látnivalók és kultúra

szabadidő

szerkesztés

Budapesti bakancslista – 23 programötlet a nyári hónapokra

Szerzők

  • Kovács Dávid

2020. 06. 05. 16:19

A koronavírus-járvány finoman szólva is alaposan átalakította az idei tavaszunkat, de a nyárra is igen nagy hatással lesz. Rengeteg program marad el vagy light módban rendezik meg, azonban így is igyekeztünk összegyűjteni nektek számos olyan elfoglaltságot a nyárra, amellyel tartalmasan tudjátok eltölteni ezeket a hónapokat. Friss nyári bakancslistánkban a szabadtéri ötletek dominálnak, az aktív időtöltéstől a vízparti kiülős helyekig.

Fotó: Thomas Hawk / Flickr

Menj el egy autósmoziba!

1/23

A COVID-19-járvány miatt bevezetett korlátozások bár folyamatosan enyhülnek, egyelőre még nem térhetett vissza minden a normális kerékvágásba. Ennek folytán több új autósmozi is nyílik Budapesten, ahol megfelelő biztonságban élvezhetünk klasszikus filmeket, de az utóbbi évek alkotásaiból is lehet szemezgetni. Újpesten ingyenes vetítéseket tartanak (átemenetileg csak a kerületieknek), a Budapest Rooftop Cinema csapata a Westend parkolóját veszi be, az ÁRKÁD Budapest tetőparkolójába ismét visszatér a Panam autósmozi, sőt a Lupa-tónál is kialakítanak egy drive-in mozit.

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Fűszerezd meg a nyarad mediterrán hangulattal!

2/23

Bár alapvetően Budapest városképe jelentősen különbözik a mediterrán térség városaitól, néhány sétálóutcában és téren mégis elcsíphetjük azt a hangulatvilágot, amelyért oly sokan utaznak Spanyolországba vagy Olaszországba. Az idei nyár nemzetközi utazás szempontjából eléggé bizonytalannak ígérkezik, ám, aki mégsem szeretne lemondani erről a miliőről, annak bátran ajánljuk a korábbi toplistánkat Budapest leginkább mediterrán jellegű részeiről. A lista összeállításánál arra koncentráltunk, hogy hol találhatunk olyan köztereket, ahol nyugodtan kiülhetünk a nappali hőség után iszogatni, vacsorázni vagy szimplán csak cseverészni akár éjszakába nyúlóan is.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Egyél egy hangulatos vízparti helyen!

3/23

Nem múlhat el a nyár anélkül sem, hogy ne ejtőznénk valamelyik szuper Duna-parti helyen, ahol ráadásul még finomat is ehetünk. A klasszikus vízparti kaják, mint a lángos, a hekk vagy a hamburger hozzátartoznak a nyárhoz, és szerencsére akad is jó néhány olyan vendéglátóhely, ahol remek környezetben fogyaszthatjuk ezeket. Ebben a toplistánkban össze is gyűjtöttük kedvenceinket a Perem Bisztrótól a DP BBQ-ig, bennük biztosan nem fogtok csalódni!

Fotó: Mudra László - We Love Budapest

Biciklizz!

4/23

A Fővárosi Önkormányzat egyik járványügyi intézkedése az új, ideiglenes kerékpársávok kialakítása volt a Bartók Béla úton, a Villányi úton, a Nagykörúton, a Tétényi úton, valamint az Üllői úton, amelyek tovább erősítették a budapesti kerékpárhasználat népszerűségének növekedését az utóbbi időszakban. Mi is arra buzdítunk titeket, hogy amikor csak tehetitek, járjatok a városban tömegközlekedés vagy autó helyett biciklivel, akár az új, akár a korábban már létrehozott sávok használatával.

Fotó: Supremium

Próbálj ki egy vízi sportot!

