A májusi, több nemzetközileg elismert sörfőzdét Budapestre csábító Beer Week In Budapest után a főváros újabb mérföldkőhöz érkezett: a globális szintér egyik megkerülhetetlen szereplője/üzeme, a BrewDog saját helyet nyitott az Anker közben. Huszonöt csapból folynak majd a skótok (és barátaik) legjobb tételei, amelyeket a hamburgerek mellett csirkeszárnnyal, hot doggal vagy akár mac ’n’ cheese-zel is kísérhetünk. Ha pedig arra vágynánk, szinte az egész napot eltölthetjük itt, ugyanis még reggelit és brunch-ot is kínálnak. Betértünk a bulinegyed „kutyaóljába”, a Punk IPA szentélyébe.

Ahogy arra a Beer Week In Budapest szervezőivel készült interjúnkban is kitértünk, a skót BrewDog az európai kisüzemi sörfőzés egyik megkerülhetetlen üzeme, akik tíz év alatt a garázsban való kísérletezéstől eljutottak odáig, hogy már saját kraft sör-hotelt/főzdét építettek, miközben a Punk IPA-val, vagy a Cocoa Psych-val alaposan átformálták azt, amit a folyékony kenyérről gondolunk. A terjeszkedésnek pedig – a fentebbiek, valamint a látványos PR-akciókon kívül – fontos eleme volt az is, hogy egymás után nyitották meg a saját bárjaikat a világ különböző pontjain, Helsinkitől Londonig. Kelet-Európa felé viszont eddig nem igazán terjeszkedtek, így minden tekintetben mérföldkőnek számít, hogy Bécs mellett az ősszel Budapestet „vették be”.

Az egykori Anker helyén nyitott BrewDog Budapest kialakításánál egyszerre próbálták meghagyni a klasszikus belvárosi stílust, de azért csavarni is egyet rajta a láncra jellemző hangulati elemekkel. A vörös szín és a neon dominál, meghagytak valamennyit az előző berendezésekből, de nem lesz olyan érzésünk, mintha annak ráncfelvarrott verziójában járnánk. Összesen 290 ember fér el a tágas-szellős belső térben, akik 25 csapról választhatnak maguknak szomjoltót. A kínálatban – a franchise-tól nem meglepő módon – főleg a skót sörfőzde saját tételei dominálnak, legyenek azok a már jól ismert alapszortiment részei vagy kis mennyiségben gyártott, limitált tételek.

De képviselteti magát a hazai színtér (többek közt a Mad Scientist, a TuffBuzz és a FIRST The Craft Beer Co.) is, november 29-én pedig a Beer Week In Budapest szervezésében a The Wild Beer Co. szintén úttörőnek számító főzeteivel lehet majd ismerkedni. Az aktuális kínálat mindig megtalálható lesz Untappden; amellett viszont nem mehetünk el szó nélkül, hogy az árak talán túlságosan is „bulinegyedesre” sikerültek, és hogy nincs két, csak négy deciliteres opció. 
Természetesen tisztában vagyunk azzal, hogy a kisüzemi sör előállításai költségei - ahogy azt egy korábbi videónkban Bart Dani már kifejtette - magasabbak, de a szomjúságunk pillanatok alatt elillant, mikor megláttuk, hogy az árak kb. 1700 forintnál kezdődnek. Főleg ha figyelembe vesszük, hogy több budapesti boltban jóval olcsóbban megkaphatjuk őket.

A külföldi egységekhez hasonlóan a budapestiben is nagy hangsúlyt fektettek a konyhára: természetesen vannak hot dogok, például szójavirslis (3190 forint), ami avokádós hummusszal, Tenderstem brokkolival, répával, és mogyoróhagymával készül, vagy chorizós (3290 forint) – utóbbi a romesco szószos ketchup, a füstölt aioli, a grana padano sajt, valamint a piquillo paprika kombinációja miatt lesz igazán emlékezetes. De a franchise híres csirkeszárnyát (adagtól függően 1850, 2550 vagy 4250 forint) is meg lehet kóstolni, amihez csípős szósz és kéksajtos mártogatós dukál; szerdánként ráadásul „all you can eat”-opció is van, ha valakinek a kétszemélyes adag sem lenne elég.

A különböző sörkorcsolyák (sültkrumpli, édesburgonya chips, mac ’n’ cheese, corn on the cob és társaik) mellett van még nyolcféle burger a chipotle-s-chorizóstól (3150 forint) a „magyarosig” (2990 forint) – bár ez utóbbi a leírás alapján csak az itthonról érkező uborka miatt kapta meg a jelzőt. Viszont külön értékeltük, hogy szinte minden fogásnál fel van tűntetve, hogy melyik BrewDog sör illik hozzá.

Az üzemeltetők azonban még ennél is biztosabbra mentek: vannak saláták, reggelik és brunch-opciók is, ráadásul utóbbiak üdítően mások, mint amiket itthon megszokhattunk: a The Haystack (2890 forint) nevű menüben van például brit disznóból készült kolbász, black pudding, erdei gomba, BBQ pit bab, sourdough pirítós és füstölt szalonna is, amiből kérhetünk magyaros (2490 forint) (mangalicasonkával és vöröshagymával) és vegetáriánus (2890 forint) verziót is, utóbbiban szejtán steak, grillezett padron paprika, ropogós kelkáposzta, plusz avokádópüré kerül. De van például zabpehely házi narancslekvárral (1090 forint), vagy rántotta toasttal (1190 forint).