Ez a cikk több mint 1 éve frissült, elképzelhető, hogy a benne szereplő információk elavultak.

gasztró

szerkesztés

Nem hétköznapi utazás a föld alá – A SALT és a székelyföldi Páva Étterem közös vacsoráján jártunk a parajdi sóbányában

Szerzők

  • Pákozdi Nóra

2022. 03. 10. 13:37

Több hónapig szervezték azt a különleges vacsorát, melyet a Michelin-csillagos SALT Budapest és a székelyudvarhelyi Páva Étterem közösen vezényelt le Székelyföld szívében. A titokzatos programterv után végül olyan gasztroélményt kaptunk, amit sosem feledünk, hiszen kevesen mondhatják el magukról, hogy egy működő sóbánya gyomrában ettek végig egy 10 fogásos, Michelin-csillagos vacsorát. Vagány helyszínválasztás, szívélyes vendégül látás és emlékezetes ízek jellemezték az estét, ahol legalább annyira volt SALT-os a menüsor, mint amennyire reagált Erdély csodálatos alapanyag-arzenáljára és Kövi Pál összegyűjtött örökségére.

A budapesti SALT és a székelyudvarhelyi Páva Étterem közös, parajdi sóbányás vacsorájáról elég keveset tudtunk az indulás előtt. A helyszínen kívül talányosnak tűnt a 48 órásnál is rövidebbre szabott sajtóút – sokat tétováztunk, hogy etikus-e jelen helyzetben Michelin-csillagok felé utazni tizenórákat, de végül meggyőztük magunkat, hogy rengeteget dolgoztak az előkészítéssel, a szervezéssel, és mind Tóth Szilárdék, mind az erdélyi Páva Étterem nagy dobásra készül, szorgalmuk és lelkesedésük töretlen, ezt pedig nem hagyhatjuk figyelmen kívül. Reggel 6-kor fel is szálltunk a buszra, ami Székelyudvarhelyig, majd Parajdig, a bánya bejáratáig vitt minket.

Fotó: Sepsi Gergő

Fotó: Sepsi Gergő

Ha valaki járt már a parajdi sóbányában, az bizonyára sima kiránduláson vett részt, esetleg rekreációs céllal történt: a 120 méter mélyen lévő ősi sónyerőhely levegője ugyanis gyógyhatású, pár órás időtöltés alatt is tisztulnak a légutak, hatékonyan kezeli az asztmás és az allergiás tüneteket is

Fotó: WLB

Nem utolsósorban pedig egy olyan elementáris helyszínről beszélünk, ahol megérint a természet, közvetlen közelbe kerülünk ezzel a tiszta, egyszerű és nemes elemmel, ami nélkül nincs élvezet az ízlelésben, ami kiemel, katalizátorként működik.

Fotó: Sepsi Gergő

Szóval egy döbbenetes helyen áll az ember, egy 30 méter belmagasságú sókatedrálisban, ahol a levegő kicsit nehezebb, az idő és a külvilág pedig hamar megszűnik. És ekkor még nem köszöntötte a vendégeket Mautner Zsófi, a hazai gasztronómia egyik leghitelesebb és legszerethetőbb alakja, valamint Nemesvölgyi Attila, akit az újlipótvárosi Babka tulajdonosaként ismerhetünk. Mellettük Trucza Adorján, a székelyudvarhelyi Páva Étterem tulajdonosa és egy kezdődő erdélyi gasztrokulturális mozgalom kulcsfigurája, Tóth Szilárd, a SALT Budapest konyhafőnöke és Ádám Előd, Master of Wine-aspiráns borszakértő voltak az este főszereplői. 

Fotó: Sepsi Gergő

A vacsora helyszínének térrendezése és világítása nem a klasszikus csúcséttermi miliőt hozta, sokkal inkább a hely szellemére és a vacsora jellegére reagált. Voltak adottságok, amikkel számolniuk kellett, de olyan hangulatos atmoszférát sikerült teremteni, ami hozzátett a fent említett időérzékvesztéshez. Folyamatos 16 fokkal számoltunk odalent, ezért a társaság nagy része az odakészített pokrócokat is magára terítette. Hogy ez milyen érzéssel töltött el? Otthonossal: mint amikor egy hosszú erdei túra után megérkezünk a fűtött házba és sztorizásba kezdünk. 

