Gasztró

Egy orosz nagymama főztje Budapesten – Megnyílt a Babuska

Fotó : We Love Budapest / Balkányi László
Egy orosz nagymama főztje Budapesten - Megnyílt a Babuska

A mondás, hogy “az oroszok már a spájzban vannak” igaz volt egy időben, mostanra viszont már az egész budapesti gasztro-szcénát kezdik behálózni. Ez mondjuk érthető, hiszen az egy négyzetkilométerre jutó Ivánok és Natasák száma már tekintélyesnek mondható, és ugye nem várhatjuk el tőlük, hogy magyar koszton, vietnami street foodon, vagy kebabon éljenek. És nem is kell: ugyanis Budapest elkezdte felfedezni az orosz konyhát, amelynek legújabb hírmondója a kifőzde/street food jellegű, házias orosz étterem, a Babuska.

Babuska (bezárt)
  • 1137 Budapest, Katona József utca 24.
Az elmúlt időszakban Budapest elkezdte nagykanállal szürcsölni a borscs levest és ipari mennyiségben lapátolni a pilményit, ami remek dolog, hiszen az orosz konyhának tényleg van mit mutogatnia. Igen ám, csakhogy az újdonság öröme nem felhőtlen: a budapesti orosz éttermek nem éppen az olcsó kategóriába tartoznak, és arra sem alkalmasak, hogy az ember kiugorjon ebédszünetben harapni valamit. Erre a problémára talált megoldást a kifőzde stílusú Babuska, ahol street food formátumban fogyaszthatjuk a nagy piros medve kedvenc ételeit, a klasszikus fogásoktól kezdve a kevésbé ismert különlegességekig.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A Babuskát a tulajdonos Vágó Péter orosz anyósa, illetve az ő főztje ihlette, és a hely neve is innen jött (бабушка = nagymama). Arra próbált megoldást találni, hogy vajon hol lehet a városban a megkívánást követő pillanatban gyorsan kiugrani, mondjuk, egy finom orosz levesért, úgy, hogy nem kell az embernek személyi hitelt felvenni, hogy rendezni tudja a számlát. Mivel nem talált ilyen helyet, úgy döntött, hogy megcsinálja.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A Jászai Mari térhez közeli, apró hely néhány asztalból, két (természetesen) díszes csillárból, egy aranykeretes tükörből és egy pultból áll, és az egész helyen a piros szín dominál. A dizájn megtervezésénél cél volt, hogy a végeredmény letisztult és egyszerű legyen de ugyanakkor megőrizzen lényegi dolgokat a jól ismert oroszos stílusból. Úgy gondoljuk , hogy ez maximálisan sikerült, itt a giccs nem létező fogalom.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
A bejárattal szembeni pultban azonnal láthatjuk is a teljes választékot (minden frissen készül, kis adagokban). Ez népszerű orosz ételekből és kevéssé ismert de egyszerű különlegességekből áll. Az étlapon olyan ételek szerepelnek, mint a a raviolira hasonlító pilményi (1190 Ft) és varenyiki (1190 Ft), a  jól ismert borscs leves (790 Ft), a szoljanka leves (790 Ft), a klasszikus kijevi csirkemell (1160 Ft), a fánktésztaszerű, minden jóval megtöltött pirozski (1160 Ft), vagy az oroszok palacsintája, a blincsiki (250 Ft).
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Mi majdnem mindent megkóstoltunk, és  ki merjük jelenteni, hogy tényleg letisztult házias ízeket kínál a hely, és evés közben egyből megjön az embernek a kedve, hogy szert tegyen egy orosz anyósra. Az egészben az egyik legjobb, hogy mindent el is vihetünk magunkkal: a leveseket a már jól ismert papírpohárban is kérhetünk, az egytálételeket pedig pár hét alatt lebomló, környezetbarát dobozkákban szállíthatjuk ahová akarjuk. Az ételekhez zacskókba csomagolt műanyag evőeszközök is járnak, amikkel meglepő módon nem volt gondunk a szeleteléssel.
Fotó: We Love Budapest / Balkányi László
Babuska ötlete egyébként nem csak egy egyszerű étteremről, hanem egy étteremláncról szól. Az üzleti terv úgy lett elkészítve, hogy az teljesen franchise kompatibilis, és reméli, hogy a jövőben majd ez is elindul a maga szépen prosperáló útján. Szerencsére viszont nem csak a pénz számít: a Babuska tényleg törekszik arra, hogy házias, minőségi étkeket készítsen.