5/23

Ha eddig csak gondolkoztál rajta, hogy ki kellene próbálni valamilyen vízi sportot, mi arra bátorítunk, hogy ne habozz tovább! Budapesten és környékén erre is egyre több a lehetőség, wakeboardozni például az Omszki- és a Lupa-tavon is tudtok, kajak- vagy kenubérlésre a Rómaifürdő SE-t és a Béke Csónakházat ajánljuk a Rómain, ha pedig a SUP-ozás (stand up paddle) vonz benneteket, akkor a SUP Budapest (szintén Római-part) túrái mellett a Supremium is nyerő lehet, ők túrákat, illetve oktatásokat, edzéseket is tartanak szigethalmi bázisukon.

Fotó: Hirling Bálint - We Love Budapest

Korzózz a pesti alsó rakparton!

6/23

Május végén jelentették be, hogy szeptemberig minden hétvégén lezárják a pesti alsó rakpartot az autóforgalom elől, így közvetlenül a vízparton lehet majd sétálni vagy kerékpározni, illetve különböző közösségi programokon is részt lehet venni a Valyo Egyesület szervezésében. Budapesten – különösen a Duna belvárosi szakaszán – ezt normál esetben meglehetősen kevés helyen tehetjük meg, ezért különleges élményt tud nyújtani. Az első ilyen hétvégéről készült rövid beszámolónkat és képgalériánkat ezen a linken találjátok.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Vegyél részt egy vezetett városi sétán!

7/23

A vezetett városi sétákat az év minden szakában szeretjük, de mégiscsak a nyár a főszezonja ezeknek a programoknak is. A Budastep kínálatából a Budavári kertek és a Rejtett sziget a Dunán című séta kiemelendő, a Sétaműhelytől pedig az Éljen a Grund! és a Kalózok a Dunán című családi sétákat ajánljuk. Az Imagine Budapest és a Hosszúlépés. Járunk? új útvonalakkal is készül a nyárra, előbbi felhozatalából a Ferencvárosi stílusrangadó – szecessziótól a modernizmusig és a Virágos Virányos – a zugligeti lóvasút nyomában című túra is izgalmas, míg a Hosszúlépés részéről mi sem lehetne aktuálisabb, mint a Korona idején címen futó járványtörténeti séta.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Hűtsd le magad a RedJettel!

8/23

Ha a korábban már említett vízi sportoknál extrémebb módon hűtenétek le magatokat a kánikulában, pattanjatok be a RedJet hajójába, amelyben nemcsak szem, de garantáltan más sem marad szárazon! A Kopaszi-gátról induló 30 perces kaland ugyan elsőre rövidnek tűnhet, de ez a fél óra annyira intenzív, hogy biztosan nem marad utána hiányérzete senkinek.

Fotó: Unsplash.com

Jógázz szabadtéren!

9/23

A jóga azon mozgásformák közé tartozik, amelyet zárt térben is viszonylag könnyen űzhetünk, ám szellemiségéhez sokkalta közelebb áll a szabadtéri gyakorlás – végre ennek is eljött a szezonja! Akinek nincs lehetősége saját udvaron jógázni, a parkok, erdei tisztások nyújthatnak kellemes környezetet. Vezetett szabadtéri órákat tart például Szappan Petra (Petraflow), Kolossváry Orsi (Yoga Brunch), Egyed Brigi és a Margitszigeti Jóga csapata is.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Gyönyörködj a legszebb budapesti ablakokban!

10/23

A budapesti homlokzatok szépségével valószínűleg sosem fogunk tudni betelni, egyik legutóbbi gyűjtésünkben kedvenc ablakainkat mutattuk be nektek. A szecessziós csodáktól a modern szépségekig válogattunk nektek összesen 15-öt, ezeket akár egész nyárra elosztva is végigjárhatjátok, de persze azt sem kárhoztatja senki, aki tömör gyönyörre vágyik és egyetlen nagy túra keretében csodálja meg ezeket az ablakokat. 

