gasztró

szerkesztés

Hatalmas burgerek, színes fánkok, szaftos húsok – Amerika ízei Budapesten

Szerzők

  • Nagy Zsófia

2022. 09. 22. 16:44

Ha Amerika ízeire gondolunk, többnyire jókora szaftos, faszénen sült húsok, gazdag burgerek és mindenféle földi jóval felpimpelt édességek jutnak eszünkbe. Mi is maradtunk ezen a vonalon, amikor összeállítottuk az USA konyháját bemutató toplistánkat, hiszen a színhúsból és cukorból álló sztereotípiák jók.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

New York Bagel

1/9

1134 Budapest, Váci út 45. (bejárat a Klapka utcából)

Több Infó

Címkék

Noha a bagel valójában lengyel-zsidó péksütemény, mégis Amerikában terjedt el, és innen érkezett vissza Európába, most pedig már Budapesten is hódít. A legeredetibb talán a krémsajtos és a krémsajtos-lazacos változat, de a különböző verzióknak csak a képzelet szab határt. A New York Bagelben a helyben sütött lukas zsömlék mellé még egy cseppnyi amerikai hangulatot is kaphatunk, ha pedig igazi különlegességre vágyunk, próbáljuk ki a Pozsonyi út közelében, egy zsinagóga szomszédságában nyílt Brooklyn Bagel igazi kóser szendvicseit. 

Bageles toplistánkat itt találjátok.  

Fotó: Hölvényi Kristóf - We Love Budapest

I55 American Bar & Restaurant

2/9

1054 Budapest, Alkotmány utca 20.

Címkék

Igazi Fald fel Amerikát! hangulat chicagói deep dish pizzával, jambalayával, steakkel, barbecue-val, monster shake-kel, nachosszal, neon, koktélok és némi túlzás. Az I-55 egyébként egy olyan út, ami a teljes USA-t átszeli, így a hely neve a teljes amerikai gasztronómiát felölelő koncepcióra utal. A finom, hosszú ideig sülő húsok mellett az I55 különlegessége a chicagói stílusú pizza, ahol a pitevastagságú, burgonyával és cheddarral gyúrt alapra fordítva kerülnek fel a feltétek, a sajtokra halmozzák a különböző húsokat és zöldségeket, majd az egészet nyakon öntik paradicsomszósszal. Az emberes végeredmény igen laktató és nagyon finom, viszont nem két perc frissen elkészíteni, ezért szánjuk rá az időt, ha ezt kérjük magunknak. 

 Több infó itt

Fotó: Cream Donuts And Shakes

Cream Donuts & Shakes

3/9

1075 Budapest, Károly körút 1.

Több Infó

A Cream Donuts and Shakes amerikai tulajdonosai bő fél éve hozták el a helyi kézműves fánkok és shake-ek örömét nekünk az Astoriához. A megszokott finomságok mellett szezonális különlegességekkel is várnak minket. Október elsejétől például véresen komoly Halloween-szelekció debütál. A limitált finomságok tervezésén és elkészítésén heteket dolgoztak, így született meg az „ördög szeme” fánk, amelynek vaníliás cukormázzal borított pupillája a lelkünkbe lát, Jack-o-Lantern figuráját sütőtökös máz és töltelék kelti életre, a múmiás díszítésű süti fehér porcukor és mézes-vaníliás cukormáz segítségével riogat, Rémálom Jack belseje pedig „véres” meglepetést tartogat. A fánkokat  borzalmasan finom forró csokikkal is kombinálják az ünnep tiszteletére. Az ördög szeme figyelhet, amíg a langyos ital mellett melegszünk, pumpkin spice turmixunk tetején édes vészt jósol a Jack-o-Lantern fánk, a hófehér rémálom forró csokoládén pedig Rémálom Jack üldögél. Érdemes lesz tehát októberben is egy kis édes borzongásért betérni a Creambe. (x)

Tovább infó itt. 

