor még online formában. Idén tavasszal már korlátozások nélkül telnek meg kultúrával és élettel a főváros olyan helyszínei, mint a Müpa, az Akvárium Klub, a Várkert Bazár vagy a Szépművészeti Múzeum. A Bartók Tavasz részét képezi egyebek mellett a Budapest Ritmo világzenei fesztivál is.

15/45

Olvass eldugott tereken!

Számos könyvajánlónkban és más cikkünkben írtunk már arról, mennyire szeretünk mi is olvasni, ezen szenvedélyünket pedig még jobban szeretjük ötvözni Budapest iránti rajongásunkkal. Jelen esetben arra gondolunk, hogy nagyon szívesen rejtőzünk el egy-egy könyvvel valamelyik hangulatos kis téren, melyekből korábbi cikkünkben 13-at gyűjtöttünk össze. Próbáljátok ki ti is!

16/45

Ne hagyd ki a Sakura ünnepet a Füvészkertben!

Amikor a japán cseresznyefák virágot bontanak a Füvészkertben, a látogatók – a japán szokásokhoz hasonlóan – takaróra telepedve piknikezhetnek a kertben, gyönyörködhetnek a sakurafák virágzásában. Április 2-án és 3-án, a hétvégi programokon lesz többféle japán harcművészeti bemutató, tradicionális japán fegyverkiállítás, dobbemutató, irodalmi est, kokeshibaba-workshop és -kiállítás is.

17/45

Merülj el Hieronymus Bosch rejtélyes világában!

Hieronymus Bosch egyedülálló művészete a mester halála után több mint ötszáz évvel is számos megoldatlan rejtélyt tartogat számunkra. A Szépművészeti Múzeum a gondosan válogatott közel kilencven műalkotással – köztük tizenegy saját kezű festménnyel, ami a németalföldi mester teljes festői életművének közel felét teszi ki – kívánja bemutatni azokat az örök emberi témákat, amelyeket Bosch oly eredeti módon ábrázolt a műveiben: az erény és a bűn közötti választás, a hit és az igazság kérdései, a vágyak korlátlan megélése és féken tartása, az emberi lét szellemi minőségének kérdése. A kiállítás április 8-tól látogatható.

18/45

Ne maradj le Tarnóczi Jakab új rendezéséről a Katonában!

Tarnóczi Jakab Melancholy Rooms című új rendezésében a Katona József Színház társulata közösen hoz létre egy zenés és vizuális kompozíciót. Szereplői egymástól és a világtól elszigetelt alakok. Történetüket az európai kultúra archetipikus alakjai, valamint az elmúlt időszak közös traumája inspirálta.

Párhuzamos magányéletek, prózában és énekben elbeszélt monológok. Egyszereplős magányszínházak, amelyeknek a valóságban nincs közönsége. Folyton mozgásban lévő hús-vér zeneklip. 

19/45

Csodáld meg a Tóth Árpád sétány cseresznyefáit!

Bár Tokióhoz nyilván nem hasonlítható, de Budapesten sem a Füvészkert az egyetlen helyszín, ahol gyönyörködhetünk a tavaszi cseresznyefa-virágzásban, a másik slágerhelyszín a Várnegyed délnyugati oldalán található Tóth Árpád sétány, ahol a hatalmas rózsaszínű vattacukrokhoz hasonlító fák mellett a panoráma is megér egy misét.

20/45

Ünnepeld meg a Mary PopKids 10. születésnapját!

Papíron 2020-ban ünnepelte 10. születésnapját a Mary PopKids zenekar, azonban a járvány miatt nem tudták kellőképpen megünnepelni a kerek évfordulót, ezért április 22-én tartják meg születésnapi báljukat az A38 Hajón. Az este során csatlakozik hozzájuk Madrian, Perrin és zenekara, a Dictator & Hussar duó, az Obroni csapata és DJ Salvador Deli is.

21/45

Szerezz be új növényeket a Tavaszkert Vásáron!

Április 22. és 24. között újra birtokba veszi a Budai ArborétumotTavaszkert Dísznövény Szakkiállítás és Vásár, ahol mindent megtalálhatunk majd, amire csak szükségünk lehet a tavaszi kertekben. Palánták, virágok, növények, kertészeti kellékek és szolgáltatások, gasztronómiai finomságok, természetközeli dizájnalkotások, kiállítások, előadások, növényes és zöldprogramok várják a látogatókat.

