Az Erzsébet tér hiába központi hely, a környező utcákig kell mennünk, ha megéheznénk, vagy a Bazilika irányába, vagy a Király utca és Madách tér tengelyre. Most a tér Duna felőli részén egy új étkezde nyílt, ráadásul ázsiai, azon belül vietnami témában. A tartalmas leveseken felül sok rizses és tésztás étellel készülnek, vannak dim sum fogások és a desszertek sem állnak meg a sült banánnál. Az ízek rendben vannak és az árszabás is korrekt. Ráadásul aki kicsit lepukkantabb belsőt "várna", igazi meglepetés, hogy teljesen vállalható a dizájn, piros feliratok és művirágszigetektől mentesen.

Hol vannak már azok az idők, mikor az ázsiai leves hallatán a ruganyos állagú édes-savanyúra asszociáltunk! Budapestet végérvényesen bevette a pho, és a ramen is jó úton halad. Esszük őket ebédre, vacsorára, megfázáskor, buli előtt és másnapra is. A gazdag, aromás levesek ugyanolyan jótékonyak, akár a tradicionális vasárnapi tyúkhús, ráadásul a legismertebb kakasos chilivel megtámogatva sokaknál lekörözik Erős Pistát is. Az adagok általában óriásiak, akár egy órát is el lehet tölteni egy-egy vietnami mélytányér felett.

A Quán Nón enteriőrje kicsit sem hajaz a szokásos budapesti vietnami büfékre. Egészen nagy a tér, és a plafonon ötletesen rizskalapokat helyeztek el. Az étterem neve ugyanis eleve ezt jelenti. Fontos megemlíteni, hogy egészen sokan étkezhetnek együtt itt, ezért akár céges rendezvények, karácsonyi vacsorák helyszínéül is el tudjuk képzelni.

A kínálat jobbára megegyezik a hasonló éttermekével, a kérdés mindig a fűszerezés, az ízek intenzitása, ami a Quán Nón-ban igazán rendben van. A marhahússal érkező pho levesünkben egészen nagy húsok vártak a lime savasságára, a néha elszomorító kisebb darabkák helyett – ennek külön örültünk. Kicsi adagot kértünk, (1390 forint/ nagy adag 1790 forint) de szokásos vietnami viszonylatokban ez is emberes. Ráadásul bőségesen elláttak minket szójacsírával, savanyított fokhagymával is. Levesekből muszáj volt kipróbálni a thai tom yum-ot (1791 forint), amit náluk savanykásra készítenek, sok-sok citromfűvel és kaffir lime-mal. Óriási adag.

Ilyen mennyiségű laktató leves után klasszikus értelemben vett főétel már nemigen fér az emberbe, de egy rákos-sertéshúsos-zöldséges dim sum-ot (4 db 1190 forint) azért még rendeltünk. Autentikus módon, bambusz párolóban érkeznek a kis gőzölt táskák. A ház ajándéka volt a kókuszos tápiókapuding, hiszen éppen aznap jártunk náluk, mikor 1 hónaposak lettek. Kedves gesztus.

Korrekt hely a Quán Nón, és öröm, hogy a környéken nyitott egy ilyen jellegű étkezde is. Meg kell jegyeznünk,, hogy a "gyorsan kiugrom ebédelni" típusú látogatás annyira nem biztos, hogy jó ötlet, akkor menjünk hozzájuk, ha alkalmunk van elidőzni a rizskalapok alatt.
Quán Nón

Facebook

Cím:

1051 Budapest, Erzsébet tér 1.
Nyitvatartás:

Hétfő-Péntek 11:00 - 22:00 Szombat-Vasárnap: 12:00 - 21:00