Gasztró
Fáj a szívünk, sír a szemünk: ezek a helyek zártak be 2018-ban
Fotó : Balkányi László / WLB

Itt az év vége, eljött a számvetés ideje. 2018 nem volt kegyes a vendéglátószektorhoz, sok jó és izgalmas vállalkozás, köztük számos kulthely lehúzta a rolót. Castro, Wichmann, Kuplung, Morrison’s: csak pár a sok közül.

Szórakozóhelyek, kocsmák, bárok Éttermek, bisztrók Kávézók, cukrászdák, pékségek Nem zárt be, csak 'átalakult'

Szórakozóhelyek, kocsmák, bárok

Ezen a fronton történt a legtöbb és legfájdalmasabb változás. Olyan kulthelyekre került lakat, mint a Kazinczy utca utolsó régies ivója, a Wichmann, az egyik utolsó belvárosi koncertterem, a Kuplung, amit azóta el is bontottak, vagy a különleges hangulatáról, csecsebecséiről és figyelmes vendéglátásáról józsefvárosi Zsiga bár, ami a teraszengedély megvonása miatt kényszerült a szomorú lépésre. Az Opera melletti Morrison’s Pub (vagy ahogy a többség hívta, a Morri), a 90-es évek egyik legmeghatározóbb szórakozóhelye volt, de a bulinegyeddel és/vagy a megváltozott szórakozási szokásokkal már nem tudta felvenni a versenyt.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

Bezárt a Corvin Club a Corvin áruház tetején, a bulikat elvileg elköltöztették a TEREM-be, de egy ideje hallgatás övezi ezeket is. Az Erzsébet térről a Király utcába települt Gödör gazdasági okok miatt szűnt meg, és 27 hónapnyi intenzív pörgés után bezárt a Fogasban önálló kis szórakozóhelyként működő Pont is, mivel az Instant és a Fogas fúziója után saját bejárat híján már nem tudták ugyanazt nyújtani, mint korábban. Egyik nagy kedvencünk volt a laza hangulatú Polyhistor, de sajnálatos módon egyéves működés után leálltak, illetve a Warm Up Rustic koktélbár is, amit már hiába keresünk a Nagydiófa utcában. Jogosan tesszük fel a kérdést, hogy vajon hol fogunk 2019-ben bulizni?

Éttermek, bisztrók

A tavalyi év keményebb volt gasztronómiai szempontból, de még így is jutott bőven gyászhírből. 2015-ben negyedik magyar étteremként nyert Michelin-csillagot a Tanti, de miután nem sikerült a csillagot megtartani, nem tudott tovább életben maradni. A kisgyerekes szülők valószínűleg megkönnyezték a Sophie & Ben búcsúját, mert a belvárosban igazi megváltás volt a gyereksarokkal felszerelt, kitűnő hamburgereket áruló étterem; párját, a hidegkúti Sophie & Ben Gardent a munkaerőhiány állította kényszerpályára. Buda egyik utolsó, nosztalgikus és kultikus retró helye tűnt el azzal, hogy Csalogány utcai Róma Ételbár is bezárta kapuit.

Fotó: Balkányi László / We Love Budapest

Elbúcsúztunk idén az Arany János metrómegálló ötletes street foodosától, a Pörizőtől, és a Madách tér kolbászosától, a Kishusomtól. Üdítő meglepetés volt a hazai halsütödék között a Ráday utca elején a Hello Hal, de sajnos már ők sem kezdik el a 2019-es évet. Amilyen szuper ötlet volt pop-up lecsózót nyitni a Rákóczi térnél, olyan hamar be is zárt a Paradicsom. Bezárt az Urban Tiger, a Krampuz, továbbá Újlipót oroszos kifőzdéje, a Babuska, és a napokban lehúzza a rolót a Falk 5 zsidó-amerikai-magyar fúziós bisztró is.

Kávézók, cukrászdák, pékségek

Erre az évre igen sok káprázatos csillaghullás jutott. Szintén gyors, ámde ütős pályafutást tudhat magáénak az Alma Nomad Bakery, amiről az egész város ódákat zengett, velünk együtt, de a pár valójában ilyen rövid időre tervezte eleve a működést, hiszen ketten kevesek egy ilyen színvonalú pékség fenntartásához.  A japán teafogyasztás Budapesten való népszerűsítésében nagy szerepe volt a Marumoto teaháznak, amely márciusban elérkezett nyolcéves útja végéhez. A Cydonia Vintage angol teaház és kis butik igazi kuriózum volt Budapesten, nagy kár érte.

Fotó: Hartyányi Norbert / WLB

Nem zárt be, csak 'átalakult'

Több hely is van a városban, ami tulajdonosváltáson esett át, és bár tovább működik, a törzsvendégek bizony elkönyvelhetik a veszteséget. Az Ankerből Brew Dog lett, a Kraft klubból Traktor, a Léhűtő pedig saját márkáját megtartva, de a Horizont taproomjaként működik tovább. Bár jelenleg még Castro néven fut, a Madách tér megbízható éttermének teljes legénységét szélnek eresztették, a teljes átalakulás a küszöbön állt. Idén decemberben jött a hír, hogy bezár a Buddha-Bar Hotel, mivel eladták a Klotild-palotát, és a Fámában is nagy változások lesznek, mivel Huszár Krisztián séf után Horváth Ákos séf veszi át az irányítást a konyhán.

Fotó: Hirling Bálint / We Love