22/45

Próbálj ki egy új gasztrohelyet!

A járvány miatt bevezetett korlátozások a gasztrohelyeket érintették az egyik legérzékenyebben, sajnos sok legendás helyet bezárásra kényszerítve, azonban még ebben a helyzetben is folyamatosan nyíltak és nyílnak – még ha nem is akkora mennyiségben, mint korábban – olyan új helyek, melyekben ott van a potenciál, hogy a következő években meghatározzák Budapest és az agglomeráció gasztronómiai kínálatát. A közelmúltból ilyen lehet többek között a Meshuga a Gozsduban, a szentendrei Éclair's Fine Bistro, a Nádor utcai Türkiz vagy a lágymányosi Amore di Napoli is, de folyamatosan kutatjuk és teszteljük az új helyeket, gasztrotémájú cikkeinket ide kattintva találjátok meg egy helyen. 

23/45

Nézz meg egy előadást a felújított Operaházban!

Március 12-től ismét régi fényében tündökölve nyit újra az Operaház. A nyitógálát követően a repertoárprodukciók 2022 márciusa és júniusa között Az árnyék nélküli asszony, a Mefistofele, a Simon Boccanegra, a Porgy és Bess, a Don Carlos, a Figaro lakodalma, az Andrea ChénierA Nyugat lányaAz álarcosbál és A varázsfuvola mellett a Rómeó és Júlia, valamint az Anyegin című balettprodukciók lesznek a megújult Ybl-palota színpadán.

24/45

Előzd meg a Fogaskerekűt!

Az Előzd meg a Fogaskerekűt! Budapest egyik legnagyobb szintkülönbségű versenyútvonalával várja mindazokat, akik feszegetnék egy kicsit a határaikat. Az április 23-i versenyen futva, kerékpárral és túrázva is részt vehetünk, a cél az előbbi két esetben, hogy a Fogaskerekű előtt szakítsuk át a célvonalat jelző szalagot, míg a kisebbek és a lassabb iramot kedvelők számára a túraverseny kínál majd izgalmakat.

25/45

Hódítsd meg a Sorrento-sziklákat!

Budaörs és Budakeszi között találjuk a Budai-hegység legdélebbi rögvonulatát, a Csíki-hegyeket, azon belül pedig a Sorrento-sziklákat. Maga a környék is izgalmas és változatos vidék egy túrázó számára, de ami a legnagyobb vonzerővel bír, az a lenyűgöző panoráma, amiben a különös alakú sziklák közt állva gyönyörködhetünk.

26/45

Légy kortárs a Budapesti Tavaszi Fesztiválon!

Április 29. és május 15. között érkezik a 42. Budapesti Tavaszi Fesztivál, melynek keretében Budapest számos – akár szokatlan – helyszínét lepi majd el a kortárs kultúra. Több mint 100 program, köztük koncertek, előadások, irodalmi beszélgetések, workshopok és kiállítások lepik el a főváros különböző tereit a fesztivál bő két hete alatt.

27/45

Búcsúzz el a Kistehén zenekartól!

20 év és 7 kiadott lemezt követően idén elbúcsúzik a közönségtől a Kistehén, utolsó koncertjüket április 29-én adják a Budapest Parkban, amelyre régi klasszikusokkal és igazi különlegességekkel is készülnek. Az évek során több fiatal csapattal turnéztak együtt, melyeknek most képzeletben átadják a „stafétát” is. A Fran Palermo, a Platon Karataev és a Ricsárdgír is a sajátjaik mellett egy-egy Kistehén-dallal köszön el a zenekartól.

28/45

Tölts el egy szuper napot anyukáddal!

2022-ben május 1-jére esik anyák napja, ezen a napon mindannyian felköszöntjük az anyukákat, a nagymamákat és a dédiket. Korábbi cikkünkben 15 tippet gyűjtöttünk össze, melyekkel egy igazán tartalmas napot tölthettek el édesanyátokkal, szuper közös élményeket szerezve.

29/45

Szedj tulipánt a Dunakanyarban!

Az idén tavasszal megnyíló TulipGarden Dunakanyar áprilistól májusig minden hétvégén „szedd magad” akcióval várja majd a tulipánrajongókat. A Kosdon, a Naszály lábánál található ültetvényen 30 000 tulipán virágzik majd hamarosan, köztük összesen 15 különleges fajtával.

