Keresés EN

Ez is érdekelheti

Gasztró

Új egységet nyitott a Salve, már Újbudán is kapható Ferencváros egyik legjobb pizzája

Könnyed tészta, remek olasz alapanyagok, friss saláták, kedves kiszolgálás – Újbudán is van már Salve pizza!

Gasztró

Keződik az asztalfoglalás a jubileumi, meghosszabbított Országos Étterem Hétre

A jubileumi, 25. alkalmat ünnepelve tavasszal a szokásosnál hosszabb ideig várja majd a vendégeket az Országos Étterem Hét rendezvény.

Gasztró

Műanyag dobozos menzaételek helyett fine dining – A Food Revolution új szintre emelte a házhoz szállítást

Műanyag dobozba pakolt, vastagon sűrített ételek helyett éttermi minőség: a Food Revolution vállalta az ételkiszállítás új szintre emelését.

Gasztró

Helyek, ahol jót ehetünk, ihatunk – Az Astoria és környéke

Folytatjuk sorozatunkat, ami a fontos csomópontok mentén szedi össze, hogy merre vezessen utunk, ha megéheztünk, találkozónk lesz, randevúhelyszínt kell kitalálnunk, vagy egyszerűen maradt egy lyukasóránk. Következő állomásunk az Astoria, a belváros szívében, forgalmas utak kereszteződésénél, metró, buszok és villamosok össztüzében.

Az Astorián

Kezdjük rögtön az East-West Business Center aljában található helyekkel. A csillogó, üveg irodaház utcafrontján egymás mellett várja az olasz és az amerikai ételek rajongóit a Donna Mamma Pizza és a Bamba Marha Burger. Mindkettő állandó, megbízható minőséggel, szuper nápolyi pizzákkal és szaftos burgerekkel csillapítja az éhséget. A két, egymással szemben lévő amerikai gyorsétterem is evidencia és viszonyítási pont az Astorián, de pont a helyükbe szeretnénk lassabb és élményszerűbb helyeket ajánlani. Századelős kávéházi hangulat fogad a Danubius Hotel Astoria City Center éttermében, ami megannyi filmben is feltűnt már. Szerintünk ez egy olyan hely, ahol az életben egyszer legalább jó meginni egy feketét. Áthaladva az aluljárón egyből egy Pizza Me-be ütközünk, ha csak egy gyors szeletet vásárolnánk, kicsit arrébb pedig megtörténik, amire senki sem volt felkészülve. Fallikus waffelek sülnek, de még mindig megmaradt a fagyizóprofil is. Végül is még mindig sok a lánybúcsú a városban...

A Mon Chéri Coffee Shop szinte mindig tele van: ezt gyors internethozzáférésének és annak is köszönheti, hogy senkit sem hessegetnek el, aki tanul vagy dolgozik és csak egy kávé fölött időzik. Pont szemben találjuk a Fragolát, amire sosem tudnánk ráunni. A Tisza cipő márkaüzlete melletti ficakban jelenleg sajnos megint csend van: meg sem tudjuk számolni, hogy hány vendéglátóhely cserélődött itt az elmúlt tíz évben. 

A Múzeum körút és mellékutcái

Ha elindulunk a Múzeum körúton, a megannyi antikvárium és biobolt között azért fel-feltűnnek érdemes vendéglátóhelyek is: a Valdoccóban például édességek sorakoznak. Állandó törzshelyünk már nyitása óta a Fekete: a belső udvarban szinte alig hallani a körút zaját, nagyon jól el lehet lazulni a bitang kávék mellett. 

Az úgynevezett Könyvudvarban, a Múzeum körút 7. szám alatt a Pizza Manufaktúrá-sok Manu+-a pörög ezerrel. Nem is csoda, tényleg remekbe szabottak a pizzáik, van elég hely leülni is például egy rohanós ebédre. 

Az első keresztutcában, a Ferenczy István utcában pedig már ott is van a Csendes, a romkocsmák egyik utolsó helytartója, a bohém kultúrkocsma, ahova mindig jólesik beülni. Csak pár lépés tőle a Károlyi-kert és a hely Csendes Társa, a város egyik legkedvezőbb fekvésű terasza. Nem feledkezünk meg a Zoskáról sem, ha reggeliről, kávéról, baráti beszélgetésről van szó.
 
Kávéban egyébként nagyon erős a környék, rögtön itt van a Budapest Baristas, amit egy régi antikváriumból alakítottak át specialtykávé-szentéllyé. Mindig jó a hangulat a Vinikliben, ami a bringás és a gyalogos borszeretőket is szeretettel fogadja. 