Fotó: Bartha Dorka - We Love Budapest

Strandolj egy természetes vízparton!

11/23

Bár az idei nyáron kevesebb turistára számíthatunk, ami azt is jelenti, hogy a strandokon, fürdőkben is kisebb lesz talán a zsúfoltság, ne feledkezzünk meg most sem a Budapest környéki természetes strandokról sem. Megmártózhatunk a Dunában vagy valamelyik tóban is, de bármelyiket is válasszuk, biztosak lehetünk benne, hogy meglesz a maga romantikája, amit a kiépített strandok nem tudnak utánozni. Korábban 9 ilyet vizsgáltunk be, ezek közül nyugodtan szemezgethettek!

Fotó: Mudra László - We Love Hungary

Kirándulj a Dunakanyarban!

12/23

A Dunakanyar kínálta túralehetőségek az ország legszebb ilyen útvonalai közé tartoznak, és ugyan sok közülük meglehetősen forgalmas tud lenni, egy-egy hétvégét mindenképpen ajánlott úgy eltölteni a környéken, hogy közben a kirándulásra is sok időt szánunk. Megmászni a Prédikálószéket mindenképpen kihagyhatatlan, de akár egy lendülettel nyakunkba vehetjük Zebegényt és Nagymarost is, további ötleteket pedig ide kattintva lelhettek.

Fotó: Major Kata - We Love Budapest

Nézz meg egy egzotikus kertet!

13/23

Ha városon belül keresnétek inkább zöldfelületet, netán különleges növényeket, ehhez is szolgálhatunk több tippel is. Nemrégiben nyitott újra Magyarország első, 1928-ban létrehozott japánkertje Zuglóban, de találtok hasonlót a Margitszigeten és Szentendrén is. A Füvészkertet talán mondanunk sem kell – de azért mondjuk –, illetve ne feledkezzünk meg a Budai Arborétumról és a Budatétényi Rózsakertről sem. 

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Sütögess a szabadban!

14/23

Sokan el sem tudnak képzelni úgy egy kirándulást, hogy ne sütögessenek valamelyik erdei tűzrakóhelyen, de ha valaki a kirándulást megspórolná, arra is van lehetőség a városban. Találhattok tűzrakókat a Népszigeten és a Hajógyárin is, de érdemes kipróbálni a Valyo Egyesület Gerilla Grilljét is a Gellért térnél, a Dürer Kertben és a Két Rombuszban pedig akár bérelni is lehet bogrács, grill- vagy nyársszettet, nekünk csak az elkészíteni kívánt ételekről kell gondoskodnunk.

Fotó: Kálló Péter - We Love Budapest

Fedezd fel Istvánmező rejtett villanegyedét!

15/23

Több ismert vagy kevésbé a köztudatban lévő budapesti villanegyedbe is elkalauzoltunk már benneteket az elmúlt évek során, melyek közül az egyik legnagyobb kedvencetek Istvánmező villanegyede volt. Ha még nem volt lehetőségetek személyesen is felfedezni, éppen itt az ideje, hogy saját szemetekkel is meggyőzödjetek róla, milyen fantasztikus épületek rejtőznek Zugló ezen részén olyan építészek munkáját fémjelezve, mint Lechner Ödön, Lajta Béla vagy Hajós Alfréd.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Frissítsd tudatosan a nyári ruhatárad!

16/23

A tavaszi járványügyi korlátozások miatt sokaknál kimaradt a nyári ruhatár frissítése, amibe ha ti is most vágnátok bele, elsősorban olyan használt ruha és vintage boltokat javaslunk nektek, amelyek segítségével a környezeti terhelést is csökkenthetiek azzal, hogy nem fast fashion cuccokat választotok. Typo Showroom, Hagor, Konfekció, Szputnyik Shop, Lovebug Vintage – valamennyiükben találhattok egyedi, a fenti szempontoknak megfelelő ruhadarabokat.

