Kár volna hosszasan elemezni az elmúlt két év veszteségeit, de a fesztiválmentességet mindenki megérezte, aki szereti az ilyen jellegű rendezvények hangulatát, flow-ját. A zenei programok mellett a gasztronómiai seregszemlék is elmaradtak, de most ismét jelentkezik a Millenáris lakmározós-koccintós hétvégi kulináris zsúrja. Gyorsan végigsöpörtünk a Gourmet-n, mutatjuk is a kedvenceinket, a teljesség igénye nélkül.

Örökség és kreativitás kéz a kézben járnak

Az idei tematika az „örökség”, 

Az idei tematika az „örökség”, 

ami egy sokkal tágabb és progresszívebb irányt adhat a fesztiválnak, mint az eddigi konkrét fogások újraértelmezései. Úgy láttuk, a legtöbb kiállító nagy kedvvel fogott hozzá az alkotáshoz ebben a témában, pláne ha eleve hagyományosabb ízekre támaszkodik a konyhájuk. Azért a távoli tájak gasztronómiáját megmutató éttermek sem szégyenlősködtek, de értelemszerűen ők nem a nosztalgiára építettek. 

Örültünk az újonc fesztiválozó szuper helyeknek, és sajnáltuk, hogy pár kedvenc immár nem települt ki – döntésük teljesen érthető, és respektáljuk az őszinteséget. Nem könnyű jelenleg a munkaerőhiány menedzselése, ráadásul megannyi étterem nem teheti meg, hogy egy egész hétvégére bezár a fesztivál miatt. Találkoztunk olyan helyekkel is, ahol szó sem lehet a leállásról, párhuzamosan fesztiváloznak és megy a szerviz az étteremben. 

Az idei felhozatal, tippjeink, kedvenceink

Egy héttel a rendezvény kezdete előtt publikálták a megjelenő éttermek kínálatát, ami nagy segítség, hiszen akár előre összeállíthatjuk, hogy hová szeretnénk biztosan elmenni, mit szeretnénk kóstolni. Sok kritika éri a Gourmet Fesztivált, hogy nagyon kicsi adagokért fizetünk tetemesebb összegeket, de aki ide belép, bizonyára azért érkezett, hogy a hasonló érdeklődésű ismerősökkel való koccintás és kezezés után több helyről összegyűjtse impresszióit, olyan éttermek külön erre az alkalomra kitalált vagy adaptált ételeit megkóstolja, amiket még nem volt szerencséje, egy nagy degusztációs menü nem biztos, hogy beleférne a keretbe. Apró kis benyomásokat kapunk az éttermektől, cukrászdáktól, pincészetektől. Hogy aztán továbbvisszük-e a szemlélődést és a kóstolást, az rajtunk és erőforrásainkon múlik. 

Favorit magyar hagyományok

Jó szívvel ajánljuk a nagy múltú Gundel Étterem kínálatát: konkrétan minden fogásukban benne van a múlt, a kedves és a természetes, túlhúzás nélkül, maira hangolva. A megújult budapesti legenda dicső időszakhoz érkezett ismét, nagyon jól áll nekik ez az újratervezés. Palóclevesük harmonikus, csodásan frissít, savanykás és sós, friss zöldbabbal, omlós hússal. Hentestarja a főétel a Gundel standjánál, ez is egy nagyon jól eltalált fogás, mai köntösben. Wolf András és csapata egy somlóival is készült. Teljesen klasszikus, imádni való desszert. 

Sárközi Ákos és a Borkonyha túrós tésztája telitalálat volt, bármikor szívesen kanalaznánk a sós-édes falatból. Egy villára kerül minden apró elem, és együtt válnak nosztalgikus ízbombává. 

A Laurel standjánál számítottunk Mede Ádám csodálatos körömpörkölt-interpretációjára, amit bodaggal (cigánykenyér) lehet tunkolni. Nos, így legyen ötösünk a lottón, természetesen elhozták ezt a kollagénes, cupákos, mégsem tolakodó, hanem simulékony fogást, bodaggal. Ki hitte volna, hogy még a cipőfűzőnket is összekörömpörköltözzük…?! 

Cigányhurkájuk a csirkebőrtől és a burgonyától lesz olyan ízes, savanyú káposzta jár hozzá.

Ötvös Zsuzsi retró puncskockája szuper lezárás!

A 2021-ben nyitott és azóta nagyot menő Rumour by Rácz Jenő pavilonjánál már pénteken korán tömött sorok álltak. Mi a zsíros kenyeret kóstoltuk, ami valójában marhacsontvelővel és sok zölddel, pácolt mustármaggal érkezett. Soha rosszabb zsíros kenyeret! Szerettük a krémes velőcseppeket. 

