Gasztró

Egy különleges japán teaház Budapesten – Marumoto

Fotó : Marumoto
Egy különleges japán teaház Budapesten - Marumoto

A zöld tea fogyasztása eredendően ázsiai szokás, de szerencsére ez az ital nálunk is egyre népszerűbb, annak ellenére, hogy nyugaton sokáig a fekete színűt részesítették előnyben. A Marumoto 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy terjessze a japán teafogyasztás hagyományát, illetve megteremtse annak légkörét Budapest szívében. Ezt mi köszönjük szépen neki.

Ha valaki nem szereti a zöld teát, az azért lehet, mert még nem ivott jót. Pedig itt lenne az ideje, és erre nem is nagyon van alkalmasabb hely a városban, mint a 2012-ben megnyílt Marumoto japán teázó. Itt általában igazi japánok ücsörögnek, a rendeléseket gyönyörű japán nők veszik föl, és szerencsére fizetni is náluk kell a végén. Ez jó ürügy egy újabb beszélgetésre.
Fotó: Marumoto
A cég vezetője, Jotatsu Motonari történész, illetve a japán teaszakértők egyesületének tagja nagy hangsúlyt fektet a minőségre, eredetiségre, valamint szakmaiságra. Az egész üzletet áthatja a japán fegyelem és precizitás, ugyanakkor a légkör barátságos és egyedi. Itt időt eltölteni tényleg hatalmas élmény mind szociális, mind pedig kulináris értelemben.
Ezen a helyen az ásványvíz kivételével minden a zöld tea körül forog, még a fura ízű cukorka közepén is van egy-egy árválkodó levél. Eljutni odáig ugyan egy igazi türelemjáték, de a végén egészen különleges élményben lesz részünk, tehát megéri. De ne rohanjunk ennyire előre, kezdjük a menünél. A tealapon teafajták tekintetében egyáltalán nincsen sok, sőt igazából csak zöld teát lehet kapni, abból viszont van egy jó Háború és Békényi: például sencha, fukamushicha, kukicha, gyokuro, kabusecha, tamaryokucha, genmaicha, houjicha, amacha, rosecha, yuzucha rendelhető itt egy szép vaskos könyvből, a kiejtéssel pedig birkózhatunk jó pár percig, mielőtt választunk. Ez egy ideig elég jó mulatság. A szezonális választék negyedévente megújul.
Fotó: Marumoto
Mi rögtön a kemény vonalra mentünk rá, és kipróbáltuk az egyik legnépszerűbb teát, a machát, vagyis az abból készült “espresso kávét”, ami egy  színben a zöld abszintra hasonlító, egyébként hasonlóan ütős ital, bár a hatásmechanizmusa tekintetében némiképp eltér tőle. Emellett persze lehet kérni hosszú kávét, tejes kávét és jeges kávét is, de persze ezek mind-mind macha tea alapúak, épp úgy, mint a rikító színű fagyi vagy csoki. A többi ital esetében lehetőségünk van magunknak leforrázni a teát – természetesen szigorú instrukciók alapján –  ügyelve a hőfokra és a hagyományos japán kerámia teáskancsókra és csészékre, a lakkozott fa- és bambuszkellékekre, amelyekből mindenképpen szeretnénk majd beszerezni párat. Szerencsére erre itt van is lehetőség, például a webshopban vagy személyesen.
Fotó: Marumoto
A zöld tea a fekete teával ellentétben egyáltalán nem erjesztett, ezt pedig nem sokkal a levelek leszedése utáni gőzöléssel érik el. A legjobb minőségű teákat természetesen kézzel válogatják, sodorják, majd szárítják.
Fotó: Marumoto
Ezeknek az italoknak rengeteg kedvező élettani hatást tulajdonítanak, mint például az immunrendszer megerősítése, a rák megelőzése, illetve a fogszuvasodás megelőzése. Emellett rengeteg élettanilag fontos anyagot is tartalmaz, például C, B2, D, K vitaminokat, alumíniumot, rezet, illetve olyan anyagokat is, amelyek megelőzik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, valamint az elhízást. Zsírégető hatása miatt sokan gondolják úgy az ellentáborban, hogy éppen ezért dehidratál, tehát nem feltétlenül érdemes belőle sokat inni egy nap, de ebben mindenki döntsön maga.
Fotó: Marumoto
A Marumoto ugyan nem a legolcsóbb teaház Budapesten, de mindenképpen érdemes kipróbálni, ha valaki rászánja a pénzt és valami különlegesre vágyik. Megéri.
Marumoto (bezárt)
  • 1051 Budapest, Hercegprímás utca 9.