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Billog

4/9

1106 Budapest, Maglódi út 12/A

Címkék

Üdítő, telítő és egyedi street food ételeket próbálhatunk ki egy kőbányai food truckban. Az autentikusság egyáltalán nem véletlen, az ételeket olyan séf álmodta meg, aki korábban 4 évig nyomta New Yorkban a keleti parti stílusú Cubano grillszendvicseket. Emellett a magyar kistermelők támogatását is fontosnak tartja, így például burgerei hazai, Kaposmérőről szállított bölényhúsból készülnek. A Billognak saját címkés söre is van, amit a HopTop főzde palackoz nekik. 

Több infó itt 

Fotó: Smokey Monkies BBQ

Smokey Monkies BBQ

5/9

1033 Budapest, Szentendrei út 95. (+ a város több pontján)

Több Infó

Az első, Szentendrei úti Smokey Monkies óta a városban már több helyszínen is kipróbálhatjuk szaftos húsaikat. A helyszínen végzett „piackutatás” előzte meg az üzlet megnyitását, saját fejlesztésű szmókerben sülnek hosszú órákig a csodás, teljesen autentikus recept alapján készülő húsok. Karolinai pulled pork kávés BBQ-mártással, marhaszegy és eredeti coleslaw, valamint a memphisi régió melaszosabb ízvilága is várja a kiadós húsokra éhező vendégeket.
 
Több infó itt.  

Fotó: Koncz Márton - We Love Budapest

Blokk BBQ

6/9

1191 Budapest, Üllői út 218/1.

Több Infó

Hosszú évek baráti sütögetéseiből nőtte ki magát Kispest szuper, amerikai stílusú burgeres barbecue-zója. Letisztult és karakteres ízeket, izgalmas recepteket kóstolhatunk prémium-alapanyagokból, a burgerek neveit pedig egy nagy amerikai klasszikus, a Ponyvaregény ihlette. A kiváló húsokhoz és salátákhoz a pékárut az à table! szolgáltatja, lágyan egészítik ki a húsok ízét. 

Több infó itt.  

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Lepény és Pite

7/9

1072 Budapest, Klauzál utca 32.

Címkék

Az igazi amerikai pitével az azonos című vígjátéktól Stephen King klasszikus horrorregényéig sok helyen találkozhattunk. Ha pedig kíváncsiak lettetek erre a sajátos édességre, akkor a sPIEcy Pie pitéit ajánljuk. Az édességek az eddigi bolt helyett most új helyszínen, a Lepény és Pitében debütálnak, de ugyanúgy autentikus és továbbra is titkos tésztarecept szerint készülnek, ahogy eddig. A töltelékeknek pedig tényleg csak a fantázia szab határt. Jönnek a téli ízek, lesz pumpkin spice-os, és vár a fahéjtól illatozó almás-meggyes változat is, illetve sikerült a mango lassit is pite formában újraalkotni.  

Fotó: Puskás Nóri - Petrol Beer & Barbeque

Petrol Beer & Barbeque

8/9

1085 Budapest, József körút 35.

Címkék

Vagány belső tér, szuper sörök és az amerikai barbecue-fogások baráti társaságok számára kiváló sharing concept szerinti tálalása. Ez vár minket Budapest egyik legújabb, néhány hónapja nyílt burger- és barbecue-helyén. Az alapvetően texasi és louisianai ihletésű étterem a fővonalas amerikai irány mellett – újhullámos BBQ-helyként – a világ számos tájának barbecue-kínálatából merít, így a füst a mindent összekötő elem

Több infó itt.  

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Johnny’s Bistro

9/9

1125 Budapest, Szarvas Gábor út 33.

Több Infó

Címkék

Az eredeti helyszín névadó tulajdonosa ugyan már jó ideje Hawaiin főz a hadseregnek, viszont brutál shake-jeiről messze földön híres étterme jó kezekbe került, így továbbra sem kell nélkülöznünk az amerikai fogásokat, amiket aztán olyan monster shake-kel öblíthetünk le, hogy biztosan nem leszünk éhesek egy darabig. 

Több infó itt.  

Hasonló tartalmak

Admin mode