Gasztró

Pop-up lecsózó a Rákóczinál – megnyitott a Paradicsom

Fotó : Polyák Attila / We Love Budapest
Paradicsom lecsózó

Ideje volt már, hogy a nyolcadik kerületben is megvesse a lábát a hazai street food-forradalom és ezt most szó szerint kell érteni: múlt hét óta az egyik legkedveltebb magyar étel illata incselkedik a négyes metró megállóját elhagyókkal. Megnyitott ugyanis a Paradicsom a Német utcában, ahol akár elvitelre is kérhetünk lecsót, klasszikus és kísérletezőbb ízesítésben, ráadásul egy olyan bár részeként, ahol garantáltan sokat fogunk még időzni. Élménybeszámoló.

Gasztronómia szempontjából a Rákóczi tér eddig sem számított rossz környéknek: pár perces sétára van tőle a Krak’n Town, a Csiga Café, a BeerSelection vagy a Kék Ló, a piacról nem is beszélve. Viszont, bár a fentebb felsoroltak közül több hely is kínál ebédmenüt, elviteles megoldással vagy klasszikus street food fogásokkal egyik sem tudott szolgálni. Múlt héten azonban a Német utca 4. alatt megnyitott a Somewhereatthebottomoftheriver, benne a Paradicsommal, a főváros első pop-up lecsózójával, ahol papírpohárban szervírozzák a klasszikus fogást, vegán alapanyagokból, kolbász helyett tofu baconnel vagy csicseri omlettel.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

A két ötletgazda, Kocsis András és Lang Ádám egy wifimentes kijevi kocsmában kezdett el arról beszélgetni, hogy mindkettőjüknek régi álma, hogy nyissanak egy lecsózót. Hogy miért pont azt? Mert a lecsó különleges étel: alig pár összetevőből áll, mégis mindenhol máshogy készítik, szinte minden háztartásnak megvan a maga jól bevált receptje. Ugyanakkor pont emiatt rengeteget lehet kísérletezni vele, a különféle regionális változataival megidézhető a fél világ a francia ratatouille-től a közel-keleti shakshukáig, a marokkói tagine-ételektől a szicíliai caponátáig. Ottjártunkkor például egy andalúz ihletésű változat készült padlizsánnal, csicseriborsóval és édesburgonyával. Elég nagy pálfordulás ahhoz képest, hogy a páros év elején még úgy volt vele, hogy talán márciusra lesz valami az elképzeléseikből.

Lang Ádám, Kondorossy Tímea és Kocsis AndrásFotó: Polyák Attila / We Love Budapest

„Szerencsés egymásratalálás ez az egész. Ádámmal nem igazán találtunk olyan üzlethelyiséget, aminek megfelelő konyhája is lett volna, Timinek (Kondorossy Tímea, a Somewhereatthebottomoftheriver megálmodója – a szerk.) meg hiába volt, nem tudott mit kezdeni vele. Szóval beköltöztünk, majd nem sokkal később meg is nyitottunk, mondhatni rohamtempóban.” – meséli nevetve András. Az ízeken szerencsére nem érződik a kapkodás, a zöldségek sem főttek medúzapuhaságúra és a választható „feltétek” miatt (kenyér, gombapörkölt, rizs, tarhonya vagy a már említett csicseri omlett és tofu bacon) a húst sem hiányoltuk belőle. Egy adag az alap változatból (700 forint) vagy a napi szuperlecsóból (1000 forint) kellemesen eltelített minket, de volt olyan kollégánk is, aki egy-két órával később már bánta, hogy nem vitt magával még egy pohárral.

Fotó: Polyák Attila / We Love Budapest

Bár elvitelre is kérhetünk mindent, ha nem sietünk, vagy vacsoraidőben érkezünk, érdemes maradni egy kis időre és kirendelni mellé mondjuk a Hübris UbikEklektik Herbal IPA-ját. A hely ugyanis, bár aprócska, bír egy nehezen megfogható vendégmarasztaló atmoszférával. Talán a meghitt bevilágítás teszi vagy a mindent átható közvetlenség, de mi még a kóstolás után is maradtunk pultot támasztani, beszélgetni, koccintani. Utóbbi terén szinte mindenki meg fogja találni a saját számítását, legyen akár sör, rövid vagy borpárti.

Jobban belegondolva érthetetlen, miért kellett ennyit várni arra, hogy valaki felfedezze a lecsóban, mint streed food ételben rejlő potenciált. De most már mindegy is: a Paradicsom borítékolhatóan nem csak a vegánoknak és a környéken élőknek/dolgozóknak lesz hamar a kedvence, hanem mindenkinek, aki eddig a piros vászonterítős büfék és a fine dining világa között a földre esett a klasszikus hazai fogás terén. Még sok ilyen kezdeményezést szeretnénk, nem csak a nyóckerbe!

Paradicsom
  • 1084 Budapest, Német utca 4.
  • H-V 12:00 - 22:00