Jártatok már Balatonfüreden a Mór24-ben? Signature-fogásuk a rántott disznósajt, amit elhoztak a Gourmet-ra is. Milyen jól tették! Egyszerűen utánozhatatlan ez a minőségű disznósajt. 

Bíró Lajos és a Buja Disznó-k elég extrém szettel érkezett: tudjuk jól, hogy nekik a rántott a profiljuk. Nos, a csalános spenótfőzelékhez egy surf and turf fogást álmodtak meg: pankós csirkecombot és a ráadást: békát! Ha eddig kimaradt a farkatlan kétéltű combocskája, náluk érdemes rámenni!

Mindig szeretjük a gyöngyösi BoriMami fesztiválozós fogásait, most sem volt másképp. A leginkább a kacsamájszósszal kínált káposztás cvekedli tetszett idén, ami egyaránt hozta a lágyan omló, puha tésztát és a kicsit odapirítottat.

Kár lenne kihagyni a Babel saját kaszinótojását, ami az újranyitott Michelin-csillagos étterem egyik fontos fogása – szerettük, hogy ezt kihozták a fesztiválra is. 

Ahogy a Babka Deli tradicionális flódniját is. A Pozsonyi út hangulatos delije a fesztiválon is valódi találkozópont, megbízható fogásokkal. 

Ha az örökségen túl valami másra vágynánk…

...akkor itt van velünk például az Ensō is fúziós ázsiai ételeivel. A Baross utcai izakaya kitelepülésénél ajánljuk a passion fruitos, mezcalos kakasos nyalókát és a szaftos, isteni harapásélményt adó ördögszekérgombás márót. Faszénen pirongatott kovászos kenyéren érkezik a gombanirvána.

Imádjuk, hogy a Széll Kálmán tér kiváló 101Bistrója Keve Mártonnal az élen idén a fesztiválforgatag tagja lett. San bei csirkeszárnyuk nemcsak kiadós adag, de igazi csontról lenyamnyogós, szaftos tétel, de a malaccsászáros baót sem szabad kihagyni! Önazonosak és lazák, mint az étteremben is! Mindenképp látogassunk el hozzájuk, ha nem a csipeszes élményt várjuk, hanem az oldottat. 

Az Arany Kaviár füstöltpisztráng-tatárját konzervbe tálalják, amit mi nyithatunk ki. Jó savak és füst találkozik itt, frissítő fogás fantáziadús formában. Desszertjük kitűnik a süti-fagyi-tányérdesszert hármasból, hiszen kaviárt ad a kókuszfagylalthoz. Ehhez társul a balzsamecet, amitől egy igazán karakteres, visszatapsolós édességet kapunk. Klassz érzés, ahogy felrobban a kaviárgyöngy, és összekacsint az édes kókusszal. 

A Kreinbacher Birtok Langer Gábor vezetésével friss és játékos ételeket hozott. A pisztráng, vajtök, zöldalma fogás egy kistálnyi nyár, vibrál és frissít, csodásan áll neki a Pol Roger 2015-ös 100%-ban chardonnay champagne-ja. A Birtok rántott malacfülét is ízleljük meg: meglepő textúrával találkozunk, hiszen kimarad a roppanás. Omlós húst élvezhetünk, ropogós bundában. 

Idén is fesztiválozik az Osztrigasommelier, ha gyakorlott osztrigázók vagyunk, akkor azért, ha még sosem kóstoltuk az umamiban gazdag tengeri kincset, akkor remek helyen járunk hozzá. Gillardeau és Rockefeller közül választhatunk. 

Bőven találni a kitelepüléseknél grillrácsot, sok a kamado tojás is, amiben direkt hő fölött pirulnak porhanyósra és ízesre a húsok, zöldségek. Az etyeki +52 Event & Gastro Hall például kecskecsevapot készít, amihez zöldfűszeres grúz lepényt adnak. De BBQ hasaalja és marhaoldalas is sül a pavilonnál. 

Szabi és a színes mozaikos pizzakemence nélkül nincs Gourmet Fesztivál. A városban és lassan az országban már minden a pizzáról szól, a műfaj egyik úttörője természetesen megmutatja az ő tésztáját is. Egyébként a Digó standjánál is pizzázhatunk.

Kecskés Alexandra és a budaörsi Nour - Art of Desserts minket még a tavasz elején elvarázsolt, gyönyörű süteményeikkel első fesztiváljukat csinálják. A pisztáciarajongóknak jó választás lehet a Hédoniste desszert, akik pedig a signature kreációt kóstolnák, a Nour is elérhető. 