Fotó: Sepsi Gergő

Sztorikként most az ételek szolgáltak, összesen 10 fogás. Tóth Szilárd az extra helyszín ellenére sem nagyolta el a menüsort, ugyanolyan feszesen vitte végig az estét, mint ahogy a budapesti SALT-vacsorákon megszokhattuk. Csak a rendezvény kedvéért telepítettek egy konyhát a sóbányába, a vendégek asztalai mellett pedig helyet kapott a tálalópult is, ahol a kíváncsiskodók ugyanúgy figyelhették a finiselés mozzanatait, ahogy a Michelin-csillagos Kecskeméti utcai étteremben. A két étterem összevont csapata látszólag olyan szinergiában dolgozott, mintha ez mindig is természetes lett volna nekik. 

Trucza Adorján, Tóth Szilárd és Ádám Előd

Fotó: Sepsi Gergő

A szervizben Zsófi és Attila is részt vett, a fogásokhoz járó kis „mese” tőlük hangzott el, ami nekünk nagy pluszt jelentett: közvetlen és baráti hangulatban tudtunk meg alapanyagokról szóló infókat, melyek segítettek az újdonságok felfedezésében. Ezekből volt bőven, hiszen 

a SALT eredeti degusztációs menüsorából adaptált elemek mellé csatlakoztak be a kifejezetten erre a vacsorára megálmodott, erdélyi alapanyagokkal készített, a székely konyha által inspirált fogások. 

Fotó: Sepsi Gergő

A gyógy- és a vadnövények Szilárdnak mindig fontos komponensek, fűszerként használja őket, előcsalogatván olyan ízeket, amikkel eddig még nem nagyon találkozhattunk. Elvégre nem mindennapi szereplő a konyhában például a salátaboglárka és a körömvirág. Körülbelül 20-féle gyógynövényt használtak fel a vacsorán feltálalt fogásokhoz, de a különböző savanyított falatok sem hiányozhattak – savanyított zöld eper, minifüge vagy éppen rókagomba. 

A székely vidéken is ősidők óta fogyasztanak fermentált, savanyított növényeket, ezért ez a vonal is abszolút illeszkedett a tematikába. 

A fermentált, savanyított ételek

Fotó: Sepsi Gergő

Muszáj megemlítenünk Kövi Pál vendéglátóipari szakember (1924–1998), balassagyarmati születésű gasztronómus fontos gasztrokulturális és néprajzinak is beillő gyűjtését, az Erdélyi lakoma című könyvet. Kövi a New York-i Four Seasons éttermének vezetését és felvirágoztatását követően indult erdélyi gyűjtőmunkájára, ahol mintegy „gasztronómiai Kodály Zoltán”-ként gyűjtött történeteket, jegyzett le régi recepteket. Ez a könyv egyébként jellegzetes darabja a hazai háztartásoknak: majd minden konyhapolcon ott van… érdemes tehát leemelni! Kövi mind a Páva Étterem dolgozóinak, mind a SALT csapatának fontos iránymutatója volt az estére készülés során. 

Fotó: Sepsi Gergő

Ahogy említettük, Trucza Adorján egyfajta erdélyi gasztroforradalom belökésére készül, hogy a páratlan hegyvidéki kirándulásokon, az érintetlen környezeten, a megannyi mítoszon és a legendás célponton felül a székely konyha is sokkal több figyelmet kaphasson, hiszen kiváló adottságokkal rendelkezik. Kezdjük csak a gyakorlatilag teafű-minőségű legelőknél, melyek első osztályú élelemmel szolgálnak az állatoknak, és haladjunk az örmény, szász, zsidó, román konyhaművészet jelenlétéig – tényleg rendkívüli ételkultúrával rendelkeznek, ami túlmutat a csorbalevesen és a miccsen

Fotó: Sepsi Gergő

Trucza releváns vendéglátóipari képzéssel, a gasztronómia reformjával szeretné elérni, hogy a híres erdélyi vendégszeretet, a régi hagyományok és a modern ételkultúra metszéspontján Erdély fontos úti céllá válhasson foodie-k számára. Elejtették a hosszú távú terveik jelmondatát, miszerint az új skandináv konyha lehetne a régi magyar, ehhez a célkitűzéshez nem is találhattak volna jobb mentorációt, mint amit a SALT csapata, Tóth Szilárd és Mautner Zsófi nyújthat. Kellenek az olyan megszállottak hozzá, mint például Trucza vagy Gáll Tímea és férje, Levente Csíkmadarasról, akik a Kölcsönkért kovász című kötettel és a Zsigmond Malom szívbéli üzemeltetésével öregbítik az erdélyi vendégszeretet és gasztronómia jó hírét. 

