Violával még az előző butik kapcsán ismerkedtünk meg. Már akkor lenyűgözött minket valódisága és lelkesedése. Ő a régi korok szerelmese, s bár nem jár tárcsázós telefonnal a ridiküljében, kevés nála elegánsabb fiatal lánnyal találkozunk a belvárosban. Életformája a vintage, értő szemekkel figyel egy csipkemellényt vagy bársonyszoknyát és sosem tudnánk elképzelni rajta egy légtalpas cipőt. Eredeti és igazi individuum, érdeklődését pedig szerencsére kreativitással vegyíti. Néhány napja nyílt meg angol teaházuk és kis butikjuk, mely kuriózum Budapesten. A Cydoniában jártunk.

Minden napra jut egy-két új nyitás, és amellett, hogy egyre minőségibb dolgokról beszélünk, azért azt is hozzá kell tenni, hogy egyediségben és stílusban még sok csiszolnivalója van a budapesti vállalkozásoknak. A Wesselényi utca még nem a Brick Lane és a VII. kerület is csak felzárkózóban van Neuköllnhöz, ha az összképet nézzük. December elején viszont egy olyan szokatlan és izgalmas koncepció érkezett az Akácfa utcába, ami a világ bármely pontján megállná a helyét.

Viola és családja úgy döntött, hogy persze kedves dolog volt a butikot vinni, ám nagyon szívesen áthoznának valami más érzést és értéket abból a kultúrából, amit ők jól ismernek és szeretnek. Egyszer már szóltunk arról mi is, hogy mi is az a vintage, vagyis, hogy ne keverjük össze a provance-i faládákat a '20-as évekből érkező legyezőkkel és a divathullámot az originalitással. A Cydoniába belépve egyből leesik a tantusz, hogy a gyönyörű míves csillár vagy a pultban sorakozó porcelán teáscsészék bizony letűnt korok ereklyéi, nem modern replikák vagy próbálkozások.

Az üzlet utcaszintjén és a galéria elejében találjuk az asztalokat, lent fapult mögött készülnek minden nap a sütemények és sorakoznak a polcon a Sussexből érkező szálas teák. A lépcső pedig a butik részhez vezet, ahol nagyon jó ízléssel válogatott ruhák, kiegészítők és apróságok várják új gazdáikat. Azokat, akik értik és érzik ezt az egész világot. A kis szelencék, nippek, könyvecskék vagy parfümös üvegek így ismét gondos gazdára találhatnak. Ruhákból egy réz sztenderen néhány különlegesség sorakozik: mai ruházatba is könnyen beilleszthető népviseletek, nehéz bársony estélyi, válltöméssel tökéletesített Escada zakó, vagy fémes szállal díszített kardigán. Viola minden darabnak tudja a történetét, így jó, ha kérdezünk tőle. Megtudtuk, hogy a két remek állapotban lévő fűzős csizma például Hacser Józsa színművésznő hagyatékából való.

A fenti rész éke egy vitrines szekrény, melyet Viola Zólyomi Zsolt parfümőrtől kapott, hogy méltó környezetbe helyezhesse. A készlet persze folyamatosan változik, de akár kérdésekkel és kérésekkel is lehet őket bombázni, hogy mire lenne szükségünk. Hosszú évek gyűjtésének következtében, lehet, hogy egy kalaptartó dobozban figyel a fejdísz, amire vágynánk. A múlt persze a jelennel is egybevághat: gyönyörűek például a hernyóselyemből és csipkéből kézzel készített Ayten Gasson angol bugyik, melyek limitált darabok és itthon csak a Cydoniában juthatunk hozzájuk.

A teaház kínálatát tekintve, tradicionális angol teákat rendelhetünk, melyek Sussexből érkeznek és narancs, ibolya vagy például rózsaszirmokkal válnak még izgalmasabbá. Sőt, hamarosan egy saját Cydonia blend is elérhető lesz, melyet Viola tett össze a teatársasággal együtt. Egy kanna különlegesség 850 forintba kerül és alapértelmezett, hogy tej is jár hozzá, hiszen angol vonalról beszélünk. Üdítőként prémium brandet tartanak és persze szörpöket is – a kommersz márkáknak nincs helyük. A sütik, piték, torták pedig frissen készülnek. Legyen az törökmogyorós-csokis banánkenyér vagy mandulalisztes-mákos csoki ganache-os torta, esetleg fahéjas rókakeksz. Téli hónap lévén tartanak bejglit is, illetve békebeli pozsonyi kiflit, melyeket egy törökbálinti cukrászműhelytől hoznak. Úgy vélik, képtelenség lenne ugyanilyen finomat készíteni. Haladó hozzáállás.

Hideg téli estékre, munka utáni kikapcsolásra ajánljuk jó szívvel a kis teázót, ahol tényleg megállt az idő és össze nem keverhető bármely budapesti hellyel. Ha pedig érdekel és szeretjük a vintage vonalat, érdemes időnként körülnézni a galéria polcain.