Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Kisüzemi sörök már az Astorián is – megnyitott a Beer Brothers

Szerzők

  • Jász Annamária

2018. 02. 22. 17:42

Csonka Norbert és Csonka Zsolt ruhakereskedelemben dolgozó szüleiktől egy tanácsot kaptak az élethez, mégpedig az, hogy eszükbe ne jusson vállalkozni. A hévízi testvérpár nem fogadott szót: övék az Astorián az a kézműves söröző, amelyet az egykori Szkíta bolt helyén nyitották meg múlt héten.

Norbert és Zsolt Keszthelyen kóstoltak bele először a vendéglátásba: nyitottak szórakozóhelyet és Balaton-parti koktélbárt is, aztán Norbi magánéleti okokból pár éves kitérőt tett Bécsbe, ahol egy angol és ír sörökre szakosodott bárban helyezkedett el. Ott hallott először arról, hogy a korábban ismert nagyüzemi sörökön kívül is létezik Sör, így, nagybetűvel.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Ennek már vagy 7-8 éve; a párkapcsolatnak vége lett, de az elhatározás, hogy saját vállalkozásba kéne fogni, csak erősödött. Norbi és Zsolt a cseh és kézműves sörökre specializálódott Jókai utcai Felni sörbisztró üzemeltetését vették át pár éve, ezt azonban eladta a tulaj, így új hely után kellett nézniük. Tudták, hogy kisebb sörözőt szeretnének nyitni, pont akkorát, hogy 2-3 percet mindig szánhassanak egy-egy emberre. Szeretnek ugyanis tanácsot adni a vendégnek, és együtt kitalálni, melyik sör való nekik. Norbi szerint a Felni törzsvendégei ezt megszokták: bejönnek az ajtón, és mikor helyet foglalnak, már előttük van a sörük.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

A testvérek mindennap nyitástól zárásig a pultban állnak az alkalmazottal egyetemben, és persze mindhárman lelkesen és türelemmel válaszolnak a laikus kérdésekre is, hiszen miért is lenne egyértelmű egy sörszakmában kevésbé jártas vendégnek, mit jelent az IPA, APA, láger és társaik.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Hogy a söröző megnyílhasson, előbb a Szkíta boltot kellett szétverni és átalakítani, ami nem volt könnyű, egy teljes hónapig csak bontottak, és hordták el a sittet. A letisztult enteriőrt Zsolt álmodta meg, ő kettejük közt a kreatív elme, és az ételért is ő felel, korábban szakácsként is dolgozott. Van 7-féle hamburger (2000-3000 Ft, és ebben a steak burgonya is benne van), sörkorcsolyák, a ház specialitása pedig a marhagulyás, amely a nagyi receptje szerint készül: fő ismertetőjele, hogy pogácsát adnak hozzá kenyér helyett.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Csapon 12-féle sört kínálnak, a kínálat folyamatosan változni fog, de a kategóriák állandóak lesznek. „A cél, hogy hetente egyszer megpördüljön mind a 12 sör” – mondta Norbi. A pörgés egész jól megy, múlt pénteken nyitottak, azóta öt sör cserélődött le. Ottjártunkkor a First Srout-ja, a Fehér NyúlImperial Stroutja, a RothBeerTávoli Galaxisa, a Mad ScientistSmooth Hoperatorja és Puppetmasterje, a Brew Your Mind Yellow Haze-e is a kínálatban szerepelt. A kérdésre, hogy a politikailag megosztó Csíki sör hogy került fel a csapra, Norbi azt válaszolta: mert nagy igény volt rá, és ezt a típusú világos lágert egyik sörfőzde se akarta hozni.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Üvegesekből jóval szélesebb kínálatot prezentál az itallap, a belga söröktől kezdve a Hübris, Fóti és Békésszentandrási főzdék termékeiig. Nagy pozitívuma a helynek, hogy enni is lehet, és ne tévesszen meg senkit az elsőre kis tér, mikor belép az ajtón, mert az emeleten egy jóval nagyobb, világ zajától kellemesen elszeparált részt találunk.

Hasonló tartalmak

Admin mode