Fotó: Forgács Zsuzsanna - We Love Budapest

Fagyizz!

17/23

Jó, nyilván mindenkinek eszébe jut a mi segítségünk nélkül is a nyári fagyizás, ám ha igazán finomakat szeretnétek kóstolni, akkor nyálazzátok át listánkat, hiszen közel húszat szedtünk össze számotokra Budapest legjobb fagylaltozói közül. Rukkolás erdei gyümölcs, fügés mascarpone, chilis csoki vagy szimpla mogyoró, vanília, netán karamell – nagy budapesti fagyikörképünket ide kattintva olvashatjátok.

Fotó: Juhász Norbert - We Love Budapest

Olvass a szabadban!

18/23

Tavaly nyáron a város azon zugait is egy listába tömörítettük, ahová a legjobban szeretünk kiülni olvasni; kertek, terek és parkok közül is választhattok. És hogy mit olvassatok? Még a tavaszi karanténos időszak alatt merültünk alá számos regényben és novellában, melyek közt olyan szerzők írásait lelitek, mint Szécsi Noémi, Háy János vagy Bereményi Géza.

Fotó: Csudai Sándor - We Love Budapest

Frissülj fel valamelyik budapesti strandon!

19/23

Ha mégsem a korábban már említett természetes strandokra vágynátok, a kiépített opciók között is mindenki megtalálhatja a számára megfelelőt. Tavaly nyakunkba vettük Budapest strandfürdőit a Palatinustól a Dagályig, és összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, amelyek alapján bárki eldöntheti, hogy melyik a legmegfelelőbb a személyes preferenciáinak.

Fotó: Polyák Attila - We Love Budapest

Lángosozz!

20/23

A nagy fagyi- és strandkörkép mellett a fővárosi lángososokat is végigjártuk, letesztelve Budapest legnépszerűbb sajtos-tejfölös, fokhagymás vagy éppen krumplis lángosait. Ha nem szeretnétek odahaza bajlódni vele, biztosak lehettek benne, hogy ezen lista alapján elindulva olyan ízeket kaptok majd, melyek után mind a tíz ujjatokat megnyaljátok.

Fotó: Hartyányi Norbert - We Love Budapest

Eddz egy street workout parkban!

21/23

A konditermeket szabadon lehet látogatni, ámbár sokan még ódzkodnak ezektől a zárt terektől, nekik – és persze bárki másnak, aki szimpla a levegőn edzene – a szabadtéri street workout parkok nyújthatnak jó alternatívát. Hogy pontosan merre találhattok ilyeneket, a Free Sport Parks térképét használva tájékozódhattok, amely országszerte összesen 17 sportág 700 helyszínét fedi le.

Fotó: Szabó Gábor - We Love Budapest

Járj be olyan helyeket, ahol korábban nyüzsögtek a turisták!

22/23

Mikor sétáltál utoljára a Hősök terén vagy a Halászbástyánál? Na és a Citadellán mikor voltál fent legutóbb? A turisták hiányában most érdemes felkeresni Budapest azon részeit és nevezetességeit, ahol rég nem vagy akár még sosem jártunk az állandó tömeg miatt. Talán közhelynek hangzik, de legyünk most egy kicsit turisták a saját városunkban!

Fotó: Polyák Attila - We Love Hungary

Látogass el az etyeki Gasztrosétányra!

23/23

Az ismert okok miatt a tavaszi Etyeki Piknik sajnos elmaradt, és hagyományos formájában a nyári verziót sem rendezik meg, ám más módon pótolhatjuk az etyeki gasztrotúrát. Az Etyeki Piknik Light keretében hétvégénte várnak a helyi termelők nyitott pincékkel a Gasztrosétányon, amelyet akár e-bike-kal is bebarangolhatunk. További segítséget nyújthat az E-tyek mobilalkalmazás is, amelyet Androidra és iOS-re is letölthetünk.

Hasonló tartalmak

Admin mode