A Belvárosi Disznótorost már jól ismertük a Károlyi Mihály utcából: délidőben a környék irodistái katonáznak a falodában, csütörtökönként azok látogatják, akik vadhúsra vágynak. 2009 óta szépen befutott: vannak állandó disznolkodók, akik a nemzetközi konyha helyett a hagyományos ízekre vágynak, és turisták is szép számmal rendelnek csülköt, kolbászt vagy a jól ismert frissensülteket. Most a Király utcában is nyitottak egy egységet, ahol szintén kiadós és ízes ételeiket kínálják.

Többször megegyeztünk már abban, hogy gyakorlatilag nem létezik magyar street food. A lángos inkább strandkaja, a főzelék kis poharakban kínálva nem az igazi, hiszen a kelkáposztához párosított fasírt azonnal alábukik, és nem olyan az élmény, viszont a kolbászt és a hurkát „talponállva” szeretjük a legjobban. Tehát ez áll a legközelebb a street foodhoz, hiszen viszonylag gyorsan, különösebb rituálék nélkül esszük. A klasszikus hentesüzletek és piacos étkezdék mellett megjelentek a modernebb, mai trendeket követő gasztropontok is, melyeknél a húsok a főszereplők, és egyértelműen a magyar konyha alapjain nyugszanak az ízek: ilyen például a belvárosi piacos A Séf utcája, a Kispiac, a KOLBice és a Belvárosi Disznótoros is.

Új üzletük sokkal nagyobb, mint a Károlyi Mihály utcai, hiszen a Deák és a Madách térhez is közel eső etap fontos stratégiai pont most a városban, pláne, ha a vendéglátásról beszélünk. Így elkél a tágasabb vendégtér, a nagyobb csapat, a szélesebb kínálat is. Az üzlet egyszerű, fókuszban a pulttal, ahol csábítóan sorakoznak a rostra kívánkozó húsok, a meleg fény alatt sütkérező hurkák, és nem elhanyagolandó a salátakínálat. Belépéskor azonnal jönnek a nagy nyelések, és míg rendelünk, bedobhatunk egy kis gyümölcsöt, zsírral kent bagettet vagy házias pogácsát – nem étvágygerjesztőnek, hiszen tényleg elég egy pillantás a pultra, és beindul a nyáltermelés. (Arról nem beszélve, hogy mikor megérkeztünk az üzletbe, teljesen véletlenül a Dirty Dancing betétdala, a Hungry Eyes szólt.) A kis falatokat ingyen és bérmentve fogyaszthatjuk el, persze a jó ízlés határain belül: ez egy kedves gesztus a Disznótorostól, nem volna ildomos a kabátunk zsebébe tömködni 10 dkg pogit, még egy durvának ígérkező sörözés előtt sem. Arra ott lesznek a kiadós lakomák.

Ha balról jobbra haladunk a pult kínálatát tekintve, elsőnek a sülteket említhetjük. A hurkát, a kolbászt, a ropogós kacsacombot (900 forint/db), az egész csülköt (2300 forint vagy 10 dkg 350 forint). A frissensülteket is súlyra mérik, 350 forint 10 dkg a sima rántott húsból vagy a töltött verziókból. Köretek tekintetében a hurkák mellé, ugye, a kenyér dukál, de a különböző húsok miatt párolt lila káposztát, rizst is kérhetünk, vagy a hely speciális, chipsvékonyságú krumpliját. Ez a ropogós burgonyavariáció (350 forint) olyannyira kedvünkre való volt, hogy ez az egyik olyan elem, amiért biztosan visszatérünk majd. Hajszálvékony, hirtelen sült chips, amelyből már a frissen nyílt üzletben is 100 kilogramm fogy egy forgalmasabb napon. Nagyon rendben volt a csülök is friss reszelt tormával – két-három ember biztosan jóllakik egy egész adagból. A savanyús pult önkiszolgáló, ami egy ötletes megoldás ahelyett, hogy a pultosokat zaklassuk azzal, hogy a csalamádé, az almapaprika és a cékla mellé dobjon már rá még egy kis csemegeuborkát is a tálra.

A jobb oldalt találhatóak az előre bepácolt húsok (szárnyasok, sertések 430 forint/10 dkg, borjúbélszín 1800 forint/adag), összesen 12-féle, melyeket pár perc alatt a rostlapon készítenek el. Ez az opció ideális lehet azoknak, akik a csülök–hurka–kolbász-triumvirátusról letérnének, és valami kevésbé terhelőre vágynának. Többféle tarja, csirkehús, szűzérmék várakoznak a pácban, s megtudtuk, hogy nyers állapotban is lehet rendelni belőlük, ami szuper lesz majd a nyári grilles bulikra, vagy akár Balatonra menet beugorván az üzletbe. Mi egy hagymás-mustáros tarját próbáltunk – szaftos maradt, nem sütötték túl. Köretnek az eszményi krumpli helyett a majonézes saláták közül (490 forint/adag) a Waldorfot kóstoltuk, némi zölddel és fetasajttal töltött pepperonival. Jó ötlet ez a grilles vonal – akár azok is ebédelhetnek így egy méretes hússzeletet zöldsalátával, akik óvják vonalaikat a kenyérrel lefojtott csülöktől. Bár alapvetően inkább a nagybetűs zabálások színtere lesz a Király utcai Belvárosi Disznótoros is.Jó hír, hogy a 10:00-21:00-ig tartó nyitva tartás márciusban éjfélig tolódik, sőt, a nyári forgalmasabb időszakban az éjjel 02:00 órát célozzák meg. Hogy végre ne maradjon senki se éhesen az átmulatott éjszaka után, s ne a döner fehér szósza áztassa el a cipőket.