A nápolyipizza-láznak nincs vége, lassan minden sarkon kapunk tisztességes nápolyi stílusú pizzát, de ezt egy cseppet sem bánjuk. A Széll Kálmán téren nyílt Zappi remek nápolyi pizzákkal és olaszos itallappal indítja a szezont.

A Széll Kálmán téren sokáig csak gyorsételt lehetett kapni, de pár éve elindult valami a Dékán és a Retek utca közötti szakaszon. A korábban a Nemdebár territóriumának számító szakaszon megjelent a 101Bistro, a Pingrumba, majd az Easy, most pedig a közel- és a távol-keleti falatok mellé egy kis délolasz hangulatot is kapott az említett szakasz, megnyílt ugyanis a Zappi, nápolyi pizzával a zászlaján.

Az egyelőre soft opening állapotban lévő Zappit az Easy tulajdonosi köre csinálja, akik már régóta tervezték, hogy valamilyen ételt is kínálnak az Easyben. Ott viszont nem nagyon fértek volna el, így mikor lehetőségük nyílt a szomszéd üzlet kibérlésre, gyorsan le is csaptak a lehetőségre. A nápolyipizza-koncepción pedig nem sokáig gondolkoztak – népszerű, gyors, jól variálható, és nem hagyjuk ott érte a gatyánkat is. 

Az Easyre jellemző mentalitás itt is megjelenik: csak lazán, nem kell semmit túlizgulni.

Bár jó nagy belső és tágas (az Easyvel közös) kerthelyiségük van, monofoodban gondolkoznak, vagyis a pizzán kívül csak egy-két kiegészítő, pár hideg előétel, saláta és desszert van az étlapon, italból viszont annál szélesebb a felhozatal.

Pizzából 10-14-féle lesz állandóan az étlapon, de ezek is változnak szezonálisan, akárcsak a saláták. Jelenleg egyébként a konyha is tesztüzemben működik, egyelőre várják a visszajelzéseket, hogy mi maradjon az étlapon, és kit szavaznak ki az első betérő vendégek. A fókuszban lévő pizza egyébként jól sikerült darab, puha, vastag szélével kicsit canottostílusba hajló, jó minőségű alapanyagokkal, 2-3 feltéttel. Kifejezetten üdítő, hogy a salátákkal elengedték a klasszikus kevert és a cézársaláta-vonalat, helyettük gyakran változó friss saláták vannak.

Mi most egy epres-burratás-bazsalikomosat és egy uborkás-avokádós-madársalátásat kóstoltunk, egy színes, paradicsomos-bazsalikomos nyári könnyedséggel együtt. Az első kettő – a tetején csücsülő burratával – simán beillett volna egy könnyed ebédnek is, az epres pedig a citrushéjaknak és a pisztáciának köszönhetően desszertnek is elment volna.

A pizzák közül a ′ndujás-burratás volt a kedvencünk, de ez csak az egyéni ízlést tükrözi, a többi kóstolt pizza is hibátlan volt, mind a feltét, mind a tészta szempontjából. 

A Zappi még éppen csak hogy nyitogat, de remélhetőleg pár hét múlva az utolsó szög is a helyére kerül. A belső térben gyereksarok is készül, a hely kutyabarát, meleg napokon a teraszon napozhatunk, a forró nyári napokon pedig a színes hátsó kertben, az árnyas fák alatt hűsölhetünk. Az itallapot érdemes komolyan tanulmányozni, széles a választék koktélokból, long drinkekből, rövidekből és gyöngyözőkből is, az olasz vonalat preferálva és hangsúlyozva.

A letisztult belső, a Berlin-hangulatú kert, a nyitott konyha és a mindenhonnan ránk kacsingató limoncellósüvegek meg a régi olasz slágerek nagyon szerethető hellyé teszik a Zappit, idén nyáron jó eséllyel a környék egyik kedvenc helye lesz, ha könnyed vacsorát keresünk, vagy épp egy buli előtt alapoznánk valahol, ahol egyaránt figyelnek az ételre, az italra és a fesztelen hangulatra. 

ELÉRHETŐSÉGEK

Zappi Napoletana

Címkék