A nápolyi pizza olyasfajta karriert látszik befutni, mint a kézműves hamburger pár évvel ezelőtt. Egyre több hely nyílik, ahol fa- vagy gáztüzelésű kemencékből kapjuk meg percek alatt a nápolyi stílusú korongokat. Az egykori legendás Wichmann helyén most a Pizza Manufaktúrások bábáskodása mellett nyílt meg a Moto Pizza.

A Pizza Manufaktúrások már két helyen kínálnak római, illetve nápolyi pizzát – és az első, Erkel utcai üzlet nyitása óta eltelt nyolc évben pedig bizonyították, hogy értenek a műfajhoz. Bernáth Adriánék a Most Bisztró csapatával együtt úgy döntöttek, hogy egy harmadik egységbe is belevágnak, igaz, hogy ezúttal nem a Manu nevét kapta a legújabb kis testvér, hanem egy külön brandet építettek köré, így született meg a Kazinczy utca-Király utca sarkán a Moto Pizza.

A Moto Pizzában nagyjából arra számíthatunk, mint a Manu+-ban, ugyanazokat az olasz alapanyagokat használják, az egytonnás kemence ugyanúgy Nápolyból érkezett, sőt az új hely pizzamestere, Nagy Patrik 1,5 évet töltött a Manuban, mielőtt a Moto kemencéje elé állt.

Bár a hely lokációjából fakadóan kérdéses volt, hogy az új tulajdonos nem viszi-e tovább a korábbi ikonikus kocsmát, a tulajdonosi kör úgy döntött, hogy Wichmann Tamás nélkül még a rántott húsos szendvics sem az igazi, így lett a helyből a város legújabb pizzázója – mivel szerintük a Kazinczy utca környékéhez amúgy is nagyon illik az a fesztelen, kötetlen hangulat, ami a nápolyi pizzázókra jellemző.

A belső teljesen átalakult, a Wichmann sokat látott lambériái helyett nyers falak és minimáldizájn lett a befutó, a két fő dísz pedig a kemence és a régi Agusta motor a pult előtt, mely az olasz életérzést kívánja erősíteni.

Ha csak épp nincs tele a hely, valószínűleg az egyik leggyorsabb ételt kapjuk a környéken: a sörélesztővel készült pizzákat egy napig kelesztik egyben, nyújtás előtt pedig kigombócolva még két órán át, de készen várnak arra, hogy kinyújtsák és megpakolják őket. Most, az induláskor egyelőre 8-féle pizzát tartanak, de tervezik, hogy később 2-3 havonta lesz egy speciális pizza, amit csak limitált ideig készítenek.

A pizzák egyébként nincsenek túlgondolva, és ez része is a koncepciónak: semmi fölös fakszni, csak minőségi alapanyagok és egyszerű, de annál szerethetőbb pizzák. Van két fehér és hat paradicsomos alapú pizzájuk, választhatunk két különböző olasz szalámi vagy a prosciutto közül, illetve szardellás és négysajtos változat is csábítgat. A két alap paradicsomos (margherita és marinara) és a fehér pizza (bianca mozzarellával, bazsalikommal, grana padanóval és extra szűz olívaolajjal) 1500 ft, míg a húsos változatok 2000 Ft-ba kerülnek – a mi kedvencünk a négysajtosQuattro és a pikáns olasz kolbászkás, mozzarellás Pizzicare volt.

A pizzánkat természetesen elvitelre is kérhetjük, de a vezetőség nem tervez házhoz szállítást a jövőben sem – nagyon helyesen, a nápolyi pizza ugyanis pont tíz perccel az utánig a legfinomabb, hogy kivették a kemencéből, és a tányérunkra került. A Moto esetében ez egy újrahasznosított kartonlap, környezetvédelmi okokból.

A Moto-sok elmondták, nem céljuk a Manuval konkurálni, egyszerűen csak szerettek volna egy szerethető nápolyi pizzázót, ahol a környékbeli lakosok is otthon érezhetik magukat, és ahol a kevesebb több nevében inkább a minőségre, mint a mennyiségre fókuszálnak.