Gourmet Fesztivál 2022 know-how


A pénteki verőfényes napsütést szombaton és vasárnap kicsit enyhébb, felhősebb idő váltja, de esőre most kivételesen nem kell számítani, ami egészen meglepő, hisz mindig volt legalább egy olyan nap, amikor gumicsizmás-esernyős-esőkabátos megoldásra kellett cserélni a gondosan megválasztott pörköltszaftálló szettet. 

Gyors pénteki helyzetjelentést tudunk adni most, de a kezdőnapon is sokan gyülekeztek már a Gourmet Akadémiánál. Végig szuper programokkal, workshopokkal, előadásokkal készülnek, séfekkel, cukrászokkal, melyek közül sok regisztrációhoz kötött, de bőven találunk szabadon látogatható opciókat is. Érdemes erre is kacsingatni, hiszen szombaton és vasárnap is klassz a felhozatal. Ráadásul a gyereknap kifejezetten az apróbbak kedvére lett formálva. Ennélfogva őket sem kell otthon hagyni! A 14 év alattiaknak ráadásul díjmentes belépést biztosít a fesztivál. Sajnos a Millenáris területe nem engedi a kutyák részvételét, így a kedvencnek otthon kell maradnia.  

Mi szorgalmaznánk, hogy kulacsban vigyünk vizet magunkkal, minden kóstolás után jól jöhet. Sajnos ivókutat nem találunk sehol, ami nekünk egy nagy mínuszpont, a későbbi fesztiválokon örömmel látnánk ezeket. Ha már a kóstolótálak, az evőeszközök is szépek és környezettudatosak, annyira nem mozdulunk a műanyag palackok felé.  

Pezsegve és csendesen: az italok

Ezúttal főleg a pezsgőket térképeztük fel, ami jól illet a halas, kaviáros, de még a nehezebb (malacfül, körömpörkölt) ételekhez is.

Egyik kedvenc standunk a Borguru standja, ahol elmesélték, hogy a Covid óta jelentősen megnőtt a rendelőik, vagyis a pezsgőfogyasztók száma, és talán beérni látszik az a gondolat, hogy a pezsgő tényleg nemcsak az ünnepek, hanem a hétköznapok itala. A Ferrari pezsgőkön kívül érdemes megkóstolni – főleg napközben – az Ayala brut nature pezsgőjét, amely azt jelöli, hogy hozzáadott cukrot nem tartalmaz. Az esti fesztiválozásra a Bollinger special cuvéejét ajánljuk, ami viszont igazán ünnepi tétel. A szerkesztőség egyik kedvence egyöntetűen a Delamotte pezsgőház 100% chardonnay pezsgője volt, amiből találunk egy remek, 2014-es évjáratot.

Ha még nem unnánk a habzókat, akkor érdemes átmenni a somlói Kreinbacher Birtok standjához, ahol a saját pezsgőiken kívül champagne-okat is kóstolhatunk. Idén több magnum palackos, vagyis másfél literes tétellel is érkezett a pincészet, amely ideálisabb közeg a pezsgő érleléséhez. 

Érdekes játék volt összekóstolni a 2018-as Brut Classic, illetve a 2017-es Prestige Brut pezsgőket a megszokott 0,75-ös palackokkal, mert bár ugyanaz a pezsgő, mégis más aromákat érzünk mindkét palack esetében. A nagyobb üvegben feszesebb volt, és jobban lesimult már a pezsgő. 

A Pol Roger champagne-ok közül igazán eredeti és izgalmas tétel a 2015-ös évjárat, blanc de blanc, vagyis 100% chardonnay-ból készült pezsgő, amelybe belekortyolva számos réteg és íz játszik a szájpadlásunkon.

A standnál közel húsz poharazott tétellel készülnek, a felsoroltak mellett olyan pincészetektől találunk palackokat, mint Paul Bara, Piper-Heidsieck, Deutz és az egyik kedvencünk, Charles Heidsieck.

Aki inkább a csendes bort részesíti előnyben, megtalálja a Bortársaság standján, a legjobb pedig, ha rozét a rozékirály Dúzsinál, remek tokajit a Barta pincénél vagy a Holdvölgynél keres, de a szekszárdi Heimann és a Balaton-felvidéki Gilvesy Pincészetnél is megállhat, mert biztosan nem lőhet mellé egy tétellel sem. Aki pedig az őrültebb, kiszámíthatatlan natúr borokat kedveli, annak érdemes kóstolnia egy pét-natot a Lees Brothers standjánál.

A standok közül szívből ajánljuk még az idén először kitelepült, székelyudvarhelyi Páva Étterem fogásait is.

Címkék