30/45

Zúzz az Igorrr eddigi legnagyobb hazai klubkoncertjén!

A számtalan műfajt, többek között a barokk zenét, a death metalt és a breakcore-t ötvöző Igorrr legfrissebb albuma, a Spirituality and Distortion a Metal Blade gondozásában jelent meg 2020 márciusában. A Gautier Serre vezette zenekar eddigi legnagyobb klubkoncertjére tér vissza Budapestre május 2-án, a megújult show-t a Barba Negra Music Clubban láthatják a határfeszegető hangzások kedvelői.

31/45

Falatozz a Tavaszi Food Truck Show-n!

A legjobb hazai food truckok május 6. és 8. között ismét begördülnek a Kincsem Parkba, ahol két év kihagyást követően rendezik meg újra a Tavaszi Food Truck Show-t. A különféle street foodok mellett lóversenyfutamok, agárversenyek, gyerekprogramok, zenekarok, utcazenészek és artisták is várják az érdeklődőket egész hétvégén.

32/45

Csodáld meg a kilátást az új Bölcső-hegyi kilátóból!

Tavaly novemberben adták át a Szentendre és Pomáz között található, 587 méter magas Bölcső-hegy csúcsán épült új kilátót, ahonnan fantasztikus körpanoráma nyílik a környékre. A közelben olyan források fakadnak, mint a Csepel-forrás, a Háziipari-forrás vagy a Kékvizű-forrás, de a tavaly tavasszal felújított, népszerű Lajos-forrás is ezen az útvonalon található.

33/45

Vedd be a Várat a Budapest100-on!

Az idei Budapest100-at ismét a hagyományos időpontban, tavasszal rendezik meg. Az építészeti-kulturális fesztivál keretein belül ezúttal a Várnegyed izgalmas házait és történeteit ismerhetjük meg az épületbejárásokon, ahol sok esetben maguk az ott élők mesélik majd el a legérdekesebb sztorikat a múltból. A május 14-én és 15-én zajló programon a Várban rejlő lehetőségekről, az egykori ostromok nyomairól, építkezésekről, régi utcákról és az évszázados falak között zajló modern életről is szó lesz.

34/45

Nyisd meg a fesztiválszezont az Analog Balatonnal!

A tapasztalt koncertjáró közönség már évek óta lelkesedett az Analog Balaton duója iránt, az elmúlt 1-2 évben azonban – és főleg a 2021 őszén megjelent első lemezük óta – még nagyobbat ugrott a népszerűségük, amit a járvány ellenére is folyamatosan telt házas koncertek jeleznek. Május 21-én első ízben adnak önálló koncertet a Kobuci Kertben, amellyel lezárják a klubszezont, egyben megnyitják a szabadtéri, fesztiválos időszakot.

35/45

Ülj be az Átrium és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház közös bemutatójára!

Száz éve máshogy élünk mi, magyarok itt, Magyarországon, és ők, magyarok ott, egy másik országban. Ők ugyanúgy magyarok, mint mi, de hogyan lettek ők ők, ha ők mi voltunk (és vagyunk)? Hogyan élünk és mit érzünk ugyanúgy és másképpen? Mi az, ami összeköt minket? Mi az, ami elválaszt? Mitől vagyunk sorstársak, és mitől nem? Sűrű száz év áll mögöttünk. Ki bírja jobban? A budapesti Átrium és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház művészei minden határt eltörölnek A Trianoni csata című új előadásban.

36/45

Lépj át egy másik dimenzióba a Tool koncertjén!

15 év után ismét lesz Magyarországon Tool-koncert: 2022. május 24-én a Sportarénában adják első önálló hazai koncertjüket, hiszen eddig csak a Sziget Fesztiválon láthattuk őket. A 2022-es turné még a 2019-ben megjelent Fear Inoculum című lemezhez kapcsolódik, de bizonyára az olyan korábbi kedvencek is elhangzanak majd, mint a Sober, a Schism, a The Pot vagy a Vicarious.

37/45

Sportolj a szabadban!

Ahogyan lassan melegedni kezd az idő, egyre többen merészkednek ki a konditermekből, ha edzésről van szó, és szerencsére akad is számos helyszín a városban, ahol szabadtéren erősíthetünk, de remek futóútvonalakból sincs hiány, ahogy a rekortánpályák száma is egyre több.