Fotó: Sepsi Gergő

A 10 fogásos vacsora legizgalmasabb fogásai sorrendben a véres-krémes, a kojis tacóban tálalt kecskegidatatár gyergyói churuttal, a háromszéki agyas leves Kövi Pál nyomán, a faggyús brióssal kínált báránypacal, a toros káposzta mangalicával, a dézsás túró fenyőrügysziruppal és a már mennybe ment signature-puliszka voltak, de a SALT-ból megismert kenyérfogás Salt is Mine átirata a Páva házi szalámijával és a savanyított eperrel, fügével, rókagombával is felejthetetlen falatoknak bizonyultak.

Fotó: Sepsi Gergő

A véres-krémes tepertős hájas tésztáját az imént említett Gáll Tímea inspirálta, ebbe pedig egy könnyed véreshurka-krém került, amit a rebarbara és az alma frissített. A kecskegidatatár a SALT-ból lehet ismerős az ínyenceknek, de a ráreszelt churut abszolút helyi érdekesség. Az örmény hagyományokon alapuló ángádzsábur leves alapjáról beszélünk, amit egy bizonyos Anikó néni rézüstben főz, sok-sok petrezselyemből, csomborból, savanyított tejből. Semmihez sem hasonlít az íze, savanyú, de ott van benne a petrezselyem „zöldsége” is, frissít, és nagyon jól állt a tatárhúsnak. 

Fotó: Sepsi Gergő

A háromszéki agyas leves egy igazán vad ötlet volt: a krémes levesbe füstölt agyvelő került, aminek intenzív íze abszolút megosztó kategória – mi nagyon kedveltük, és tetszett a ribizlis savas-édes felpezsdítés is. Kövi Pál biztosan büszke lenne erre a modern csúcsverzióra.

Fotó: Sepsi Gergő

Egyértelműen a báránypacal nyert nálunk, amiből egy egész korondi tányérnyit el tudtunk volna fogyasztani. A pacalt szinte a felismerhetetlenségig zsenge belsőségből képzeljük el, vastag, kollagénes szaftja azonnal bemázolta a szánkat, a faggyús briós pedig könnyű és élvezetes társ volt a tunkoláshoz. Még a megosztó fogás ellentábora is örömmel kanalazta volna ezt a mesteri főételt. Ádám Előd kiváló borsorának egyik legkülönlegesebb tétele koronázta meg a pacalt: a Maurer Oszkár szerémségi kadarkájából készült, Gravitáció nevű bor élményszerű pár volt hozzá. 

A báránypacal

Fotó: Sepsi Gergő

A toros káposzta kiváló mangalicájának jus-jéhez szívesen tépkedtünk volna még a kenyérfogás kovászos kenyeréből (nem tehetünk róla, a tunkolás segítségével a legutolsó finom húsnektárt sem vesztegetnénk el). A karakteres húsok után már a desszertrész jött, nagyon jól felépítve – először letisztítva az érzékeinket a főételek után – egy dézsás túrót kínáltak, amihez a fenyőrügyszirup adta meg az erdélyi hangulatot. Könnyű és friss édesség volt, szépen felvezette a csodálatos puliszkát, amit nem lehet elégszer megdicsérni. 

Fotó: Sepsi Gergő

A háromszéki agyas leves

Fotó: Sepsi Gergő

A dézsás túró

Fotó: Sepsi Gergő

Egy otthonos, pihe-puha mamusz, a kandalló ropogó tüze, a cserépkályhával felfűtött vidéki tisztaszobában való édes alvásának párnacsücske. Tökéletesen működött a langyos desszert, ebben a környezetben is. Nem gondolnánk, hogy lenne olyan ember a planétán, aki behunyt szem nélkül tudná bekanalazni a puliszkát. Búcsúképp marcipánpityókát és szatmári szilvalekvárral kent hájas tésztát kaptunk. Nos, nem maradt hiányérzetünk. 

A hájas tészta és a marcipánpityóka

Fotó: Sepsi Gergő

Fotó: Sepsi Gergő

Ez az út megint ráébresztett minket arra, hogy mennyire szívhez szóló a székelyek vendéglátása, hogy az a morál és jelenlét, ami őket jellemzi, egészen egyedülálló. Persze a mediterrán népek is örömmel és mosollyal állnak a látogatóikhoz, de amit ők adnak a vándoraiknak, az rendkívüli. Ha pedig ehhez szorgalmas és ihletett lélek társul, akkor valami nagyon jó is elindulhat. 

Szurkolunk a székelyföldi gasztrobummhoz, és reméljük, lesz még hasonló élményünk. Amit most azonnal el tudnánk képzelni, az egy nyári erdei vacsora egy hosszú asztalnál, egy mesébe illő hargitai tisztáson…

Hasonló tartalmak

Admin mode