A hazai gasztrovilágban jól ismert Ekler Viktor nevével fémjelzett, két hónapja Szentendrén nyílt hiánypótló étterem és közösségi tér nemcsak a gluténérzékenyeknek nyújt biztos menedéket, de a környék ínyenceinek sem kell már Budapestre utazniuk egy kifinomult, összetett, mégis könnyed, kötetlen és elérhető árú gasztroélményért!

Talán a Covid hatása, talán az élet rendje, de az utóbbi időben rohamosan fejlődik Budapest környékének, agglomerációjának gasztronómiai kínálata. A tavaly bezárt belvárosból folyamatosan kiköltözők az igényes helyi lakossággal kiegészülve már a gazdasági alapját is megteremtik az igazán minőségi helyek létjogosultságának. Ennek egyik legújabb példája a szentendrei Éclair's Fine Bistro, ahol 

a Dérynéből is jól ismert Ekler Viktor egy kiforrott, sallangmentesen letisztult, elegáns, érthető és egyben intelligens ízvezetésű konyhát visz. 

a Dérynéből is jól ismert Ekler Viktor egy kiforrott, sallangmentesen letisztult, elegáns, érthető és egyben intelligens ízvezetésű konyhát visz. 

A HÉV-től 270 méterre lévő étterem a főút forgalmának zaját vastag üvegfallal zárja el, a túloldali teraszon pedig maga az épület nyújt hangvédelmet és kötetlen, nyugodt hangulatot. Mindenki kedves, udvarias, semmi feszengés nincsen, nem kell öltönyben érkezned vagy otthon hagynod a kutyádat, a gyerekeknek pedig a játszósarkon kívül tematikus főzőkurzusokkal is kedveskednek, ahol szakácsnak öltözve tanulgathatják a sütés-főzés alapjait.

Az előételek közül megkóstoltuk a tökmagbundában sült malacfület friss remuládmártással (2450 forint), és elmondhatjuk, hogy aki esetleg ódzkodna a gluténmentes kifejezéstől, az nyugodjon meg, mert észre sem venné a különbséget. A kellemesen sós, ropogós malacfül a julienne-re vágott zellerrel kevert krémes-citrusos-mustáros remuládmártással egy friss, vagány ízorgiát eredményez (a rémoulade egy majonézen alapuló európai hidegmártás, és bár hasonló a tartármártáshoz, annál sárgásabb és összetettebb ízvilágú – a Szerk.).

Az előételek közül nem tudtuk kihagyni a karamellizált préselt kacsamájat zöld almával és angol zellerrel sem (3450 forint), aminél szintén az egyensúlyon és a könnyedségen volt a hangsúly az ízek mellett. Sokan ott rontják el ezt az ételt, hogy túl édesre készítik, az pedig nem fekszik az európai ízkoncepciónak, ahol az édes íz alapvetően lezár. Olvadó, enyhén karamellizált máj és füge, zöldalma-püré brunoise-ra vágott angol zellerrel, a koronát pedig a kevés konyak, gránátalma és szegfűbors teszik fel. Így kell könnyed fogást varázsolni a kacsamájból!

A főételek közül eredetileg a nyúllal töltött, gluténmentes házi tésztát terveztük megkóstolni mustármártással, rókagombával és friss tárkonnyal (2950 forint), de sajnos későn érkeztünk, a déli vendégroham pedig teljesen kifogyasztotta a készletet. Ezért végül a gyöngytyúkra esett a választásunk (szabadon tartott sült gyöngytyúk melle, combja töltve póréhagymával és májjal, zöldfűszeres sült quinoa, zellerpüré – 3250 forint), és abszolút boldogok voltunk vele. A zellerpüré adja az egyensúly gerincét, a kelkáposzta a jólesően keserédes roppanósságot, a töltelék pedig első ránézésre hiába hajaz egy zöldborsó nélküli gödöllői csirkéére, inkább egy fantasztikus vidéki májas hurka ízét-illatát hozza. A mell állagának titka talán a maximum (!) 25 perces szuvidálásban és az előtte való sóoldatos áztatásban rejlik.

Az állandó menü mellett folyamatosan változó heti ajánlat (2 fogás 1950 forint, 3 fogás 2650 forint) és gyerekmenü (850–1650 forint) fogadja a vendégeket, ráadásul minden gluténmentesen készítve, a morzsától a cukrásztermékekig. Nemcsak a helyieknek és a kirándulóknak ajánljuk az Éclairt, de kijelenthetjük, hogy a körzet egy hozzá méltó bisztróval bővült, ami nemcsak a magas szintű gasztronómiát hozza közelebb és teszi közvetlenebbé a közösségi térként is működő étteremben a szentendrei lokáció számára, hanem remélhetőleg hamarosan hivatkozási ponttá is fog válni a környéken. És ha már az Ekler helyett a franciás Éclair névre esett a választás, akkor mi stílszerűen így összegeznénk a tapasztalatainkat: Jöttünk, láttunk, visszamennénk!

Címkék

Elérhetőségek

Éclair's Fine Bistro 2000 Szentendre, Pannónia utca 1. Facebook-oldal