A Múzeum körút 10. a Mindenem felségterülete: szuper reggelik készülnek 8–15 óráig. Édes, sós, tradicionálisan magyar és nemzetközi kedvencek egyaránt elérhetők. Csak pár lépés a Bonboncha, BuBu teákkal és más ázsiai édességekkel. Ezen, a páros oldalon az ELTE Könyvtár klubja vagy frissebb nevén a Treffort Budapest vár. Pénztárcabarátabb fröccsökre számítsunk! Kávézni és szendvicsezni a Műhelybe járnak az egyetem mostani és leendő hallgatói. 

A Rákóczi út az Urániáig

Sajnos ez a fertály mindkét oldalon szomorú látképet mutat. Azért néhány kiemelkedőbb pontot meg tudunk említeni: itt van például a Depeche Mode-, post-punk-, szintipop- és new wave-klub, a 101, amit a felsorolt műfajok kedvelői gyakran látogatnak. Ha tágas kávézót keresünk a környéken, akkor az Arch & Beansről semmiképp sem feledkezhetünk meg. A Rákóczi út 19. szám alatt, a régi Black Cab helyén most az Amazy Burger vár, klassz burgerekkel, akár lazacos verzióval is. Bár most nyáron éppen az országot járják és fesztiváloznak, igazi cseh söröző a Hrabal. Autentikus és szerethető hely.

Az Astoriától a Ferenciek teréig

Sörözni errefelé a Beer Brothersnél is lehet, de a Kossuth Lajos utca sem feltétlenül az a gasztrocentrum, ahol nem tudunk dönteni a sok lehetőség közül. Igazából egészen szomorú látvány a valaha elegáns út mostani képe. A belvárosi Auguszt Cukrászda azért a mai napig biztos pont. Az R&D néven futó bubuteáshoz is betérhetünk az ázsiai frissítőre, a Pichler is erre található, fagyikkal, kürtőskalácsokkal. 

A Károly körút a Röser-udvarig

Kár lenne megfeledkezni a Röser-udvar előtt még az Ukrán Udvarról. Ez a tradicionális ukrán étterem a Ráday utcai egység testvére. Mennyei a szoljanka, a borscs marhahússal, és a varenyikit is érdemes megkóstolni. Az udvarba/passzázsba betérve két igazán mérvadó helyet említenénk, melyek egymással szimbiózisban élnek: a Kontakt és a Szimply. Az előbbibe kávéért járunk, az utóbbi reggeli-/brunchfogásai pedig tényleg emlékezetesek! Ha kimegyünk a Röser-udvarból, azonnal a Fahéjba botlunk: régi kedvenc kedves kiszolgálással, nyomottabb árakkal. 

A zsinagóga árnyékában

A Dohány utca Astoria felőli része már egy sűrűbb szövet, több régi és néhány új hellyel. Kedveljük a Solinfo Cafét a Rumbach Sebestyén utca és a Dohány utca sarkán. Az elmúlt idők egyik legjobb reggelijét ettük náluk. Közel-keleti fúziót hoz a Levante, a Tahina Bite pedig a legtökéletesebb, egészen egészséges street foodot méri, a tudatosabbaknak. Még mindig kedvelt lazítóhely a Skål, a Pasta Bella tésztabárban mindig friss és laktató, ízletes tésztákat főznek, de továbbra is legyőzhetetlen bástya a Turiszt Büfé... és reméljük az is marad még sokáig. 

Cimkék

Hasonló tartalmak

Éjszakai élet Gasztró

Craft Head Brewpub & Bistro

A Craft Head Brewpub & Bistro egy olyan hely, amely kis és nagy társaságokat egyaránt befogad óriási terében. A Rákóczi úton lévő gasztrokocsma annyi asztallal bír, hogy nehezen elképzelhető, hogy itt valaki ne tudjon leülni.

új hely Gasztró

LuLu Budapest

A LuLu Budapesttel újra nagy élet lett a Széna téren pár éve megszüntetett buszpályaudvar egykori Volán-irodájában. A hely nagy ablakai a Szenes Hanna térre és a Csalogány utcára is nyílnak, ezért bent világos és tágas tér fogad, ahova jólesik beülni és elidőzni egy villásreggeli társaságában.

új hely Gasztró

Rojt és Bojt Coffee

A Rojt és Bojt második egységét is az I. kerületben nyitotta meg, de míg az első egységet a Kosciuszkó Tádé utcában találjuk, addig az új nagyobb kávézó a Gránit lépcső közelében fekszik, így bárhonnan is közelítjük meg a Várat, mindkét oldalon betérhetünk egy kis finomságért.

Neked ajánlott

A