A mondás, hogy “az oroszok már a spájzban vannak” igaz volt egy időben, mostanra viszont már az egész budapesti gasztro-szcénát kezdik behálózni. Ez mondjuk érthető, hiszen az egy négyzetkilométerre jutó Ivánok és Natasák száma már tekintélyesnek mondható, és ugye nem várhatjuk el tőlük, hogy magyar koszton, vietnami street foodon, vagy kebabon éljenek. És nem is kell: ugyanis Budapest elkezdte felfedezni az orosz konyhát, amelynek legújabb hírmondója a kifőzde/street food jellegű, házias orosz étterem, a Babuska.

Az elmúlt időszakban Budapest elkezdte nagykanállal szürcsölni a borscs levest és ipari mennyiségben lapátolni a pilményit, ami remek dolog, hiszen az oroszkonyhának tényleg van mit mutogatnia. Igen ám, csakhogy az újdonság öröme nem felhőtlen: a budapesti orosz éttermek nem éppen az olcsó kategóriába tartoznak, és arra sem alkalmasak, hogy az ember kiugorjon ebédszünetben harapni valamit. Erre a problémára talált megoldást a kifőzde stílusú Babuska, ahol streetfood formátumban fogyaszthatjuk a nagy piros medve kedvenc ételeit, a klasszikus fogásoktól kezdve a kevésbé ismert különlegességekig.

A Babuskát a tulajdonos Vágó Péter oroszanyósa, illetve az ő főztje ihlette, és a hely neve is innen jött (бабушка = nagymama). Arra próbált megoldást találni, hogy vajon hol lehet a városban a megkívánást követő pillanatban gyorsan kiugrani, mondjuk, egy finom oroszlevesért, úgy, hogy nem kell az embernek személyi hitelt felvenni, hogy rendezni tudja a számlát. Mivel nem talált ilyen helyet, úgy döntött, hogy megcsinálja.

A JászaiMaritérhez közeli, apró hely néhány asztalból, két (természetesen)díszes csillárból, egy aranykeretes tükörből és egy pultból áll, és az egész helyen a piros szín dominál. A dizájn megtervezésénél cél volt, hogy a végeredmény letisztult és egyszerű legyen de ugyanakkor megőrizzen lényegi dolgokat a jól ismert oroszosstílusból. Úgy gondoljuk , hogy ez maximálisan sikerült, itt a giccs nem létező fogalom.

A bejárattal szembeni pultban azonnal láthatjuk is a teljes választékot (minden frissen készül, kis adagokban). Ez népszerű oroszételekből és kevéssé ismert de egyszerű különlegességekből áll. Az étlapon olyan ételek szerepelnek, mint a a raviolira hasonlító pilményi (1190 Ft) és varenyiki (1190 Ft), a  jól ismert borscsleves (790 Ft), a szoljankaleves (790 Ft), a klasszikus kijevicsirkemell (1160 Ft), a fánktésztaszerű, minden jóval megtöltött pirozski (1160 Ft), vagy az oroszokpalacsintája, a blincsiki (250 Ft).

Mi majdnem mindent megkóstoltunk, és  ki merjük jelenteni, hogy tényleg letisztult háziasízeket kínál a hely, és evés közben egyből megjön az embernek a kedve, hogy szert tegyen egy oroszanyósra. Az egészben az egyik legjobb, hogy mindent el is vihetünk magunkkal: a leveseket a már jól ismert papírpohárban is kérhetünk, az egytálételeket pedig pár hét alatt lebomló, környezetbarát dobozkákban szállíthatjuk ahová akarjuk. Az ételekhez zacskókba csomagolt műanyag evőeszközök is járnak, amikkel meglepő módon nem volt gondunk a szeleteléssel.

Babuska ötlete egyébként nem csak egy egyszerű étteremről, hanem egy étteremláncról szól. Az üzleti terv úgy lett elkészítve, hogy az teljesen franchise kompatibilis, és reméli, hogy a jövőben majd ez is elindul a maga szépen prosperáló útján. Szerencsére viszont nem csak a pénz számít: a Babuska tényleg törekszik arra, hogy házias, minőségi étkeket készítsen.