Ahogy wokos márkából két nagy, városszerte ismertet is jegyzünk, úgy vietnami street foodból is van budapesti láncolat. Most egy újabb készülődik, jelenleg két meglévő étteremmel, melyből az egyik alig pár napos. A lokáció szuper, hiszen a Kodály köröndnél találjuk a Vin Vin City-t, ahol a szokásos kötelezőkön felül (tavaszi tekercs, pho leves) ízletes ropogós kacsát is próbáltunk.

Nguyen Tien Sy (Simi) 1986-ban érkezett Magyarországra, azon belül is Miskolcra, hogy kohómérnöknek tanuljon. Sokat főzött csoporttársainak, barátainak, akik nagyon hálásak voltak az újféle ízekért és főzőtudományáért. Ahogy mondja, náluk Vietnamban megszokott, hogy a családoknál a gyerekek már hamar megtanulnak főzni, míg a szülők a napi betevőt keresik, addig ők vezetik a háztartást. A baráti ebédek és vacsorák aztán mégsem ebbe az irányba vitték, hiszen az iskola elvégzése után inkább a ruhakereskedelemben látta meg a lehetőségeket, és ezt szerette volna gyermekeinek is átadni. Ők azonban valami másra gondoltak, méghozzá a gasztronómia irányába akartak elmozdulni. Simi nem akart erőltetni semmit, alaposan kidolgozva a terveket, végül 2016-ban nyitották meg első egységüket, a XIII. kerületben, a Dunavirág utcában.

A Vin.Vin Express egy „tálcás” ebédlő, egy kis ázsiai felütés a közelben dolgozó irodistáknak, akik örömmel térnek be az 1500 forint alatti ebédmenükre. Azonban sokat rágták a főnök fülét a törzsvendégek, hogy nagyon szeretik az ízeiket, viszont műfajából kifolyólag például hétvégén családdal, barátokkal annyira nem szívesen ülnének be ide, hosszabb étkezésekre. Simi pedig egészen hamar eleget tett a kérésnek, és 2018 áprilisának végén az Andrássy út–Szív utca sarkához közel valódi bisztrós hangulatú helyet nyitott, immár Vin.Vin City néven – a belvárosra célozva.

Az ételek nem változtak, csupán a körítés, hiszen profikra bízták a kialakítást: a New Age Interior segítségével, a DekoRatio Design Studió által készített arculatot felhasználva egy fiatalos, kozmopolitább teret hoztak létre.

A főnök egy percig sem pihen – körbejár, hogy mindenki elégedett-e és, ha kell, fel is szolgál, ami igazán szimpatikus tőle. Beszélgetésünkkor még megemlítette, hogy persze nem állnak meg két egységnél, sok a terv a jövőre nézve is, és nagyon örül, hogy a vietnami konyha ilyen népszerű Budapesten.

Náluk is ugyanúgy találunk ebédmenüt, mint a Dunavirág utcában (1190 és 1690 forintos áron), amit 11:00-15:00-ig rendelhetünk. Levest, főételt és salátát, illetve a drágább verzió még pluszban előételt is tartalmaz. Mi most nem ebédmenüztünk, inkább Simire bíztuk magunkat, hogy megmutassa a legjobb fogásokat, melyeket természetesen vietnami konyhai csapat készít. Szerinte csak így lehet igazán eredetien.

A Vin.Vin City egyik legnagyobb erénye, hogy igazán elérhető árakkal dolgoznak, annak ellenére, hogy az Andrássyn járunk. Tavaszi tekercset például már 290 forintért rendelhetünk és érdemes is, mert gazdagon rakott, tartalmas tekercseket készítenek. Vegetáriánus opció is van. A pho leveseket 3 méretben látjuk az étlapon: a mini 490-550 forint, a kicsi 990-től 1390 forintig megy, de a nagy, csaknem literes, garnélás változatért is maximum 1890 forintot kérnek. Marhásat és rákosat kóstoltunk – inkább áttetszőbb, zöldfűszeres, mintsem csontleves ízre számítsunk. Nem olyan "vad", így ajánljuk például kezdő pho-evőknek is.

Kedvenc fogásunk a zöldségekkel és káposztasalátával érkező ropogós kacsa lett (1690 forint és 490 forint a köret), ami vietnami ételbárokban nem túl sűrűn megforduló tétel. Inkább a vaslapon érkező verziókat találjuk meg, ez azonban egy vékony, ropogós kabáttal takart húsétel, ami a kacsa zsírjától lesz ízletes. A stir-fry rizstészta felejthető volt. Viszont hiába nem a legnagyobb édességes nemzet a vietnami, tartanak desszertet is, annak ellenére, hogy Simi magyar sütemény rajongó és szerinte sehol sincsenek olyan jó sütik, mint nálunk. Bundás banánt, rizspudingot is rendelhetünk zárásképp (590-690 forintig).

A Vin.Vin City hozza azt, amit vállalt: gyorsan, finomat ad, jó áron. Hamarosan pedig lehet, hogy mindezt a város még több pontján teljesíti majd.