A Deák tér metró-, busz- és villamosvonalak metszéspontja, egy hely, ahol még azok is megfordulnak, akik számára Budapest talányos és ismeretlen. A találkozókat az evangélikus templom elé szervezzük, koncert előtt az Akvárium lépcsőin várakozunk, de mitévők legyünk, ha éhség kínoz, gyorsan harapnánk egyet, édességre vágyunk sietség közben, az ismerősünk csak ezt a részét ismeri a városnak vagy valahova beülnénk, legurítanánk egy sört? Nagy a szórás, a színvonalbeli különbségek, de igyekszünk elkerülni a leselkedő turistacsapdákat, kocsmaszörnyeket.

Deák Ferenc tér / Fashion Street

Voltak idők, amikor a Sütő utcai „Kismeki” rögzült be a lokálpatriótáknak mint legközelebbi találkozópont, de szerencsére hazai (gyorsabb, de még mindig emberléptékű) láncok is beköltöztek a térre. Ilyen például azonnal a metró kijáratával szemközti PizzaMe szeletbár és a burgerfanok körében mindig népszerű Bamba Marha. Az alapok mellett mindig érdemes ránézni a havi extra ajánlatra. A Sütő utcára ráfordulva aztán a Cserpes Tejivó lehet jó opció: hiába pörgős a bolt, a korrekt árú retró menükkel sosem nyúlhatunk mellé. A pár lépésre található, a Városháza parkkal szomszédos Bárczy István utcában megrendíthetetlen hely a Staropramen Pub, ahol minden négyzetcentimétert átjár a pubos hangulat.

Ha a Fashion Streeten szeretnénk színvonalasat enni, akkor a Ritz utcafrontján található, olaszos Ottimo és a Kempinskihez már teljesen hozzánőtt bisztró, az ÉS lehet a megoldás. Az épületben találjuk még a fantasztikus koktéljairól híres Blue Fox The Bart, valamint a világ egyik legismertebb fúziós ázsiai étteremláncának tagját, a NOBU-t is. Utóbbit inkább alkalmakra, emlékezetes apropóra ajánljuk. 

Bécsi utca

Egy kicsit továbbhaladva keresztezi az utat a Bécsi utca közeli szakasza, ami úgy alakult, hogy főleg ázsiai helyekben bővelkedik. Itt van rögtön az Újlipótvárosban megismert OSHO, ami ebédidőben megtelik forró levest szürcsölő irodistákkal, de a sarki Vin.Vin City szintén ebédkor is jó szolgálatot tevő itteni egysége is ránk vár. Ahogy a Quán Nón is játszhat, ha vietnami levest vagy egytálételt kívánunk. A Szervita téri etapra visszatérve, reggelire, kávéra és brunchra az À la Maison pesti egységét ajánljuk. Szemben pedig az új üvegpalota aljában nyitott Steamet találjuk, egészen friss szereplőként. 

József Attila utca

Itt helye van a szomorkodásnak: a József Attila utca árkádjai alatt még mindig nem azt találjuk, amit szeretnénk, ahogy a túloldal is leginkább kérdéses szuvenírüzletekkel lett megtűzdelve. Azért akad közöttük egy-két vendéglátóhely is, melyek között megemlítenénk a sarki Indigo Expresst, ahol gyorsan juthatunk indiai fogásokhoz. Annyiféle hely volt már az Erzsébet tér és a József Attila utca sarkán lévő üzlethelyiségében, de a Gin Corner Bar már egy ideje fixen tartja magát és a világ legjobb borókapárlatait (is). 

Paulay Ede utca

A túloldalon lévő, hosszú Paulay Ede utca első részét vizsgálva megtaláljuk a budapesti közönségkedvenc VakVarjút, ami hétköznap délben is népszerű, de a hétvégi estéket is gyakran telt házzal viszi. Ha Paulay, akkor pedig a Boutiq'Bar, a város legismertebb, legtöbb tapasztalattal és műhelymunkával bíró koktélbárja, ami nélkül nem indulhattak volna el a hazai legjobb bartenderek és az addig ismeretlen koktélkreációk. 

