Lángos, kürtőskalács, nokedli, olyan ételek, amelyek gyerekkorunk óta kedvenceink, és szinte mindannyian jól ismert érzéseket társítunk hozzájuk. Bár többnek más nemzetek konyhájában is fontos szerep jut, régóta részei a magyar gasztronómiának, generációk tudása rakódott ezekre a receptekre. Igazán megérdemlik, hogy monofood-koncepcióban egy étterem, desszertező, büfé főszereplőjévé váljanak, és izgalmas formában kerüljenek elénk. 5 helyet ajánlunk, melyek középpontjában egy-egy „magyar” finomság áll.

1. Strand Lángos & Bistro

Nem nyár a nyár balatoni lángos nélkül, viszont már nem kell a Balcsihoz utaznunk, ha szeretnénk kipróbálni a ropogós, olajban sült falatokat. Hűvösvölgyben nyitott büfét Balatonmáriafürdő egyik kedvenc helye, a Lángos World.Strand Lángos & Bistro követi az ott bevált receptet, a nagy klasszikus sajtos-tejfölös mellett különböző világkonyhákat idéző, extrább feltéteket is helyezhetünk a minőségi, hosszú kelesztésű lángosokra. Ne mindennel megpakolt ételszörnyekre gondoljunk, hanem roppanós tésztára és gondosan válogatott, gazdag ízekre. 

További infók itt

2. Császármorzsa

Bár osztrák gyökerekkel rendelkezik, sőt egyenesen Ferenc Józsefhez köthető, a császármorzsa minden magyar gyerek kedvence. Gyorsan elkészíthető és finom nyalánkság, ami könnyű második fogásnak sem utolsó. Persze tipikusan az az étel, aminek elkészítésénél minden háziasszony a saját receptjére esküszik. Morzsásabb vagy nagyobb tésztadarabokból álljon? Legyen benne mazsola? Milyen lekvárral tegyük még zamatosabbá? A Császármorzsában szerencsére könnyedén megalkothatjuk kedvenc változatunkat, plusz lepényt vagy levest is ehetünk, így a desszert könnyen kiadós ebéddé változhat. 

További infók itt

3. Édes Mackó kürtőskalács-cukrászda

Bár több nemzet készít valamilyen dorongon sült kalácsszerűséget, az igazi számunkra a kürtőskalács, amely Erdélyből tért vissza, a kirakodóvásárok kedvenc streetfoodjaként. A foszlós tésztaszalagok és a ragyogó, illatos cukormáz mindenki kedvencévé teszi ezt az ételt, ami az Állatkert közelében található Édes Mackóban egy kicsit kifinomultabb, szofisztikáltabb formában tért vissza. Többféle szórással, öntettel is kérhetjük, egy jó kávéval tökéletes uzsonna lehet. 

További infók itt

4. Nokedlish

Olcsó, laktató és finom street foodként kezdett új életet a nokedli. Mindannyiunk kedvenc körete végre középpontba került, a hagyományos vagy a mindenmentes változatához különböző szószokat, feltéteket, salátákat válogathatunk. Van persze tojásos nokedli és amerikai mintára noc ′n′ cheese is, baconnel, cheddarral, ízesített tejfölökkel is könnyedén laktató fogássá turbózhatjuk kedvencünket. Az eredmény pedig egy 2000 forintnál olcsóbb, tápláló és finom ebéd. 

További infók itt

5. Tejmadár

Mindannyian rajongunk az édes, vaníliasodón úszó habszigetekért. Bár a madártej eredetileg nem magyar étel, hiszen francia gyökerekkel rendelkezik, teljes joggal érezhetjük magunkénak a nyári uzsonnák kedvencét. A Tejmadárban egyébként szuper szendvicseket, salátákat is kóstolhatunk, a hely sztárja azonban egyértelműen a finom, hűsítő nyári édesség. 

További infók itt

(Borítókép: Hirling Bálint - We Love Budapest)

Címkék