38/45

Idézd fel Az oroszlánkirályt a Nyakas-kőnél!

A két település – Bia és Torbágy – összenövéséből született Biatorbágy fölött a Budai-hegység egy olyan része húzódik, mely sziklás magaslatokkal van tele, az éke pedig a bámulatos panorámát nyújtó Nyakas-kő, ami olyan, mint amit Az oroszlánkirályban láthattunk, ahol Rafiki a magasba emeli a dzsungel népe előtt a kölyök Simbát.

39/45

Kerülj melankolikus hangulatba Sóley-val!

Izland egyik legfelkapottabb zenésze, Sóley Stefánsdóttir, művésznevén egyszerűen Sóley érkezik az Akváriumba 2022. május 24-én. Legújabb lemeze 2021-ben jelent meg, Mother Melancholia címmel. Tavasszal európai lemezbemutató turnéra indul, melynek keretében érinti Magyarországot is, így frissen és ropogósan hallhatjuk a legújabb Sóley-dalokat.

40/45

Igyál kisüzemi söröket a Kraft Sörfesztiválon!

2021 szeptembere után ismét megrendezi a Budapest Beer Weeket is szervező csapat a Kraft Sörfesztivált a Dürer Kertben május 26. és 29. között. A Kraft egy olyan, külföldi, régiós neveket is felvonultató nagy sörös ünnepély, ami inkább a hazai fogyasztókat célozza meg, és ahol inkább a magyar sörfőzdéké a főszerep. Nem korlátlan fogyasztásos, grandiózus fesztivál, hanem egy tokenes, laza hangulatú rendezvény minden igazi sörös arcnak, laza koncertekkel és food truckokkal kiegészítve.

41/45

Piknikezz!

Leginkább a kirándulások alkalmával szeretünk piknikezni, azonban a városban is számos hangulatos helyet lelünk, ahol érdemes leteríteni a pokrócunkat és élvezni a tavaszi napsütést néhány finom falat mellett. Korábbi cikkünkben 10 olyan helyet is összeválogattunk, ahol akár egy hirtelen támadt ötlet nyomán is találtok klassz piknikezőplaccot.

42/45

Ízleld meg a csúcsgasztronómiát a Gourmet Fesztiválon!

Két év „koplalás” után idén újra végigkóstolhatjuk a Gourmet Fesztiválon Magyarország legizgalmasabb kulináris kínálatát, felsorakoztatva többek között a legjobb éttermeket, borászatokat, cukrászdákat. A helyszín továbbra is az időközben teljesen megújult Millenáris, az időpont pedig május 27–29.

43/45

Mássz fel a Vörös-kőre!

Érdemes kikacsintani a megszokott Normafa, Hármashatár-hegy vagy János-hegy helyett Pest megye külső határai felé is és elindulni Tahitótfalura. És mivel a Tahitótfalu–Vörös-kő–Rekettyés-tó-trip tényleg nem tartozik a legismertebbek közé, a csicsergő madarak és a kisebb állatok mellett csak elvétve találkozunk túrázókkal, így a tényleges kiszakadásra vágyóknak ideális terep.

44/45

Tapasozz!

Jó kedélyű, de még nem világmegváltó beszélgetés, egy kis finom itóka, de nem kifejezett bulizás, kivilágított utcák látványa az éjszakázás kellemetlenségei nélkül, finom ízek a szájban a társalgást órákra letörő nagy ebédek utáni kóma nélkül. Spanyolországban a tapasozás éppen ezt a típusú baráti találkozást változtatja gasztronómiai fogalommá. Toplistánkban összeszedtük a legjobb budapesti tapasbárokat, ahol átélhetitek ezt az életérzést.

45/45

Járd végig a We Love Budapest sétaútvonalait!

A We Love Budapest tavaly lett 10 esztendős, az első évtizedünket pedig többek között 10 olyan városi sétával háláltuk meg nektek, melyeket a hozzájuk készült térképek segítségével bármikor végigjárhattok, cikkeinkben pedig minden szükséges háttérinformációt és érdekességet megtaláltok, kiegészítve az adott környék izgalmas gasztrohelyszíneivel is. Noha a kerek évfordulón már túl vagyunk, továbbra is arra biztatunk titeket, hogy fedezzétek fel a várost sétaútvonalaink segítségével!

Címkék