Az Anker köz és a Király utca első szakasza

Sokat látott már az Anker köz, ahol egy ideje stabil és kedvelt szereplő a MADHOUSE, ahol a remek sörök mellett az ételkínálat is meggyőző. Esti koccintásra, nagy baráti összeröffenésekhez is ajánljuk. Itt van nekünk a Gringos Amigos is, ahol már hosszú évek óta gyártják a burrito-quesadilla-taco szentháromságot, és gyorsan, laktatót ehetünk. 

A Király utca ebédkor komoly sorokat növesztő kantinja a Belvárosi Disznótoros, ahol saját preferenciánk alapján állíthatjuk össze a frissensülteket, grillezett húsokat, egytálételeket és a megannyi majonézes hidegkonyhai terméket, valamint a salátát, a savanyút. Egészen új szereplő a négyzetes fánkokkal csábító Joe&Fredo, ahonnan akár elvitelre is felkaphatunk az édes tésztákból. Az egykori Burger Market új nevet, arculatot és átgondoltabb koncepciót kapott: REBEL Burger néven várja a műfaj húsevő és növényi étrendet követő rajongóit a Central Passage sarkán, ahol az átjáróban a Hummusbar egységébe is betérhetünk, hogy laktató saksukával vagy a város imádott falafeljeivel csitítsuk az éhségünket. 

Madách Imre út

Átsétálhatunk a környék egyik legnyüzsgőbb részére is, ami 2013-tól lendült be ennyire. Volt idő, amikor mindenki itt akart street food helyet nyitni, és ez meg is látszik a diverzitáson. Sajnos több klasszikustól elbúcsúztunk már, de például a Keksz (szerencsére) letörölhetetlen a palettáról, akár reggeliről, akár ebédről, akár esti iszogatásról van szó. Fiatalos, laza hely, feszengés itt tényleg nincs. Szemben vele, az egykori Castro helyén a FIRST sörbárját és konyháját találjuk. A „soron” aztán a franciás à table! következik, reggelikkel és vajjal bőszen megkínált péksüteményekkel, desszertekkel, majd a nagyszerű görög street food, a Blue Agori legelső étterme. A suvlakitól a gíroszig nem csalódhatunk semmiben. Régi motoros a My Little Melbourne és kis tesója, a Bon Dia, aztán következik a pici, de annál konkrétabb A Rántott Húsos, amiről ki sem találjuk, hogy mit árul. Mellette apró helyet foglal a Papitos mexikói street foodos is, és a sort a kulthellyé vált Központ zárja, ahol mindig jóleső a fröccs, a sör, a bor, a rum és a zene is. 

Átszelve a Rumbach Sebestyén utcát, azonnal a Moto Pizzába botlunk, ami a tér egyik legvilágosabb, legszerethetőbb üzlethelyiségében üzemel. Náluk jólesik a maradás: a pizza szuper, a vibe nemkülönben. Egy lépésre van a TELEP, ahova meg lehet beszélni az esti találkozót, és ha szerencsénk van, egy jóféle zenei program is kapcsolódik majd a beszélgetéshez, koccintáshoz. Ha az átlagosabb long drinkek helyett a spéci koktélok felé mennénk, akkor ebben a Barside fog segíteni: aktuális itallapjukon felül bármilyen fantáziát elkészítenek. A Pizza e Prosecco srácai ezzel szemben a pizza al taglio műfajában utaznak, amit, ahogy a név is mutatja, buborékokkal öblítenek. Egy meccsbe és nagy kiabálásba biztosan belefutunk náluk, mert ez csak így megy. Egybeérnek majdnem a Hivatallal, ami a tér legkisebb és legbarátságosabb kocsmája. Ember legyen a talpán, aki még nem tűnődött a mosdóban, hogy ez hogy lehet ennyire apró. Viszont náluk tényleg érvényesül a kicsi a bors, de erős mondás: minden vérzivataros idő ellenére kitartanak és formálják a környék közösségét. 

Címkék