éjszakai élet

szerkesztés

10 budapesti szórakozóhely az őszre – 2. rész

Szerzők

  • Wágner Gábor

2021. 10. 21. 14:37

Az első részben a hagyományos szórakozóhelyek és diszkók közül válogattuk össze a kedvenceinket, a második részben pedig az alternatív megoldások között kutakodunk. Régi és új helyek lesznek terítéken, meg olyan régi helyek is, amik új helyen igyekeznek gyökeret ereszteni és ott továbbvinni mindazt, amit az elmúlt években felépítettek.

Fotó: Turbina/Facebook

Turbina

1/10

1082 Budapest, Vajdahunyad utca 4.

Címkék

Új kedvencünk a VIII. kerületben, a Harminckettesek terétől kb. 2 percre található kultúrcentrum, ami még csak pár hete nyitott meg. Már most egészen sok különleges és nívós koncert meg minifesztivál volt és van az új hely falai mögött, és reméljük, az ígéretes tendencia folytatódik a jövőben is. Nagyon megy a Turbinában az elektronikus zene, de persze más műfajok sincsenek kizárva.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

A38 Hajó

2/10

1117 Budapest, Petőfi híd budai hídfő

Több Infó

A főváros egyik koncerthelyklasszikusa a Petőfi híd budai hídfőjénél. A környezete sokat változott az elmúlt évek, évtizedek során, a koncerthajó azonban alig valamit, alapvetően ugyanaz maradt, mint ami volt. És ez így van rendjén. Még mindig bizsergető érzés lesétálni a hídról a Duna partjára, hogy aztán aláereszkedjünk az A38 Hajó gyomrába, ahol valamelyik aktuális vagy réges-régi kedvenc előadónk tart éppen szeánszot. Itt megkapsz mindent, ami belefér, és a hajón elég sok minden belefér.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Dürer Kert

3/10

1117 Budapest, Öböl utca 1.

Több Infó

A Városligetből Újbudára költözött alternatív rockparadicsom – bár persze más zenék is előfordulnak itt, nem csak rock – már túl van a nyári üzemmódon. November 4-én nyit a zárt koncerterem, majd elkezdődik az őszi–téli idény, és a Dürer lassan ismét régi fényében tündököl minden metálos, alteres és indie-s legnagyobb örömére.

Fotó: AETHER

AETHER

4/10

1072 Budapest, Király utca 13. (Gozsdu udvar)

Több Infó

Címkék

Speciális zenei kínálattal bír a bulinegyed mélyén, a Gozsdu-udvarban található pinceklub: underground elektronikát, elsősorban technót és house-t játszanak itt. A föld alatti éjszakai klub sötét, mint a pokol, olyan, mint valami feketében és villódzó fényekben úszó titkos szentély, melynek bejáratánál letesszük a nyomasztó hétköznapokat, bent pedig kitáncoljuk magunkból a felhalmozódott feszültséget. Az Aether a rekreációs technó diadalaként is értelmezhető.

Fotó: Gödör/Facebook

Gödör

5/10

1061 Budapest, Király utca 50.

Címkék

Ez a sokat megélt alterparadicsom először az Erzsébet téren volt hosszú éveken át, majd kitúrta a helyéről az Akvárium. Akkor költözött a Király utca elejére, ahol szintén megért pár évet, bár már nem muzsikált olyan jól, mint az eredeti helyén. Aztán onnan is mennie kellett, akkor került át a Király utca másik felére, a Sirály egykori helyére. Most úgy tűnik, a Gödör megtalálta végre a helyét, és szívből kívánjuk a helynek még azt is, hogy a budapesti alteruniverzumban betöltött régi szerepét is újra betöltse.

Fotó: 101klub/Facebook

101klub

6/10

1072 Budapest, Rákóczi út 8/A

Címkék

A Rákóczi út elején található klub egészen közel esik az Astoriához. A neve nem másra utal, mint a Depeche Mode zenekar kultikus, 1989-es koncertlemezére, ez alapján pedig be is lehet lőni a hely zenei kínálatát: a 70-es, 80-as, 90-es évek alter zenéi, punk, post-punk, szintipop és new wave zenék meg persze a mai kiadásaik, sok friss indie sláger is felcsendül a 101-ben. A nosztalgiázni vágyó idősebbek éppúgy jól érezhetik itt magukat, mint a régit épp felfedező fiatalok.

Fotó: Kőrösi Tamás - We Love Budapest

Toldi

7/10

1054 Budapest, Bajcsy-Zsilinszky út 36-38.

Több Infó

Címkék

A Bajcsy-Zsilinszky úton, az Arany János utcai metrómegállónál lévő hely alapvetően egy mozi, amit már több évtized óta mindig megtalál a buli. Ez így volt már a 80-as években, majd a 90-esekben is, később meg pláne. Egészen a mai napig ér a Toldiban a bulifolytonosság íve. Bár elvétve tartanak itt koncerteket is – de szigorúan csak az utolsó vetítés vége után kezdődnek a bulik –, a fő csapásirány mégis az elektronikus zene. Gyakran egész rangos nemzetközi előadók lépnek a pultba, meg persze a legjobb hazai kollektívák is.

Fotó: Ellátó/Facebook

Ellátó

8/10

1075 Budapest, Kazinczy utca 52/B

Címkék

A bulinegyed legjobb alteros becsületsüllyesztője sokáig az Ellátó Kert volt, ami annyira jól pörgött, hogy még egy Ellátó Udvar is működött pár évig, majd mindkettő bezárt. A Kert alól eladták a földet, amin állt, az Udvarnak pedig a Covid tett be. De az Ellátó nem hagyta magát, és végül a 400 helyén nyitott újra. Koncertek és DJ-programok járnak itt a sör meg a fröccs mellé, meg persze a vaskosan bohém hangulat, ami az Ellátó Kertnek és Udvarnak is mindig jól megadta az alaphangulatát.

Fotó: Gólya/Facebook

Gólya

9/10

1089 Budapest, Orczy út 46–48.

Címkék

A VIII. kerület alter gyöngyszeme nem szórakozóhelyként, hanem közösségi házként határozza meg magát, mert szövetkezeti alapon működik. A sokféle program között a zenés bulik és a koncertek szerepelnek túlnyomórészt az Orczy úton található helyen – ami egyébként a Bókay utcából költözött ide. A Gólya három szinten kínál három különböző dolgot: a földszinten van a koncerttér, az emeleten a kávés-ételes-italos rész meg egy különterem is, legfelül pedig a tetőteraszt találjuk. Minden megvan egy helyen.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Auróra

10/10

1084 Budapest, Auróra utca 11.

Címkék

A hely névadója egyfelől maga az utca, ahol találjuk a VIII. kerületben, másfelől pedig arra a baloldali civilségre is utal, ami a helyet jellemzi. Nemcsak koncertek vannak itt, hanem színházi előadások és filmvetítések, kiállítások meg beszélgetések közéleti, politikai, társadalmi témákban. Az Auróra nemcsak arra alkalmas, hogy szórakozzunk, nemcsak egy klub, hanem alkotótér és a világmegfejtéseknek is teret adó közéleti-kulturális terep.

Hasonló tartalmak

Admin mode